alt text

The Franz Kafka Videogame Review

Η Daedalic Entertainment είναι γνωστή για adventures όπως τα Deponia, Dead Synchronicity, 1954: Alcatraz και άλλα, με επίκεντρο την εξερεύνηση και τους γρίφους που κυρίως αφορούν τη διαδραστικότητα ήρωα-αντικειμένων. Αυτή τη φορά μας φέρνει το The Franz Kafka Videogame, έναν τίτλο puzzle (adventure), εμπνευσμένο από τα έργα του γερμανόφωνου συγγραφέα Φραντς Κάφκα. Αναπτύχθηκε από τον Ρώσο Denis Galanin (περισσότερο γνωστό ως mif2000), δημιουργό του Hamlet, ενός παιχνιδιού με παρόμοιο στιλ gameplay.

Ήρωας της ιστορίας είναι ο Κ. (πρωταγωνιστής -τουλάχιστον ονομαστικά- τόσο στον “Πύργο” όσο και στη “Δίκη” του Κάφκα), ένας φτωχός ψυχοθεραπευτής που, μέσα από αλλόκοτες καταστάσεις, φτάνει να αναζητά την τύχη του στην Αμερική. Η ιστορία χωρίζεται σε κεφάλαια-γρίφους και ξεδιπλώνεται μέσα από μικρές παραγράφους και σύντομους διαλόγους με (εντελώς) τυχαίους χαρακτήρες, που συνήθως εμφανίζονται πριν και μετά από κάθε γρίφο. Ο Κ. βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με καφκικούς στοχασμούς, αλλά και με παράλογα φαινόμενα, όπως ιπτάμενα καρπούζια και αστροναύτες που πέφτουν από τον ουρανό. Ωστόσο, παρόλες τις σποραδικές αναφορές στη δουλειά του συγγραφέα και την ταιριαστή ατμόσφαιρα που προσφέρει με gameplay που εξελίσσεται αποκλειστικά μέσω παζλ, λείπουν αρκετά στοιχεία που θα μπορούσαν να κάνουν το The Franz Kafka Videogame πραγματικά “καφκικό”.

Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

Το λιτό κεντρικό μενού, δίχως πολύπλοκες ρυθμίσεις, περιορίζεται στις επιλογές γλώσσας, ήχου on/off και full screen ή windowed mode. Το κάθε κεφάλαιο αποτελείται από επίπεδα-παζλ ανάμικτης δυσκολίας, με το autosave να εφαρμόζεται μόνο μετά το τέλος του κάθε επιπέδου. Οι γρίφοι είναι τόσο λογικοί και ξεκάθαροι όσο και αόριστοι, αφού δεν σας δίνεται καμία πληροφορία ως το προς τί πρέπει να κάνετε. Πότε λύνετε έναν γρίφο σε δευτερόλεπτα και πότε δοκιμάζοντας τυχαία κλικ σε ό,τι αντικείμενο βλέπετε μπροστά σας. Παραδείγματα γρίφων είναι η αναπαράσταση ενός κουνελιού στον τοίχο χρησιμοποιώντας το φως, η ρύθμιση σημάτων ώστε ένα τρένο να περάσει μέσα από τούνελ και το πάτημα κουμπιών με τη σωστή σειρά. Άλλες φορές, όμως, η λύση ενός γρίφου απαιτεί περισσότερη φαντασία παρά λογική, όπως, για παράδειγμα, ο σχηματισμός μιας λέξης που δεν υπάρχει. Για τις φορές που δεν βγάζετε άκρη ή δεν έχετε την υπομονή να δοκιμάζετε τυχαίους συνδυασμούς, το hint system σας δίνει στοιχεία ως προς το τί πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Τα σουρεαλιστικά και όμορφα γραφικά, με το καλοδουλεμένο και συχνά απρόοπτο animation, ταιριάζουν με το κλίμα των γρίφων και τη νοοτροπία του τίτλου. Ένας εισπράκτορας τρένου ζητάει το εισιτήριό σας ενώ βρίσκεστε στα χαρακώματα, μια αγελάδα στέκεται εμπόδιο για ένα ολόκληρο τρένο κι ένας ντετέκτιβ είναι... μαϊμού. Αναμφίβολα, αξίζει να λύσετε όλους τους γρίφους μόνο και μόνο για να δείτε την επόμενη αλλοπρόσαλλη σκηνή. Η εισαγωγική μουσική είναι αρκετά ταιριαστή, με τα μινιμαλιστικά ηχητικά εφέ, όπως χαρτί που σέρνεται, ρολόι που χτυπά και βήματα, να είναι απλά αλλά αποτελεσματικά.

Πώς θα μπει το τρένο στο καράβι;

Πώς θα μπει το τρένο στο καράβι;

Το The Franz Kafka Videogame δεν είναι ούτε “Franz Kafka”, ούτε... “Videogame” ακριβώς, αλλά μια συλλογή από ποικίλους γρίφους που σας κρατούν απασχολημένους για μία με δύο ώρες, ανάλογα με το πόσο συχνά “κολλάτε” σε κάποιον από αυτούς χωρίς να χρησιμοποιήσετε το hint system. Ασφαλώς και γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα έργα του Κάφκα, όπως στο διήγημα “Η Μεταμόρφωση” (όπου ο πρωταγωνιστής μεταμορφώνεται σε γιγάντιο έντομο), όμως όχι στο βαθμό που να ικανοποιεί όσους έχουν ασχοληθεί με τα περισσότερα έργα του. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν casual τίτλο που αποτελείται από πολλά μικρά mini-games βασισμένα στο σουρεαλισμό του Κάφκα, όπου εφαρμόζεται ένας αριθμός από ασύνδετα, μεταξύ τους, χαρακτηριστικά των έργων του συγγραφέα. Απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις των παζλ, που δεν αναζητούν πολύπλοκο gameplay αλλά ένα σύντομο διάλειμμα από την καθημερινότητα.

  • Καφκικά στοιχεία
  • Πρωτότυπο
  • Πολλοί και διαφορετικοί γρίφοι
  • Πολύ σύντομο
  • Ορισμένοι παράλογοι γρίφοι
  • Ελάχιστο replayability
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Denis Galanin
ΕΚΔΟΣΗ:Daedalic
ΔΙΑΘΕΣΗ:-
ΕΙΔΟΣ:Puzzle adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://kafkagame.blogspot.gr/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:6/4/2017
PEGI:-