Ghost Recon Online Review

, Κυριακή 26 Αύγουστος 2012 0  

To Ghost Recon το γνωρίζουμε σαν tactical shooter που βασίζεται σε μια ομάδα ειδικών δυνάμεων που προσεγγίζει με πραγματικές τακτικές πολέμου το πεδίο μάχης. Σε αυτό αξιοποιείτε το περιβάλλον για κάλυψη και χρησιμοποιώντας διάφορα στρατιωτικά gadgets φέρνετε εις πέρας αποστολές σε πολυάριθμα περιβάλλοντα και εδάφη. Στο Ghost Recon η συνεχής επικοινωνία με την ομάδα σας είναι σημαντικός παράγοντας. Οι εντολές που δίνετε στους στρατιώτες σας, αξιοποιώντας την ειδικότητα αυτών, κάνουν τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Το Ghost Recon είναι ένα ξεχωριστό παιχνίδι που θα μπορούσατε να το παρομοιάσετε με σκάκι με όπλα. Η παρατήρηση του εχθρού κατά τη διάρκεια της περιπόλου του, για να βρείτε το σημείο χρονικά που θα τον εξουδετερώσετε, απαιτεί υπομονή και σκέψη, για να έχετε όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερες απώλειες κατά την διάρκεια της αποστολής σας. Η σωστή αξιοποίηση των ικανοτήτων των συμπολεμιστών σας, μπορούν να κάνουν τις αποστολές πιο εύκολες και τα gadgets που έχετε στη διάθεση σας προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε δύσκολες καταστάσεις. Καλά όλα αυτά αλλά πώς εφαρμόζονται οι εν λόγω μηχανισμοί σε ένα αποκλειστικά online παιχνίδι;

Το Ghost Recon Οnline είναι ένα free-to-play παιχνίδι δράσης τρίτου προσώπου. Έχοντας στο μυαλό το παρελθόν της σειράς, είναι να αναρωτιέται κανείς πόσο έχουν απλοποιήσει το παιχνίδι και αν έχει σχέση με το Ghost Recon που ξέρουμε. Κατά την είσοδό σας στο παιχνίδι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε μεταξύ τριών διαφορετικών κλάσεων: Assault, Recon και Specialist. Κάθε κλάση προσφέρει διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. O Assault είναι το γνωστό τανκ, με heavy armor και οπλισμό που ισοπεδώνει τα πάντα, o Specialist ειδικεύεται σε βοηθήματα του χαρακτήρα σας αλλά και ολόκληρης της ομάδας, ενώ ο Recon είναι ο κλασικός sniper. Η επιλογή που κάνετε στην αρχή του παιχνιδιού δεν σας περιορίζει καθόλου στο να επιλέγετε πριν από κάθε αποστολή όποια κλάση θέλετε εσείς να παίξετε. Κάθε χαρακτήρας διαθέτει δυο ειδικές ικανότητες που ξεκλειδώνουν μετά το πρώτο level και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο μια από αυτές. Μετά το level 8 έχετε μια ακόμα ικανότητα που αφορά μόνο την υποστήριξη της ομάδας σας, όπως ενίσχυση της πανοπλίας, ταχύτερη ανανέωση υγείας κτλ. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο και μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται καθώς ο χρόνος ανανέωσης των skills είναι μεγάλος.

Το Ghost Recon Οnline επικεντρώνεται στη συνεργασία των παικτών σαν ομάδα, αξιοποιώντας τα skills που διαθέτει η κάθε κλάση για την επιτυχή ολοκλήρωση των αποστολών, και όχι στο solo gameplay. Παίζοντας με μια ισορροπημένη ομάδα μπορείτε να προσεγγίσετε τα objectives της κάθε αποστολής με ποικίλους τρόπους. Μπορείτε μέσω του ενσωματωμένου VOIP (voice over IP) ή του chat να πείτε στους snipers να χρησιμοποιήσουν την ειδική ικανότητά τους να γίνονται αόρατοι και να ελέγξουν την περιοχή, οι Specialists με τη σειρά τους να χρησιμοποιήσουν την ασπίδα που προστατεύει ολόκληρη την ομάδα και οι Assault με την ικανότητά τους να γίνονται σχεδόν άτρωτοι για λίγα δευτερόλεπτα, να εξοντώνουν τον έναν μετά τον άλλο τους αντίπαλους παίκτες. Τα διαφορετικά skills και οι συνδυασμοί μεταξύ τους, προσφέρουν ένα τακτικό gameplay, κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό σε σχέση με άλλα online shooters.

Ο τουμπανιασμένος level 5 χαρακτήρας μου. Στο βάθος περιμένουν τη σειρά τους ο Recon και ο Specialist.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μιας αποστολής έχει και ο εξοπλισμός σας. Ακόμα και το αρχικό όπλο με το οποίο ξεκινάτε στο παιχνίδι, μπορείτε να το αναβαθμίσετε και να του δώσετε τεράστια δύναμη πυρός, πιο σταθερό κράτημα, καλύτερο σκόπευτρο κτλ. μέχρι να ανεβάσετε το level σας και να έχετε πρόσβαση σε καλύτερα όπλα και καλύτερες αναβαθμίσεις. Μπορείτε να αναβαθμίσετε επίσης την πανοπλία σας ώστε να αντέχει περισσότερα πυρά, να γίνεται ταχύτερα η ανανέωση της υγείας σας, να τρέχετε πιο γρήγορα κτλ. Το Ghost Recon Οnline διαθέτει μεγάλη ποικιλία από πανοπλίες, όπλα και αναβαθμίσεις στο marketplace, όπου τα πάντα μπορείτε να τα αγοράσετε με Requisition Points (RP) που κερδίζετε μετά από κάθε μάχη, εκτός από τα boosters που χρειάζονται πραγματικά λεφτά. Σαν τακτικό παιχνίδι δράσης εφαρμόζεται επιτυχημένα το σύστημα κάλυψης σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες του περιβάλλοντος, παρέχοντας σας προστασία από τα εχθρικά πυρά.

Σε κάθε παιχνίδι η ομάδα σας έχει σαν στόχο να φέρει στην κατοχή της συγκεκριμένα σημεία του χάρτη, να τα υπερασπιστεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με την αντίπαλη ομάδα να προσπαθεί να αντεπιτεθεί για να τα πάρει αυτή στην κατοχή της. Κάθε ματς χωρίζεται σε δύο γύρους, με την ισοπαλία να είναι σύνηθες αποτέλεσμα. Τα κέρδη σας μετά από κάθε ματς είναι πόντοι εμπειρίας, RP ( Requisition Points), αλλά και σε τυχαία χρονικά διαστήματα λαμβάνετε στο inventory σας ένα ξύλινο κιβώτιο που μπορείτε είτε να το πουλήσετε για ένα σεβαστό ποσό RP ή το ανοίγετε και απολαμβάνετε τα καλούδια που έχει μέσα. To Ghost Recon Οnline κυριολεκτικά σας βομβαρδίζει με ανταμοιβές, καθώς πέρα από τα βασικά κέρδη που λαμβάνετε, αν συμπληρώσετε τα απαιτούμενα των Daily Challenges, Events, Medals, θα περάσετε αρκετά λεπτά στο inventory σας για να οργανώσετε τα upgrades και τα αντικείμενα που σας δίνονται. Στις πληροφορίες του προφίλ σας θα βρείτε αμέτρητα στατιστικά στοιχεία για τον χαρακτήρα σας, τα επιτεύγματά σας, την πρόοδο σας, τα in-game achievements (medals) κτλ.

Επτά από τους οκτώ στην ομάδα μου είναι snipers, σύνολο με την άλλη ομάδα 13 από τους 18. Έχω sniper, πάμε για camping; Rage quit.

Αν η κριτική του GRO τελείωνε εδώ, θα έλεγα ότι είναι ένα από τα καλύτερα online shooters που μπορείτε να παίξετε αυτή τη στιγμή, με τεράστια ποικιλία από όπλα, φρέσκους μηχανισμούς στο gameplay, τουλάχιστον για online παιχνίδι, τακτική προσέγγιση των αποστολών, κτλ. Δυστυχώς όμως έχει κάποια σοβαρά προβλήματα που με κάνουν να απορώ τί έκαναν εκεί στην Ubisoft κατά την διάρκεια του beta testing. Παίζοντας το Ghost Recon Οnline για αρκετές ώρες συνεχόμενα, γιατί πραγματικά το απολάμβανα, άρχισα να συνειδητοποιώ τα δύο μεγάλα του προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι διαθέτει μόνο τέσσερις χάρτες. Πραγματικά αδιανόητο. Το δεύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα, είναι η ανισόρροπη σύνθεση των ομάδων. Φανταστείτε ματς με 16 παίκτες, από τους οποίους οι 12 είναι snipers. Προσθέστε και το ότι οι snipers μπορούν να γίνονται αόρατοι και αντιλαμβάνεστε ότι το camping πάει σύννεφο στο Ghost Recon Οnline.

Είναι αδύνατο με τόσους Recon σε ένα χάρτη να προσπαθήσετε να βγείτε από κάλυψη χωρίς να δεχτείτε headshot αμέσως ή πισώπλατο χτύπημα από αόρατο sniper, όταν και στη δική σας ομάδα οι έξι από τους οχτώ παίκτες απλά κάνουν camping. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος Recon ή Specialist να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες που προσφέρουν προστασία ή υποδεικνύουν τους εχθρούς για λίγα δευτερόλεπτα στο χάρτη, καθώς όλοι μα όλοι οι snipers επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τη stealth ικανότητα. Πραγματικά εφιαλτικό. Αν και o μικρός αριθμός χαρτών είναι ανεκτός, η ανισορροπία στη δημιουργία τον ομάδων είναι καταστροφική για το Ghost Recon Οnline σε αυτό το αρχικό στάδιο και απορώ πως δεν το είδε κανένας κατά τη διάρκεια του beta testing. Μια προσωρινή λύση σε αυτό είναι να φτιάξετε τη δική σας ομάδα στο παιχνίδι, είτε με φίλους, είτε επιλέγοντας παίκτες από το lobby, αλλά κανένας δεν εγγυάται ότι στην αντίπαλη ομάδα που επιλέγεται τυχαία, οι επτά από τους οκτώ δεν θα είναι Recon. Είναι ένα θέμα που συζητάται στο φόρουμ του παιχνιδιού και ελπίζουμε να λυθεί με κάποιο τρόπο.

Blitz shield εν δράσει.

Τα γραφικά του Ghost Recon Οnline δεν εντυπωσιάζουν, όχι ότι είναι άσχημα ή κακοφτιαγμένα, αλλά η ποιότητα του περιβάλλοντος σε σχέση με τους χαρακτήρες είναι η μέρα με την νύχτα. Προφανώς επειδή το παιχνίδι χρησιμοποιεί προοπτική τρίτου προσώπου, έχει δοθεί μεγάλη λεπτομέρεια στα μοντέλα των χαρακτήρων και του εξοπλισμού, σε σχέση με τα περιβάλλοντα που δεν έχουν και τίποτα εντυπωσιακό. Οι επιλογές στις ρυθμίσεις των γραφικών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, κάνοντας για πολλούς παίχτες ενοχλητικό το βάθος πεδίου και τη μη απενεργοποίηση αυτού, καθώς δεν έχει καμιά λογική σε μια αποθήκη μήκους 100 μέτρων να παραμορφώνει ο ορίζοντας σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ο ήχος είναι ότι θα περιμέναμε από ένα σύγχρονο shooter, με κάθε όπλο να ακούγεται διαφορετικά. Ακόμα και τα skills που χρησιμοποιείτε εσείς και οι αντίπαλοί σας έχουν το δικό τους ξεχωριστό ήχο, κάτι που μπορεί να σας ωφελήσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ακούγοντας τον αντίπαλο sniper να γίνεται αόρατος ή τον Assault να ετοιμάζεται να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα του, δίνοντας σας τον χρόνο να προσαρμοστείτε ανάλογα.

Συνολικά το Ghost Recon Οnline μου άφησε θετικές εντυπώσεις. O βομβαρδισμός από rewards, το τακτικό gameplay, η σχετικά γρήγορη πρόοδος του χαρακτήρα, η συνεννόηση και επαφή με την ομάδα, οι σωστά δομημένοι μηχανισμοί κάλυψης, τακτικής και shooting, δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο free-to-play shooter εκεί έξω. Σε χάρτες με ισορροπημένες αντίπαλες ομάδες το gameplay κυλάει ομαλά και πολλές φορές θα παρασυρθείτε στους ρυθμούς των συμπαικτών σας ξέροντας ότι κάθε κίνηση που κάνετε σαν ομάδα θα σας φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι ένα συναίσθημα μοναδικό, που προέρχεται από την ομαδική προσπάθεια και συνεργασία, κάτι που λείπει από τα σημερινά παιχνίδια. Σαν καινούριο online shooter θέλει το χρόνο του και τα updates του. Μέρα με την μέρα οι παίκτες στο lobby φτιάχνουν τις δικές τους fireteams για να αποφύγουν το matchmaking του παιχνιδιού, φιλίες δημιουργούνται και ξεχωρίζουν οι παίκτες που αντιλαμβάνονται τί θα πει team-based tactical shooter, από αυτούς που νομίζουν ότι είναι run & gun. Αντίστοιχα και οι πρώτες clan δημιουργούνται σιγά σιγά και οργανώνονται.

Η Aegis shield σας κάνει άτρωτους για λίγα δευτερόλεπτα.

To Ghost Recon Οnline δείχνει να έχει προοπτικές για το μέλλον. Είναι ένα από τα λίγα free-to-play παιχνίδια που πραγματικά είναι free, χωρίς να υπάρχει χαοτικό χάσμα με τους παίκτες που ξοδεύουν πραγματικά χρήματα, καθώς ο εξοπλισμός του καθένα εξαρτάται από το level του και όχι από το πορτοφόλι του. Ακόμα και αν βρεθείτε αντιμέτωποι με παίκτες που διαθέτουν εξοπλισμό καλύτερο από τον δικό σας, η σωστή τακτική και συνεννόηση με την ομάδα σας σας δίνουν πλεονέκτημα. Δώστε στο παιχνίδι λίγο χρόνο να έρθει σε ισορροπία, βρείτε πέντε-έξι φίλους, αξιοποιήστε το VOIP και πραγματικά θα απολαύσετε μια από τις καλύτερες online gaming εμπειρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Aπλά θα περιμένουμε το GRO να ωριμάσει σαν το καλό κρασί.

+ Καταιγισμός από ανταμοιβές
+ Είναι πλήρες free-to-play, όχι pay-to-win
+ Ομαδικό, τακτικό gameplay
+ Πολλές επιλογές σε εξοπλισμό και αναβαθμίσεις

- Matchmaking
- Λίγοι χάρτες
- Μέτρια περιβάλλοντα
- Έλλειψη ρυθμίσεων για τα γραφικά

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Ubisoft
Ανάπτυξη: Ubisoft Singapore
Διάθεση: Download
Είδος: Free-to-play shooter
Παίκτες: Multiplayer
Επίσημο Site: http://ghost-recon.ubi.com/ghost-recon-online/en-GB/home/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 15/8/2012
PEGI: 16