alt text

Για όσους το γνωρίζουν καλά και έχουν ξοδέψει ατελείωτες ώρες στρατηγικής σκέψης και ποδοσφαιρικού παραληρισμού, το Football Manager δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Για τους περισσότερους, το παιχνίδι δεν διακόπτεται μόλις κλείσετε το PC, αλλά συνεχίζεται στη δουλειά, στο δείπνο με την κοπέλα σας ή λίγο πριν κοιμηθείτε, σκεπτόμενοι μεταγραφικές κινήσεις και τακτικές. Για εσάς ενδεχομένως ο Tsigalko παραμένει ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της περασμένης δεκαετίας, ενώ δεν ντραπήκατε να χειροκροτήσετε όταν ο Ηρακλής ανακοίνωσε την απόκτηση του Bakircioglü πριν από λίγα χρόνια! Σε αυτό το ποδοσφαιρικο matrix για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, έχουν αλλάξει πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Η περιγραφή μέσω κειμένου εξελίχτηκε σε 2D αγώνες με τελείες και σιγά σιγά περάσαμε στην τρισδιάτατη απεικόνιση των ματς. Αυτό που δεν άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια είναι ο ρεαλισμός, η αίσθηση ότι όντως είστε αφεντικό της ομάδας σας και αυτός ο εθισμός που σας κυριεύει και καταπίνετε τις ώρες παιχνιδιού σαν νερό. Το Football Manager 2014 έρχεται με αρκετές βελτιώσεις, κάποια μικρά προβλήματα και για πρώτη φορά πλήρως εξελληνισμένο!

Πολλοί λένε (ίσως όχι άδικα) ότι οι αισθητές αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε Football Manager είναι ελάχιστες και ότι ο κύριος πυρήνας του παιχνιδιού παραμένει ίδιος εδώ και πολλά χρόνια. Ο μύθος αυτός καταρρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό στο Football Manager 2013, όπου πέρα από αλλαγές στις καρτέλες των παικτών, στην προπόνηση και στην απεικόνιση του αγώνα, είδαμε και νέα modes όπως το FM Classic και τα Challenges. Το Football Manager 2014 δεν φέρνει ανατρεπτικές αλλαγές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν πειραματίζεται με νέες ιδέες που διαφοροποιούν την επιτυχημένη συνταγή αρκετών ετών.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή, που αφορά το ελληνικό κοινό, είναι η ύπαρξη της ελληνικής γλώσσας. Για πρώτη φορά μπορείτε να διαβάζετε τα πάντα στα ελληνικά, τα σχόλια των βοηθών προπονητών, των παικτών σας, των αντίπαλων προπονητών, τα μενού των μεταγραφών και των τακτικών, όλα γίνονται άμεσα κατανοητά και για όσους δεν τα πηγαίνουν καλά με τα αγγλικά. Η ποιότητα της μετάφρασης, με δεδομένο και τον όγκο των πληροφοριών που έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας, είναι άκρως ικανοποιητική. Κάποια προβλήματα στο συντακτικό, ιδιαίτερα στις δηλώσεις των προπονητών, κάποια λιγοστά ορθογραφικά λάθη και κάποια μικρά τμήματα στις τακτικές που δεν έχουν μεταφραστεί, δεν μπορούν να αμαυρώσουν την κατά τα άλλα αξιοπρεπέστατη δουλειά που έχει γίνει σε αυτό το τον τομέα. Σίγουρα συναντάτε κάποιες δυσκολίες για να συνηθίσετε τα ακρωνύμια στις θέσεις των παικτών στην τακτική, αλλά ύστερα από λίγες ώρες ενασχόλησης μπαίνετε στο κλίμα και όλα γίνονται παιχνίδι.

Οι αλλαγές στην τακτική της ομάδας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι αλλαγές στην τακτική της ομάδας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αντίθετα, στα modes δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με όσα ξέρετε από πέρυσι. Το Classic mode και το Challenges επανεμφανίζονται με μία σειρά από μικρές παραμετροποιήσεις. Συγκεκριμένα στο Classic, που αποτελεί μία πιο “ελαφριά” έκδοση του παιχνιδιού με μικρότερους χρόνους φόρτωσης, δεν έχετε πλέον τον περιορισμό των τριών πρωταθλημάτων, αλλά μπορείτε να επιλέξετε να παίξετε σε όσα πρωταθλήματα θέλετε. Μπορείτε επίσης να παίξετε και με χρήστες που έχουν την έκδοση του PS Vita. Όσον αφορά το gameplay, οι χρόνοι φόρτωσης παραμένουν εξαιρετικά γρήγοροι, και το περιβάλλον διαχείρισης των νέων και των τακτικών είναι ακόμη πιο φιλικό και στους μη μυημένους στον κόσμο του Football Manager. Ο χρόνος για να τελειώσετε ένα πρωτάθλημα παραμένει στα ίδια επίπεδα, περίπου 10 ώρες, κάνοντας το παιχνίδι προσιτό για όσους δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο.

Στο Challenges, όπου αναλαμβάνετε την ομάδα σας σε ειδικές συνθήκες και σε προκαθορισμένο σενάριο (πχ να σωθείτε παίζοντας μόνο τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και όντας 10 βαθμούς κάτω από τη ζώνη υποβιβασμού, ή να βγάλετε την σεζόν αήττητοι) προστέθηκαν τρία ακόμη ενδιαφέροντα σενάρια. Στο ένα σενάριο πρέπει να αντιμετωπίστε σημαντικά προβλήματα απειθαρχίας στην ομάδα και να καταφέρετε να παραμείνετε στη θέση σας πετυχαίνοντας τους στόχους σας μέχρι το τέλος της σεζόν. Στο δεύτερο σενάριο επιλέγετε μία ομάδα δεύτερης κατηγορίας, η οποία ανεβαίνει αυτομάτως στην πρώτη κατηγορία κι εσείς πρέπει να τη σώσετε. Τέλος, στο τρίτο νέο σενάριο η ομάδα σας έχει τρομερά οικονομικά προβλήματα και πρέπει να πετύχετε τους στόχους σας μειώνοντας τους μισθούς και πουλώντας τους πιο ακριβούς παίκτες σας. Συνολικά τα σενάρια είναι επτά στον αριθμό και διαφέρουν τόσο σε δυσκολία, όσο και σε διάρκεια. Το Challenges (ή Πρόκληση όπως είναι ο ελληνικός τίτλος του mode) φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και αποτελεί ένα εναλλακτικό mode για όσους είναι μαθημένοι στα δύσκολα.

Το mode που αποτελεί την ραχοκοκκαλιά του gameplay του τίτλου και είναι ο λόγος που η σειρά έχει χτίσει το δικό της μύθο στο χώρο των video games είναι ασφαλώς το Football Manager mode, στο οποίο και θα αφιερώσετε τον περισσότερο χρόνο. Εδώ επιλέγετε ομάδα από πλήθος πρωταθλημάτων και κατηγοριών (συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού) και προσπαθείτε χρονιά με χρονιά είτε να τη φτάσετε στην κορυφή, είτε να χτίσετε το δικό σας όνομα στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και στη συνέχεια να αναλάβετε τις τύχες μιας καλύτερης ομάδας. Οι εμφανείς αλλαγές που βλέπετε στο κυρίως πιάτο του gameplay του παιχνιδιού βρίσκονται διάσπαρτες τόσο στις οθόνες της τακτικής, όσο και των μεταγραφών.

Δείγμα από τη 3D απεικόνιση των αγώνων.

Δείγμα από τη 3D απεικόνιση των αγώνων.

Η σημαντικότερη διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια βρίσκεται χωρίς αμφιβολία στην οθόνη της τακτικής της ομάδας σας. Οι επιμέρους τομείς στο παιχνίδι της ομάδας σας που προκαθορίζονταν από την αυξομείωση σε συγκεκριμένες μπάρες, όπως πχ το βάθος που έχει η άμυνα σας, η πίεση που ασκείτε στο γήπεδο κλπ, λάμπουν δια της απουσίας τους ύστερα από περίπου 10 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στη σειρά. Αντ’ αυτού, υπάρχουν δύο πιο γενικοί τομείς για να ελέγχετε τον τρόπο που ρολάρει το σύστημά σας. Πρώτον η νοοτροπία του συστήματος, δηλαδή αν παίζετε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, αμυντικό ή με αντεπιθέσεις κλπ, και δεύτερον η ευελιξία, δηλαδή αν οι παίκτες σας πρέπει να είναι προσηλωμένοι στις θέσεις τους ή επιτρέπετε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Επίσης, ο τρόπος του παιχνιδιού σας καθορίζεται και από τις επιμέρους οδηγίες προς τους παίκτες, οι οποίες αναπληρώνουν την έλλειψη εξειδίκευσης στην οθόνη της τακτικής και σας επιτρέπουν να ορίσετε επιμέρους λεπτομέρειες, όπως να επιθίθεται η ομάδα σας από τα πλάγια, να κάνετε πιο σκληρά μαρκαρίσματα, να πρεσάρετε τον αντίπαλο κλπ. Αυτή η κίνηση της Sports Interactive είναι δίκοπο μαχαίρι. Από την μία πλευρά οι επιμέρους επιλογές απλοποιούνται με μία πρώτη ματιά, και νιώθετε ότι οι τακτικές σας δεν εχουν το βάθος που είχαν στα προηγούμενα παιχνίδια. Από την άλλη όμως προστίθεται μία ισχυρή δόση ρεαλισμού, καθώς οι οδηγίες είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα σε σχέση με το πώς παίζεται το ποδόσφαιρο στην πραγματικότητα. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν προπονητή να παρουσιάζει το σύστημα στους παίκτες με μπάρες επιθετικότητας και βάθους στην άμυνα...

Αντίθετα με τη διαχείριση στο σύστημά σας, όπου παρατηρούνται εκούσιες ελλείψεις, στους ρόλους των παικτών της ενδεκάδας έχουν γίνει προσθήκες. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η αξιολόγηση των παικτών της ενδεκάδας, όχι μόνο στη θέση που αγωνίζονται, αλλά και στο ρόλο που τους δίνετε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχετε στις αναφορές των βοηθών σας. Όλες οι αξιολογήσεις των παικτών σας για κάθε ρόλο που μπορούν να αναλάβουν στο παιχνίδι είναι προσβάσιμες μέσα την οθόνη της τακτικής σας, στοιχείο κύριας σημασίας για τον καταρτισμό της ενδεκάδας. Επίσης πολύ εύκολα μπορείτε να δώσετε οδηγίες ξεχωριστά σε κάθε παίκτη της ομάδας σας, αλλά και ειδικούς ρόλους απέναντι σε συγκεκριμένους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Παρατηρώντας αυτές τις αλλαγές, γίνεται ξακάθαρο ότι η SI δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον τρόπο που διαχειρίζεστε τους παίκτες σας μέσα στο σύστημα, με αποτέλεσμα ένα Football Manager πιο ανθρωποκεντρικό από ποτέ. Προσωπικά αυτή η αλλαγή πλεύσης με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, γιατί πέρα από το γεγονός ότι είναι πιο ρεαλιστικό, αναγκάζει και τον παίκτη να αλλάζει τακτικές ανάλογα με το βάθος του ρόστερ της ομάδας και τον εκάστοτε αντίπαλό του. Όσον αφορά την προπόνηση της ομάδας, δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό και είναι ασφαλώς πολύ πιο απλοποιημένη, στα γνώριμα μονοπάτια που καθιέρωσε το FM 2013.

Επιλέγοντας 11άδα.

Επιλέγοντας 11άδα.

Στην καρτέλα όπου βλέπετε όλα τα στοιχεία κάθε παίκτη δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση, πράγμα ιδιαίτερα θετικό, καθώς μέσα από μία οθόνη και με λίγα κλικ μπορείτε πραγματικά να κάνετε σχεδόν τα πάντα που αφορούν τον κάθε παίκτη. Η σειρά των χαρακτηριστικών παραμένει ίδια και απαράλλαχτη (αν και ακόμη ενδέχεται να σας μπερδέψει η θέση καίριων χαρακτηριστικών όπως επιτάχυνση και τελείωμα των φάσεων, ειδικά αν έχετε συνηθίσει στα παλιότερα παιχνίδια της σειράς). Προκαλεί εντύπωση η απουσία της επιλογής similar players, με την οποία στο FM 2013 μπορούσατε να ψάξετε στην αγορά για παίκτη με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον παίκτη της καρτέλας που κοιτούσατε. Ήταν ένα ιδιαίτερα εξυπηρετικό στοιχείο, το οποίο προφανώς εξαλείφθηκε για λόγους ρεαλισμού.

Στον τομέα των μεταγραφών, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος έχουν γίνει μετρημένες κινήσεις που προσθέτουν ρεαλισμό στο τρόπο που εξελίσσεται η μεταγραφική περίοδος. Μπορείτε να αγοράσετε κάποιον μικρό σε ηλικία παίκτη και να τον αφήσετε για έναν χρόνο στην ομάδα που αγωνίζεται για να πάρει παιχνίδια, γεγονός που συμβαίνει όλο και πιο συχνά στην πραγματικότητα. Επιπλέον, ειδικά στις τελευταίες ώρες των μεταγραφών μπορείτε να συμφωνήσετε απευθείας με μία ομάδα για την πώληση κάποιου παίκτη και να προχωρήσετε χωρίς να χαθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις. Ένα αρνητικό που μου έτυχε και πραγματικά μου έκανε σχετικά άσχημη εντύπωση για τα δεδομένα της σειράς, είναι το γεγονός ότι δέχθηκα πρόταση για παίκτη που είχα αγοράσει πριν από λίγες μέρες, γεγονός άκρως αντιρεαλιστικό. Πολύ μικρό θέμα, αλλά για μία σειρά που φημίζεται για την προσοχή στην λεπτομέρειεα είναι άξιο αναφοράς.

Παραδοσιακά, και ιδιαίτερα στα τελευταία Football Manager, πολύ σπουδαίο ρόλο για την επιτυχία της ομάδας παίζει η αλληλεπίδρασή σας με τους παίκτες, τους αντίπαλους προπονητές και τα ΜΜΕ. Το Football Manager 2014 σε αυτόν τον τομέα ξεπερνά κάθε προσδοκία και εμφανίζεται εμφανώς βελτιωμένο σε σχέση με τους προκατόχους του. Όσον αφορά τα του οίκου σας, έχετε περισσότερες επιλογές στους διαλόγους με τους παίκτες σας, ενώ επικοινωνείτε για περισσότερα θέματα με τους βοηθούς σας συζητώντας θέματα που προκύπτουν μέσα στη χρονιά. Επίσης, όσον αφορά τις δηλώσεις σας στα ΜΜΕ, είτε μετά το τέλος των αγώνων, είτε σε παρουσιάσεις μεταγραφών, οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων έχουν γίνει πολύ πιο συγκεκριμένες, αφού αναφέρονται σε συγκεκριμένα γεγονότα του αγώνα ή στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της μεταγραφής αντίστοιχα. Επίσης οι δημοσιογράφοι σας ζητούν να πείτε την γνώμη σας για παίκτες της αντίπαλης ομάδας ή για τον αντίπαλο προπονητή κι εκεί γίνεται ένα ολόκληρο πανηγύρι δηλώσεων που μπορεί να αποτελέσει αφορμή μελλοντικά να μην καταφέρετε να κλείσετε μεταγραφή, επειδή δεν έχετε καλές σχέσεις με τον αντίπαλο προπονητή! Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι και η προσθήκη της εφημερίδας, που παρουσιάζει τις σημαντικότερες μεταγραφές και τα πιο σημαντικά νέα του πρωταθλήματος. Δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς η εμφάνισή της παραπέμπει περισσότερο σε απαρχαιωμένο ιστότοπο, παρά σε έντυπο.

Οι ελληνικές ομάδες.

Οι ελληνικές ομάδες.

Έχοντας λοιπόν φτιάξει την ομάδα σας κάνοντας μεταγραφές κι έχοντας “δέσει” τους παίκτες με τους ειδικούς ρόλους που τους αναθέσατε, βρίσκεστε αργά ή γρήγορα στο χώρο που καλείστε να αποδείξετε την καλή δουλειά που έχετε κάνει, το γήπεδο. Η match engine του παιχνιδιού παρουσιάζεται αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με το FM 2013, κυρίως όσον αφορά το animation των παικτών και τη φυσική της μπάλας. Επίσης, βλέπετε ωραίες επιθετικές προσπάθειες βασισμένες πραγματικά στις τακτικές που έχετε καταστρώσει. Μελανά σημεία που χαλάνε ως ένα σημείο την καλή δουλειά που έχει γίνει και σε αυτό τον τομέα, εντοπίζονται σε μια σειρά από bugs, τουλάχιστον μέχρι να διορθωθούν με patch. Έτσι, βλέπετε τους τερματοφύλακες να τρώνε αρκετά συχνά αστεία τέρματα, οι παίκτες (ευτυχώς σπάνια) να τρέχουν με την όπισθεν, θυμίζοντας τον Michael Jackson στο Moonwalker, ενώ και η φυσική της μπάλας όταν προσκρούει στο δοκάρι ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού. Όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι, έτσι κι εδώ ο βοηθός σας προτείνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού διάφορες αλλαγές που προκύπτουν από τον τρόπο που εμφανίζεται η ομάδα στο γήπεδο κι εσείς αποφασίζετε αν θα τις ακολουθήσετε ή όχι.

Αν έχετε έναν ή περισσότερους φίλους που έχουν την ίδια τρέλα με το παιχνίδι όπως εσείς, τότε το multiplayer του παιχνιδιού αποτελεί μονόδρομο. Μπείτε με τους φίλους σας σε ένα από τα διαθεσιμα πρωταθλήματα, ανοίξτε Skype, συνδεθείτε με πολλαπλή συνομιλία και ξεκινήστε να γιουχάρετε τους φίλους σας σε ενδεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα, να ζητωκραυγάζετε πληρώνοντας τη ρήτρα του καλύτερου παίκτη του φίλου σας κάνοντάς τον μεταγραφή στην ομάδα σας και άλλα τέτοια χαριτωμένα που δίνουν άλλη διάσταση στο παιχνίδι. Στο FM 2013 αντιμετώπισα αρκετά προβλήματα προσπαθώντας να παίξω multiplayer με φίλους, καθώς πέταγε πολύ συχνά έναν από μας εκτός σύνδεσης. Στο Football Manager 2014, τα όποια προβλήματα έχουν εξαλειφθεί, ενώ και οι ταχύτητες σύνδεσης είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Το Challenges mode ήρθε για να μείνει με τρία φρέσκα σεναρια.

Το Challenges mode ήρθε για να μείνει με τρία φρέσκα σεναρια.

Κλείνοντας, να επισημάνω κάποιες μικρές αστοχίες που παραμένουν στο παιχνίδι και προσωπικά εξακολουθούν να με ενοχλούν. Καταρχάς το γεγονός ότι τα επιθετικά συστήματα, παίζοντάς τα έξυπνα, παραμένουν εξαιρετικά αβανταδόρικα σε σχέση με τις παραλλαγές του 4-5-1 που συνηθίζεται στις περισσότερες ομάδες στην πραγματικότητα, ακόμη και αν τα χρησιμοποιείτε με μικρής δυναμικότητας ομάδες. Επιπλέον, αρκετά αντιρεαλιστικές παραμένουν οι αντιδράσεις των παικτών όταν τους μιλάτε στην αρχή, στην ανάπαυλα και στο τέλος του παιχνιδιού. Ακόμη κι αν είστε ισοπαλία στο ημίχρονο με μία πολύ καλύτερη ομάδα από εσάς, πιο επιτυχημένη ατάκα για να εμψυχώσετε τους παίκτες σας είναι να τους πείτε σε επιθετικό τόνο ότι η ομάδα δεν παίζει καλά και ότι θέλετε να δείτε άλλη ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο!

Συνοψίζοντας, το Football Manager 2014, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ριζοσπαστικές προσθήκες κι αλλαγές, είναι απαραίτητη αγορά για τους επίδοξους προπονητές του... καναπέ. Η στροφή σε τακτικές που στηρίζονται στο ατομικό ταλέντο του κάθε παίκτη, ο αναβαθμισμένος τεχνικός τομέας, ο πλήρης εξελληνισμός του τίτλου, αλλά και οι πολλαπλές μικρές προσθήκες σχεδόν σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουν τόσο τους φανατικούς, όσο και τους λιγότερο μυημένους στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαιρικού matrix που πρεσβεύει τόσα χρόνια η σειρά Football Manager.

  • Ελληνικά
  • Θετικές αλλαγές στις τακτικές με βάση το ατομικό ταλέντο κάθε παίκτη
  • Αναβαθμισμένος τρόπος αλληλεπίδρασης με παίκτες, αντίπαλους προπονητές και MME
  • Βελτιωμένος τεχνικός τομέας, κυρίως στο animation των παικτών
  • Εθιστικό
  • Εμφανή bugs κυρίως στην απεικόνιση του αγώνα
  • Μικρά προβλήματα στην ελληνική μετάφραση
  • Μικρά θέματα που χαλάνε το ρεαλισμό, πχ η αντίδραση των παικτών στο ημίχρονο
  • Εθιστικό
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, Mac, Linux
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sports Interactive
ΕΚΔΟΣΗ:Sega
ΔΙΑΘΕΣΗ:Zegetron
ΕΙΔΟΣ:Football management sim
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.footballmanager.com/lang/en_GB
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:31/10/2013
PEGI:3