Forza Horizon Review

, Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 0  

Η σειρά Forza Motorsport, εδώ και αρκετά χρόνια, κλέβει τις καρδιές των φίλων του αυτοκινήτου, προσφέροντας την απόλυτη οδηγική εμπειρία στο Xbox 360. Το ατελείωτο κυνήγι του χρόνου στα όρια του δευτερολέπτου, στις πιο γνωστές πίστες του κόσμου, είναι πραγματικά εθιστικό, αλλά ήρθε η ώρα για μία νέα πρόταση.

Πώς θα σας φαινόταν αν η δράση μεταφερόταν στους δρόμους μιας ολόκληρης πολιτείας; Αφήστε στην άκρη την αγωνιστική φόρμα και το κράνος και ετοιμαστείτε για μία βόλτα στο μαγευτικό Κολοράντο. Οι δημιουργοί του Forza αποφάσισαν να ανοιχτούν σε νέους ορίζοντες και να προσφέρουν στο κοινό μια εναλλακτική και πιο “ανάλαφρη” εμπειρία. Η σοβαρότητα του Forza Motorsport συναντά την άγρια ομορφιά των Need for Speed, Dirt και Burnout, και κάπως έτσι γεννιέται το Forza Horizon. Το νέο εγχείρημα φέρει την υπογραφή της ταλαντούχας Playground Games και, φυσικά, της Turn10, γεγονός που δημιουργεί πολύ υψηλές προσδοκίες για τον τίτλο. Το Forza Horizon μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ευχάριστο διάλειμμα για τους σκληροπυρηνικούς φίλους της σειράς ή ως ένας τίτλος-καλωσόρισμα για πιο χαλαρούς παίκτες, καθώς αφήνει πίσω του το σοβαρό πρόσωπο των προηγούμενων παιχνιδιών και απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό. Πολλά στοιχεία του Horizon ίσως τα δούμε και στο Forza Μοtorsport 5, το οποίο είναι ήδη υπό ανάπτυξη.

Το Forza Horizon σας μεταφέρει σε έναν ανοιχτό κόσμο, εμπνευσμένο από το Κολοράντο των ΗΠΑ, στα πλαίσια ενός φεστιβάλ, με όμορφες παρουσίες, γρήγορα αμάξια και δυνατή μουσική. Το open-world στοιχείο δίνει άλλη ομορφιά στον τίτλο, αλλά δεν λείπουν και κάποιες αναγκαστικές τεχνικές θυσίες, λόγω του εύρους του παιχνιδιού. Το Horizon τρέχει στα 30fps, αντί των 60fps του Forza 4, τα αυτοκίνητα δεν επιδέχονται tuning και οι καταστροφές είναι μόνο στο αμάξωμα και κοσμητικές. Η οδηγική συμπεριφορά των αυτοκινήτων διατηρείται στα υψηλά επίπεδα ρεαλισμού της σειράς, αλλά η απουσία μηχανικών βλαβών και τα physics των συγκρούσεων δίνουν μία arcade πινελιά στο παιχνίδι. Ακόμα και αν τρέχετε με 200kph και συγκρουστείτε με ένα αμάξι, το αυτοκίνητο σας κόβει αισθητά ταχύτητα μετά την σύγκρουση και απλά συνεχίζει την πορεία του. Αυτό ίσως να μην γινόταν ιδιαίτερα αισθητό σε ένα παραδοσιακό Forza Motorsport, λόγω της φύσης του, με τα περιορισμένα αυτοκίνητα σε κλειστές πίστες, αλλά όταν μιλάμε για ανοιχτούς δρόμους με αρκετά διερχόμενα αυτοκίνητα, τότε το φαινόμενο της σύγκρουσης είναι αναπόφευκτο.

Για Clifton Valley καλά πάω;

Μπορεί οι θυσίες, οι οποίες ως ένα σημείο είναι κατανοητές λόγω της αδυναμίας του hardware, να ξενίζουν κάπως τους φίλους της σειράς, αλλά υπάρχουν και αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Επίτελους, για πρώτη φορά έχετε την δυνατότητα να οδηγήσετε σε ένα πλήρη κύκλο ημέρας/νύχτας και σε χωμάτινες διαδρομές, δύο προσθήκες που αρκετοί ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό από τη σειρά Forza. Σημαντική προσθήκη είναι, επίσης, η δυνατότητα επιλογής επιπέδου δυσκολίας. Η σειρά εγκαταλείπει το δυναμικό σύστημα δυσκολίας, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ σωστά, και σας επιτρέπει να επιλέξετε την δυσκολία σε όλα τα events του φεστιβάλ, με την ΑΙ να αποδεικνύεται πολύ σκληρός αντίπαλος. Από το παιχνίδι δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα ολοκληρωμένο σύστημα αναβάθμισης των αυτοκινητών, με το βάθος των τίτλων Forza, καθώς και η δυνατότητα να φτιάχνετε τα δικά σας σχέδια (vinyls, decals), για να δίνετε χαρακτήρα στα αυτοκίνητά σας, ή να εισάγετε τις δημιουργίες σας από το Forza 4.

Στις δυσάρεστες εκπλήξεις ανήκει ο αδικαιολόγητος αριθμός των διαθέσιμων αυτοκινήτων, ο οποίος μαζί με αυτά που ξεκλειδώνετε, δεν ξεπερνά τα 150, σε αντίθεση με τα 500+ του Forza 4. Ο περιορισμένος αριθμός οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι η Playground Games αποφάσισε να αφήσει εκτός τις κλάσεις E και F, καθώς έκρινε ότι δεν έχουν θέση σε ένα φεστιβάλ από super cars, αλλά οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλάσεις είναι σημαντικές. Ο καταιγισμός από DLC είναι γνωστή στρατηγική της Turn 10, αλλά τουλάχιστον σε προηγούμενους τίτλους η ποικιλία των υπάρχοντων αυτοκινητών ήταν αρκετά ικανοποιητική, ώστε να μην φαίνονται απαραίτητα τα DLC. Τέλος, το Horizon προσφέρει ένα σύστημα επίβραβευσης, Forza Loyalty Rewards, που σας ανταμείβει με όμορφα αυτοκίνητα βάση του level που έχετε στο Forza 4.

Η πρώτη βόλτα στο Κολοράντο είναι αυτό που λέμε... έρωτας με την πρώτη γκαζιά..! Η λεπτομέρια στα μοντέλα αυτοκινήτων είναι στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Turn 10, ο ήχος των μηχανών απολαυστικός και τα τοπία απλά μαγευτικά. Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι αρκετά μεγάλος και τα μέρη που έχετε να εξερευνήσετε είναι πολλά και ποικιλόμορφα. Βραχώδη όρη, κοιλάδες, αστικές περιοχές και έρημος, είναι μερικές από τις τοποθεσίες που συναντάτε και δεν είναι λίγες οι φορές που θα άραξετε το αμάξι στην άκρη του δρόμου, για να χαζέψετε έναν καταρράχτη ή μία γέφυρα κάτω από το φως του ηλιοβασιλέματος. Η εναλλαγή της ημέρας με τη νύχτα προσδίδει ακόμα περισσότερη ομορφιά στα τοπία, τα οποία είναι πραγματικά απίστευτα. Αν είχαμε και καιρικά φαινόμενα, τότε θα μιλούσαμε για ασύλληπτη ομορφιά. Οι βόλτες σας στους δρόμους του Κολοράντο διευκολύνονται από τον χάρτη, στον οποίο έχετε πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή, και το GPS με φωνητικές οδηγίες, για να βρίσκετε το δρόμο για τον προορισμό σας. Ευχάριστη παρέα σας κρατάει και το ραδιόφωνο, με αρκετούς σταθμούς για όλα τα μουσικά γούστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Forza Horizon υποστηρίζει το Xbox SmartGlass, το οποίο σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μία φορητή συσκευή για την προβολή του χάρτη. Αρκετά χρήσιμη δυνατότητα για να μην διακόπτετε το παιχνίδι ψάχνωντας πού βρίσκεστε στο χάρτη.

Τί φινέτσα αυτές οι Ιταλίδες!

Το παιχνίδι, με έξυπνους μηχανισμούς, δίνει την απαραίτητη πρόκληση στο ανέμελο βολτάρισμά σας στο Κολοράντο. Ανάλογα με τις ικανότητές σας σε διάφορους τομείς, όπως drifting, προσπεράσεις ή τρελές ταχύτητες, κερδίζετε πόντους ικανοτήτων, με τους οποίους ανεβαίνετε level στον αντίστοιχο τομέα και, παράλληλα, ανεβαίνετε στην κατάταξη δημοτικότητας των διασημότερων οδηγών του παιχνιδιού. Οι τομείς όπου μπορείτε να ανεβείτε level είναι αρκετοί και σας χαρίζουν αρκετά χρήματα για την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου ή μιας αναβάθμισης. Ο συνδυασμός του ανοιχτού κόσμου και του συστημάτος leveling, δίνει πολλές φορές την αίσθηση ότι παίζετε ένα RPG. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η προσθήκη των speed traps και speed zones σε διάφορα σημεία του χάρτη, τα οποία σας ωθούν να οδηγείτε το αμάξι στα όριά του για να ξεπεράσετε τις μέγιστες ταχύτητες φίλων σας.

Όσο περισσότερο εξερευνείτε το Κολοράντο, τόσο περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος εμφανίζονται στον χάρτη, όπως τα Forza Outposts. Σε αυτά τα σημεία μπορείτε να κάνετε fast travel, έναντι ενός ποσού, αλλά και να αλλάζετε αυτοκίνητο. Αν καταφέρετε να ξεπεράσετε τις δοκιμασίες που προσφέρει το καθένα από αυτά, τότε μπορείτε να τηλεμεταφέρεστε χωρίς κανένα κόστος. Οι δοκιμασίες -PR Stunts- περιλαμβάνουν επίτευξη συγκεκριμένης ταχύτητας σε κάποιο speed trap, φωτογράφιση ενός αυτοκινήτου σε μία τοποθεσία και συλλογή πόντων ικανοτήτων σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Οι προκλήσεις που προσφέρει ο κόσμος του Forza Horizon δεν τελειώνουν εδώ. Μπορείτε να προκαλείτε σε κόντρες διερχόμενους οδηγούς για να κερδίσετε τα αμάξια τους, να αναζητήσετε τα discount signs για να έχετε έκπτωση στο κατάστημα αναβαθμίσεων ή να βρείτε αποθήκες με εγκατελειμμένα πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία δεν μπορείτε να αποκτήσετε με άλλο τρόπο. Έχετε τόσα πράγματα να κάνετε, που θα ξεχάσετε ότι μετέχετε σε φεστιβάλ αγώνων.

Ας περάσουμε στη δράση του φεστιβάλ. Η περιπέτειά σας ξεκινάει με τη συμμετοχή σας σε μία σειρά από αγώνες. Στόχος σας είναι να καταφέρετε να φτάσετε μέχρι τον τελικό και να αποδείξετε ποιος είναι ο καλύτερος οδηγός στο Κολοράντο. Στην αρχική τοποθεσία όπου κάνετε εγγραφή, η οποία αποτελεί και το κέντρο του φεστιβάλ, βρίσκεται το garage, για τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, το autoshow, για την αγορά νέων αυτοκινήτων, το race central, για τη συμμετοχή σας σε διάφορα rivals, καθώς και τα car club, marketplace και paintshop. Η εξέλιξή σας στη διοργάνωση χαρακτηρίζεται από το βραχιολάκι που φοράτε στο χέρι. Αρχικά ξεκινάτε με το κίτρινο, κερδίζοντας αγώνες, κερδίζετε πόντους, μέχρι να καταφέρετε να αποκτήσετε το χρυσό βραχιόλι, που σας ανοίγει τις πόρτες για τον μεγάλο τελικό. Η πορεία σας μέχρι τον τελικό δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί πολλές ώρες οδήγησης. Με την απόκτηση κάθε νέου βραχιολιού ξεκλειδώνονται νέοι αγώνες στον χάρτη, οι οποίοι προσφέρουν περισσότερους πόντους, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Υπάρχει, βέβαια, η δυνατότητα να αυξομειώσετε το επίπεδο δυσκολίας και να προσαρμόσετε το παιχνίδι στα επίπεδα πρόκλησης που επιθυμείτε.

Η λεπτομέρεια στα περιβάλλοντα είναι απίστευτη.

Οι αγώνες περιλαμβάνουν circuit ή point-to-point διαδρομές με οκτώ οδηγούς συνολικά, σε άσφαλτο, χώμα ή συνδυασμό και των δύο. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αγώνα, το κάθε event μετατρέπεται σε rival, όπου κοντράρετε το ghost του καλύτερου χρόνου ενός φίλου σας, το οποίο ενισχύει αρκετά το replayability του τίτλου. Τα festival events πλαισιώνονται από τα showcase events, star showdown και street races, που προσφέρουν κόντρες δύο ή οκτώ οδηγών και σας χαρίζουν χρήματα και αμάξια. Όσο προχωράτε στην διοργάνωση, τόσο περισσότερα events κάνουν την εμφάνιση τους στον χάρτη.

Το Forza Horizon χωρίζεται σε δύο διακριτά μέρη, το single-player και το multi-player. Στο single μπορεί να έχετε την ψευδαίσθηση ότι συναγωνίζεστε τους φίλους σας, κυνηγώντας τα ghost τους στα rivals ή προσπαθώντας να ξεπεράσετε τις ταχύτητες τους στα speed traps/zones, αλλά αν αναζητάτε μία εμπειρία σαν αυτή του Test Drive Unlimited, δεν θα την βρείτε εδώ. Το Horizon με έξυπνους τρόπους, όπως με την συνεχή εμφάνιση leaderboards κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ή με την αποστολή μηνυμάτων όταν ένας φίλος σας σας ξεπεράσει σε κάτι, προσπαθεί να δημιουργήσει μία διαδραστικότητα με τους φίλους σας, αλλά δεν ενσωματώνει καμμία multiplayer δυνατότητα στο βασικό μέρος του παιχνιδιού.

Το online μέρος του τίτλου αποτελεί ξεχωριστή ενότητα και ουσιαστικά προσφέρει σχεδόν αυτούσιο το multiplayer του Forza 4, προσαρμοσμένο στον ανοιχτό κόσμο του Κολοράντο, με μοναδικό συμβιβασμό την μείωση των online παικτών από 16 σε 8. Σε αυτό υπάρχουν αγώνες circuit, point-to-point και street race, με διαφορετικούς κανόνες και περιορισμούς, καθώς και η “παιδική χαρά” της σειράς Forza, με τα Infected, Cat and Mouse, και King modes. Νέα προσθήκη αποτελεί το online free roam, το οποίο προσφέρει co-op challenges για δύο έως οκτώ παίκτες και προσπαθεί, εν μέρει, να μοιάσει στο TDU. Σε γενικότερα πλαίσια, το online λειτουργεί αρκετά καλά και, αν κρίνουμε από τους υπόλοιπους Forza τίτλους, θα εμπλουτίζεται συχνά με νέα modes και ανανεωμένα online rivals.

Ένας ολόκληρος κόσμος σας περιμένει προς εξερεύνηση.

Το νέο εγχείρημα των Playground Games και Turn10 κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο. Ο εντυπωσιακός ανοιχτός κόσμος, σε συνδυασμό με την κορυφαία οδηγική συμπεριφόρα των αυτοκινήτων, κάνουν το Forza Horizon ιδανική πρόταση για χαλαρές βόλτες και γρήγορους αγώνες. Μία νέα πρόταση, η οποία ξέρει να παντρεύει αρμονικά την δράση με την εξερεύνηση, το Forza Horizon χαρίζει ατελείωτες ώρες οδηγικής απόλαυσης σε παλιούς και νέους φίλους της σειράς.

- Πανέμορφος κόσμος!...
- ...με μεγάλη έκταση, ποικιλία από τοπία...
- ...και πλούσιος σε events και challenges
- Οδηγική συμπεριφορά αυτοκινήτων στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η σειρά Forza
- Κύκλος ημέρας/νύχτας
- Χωμάτινες διαδρομές

- Αδικαιολόγητα μικρός αριθμός αυτοκινήτων...
- ...ή μάλλον DLC, DLC, DLC...
- Απουσία μηχανικών βλαβών
- Physics συγκρούσεων: πιο arcade... πεθαίνουν

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πλατφόρμα: Xbox 360
Έκδοση: Microsoft
Ανάπτυξη: Playground Games, Turn 10
Διάθεση: Microsoft Hellas
Είδος: Open-world racer
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://forzamotorsport.net/en-us/FH/Default.aspx
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 26/10/2012
PEGI: 12