Forza Motorsport 3 Review

, Τρίτη 27 Οκτώβριος 2009 0  

forza motorsport 3 startΜε το Forza Motorsport 3, η Microsoft και η Turn 10 αντιμετώπιζαν μια μεγάλη πρόκληση. Έχοντας κυκλοφορήσει πριν δύο χρόνια το εξαιρετικό Forza 2 και πάλι για το Xbox 360, έπρεπε να βρουν τρόπο να δικαιώσουν τις τεράστιες προσδοκίες και να βελτιώσουν το προϊόν τους σε βαθμό τέτοιο, που δεν θα υπήρχε περίπτωση αυτό να θεωρηθεί “ξαναζεσταμένο φαγητό”. Θυμηθείτε ότι αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει πλέον το Gran Turismo, γι αυτό και η Sony έχει δώσει στην Polyphony όσο χρόνο χρειάζεται για το GT5. Αλλά ας κλείσουμε αυτήν την μικρή παρένθεση. Το Forza 3 είναι εδώ και σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αποτελεί το απόλυτο racing της τωρινής γενιάς. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι στην εποχή μας ακόμα κι ένα racing sim δεν μπορεί να ξεφύγει από την ενοχλητική μανία των εταιρειών να προσελκύσουν το casual κοινό...

Λοιπόν, να τελειώνουμε με τα βασικά, γιατί έχω εκνευριστεί. To καλύτερο στοιχείο του Forza Motorsport 3 είναι ο χειρισμός του. Τα κάθε αμάξι έχει βάρος, το οποίο μεταφράζεται αριστοτεχνικά στον χειρισμό, που φυσικά είναι διαφορετικός ανάλογα με το τί οδηγείτε. Αυτό είναι κάτι που τα Forza ανέκαθεν έκαναν καλύτερα από τον ανταγωνισμό. Τα χαρακτηριστικά κάθε αυτοκινήτου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο οδήγησής σας. Για παράδειγμα, τα πισωκίνητα τείνουν να υπερστρέφουν πολύ, οπότε απαιτούνται απαλές κινήσεις με το γκάζι κατά την επιτάχυνση, ιδιαίτερα στις στροφές. Γνωστά πράγματα. Τα physics είναι τόσο ρεαλιστικά που θα σας εκπλήξουν, ενώ θα πάθετε πλάκα όταν με το d-pad ενεργοποιήσετε το μενού με δεδομένα όπως τα G's και η θερμοκρασία των ελαστικών. Στον γενικότερο ρεαλισμό συμβάλλει τα μέγιστα και η εκπληκτική χρήση του rumble, που είναι άλλο ένα σήμα κατατεθέν των Forza. Κάθε ανωμαλία στον δρόμο, κάθε αναπήδημα, κάθε επαφή, οι αλλαγές ταχύτητας, η δύναμη της μηχανής κλπ, όλα αυτά τα νιώθετε με την δόνηση του χειριστηρίου του 360. Ενός χειριστηρίου που όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, είναι το καλύτερο για racing games.

Kούκλα η μπέμπα!

Kούκλα η μπέμπα!

Έχω εκνευριστεί λοιπόν. Εξαιρετικός ο χειρισμός του Forza 3, αλλά αφού ξεκινήσετε το παιχνίδι, πολύ σύντομα θα δείτε ότι ο ρεαλισμός... πάει περίπατο. Η εμμονή της Turn 10 να απευθυνθεί και σε casual κοινό, και σε παίκτες που έχουν συνηθίσει σε racing με απλό, εύκολο και arcade gameplay, την οδήγησε στην υλοποίηση ίσως του πιο απαράδεκτου χαρακτηριστικού που κατ' εμέ υπάρχει σε παιχνίδι της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ο λόγος για το Rewind feature, την δυνατότητα δηλαδή ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια του αγώνα να γυρίζετε τον χρόνο πίσω για κάποια δευτερόλεπτα, αποκτώντας έτσι την ευκαιρία να διορθώσετε το λάθος που μόλις κάνατε. Σας προσπέρασε κάποιος από τους αντιπάλους σας; Rewind και τον μπλοκάρετε. Τρακάρατε; Χάσατε τον έλεγχο και βγήκατε εκτός πίστας; REWIND και άγιος ο Θεος! What the fuck?! Όπως θα έχετε καταλάβει, απεχθάνομαι το Rewind feature, πάνω απ' όλα γιατί κάνει το παιχνίδι υπερβολικά εύκολο για τα δεδομένα των εξομειωτών. Σκεφτείτε το εξής: το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα αμάξι κυρίως με καλό “Launch” (καλό στην εκκίνηση δηλαδή), ώστε να “εκτοξευθείτε” στην πρώτη θέση στην αρχή του αγώνα. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να κρατηθείτε πρώτοι, αφού με το Rewind διορθώνετε τα λάθη σας και δεν αφήνετε τους αντιπάλους να σας περάσουν!

Ανέφερα ότι ο ρεαλισμός πάει περίπατο. Ε αφήστε το στην άκρη αυτό. Η μαγεία του racing πάει περίπατο. Η αγωνία, η ένταση, η προσπάθεια κλπ, όλα αυτά χάνουν το νόημά τους. Θα μου πείτε ότι αν δεν θέλω, μπορώ να μην χρησιμοποιήσω το Rewind καθόλου. Σωστό, αλλά από την στιγμή που το ίδιο το παιχνίδι μου δίνει αυτήν την δυνατότητα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην την εκμεταλλευτώ. Δεν μου αρέσει το Rewind, αλλά το καταχράστηκα! Το χρησιμοποίησα ανελέητα και με αυτό νίκησα σε πολλά events και πήρα πολλά πρωταθλήματα... Αφού μπορούσα! Όμως δεν έπρεπε να υπάρχει. Σας φαίνεται οξύμωρο αυτό που λέω; Ίσως είναι. Όποτε έκανα χρήση του Rewind, ένιωθα να χάνεται όλο και πιο πολύ η μαγεία του παιχνιδιού. Όμως δεν μπορούσα να το αφήσω έτσι, παίζοντας όπως συνήθως, σα να μην υπάρχει. Εξάλλου, το Forza 3 προσφέρει πολλές κλασικές βοήθειες, όπως stability control, traction control, racing line, ακόμα και αυτόματο φρενάρισμα! Φυσικά, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την κάθε μία από αυτές. Προσωπικά, επειδή θέλω μια όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εμπερία, τις απενεργοποίησα σχεδόν όλες και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα στον χειρισμό. Άλλωστε, ανά πάσα στιγμή το Rewind, ή αλλιώς ο... φύλακας άγγελός του casual gamer, ήταν εκεί για να με βοηθήσει.

60 fps + εσωτερική κάμερα = οδηγική απόλαυση

60 fps + εσωτερική κάμερα = οδηγική απόλαυση

Το career mode είναι κάπως διαφορετικό σε σχέση με το Forza 2 και αυτήν τη φορά είναι χωρισμένο σε σεζόν. Σε κάθε σεζόν, συμμετέχετε σε διάφορα events και σε ένα πρωτάθλημα για μία συγκεκριμένη κατηγορία (class) αυτοκινήτων, το οποίο είναι φυσικά το πιο σημαντικό. Η σεζόν τελειώνει όταν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και προχωράτε στην επόμενη, όπου καλείστε να οδηγείστε ανώτερα αμάξια, σε σημαντικότερα events και ακόμα μεγαλύτερο πρωτάθλημα, και ούτω καθεξής. Η ιδέα των πρωταθλημάτων είναι καλή, ενδιαφέρουσα και πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα, αφού είστε αναγκασμένοι να παλεύετε για βαθμούς για τον μεγάλο σας στόχο. Από την άλλη, τα ενδιάμεσα events, πριν και μετά από κάθε γύρο του πρωταθλήματος της σεζόν που διανύετε, καταντούν βαρετά και μετατρέπονται σε αγγαρεία, λόγω της ευκολίας του παιχνιδιού. Το Rewind σας χαρίζει νίκες, οι νίκες σας δίνουν χρήματα, η καλή σας απόδοση ανταμείβεται από το παιχνίδι με δωρεάν αμάξια, πολλά από τα οποία είναι κορυφαία και κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα. Αργά ή γρήγορα, θα βρεθείτε να έχετε αμέτρητα χρήματα για να αγοράσετε ότι αυτοκίνητο ή αναβάθμιση χρειάζεστε, που σημαίνει ότι τα events χάνουν την σημασία τους.

Προσωπικά, κάποιες φορές βαρέθηκα τόσο τα events και ήθελα τόσο πολύ να παίξω το πρωτάθλημα, ώστε έκανα χρήση του ΑΙ οδηγού που μπορείτε να προσβλάβετε για να τρέχει τους αγώνες για εσάς. Όσο για το ΑΙ των αντιπάλων, είναι εξαιρετικό και ρεαλιστικότατο, αλλά και αυτό “ακυρώνεται” ως ένα βαθμό λόγω του Rewind. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά μόλις οκτώ αμάξια παίρνουν μέρος στην κάθε κούρσα. Εδώ έπρεπε να είχε σημειωθεί πρόοδος. Τουλάχιστον το σύνολο των αυτοκινήτων του παιχνιδιού θα σας ικανοποιήσει πλήρως, ενώ οι περισσότερες από τις νέες πίστες είναι πολύ καλά σχεδιασμένες και πανέμορφες. Τα θετικά συνεχίζονται και στον τομέα των αναβαθμίσεων, όπου η λειτουργία Quick Upgrade επιλέγει αυτόματα τα νέα εξαρτήματα που χρειάζονται, ανάλογα με το όριο απόδοσης που θέλετε να φτάσει το αμάξι σας. Αυτό μάλιστα, είναι θετικότατη προσθήκη, άσχετα αν κι αυτή απευθύνεται κυρίως στους αρχάριους.

Τα αγωνιστικά κλέβουν και πάλι την παράσταση.

Τα αγωνιστικά κλέβουν και πάλι την παράσταση.

Εκεί που η ποιότητα του Forza 3 δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, είναι στον τομέα τoυ customization, του περιεχομένου από τους χρήστες και του sharing. Υπάρχουν πάμπολλες επιλογές διαμόρφωσης της εμφάνισης των αυτοκινήτων, ενώ μπορείτε να τραβήξετε τις δικές φωτογραφίες και τα δικά σας βίντεο από το παιχνίδι και να τα μοιραστείτε με την υπόλοιπη κοινότητα. Όλα αυτά, καθώς και τα δικά σας setups, τα παρουσιάζετε σε άλλους παίκτες μέσω του προσωπικού σας “μαγαζιού” ή αλλιώς Storefront. Έτσι, είναι πιο εύκολο για εσάς να βρίσκετε τις δημιουργίες άλλων παικτών και αντίστροφα. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε τους πληστηριασμούς, μέσω των οποίων μπορείτε να αποκτήσετε τα αμάξια που θέλετε σε χαμηλότερη τιμή και φυσικά να πουλήσετε όσα δεν χρειάζεστε, καθώς και την συμβατότητα του τίτλου με το forzamotorsport.net.

Το multiplayer του παιχνιδιού διαθέτει τα βασικά και δουλεύει όπως πρέπει. Μπορείτε να επιλέξετε την κατηγορία αυτοκινήτων που θέλετε, το είδος της πίστας, το είδος του αγώνα (συμπεριλαμβανομένων και των drag και drift) κλπ. Έως και οκτώ παίκτες μπορούν να πάρουν μέρος σε κάθε αγώνα, οι οποίοι δυστυχώς συνήθως... τσουγκράνε μεταξύ τους, όπως σε κάθε online racing άλλωστε. Ευτυχώς, το lag είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ενώ οι επιτυχίες σας καταμετρώνται και ανταμείβονται όπως αυτές στο single player.

Μιλάμε για τρελή λεπτομέρεια!

Μιλάμε για τρελή λεπτομέρεια!

Το μοντέλο ζημιών του Forza 3 είναι περιορισμένο, για ευνόητους λόγους. Τα αμάξια παθαίνουν κυρίως επιφανειακές ζημίες και χάνουν την... μπογιά τους. Πάντως, ο χειρισμός επηρεάζεται άμεσα, οπότε καλά είμαστε. Όσον αφορά τα γραφικά, δύο είναι τα μεγάλα θετικά του παιχνιδιού: τα 60 frames το δευτερόλεπτο και τα πανέμορφα μοντέλα των αυτοκινήτων. Τα 60 fps, σε συνδυασμό με την οδήγηση μέσω της ολοκαίνουριας in-car κάμερας, κάνουν το gameplay απολαυστικό. Τα αμάξια, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, έχουν σχεδιασθεί με μεγάλη λεπτομέρεια και είναι απλά χάρμα οφθαλμών. Εμφανισιακά, οι πίστες έχουν παραμείνει κάπως στάσιμες συγκριτικά με το Forza 2, αλλά όπως ανέφερα πιο πάνω, οι νέες εντυπωσιάζουν. Όσο για τον ήχο, τα εφέ κυμαίνονται σε κορυφαίο επίπεδο, αν κι εδώ που τα λέμε δεν περίμενα κάτι λιγότερο από την Turn 10. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι απαρτίζεται από δύο DVD, με το δεύτερο να χρειάζεται απλά μια εγκατάσταση για να αποκτήσετε το περιεχόμενό του.

Τα αγωνιστικά που βλέπουμε σε αγώνες όπως το Le Mans είναι τα πιο γρήγορα αμάξια του παιχνιδιού.

Τα αγωνιστικά που βλέπουμε σε αγώνες όπως το Le Mans είναι τα πιο γρήγορα αμάξια του παιχνιδιού.

Στο δια ταύτα, μην έχετε αμφιβολία πως το Forza Motorsport 3 είναι ένα από τα καλύτερα racing games της γενιάς. Διαθέτει κορυφαίο gameplay, το οποίο συνοδεύεται από έναν πολύ καλό τεχνικό τομέα, ενώ είναι και πλούσιο σε περιεχόμενο. Κάποιες επιλογές της Turn 10 όμως χαλάνε κάπως την επιτυχημένη συνταγή, με πρώτο και καλύτερο το Rewind feature, που πολύ απλά δεν έχει θέση σε τέτοιου είδους παιχνίδι. Αν έχετε Xbox 360 και θέλετε ένα καλό racing, τσιμπήστε το Forza Motorsport 3.

+ Εκπληκτικός χειρισμός, τρελά physics, φοβερή χρήση του rumble
+ 60 fps + εσωτερική κάμερα = οδηγική απόλαυση
+ Τα πρωταθλήματα στο career mode
+ Καλά γραφικά και ήχος
+ Πρωτοποριακές επιλογές όσον αφορά το customization, το περιεχόμενο που δημιουργούν οι χρήστες και το sharing
+ Το Quick Upgrade
+ Οι νέες πίστες είναι εξαιρετικές
+ Όμορφα replays

- To Rewind feature δεν έχει θέση σε racing game και ειδικά σε εξομειωτή
- To career mode κάποιες φορές καταντά βαρετό λόγω των events
- Mόλις οκτώ αμάξια στον κάθε αγώνα
- Εύκολο

Βαθμολογία: 8.5

Πλατφόρμα: Xbox 360
Έκδοση: Microsoft
Ανάπτυξη: Turn 10
Διάθεση: Microsoft Hellas
Είδος: Racing
Παίκτες: 1-8
Επίσημο Site: forzamotorsport.net
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 23/10/2009
PEGI: 3