Football Manager 2012: "Βασικός" ή... στον πάγκο;

, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 0  

Αν διαβάζετε καιρό το site, γνωρίζετε ότι μας κυνηγούσε μία... κατάρα: τρία χρόνια τώρα δεν είχαμε βρει ικανούς συντάκτες να γράφουν για παιχνίδια basket και manager. Η κατάρα λύθηκε κατά το ήμισυ. Δυστυχώς ακόμα ψάχνουμε για σοβαρό... μανατζερά. Προτιμάμε λοιπόν να μην κάνουμε review στα σχετικά παιχνίδια και να τα παρουσιάζουμε με άλλους τρόπους, παρά να δημοσιεύουμε κριτικές από συντάκτες που δεν το κατέχουν ιδιαίτερα το θέμα.

Αν δεν είμασταν στο 2011, αλλά πέντε χρόνια πίσω ας πούμε, δεν θα είχαμε τέτοιο πρόβλημα, καθώς το review θα το έκανα άνετα εγώ. Ναι, το ομολογώ, μέχρι και πριν λίγα χρόνια, δεν είχα μανία (μόνο) με τους... σκοτωμούς και τις καταστροφές, τους αγώνες ταχύτητας και τις περιπέτειες, ούτε καν τόσο με τα ίδια τα ποδοσφαιράκια. Ήμουν φανατικός μανατζεράς, ρίχνοντας αμέτρητες ώρες στα Championship Manager, και στη συνέχεια στα πρώτα Football Manager. Ώσπου μια μέρα για κάποιο λόγο αποφάσισα να τα κόψω εντελώς. Ίσως λόγω έλλειψης χρόνου, ίσως γιατί διαπίστωσα ότι κατά βάθος τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι επίτηδες εύκολα για τους φανατικούς, ώστε να τους κρατούν κολλημένους για καιρό. Σε κάθε Manager, αργά ή γρήγορα σάρωνα όλους τους τίτλους. Επίσης, είχα βαρεθεί να ακούω τους φίλους μου να μου λένε ότι κάνουν τρεμπλ και παίρνουν το CL με την αγαπημένη τους ελληνική ομάδα (προσωπικά πάντα παίρνω ξένες ομάδες σε οποιοδήποτε παιχνίδι έχει σχέση με ποδόσφαιρο). Όπως και να 'χει, δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με manager πια.

Ασχολούνται όμως εκατομμύρια παίκτες, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών από εσάς. Το Football Manager 2012 κυκλοφορεί εδώ και μία εβδομάδα και για πολλούς είναι το... μόνο σημαντικό παιχνίδι της σεζόν, όπως κάθε χρόνο. Αντί για review λοιπόν, κάνουμε μια συνοπτική παρουσίαση του είδους αλλά και συγκεκριμένα του FM 2012 με βάση επίσημα στοιχεία από τη Zegetron, και στη συνέχεια καλούμε εσάς να μας πείτε τις εντυπώσεις σας από την φετινή έκδοση.

To Football Manager είναι και video game και εργαλείο. Είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές manager game στον κόσμο αλλά επίσης η αγαπημένη ασχολία πολλών προπονητών, παραγόντων, ποδοσφαιριστών και αθλητικών δημοσιογράφων οι οποίοι το χρησιμοποιούν τόσο για αναψυχή όσο και σαν εργαλείο δουλειάς. Το παιχνίδ σας βάζει στη θέση ενός manager ποδοσφαιρικών συλλόγων και σας δίνει τα ηνία της ομάδας σας σε όλους τους τομείς. Η παγκόσμια επιτυχία του βασίζεται στον απίστευτο ρεαλισμό που έχει. Προβλέπει συνεχώς τους παίκτες αστέρια του μέλλοντος, την απόδοση των ομάδων στη σεζόν, ακόμα και τις οικονομικές τους προοπτικές με τόση ακρίβεια, που μεγάλοι σύλλογοι της Premier League κλείνουν ακριβά συμβόλαια με την δημιουργό Sports Interactive, ώστε να εξασφαλίζουν κάθε χρόνο την ανανεωμένη βάση δεδομένων με πάνω από 400.000 ποδοσφαιριστές. Ο ρεαλισμός του προέρχεται φυσικά από σκληρή δουλειά χιλιάδων scouters ανά τον κόσμο, που κάθε σαββατοκύριακο παρακολουθούν όλα τα ματς σε κάθε χώρα (ακόμα και στις μικρότερες κατηγορίες) ώστε να σημειώνουν τις αποδόσεις των παικτών και των ομάδων.

Το Football Manager κυκλοφορεί στα ράφια των καταστημάτων κάθε χρόνο τέτοια εποχή περίπου. Εκτός από τις μεταγραφές και όλες τις αλλαγές στις ομάδες έχει και κάποιες βελτιώσεις σε γραφικά, gameplay και άλλους τομείς. Ας δούμε τα νέα χαρακτηριστικά του Football Manager 2012.

Καταρχάς έχουμε ανανεωμένη μηχανή γραφικών. Νέες κάμερες και νέα εφέ δίνουν ένα σχετικά ρεαλιστικό αποτέλεσμα παρακολούθησης αγώνα:

Στο Football Manager δεν μπορείτε να παίξετε οι ίδιοι στο ματς. Δεν παίρνετε παίκτες όπως στα παραδοσιακά ποδοσφαιράκια. Έχετε το ρόλο του manager και παρακολουθείτε τον αγώνα, κάνετε αλλαγές, αλλάζετε τις τακτικές και λοιπά. Μία περσινή προσθήκη που έχει βελτιωθεί σημαντικά φέτος είναι τα Shouts (Φωνές) που μπορείτε να εκτελείτε μέσα στο ματς. Φωνάζετε δηλαδή εντολές στους παίκτες σας ακριβώς όπως φωνάζουν οι προπονητές κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αλλά οι φωνές σας δεν περιορίζονται σε ένα «Διώξε!», καθώς μπορείτε να φτιάξετε δικές σας κωδικοποιημένες εντολές που να περιλαμβάνουν μία σειρά από κινήσεις. Εκτός από τα Shouts υπάρχουν και άλλοι τρόποι να επέμβετε στον αγώνα, καθώς και νέοι τρόποι να σχεδιάσετε τις τακτικές της ομάδας.

Οι ίδιοι οι αγώνες δεν είναι το παν φυσικά. Το μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού έχει να κάνει με τις μεταγραφές, το στήσιμο της ομάδας και όλες τις άλλες προετοιμασίες που γίνονται για τον αγώνα. Δεν έχει νόημα να μπούμε σε λεπτομέρειες για αυτό το κομμάτι εδώ αφού το βάθος του παιχνιδιού σε αυτό τον τομέα είναι απίστευτο. Απλά ας πάρουμε για παράδειγμα τις συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και επαφές μεταξύ του manager και άλλων προσώπων στο Football Manager 2012. Η Sports Interactive εισήγαγε φέτος ένα σύστημα τόνων που διακατέχει όλες τις συζητήσεις, meetings και διαπραγματεύσεις μεταξύ του manager και όλων των ατόμων με τα οποία έρχεται σε επαφή:

Το σύστημα τόνων φυσικά εφαρμόζεται και στα ομαδικά meetings αλλά και στις σημαντικότατες συζητήσεις και οδηγίες που λαμβάνουν χώρα πριν τον αγώνα και στο ημίχρονο:

Εάν έχετε κολλήσει, αν όλα αυτά τα νούμερα και οι γραμμές σας φαίνονται ακατανόητες, αν ακούγατε πάντα για το Football Manager αλλά κάθε φορά που το δοκιμάζατε το παρατούσατε, φέτος έχετε την ευκαιρία να μάθετε βήμα βήμα πως να αναλάβετε την ηγεσία της αγαπημένης σας ομάδας και να την οδηγήσετε στην κορυφή. Το Football Manager 2012 έχει ένα σύστημα εύκολων και κατανοητών tutorials (μαθημάτων) καθώς και ένα άλλο σύστημα "How To" (ερωτήσεων) μέσα στο παιχνίδι που σας βοηθούν να βρείτε τα βήματά σας. Δείτε παρακάτω πως μπορεί να μάθει κανείς το Football Manager 2012 βήμα βήμα.

Σημειώνεται ότι εκτός από το εξώφυλλο και ένα πολύ σύντομο και όχι περιεκτικό βιβλίο οδηγιών, το Football Manager 2012, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, είναι εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τους νέους παίκτες καθώς τα αγγλικά ενός manager game δεν είναι ποτέ απλά.

Επίσης, το ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει κανονικά με 16 ομάδες, με τη μόνη διαφορά ότι στη Super League θα δείτε το Λεβαδιακό, τη Δόξα Δράμας και τον Αστέρα Τρίπολης. Από τότε που υποβλήθηκαν οι τελικές λεπτομέρειες για τη Super League από την ελληνική ομάδα της Sports Interactive έχουν γίνει αλλαγές ενώ εκκρεμούν αποφάσεις. Η Superleague θα ανανεωθεί κανονικά, με τα patch που θα βγουν για το παιχνίδι.

Τέλος στην εγκατάσταση του Football Manager 2012 είναι απαραίτητη η σύνδεση internet. Αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση του παιχνιδιού βήμα βήμα μπορείτε να δείτε εδώ:

Εσείς τσιμπήσατε το Football Manager 2012 κι αν ναι ποιες είναι οι εντυπώσεις σας; Είναι το καλύτερο της σειράς μέχρι τώρα; Και το σημαντικότερο, είναι... "βασικός", ή... μένει στον πάγκο;