FIFA Street Review

, Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 0  

Η EA Sports έχει μία μοναδική ικανότητα, όταν ένα franchise δεν πάει καλά, να πατάει reset και να ξεκινά από το μηδέν, κάνοντας όλους εμάς να τρίβουμε τα μάτια μας με το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό έκανε με το FIFA, που πλέον απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής και τώρα ήρθε η σειρά του FIFA Street. Ωραίοι οι cartoon τύποι των προηγούμενων τίτλων, που έκαναν πιρουέτες και έβγαζαν φλόγιες από τα πόδια τους, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε πιο σοβαρά το ποδόσφαιρο δρόμου; Αυτή ακριβώς την σκέψη είχαν οι άνθρωποι της EA Sports, όταν αποφάσιζαν να αλλάξουν τα δεδομένα και να βάλουν στο τιμόνι της ανάπτυξης την βασική ομάδα του FIFA. Οι προσδοκίες για το FIFA Street είναι μεγάλες και πιστέψτε με το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Εσείς θα πείτε όχι σε θεαματική μπαλίτσα σε ρυθμούς βραζιλιάνικης μουσικής;

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τον σημαντικότερο τομέα του τίτλου, που δεν είναι άλλος από το gameplay. Το FIFA Street συνδυάζει με εκπληκτικό τρόπο τη ρεαλιστική φύση του FIFA με μία μικρή arcade δόση θεαματικoύ ποδοσφαίρου. Σίγουρα όλοι οι φίλοι της σειράς FIFA θα έχουν περάσει αρκετή ώρα στο free roam προσπαθώντας να περάσουν την μπάλα πίσω από την πλάτη ή να κάνουν κάποιο άλλο μαγικό κόλπο. Όλες αυτές οι κινήσεις υπάρχουν και στο FIFA Street, μερικές πραγματοποιούνται πιο εύκολα και άλλες πιο δύσκολα, απαιτώντας τον σωστό συγχρονισμό των κουμπιών και του μοχλού. Το παιχνίδι για πρώτη φορά ενσωματώνει το Street Ball Control, το οποίο σας δίνει τον πλήρη έλεγχο της μπάλας. Ο παίκτης υπακούει στις εντολές σας και ευτυχώς τίποτα δεν εκτελείται αυτοματοποιημένα. Η εκτέλεση των κινήσεων γίνεται με συνδυασμό του αριστερού trigger, του δεξιού bumper και του δεξιού μοχλού, ενώ τα tutorials θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα βασικά και θα σας ωθήσουν να εξερευνήσετε την μαγεία της μπάλας.

Ο χειρισμός του FIFA Street θα σας κερδίσει από την πρώτη επαφή και δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο για να εξοικειωθείτε μαζί του. Χάριν θεάματος, έχει προστεθεί μία μεγάλη ποικιλία κινήσεων, που θα ζήλευε ακόμα και ο Messi. Με ιδιαίτερα εντυπωσιακές κινήσεις θα χλευάσετε τους αντιπάλους σας και θα δείξετε ποιος κατέχει το τόπι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν δεν είστε ο φιγουρατζής τύπος που αρέσκεται στα θεαματικά κόλπα, μπορείτε να παίξετε την μπαλίτσα σας έτσι όπως ξέρετε, με γρήγορες πάσες, βαθιές σέντρες και ευθύβολα σουτ. Μερικές κινήσεις ίσως σας φανούν υπερβολικές και προβληματιστείτε αν είναι ρεαλιστικές, με τον ίδιο τρόπο που προβληματίζεστε αν ο Messi είναι ρεαλιστικός και υπαρκτός.

Άστο Messi αγόρι μου, αυτά τα κάνω και εγώ.

Μπορεί το gameplay να λειτουργεί άψογα, άλλα έχει και τα προβληματάκια του. Ο αδύναμος κρίκος είναι ο τερματοφύλακας, ο οποίος ώρες-ώρες είναι αλλοπρόσαλλος. Μπορεί να πιάσει τα άπιαστα, αλλά θα ανοίξει τα πόδια του σε ένα εύκολο πλασεδάκι, ενώ μερικές φορές οι αδικαιολόγητες κινήσεις του θυμίζουν... Constanzo. Άλλο ένα θέμα είναι όταν έρχονται σε επαφή δύο παίκτες, όπου συχνά οι συγκρούσεις καταντούν αστείες και ο παίκτης αργεί να σηκωθεί. Ευτυχώς τα προβλήματα είναι μικρά και επισκιάζονται από τον εξαιρετικό χειρισμό.

Το FIFA Street είναι αρκετά πλούσιο σε περιεχόμενο, με ομάδες από τα πρωταθλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, διεθνείς ομάδες, αλλά και ομάδες του Street Football, αριθμώντας συνολικά περισσότερους από 1500 παίκτες. Δυστυχώς το ελληνικό στοιχείο απουσιάζει, αλλά μικρό το κακό. Τα γήπεδα που θα συναντήσετε είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους, από γήπεδα σε γειτονιές της Βραζιλίας και σε πλατείες της Βαρκελώνης, μέχρι Futsal γήπεδα στο Dubai και σε ταράτσες στο Tokyo. Τέλος, το παιχνίδι διαθέτει την απαραίτητη ποικιλία από single και multi modes, τα οποία θα σας χαρίσουν πολλές και διασκεδαστικές ώρες.

Πριν περάσω στην ανάλυση των modes, θα ήθελα να σταθώ λίγο στον τεχνικό τομέα. Τα γραφικά είναι πανέμορφα και σίγουρα ανταπεξέρχονται στις προσδοκίες και απαιτήσεις που έχουμε από έναν τίτλο της ΕΑ. Η λεπτομερής απεικόνιση των παικτών και των γηπέδων, τόσο εντός όσο και εκτός, συνθέτουν μία όμορφη ατμόσφαιρα για να απολαύσετε την μπαλίτσα σας. Στον τομέα του ήχου και της μουσικής, το FIFA Street κυμαίνεται στα υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η EA Sports σε όλους τους αθλητικούς τίτλους της. Στα αυτιά σας φτάνουν οι φωνές από τους παίκτες που μιλάνε στην μητρική τους γλώσσα, καθώς χλευάζουν τους αντιπάλους τους μετά από μία θεαματική ντρίπλα, οι ήχοι από τις γειτονιές, τις πόλεις και το κοινό που σας παρακολουθεί, καθώς και η μουσική επένδυση, από μία μεγάλη συλλογή μουσικών κομματιών. Μπορεί να μην υπάρχει τηλεοπτική περιγραφή, αλλά οι απολαυστικοί εκφωνητές από τα μεγάφωνα των μεγάλων γηπέδων, οι οποίοι μιλάνε στην τοπική γλώσσα, δίνουν τον απαραίτητο παλμό στον αγώνα.

Τα γήπεδα είναι πραγματικά πανέμορφα.

Το παιχνίδι προσφέρει πέντε single-player modes, που καλύπτουν τα γούστα των περισσοτέρων. Από ένα τίτλο σαν το FIFA Street, δεν θα μπορούσε να λείπει το κλασικό 5 επί 5, ποδόσφαιρο χωρίς κανόνες με μοναδικό σκοπό να πετύχετε περισσότερα γκολ από τον αντίπαλο σας. Μία πιο δομημένη μορφή του 5 επί 5 είναι το Futsal. Σε αυτό το mode ισχύουν οι περισσότεροι ποδοσφαιρικοί κανόνες, όπως το φάουλ και το κόρνερ, ενώ το γήπεδο δεν περιορίζεται από τοιχώματα, οπότε πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στις ντρίπλες για να μην βγει η μπάλα έξω. Το Pannas Rules (2vs2) είναι το πιο θεαματικό mode, καθώς δεν αρκεί μόνο να σκοράρετε γκολ. Για κάθε ντρίπλα που κάνετε, πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα, παίρνετε πόντους, οι οποίοι μετράνε πολλαπλασιαστικά στο σκορ σας. Το πιο αδιάφορο, ίσως, mode είναι το Last Man Standing, όπου κάθε ομάδα που σκοράρει χάνει ένα παίκτη και νικήτρια ομάδα είναι αυτή που θα χάσει πρώτη όλους τους παίκτες της. Τέλος, μπορείτε να δημιουργήσετε custom matches, με τους δικούς σας κανόνες και ομάδες από 1vs1 έως 6vs6. Κάθε mode χρησιμοποιεί διαφορετικά γήπεδα, προσαρμοσμένα σε διαστάσεις, για τον συνολικό αριθμό των παικτών.

Το σημαντικότερο mode του FIFA Street, το οποίο περιλαμβάνει και όλα τα παραπάνω modes, είναι το World Tour. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμιγώς single-player mode, καθώς έχετε την δυνατότητα να ολοκληρώσετε μέρος των αγώνων στο online. Στο World Tour, λοιπόν, δημιουργείτε την ομάδα σας και ξεκινώντας από μία γειτονιά, της χώρας που επιθυμείτε, σκοπός σας είναι να την οδηγήσετε στην κορυφή του κόσμου. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αρχικά δημιουργείτε έναν custom παίκτη, ο οποίος είναι και ο αρχηγός της ομάδας σας. Οι επιλογές παραμετροποίησης του παίκτη σας είναι πραγματικά πολλές και όσο προχωράτε στο παιχνίδι ξεκλειδώνετε ακόμα περισσότερες. Στη συνέχεια, αφού πάρετε μέρος στο πρώτο φιλικό με δύο custom ομάδες, χρησιμοποιώντας τον παίκτη που έχετε δημιουργήσει, έρχεται η στιγμή που πρέπει να αρχίσετε να στήνετε την ομάδα σας. Το ρόστερ της ομάδας αποτελείται από εννιά κενές θέσεις συν τον αρχηγό σας. Οι παίκτες που μπορείτε να προσθέσετε στην ομάδας σας είναι custom παίκτες που συναντήσατε στο φιλικό, παίκτες που έχουν δημιουργήσει οι φίλοι σας που παίζουν FIFA Street ή νέοι παίκτες που μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς. Αφού γεμίσετε τουλάχιστον τις έξι θέσεις του ρόστερ σας, επιλέξετε ονομασία της ομάδας, έμβλημα και εμφανίσεις, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο World Tour.

Κάπου εδώ πρέπει να κάνω μία μικρή παρένθεση. Καταρχήν θα αναρωτιέστε πού είναι όλοι οι πραγματικοί ποδοσφαιριστές που πολυδιαφημίζει η ΕΑ... Υπομονή, θα αναφερθώ σε αυτό παρακάτω. Η ομάδα που δημιουργείτε στο World Tour είναι και η μοναδική ομάδα, η οποία σας συντροφεύει σε όλα τα multiplayer modes. H ΕΑ Sports εφαρμόζει μία αυστηρή πολιτική και δεν σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε πραγματικές ονομασίες ομάδων και παικτών. Για την ακρίβεια, σας επιτρέπει, αλλά δεν εμφανίζονται πουθενά online. Αν, λοιπόν, δώσετε την ονομασία Olympiacos στην ομάδα σας, τότε καμμία αντίπαλη ομάδα δεν μπορεί να δει την πραγματική σας ονομασία. Το ίδιο συμβαίνει και με τους παίκτες, σε περίπτωση που θελήσετε να δώσετε το όνομα π.χ. Messi, σε κάποιον παίκτη σας. Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι αν η ομάδα σας παραβιάζει έναν από αυτούς τους κανόνες, το παιχνίδι δεν σας επιτρέπει να κάνετε upload ένα replay, στην αντίστοιχη υπηρεσία. Σας προτρέπει να αλλάξετε το όνομα, αλλά δυστυχώς θα έχετε χάσει την ευκαιρία να αποθηκεύσετε ένα πανέμορφο γκολ που μόλις έχετε σκοράρει. Οι παραπάνω κανόνες ισχύουν για όλους τους παίκτες που αποκτήσετε, είτε από ομάδες φίλων είτε από άλλες ομάδες, οπότε προσοχή με τα ονόματα.

Ποικιλία από θεαματικές κινήσεις.

Το World Tour αποτελείται από μία σειρά τουρνουά και events, σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα (τοπικό, διεθνές, ηπειρωτικό, παγκόσμιο). Σε κάθε επίπεδο πρέπει να ολοκληρώσετε μία σειρά αγώνων, από Pannas Rules μέχρι Futsal, για να καταφέρετε να περάσετε στο επόμενο. Οι παίκτες σας ξεκινούν από το level 0 και παίρνοντας μέρος σε αγώνες, ανεβαίνουν level, συγκεντρώνοντας πόντους, τους οποίους μπορείτε να ξοδέψετε για την βελτίωση κάποιας ικανότητας τους, όπως σουτ, ταχύτητα, άμυνα, ή να ξεκλειδώσετε κάποια συγκεκριμένη κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα σας γίνεται όλο και πιο ισχυρή, αντιμετωπίζοντας πιο δυνατούς αντιπάλους. Σε κάθε αγώνα έχετε την δυνατότητα επιλογής επιπέδου δυσκολίας (easy, medium, hard), το οποίο καθορίζει και τον αριθμό αντικειμένων που ξεκλειδώνετε, ενώ στην περίπτωση των τουρνουά έχετε την επιλογή να παίξετε online, παρέα με άλλους παίκτες που δίνουν την μάχη τους για την κατάκτηση της κορυφής.

Στο τοπικό και διεθνές επίπεδο θα αντιμετωπίσετε ομάδες δημιουργημένες από την κοινότητα του FIFA Street, καθώς και ομάδες φίλων σας. Τα αντικείμενα που ξεκλειδώνετε περιορίζονται σε κοσμικές αλλαγές για την ομάδα, όπως εμφανίσεις και παπούτσια. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι σε συγκεκριμένους αγώνες, αν νικήσετε, έχετε την δυνατότητα να πάρετε στην ομάδα σας έναν παίκτη της χαμένης ομάδας. Έτσι το ρόστερ σας αρχίζει να γεμίζει και η ομάδα γίνεται όλο και πιο πλήρης. Στο επίπεδο ηπείρου, τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα, αντιμετωπίζοντας πραγματικές ομάδες του Street Football και ξεκλειδώνοντας νέα γήπεδα. Το αποκορύφωμα είναι στο παγκόσμιο επίπεδο. Η ομάδα σας, που τόσο πολύ πασχίσατε να την φέρετε σε αυτό το επίπεδο, έρχεται αντιμέτωπη με τα μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ομάδες όπως η Barcelona, Real Madrid, Manchester United και Milan, προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σας για την κατάκτηση του τίτλου. Το πιο ενδιαφέρον από όλα, όμως, είναι ότι επιτέλους(!) θα εντάξετε έναν πραγματικό παίκτη στην ομάδα σας, ο οποίος θα δώσει έναν άλλο αέρα.

To World Tour σας μεταφέρει σε πολλές τοποθεσίες ανά τον κόσμο.

Έτσι, λοιπόν, και εγώ στον πρώτο αγώνα ήρθα αντιμέτωπος με την Manchester City. Αφού τους εξόντωσα like a boss, αποφάσισα να “κλέψω” και να καλωσορίσω στην ομάδα μου τον Baloteli. Γεμάτος χαρά, κοιτάω τα στατιστικά του και... απογοήτευση! Οι custom παίκτες μου έχουν φτάσει σε τόσο υψηλό level, που κάνουν τον Baloteli να φαντάζει ικανός μόνο για να σκουπίζει τον πάγκο. Σημειωτέον, οι πραγματικοί παίκτες δεν επιδέχονται leveling. Στον δεύτερο αγώνα αποκτώ τον Sneijder από την Inter, αλλά και αυτός είναι ικανός μόνο για να κουβαλάει τα μπουκαλάκια με το νερό. Εν τέλει, καταντά ανούσιο να έχεις στην ομάδα σου κάποιον πραγματικό παίκτη, όταν η ομάδα σου έχει τόσο υψηλό επίπεδο. Παρά την γκρίνια μου, το World Tour, συνολικά, είναι μία πολύ διασκεδαστική εμπειρία και αρκετά εθιστική για την συλλογή όλων των unlockable αντικειμένων, αλλά η διάρκεια του είναι μικρή.

Στο multiplayer η EA Sports αποφάσισε να αλλάξει αυτό που έχουμε συνηθίσει στην σειρά FIFA (αμάν ρε ΕΑ με τις πολιτικές σου!). Όπως αναφέρω και παραπάνω, η μοναδική ομάδα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι αυτή που δημιουργήσατε στο World Tour και όχι οι πραγματικές ομάδες. Το βασικό multiplayer mode είναι το Street Seasons. Το Street Seasons περιλαμβάνει αγώνες με άλλους online παίκτες, συμμετοχή σε πρωταθλήματα και κύπελα. Στις διοργανώσεις, στην πραγματικότητα, μετέχετε σε μεμονωμένους αγώνες. Στο πρωτάθλημα, αν μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, βρίσκεστε στην ζώνη προβιβασμού για την ανώτερη κατηγορία, βάση του αριθμού των νικών που έχετε, τότε ανεβαίνετε στην επόμενη κατηγορία. Στο κύπελο, αν νικήσετε τον αντίπαλό σας, περνάτε στην επόμενη φάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμμετέχετε στην ίδια διοργάνωση. Τέλος, υπάρχει το Online Team Play, το οποίο έχει πραγματικά νόημα μόνο αν παίζετε με φίλους, αλλιώς θα βρεθείτε σε ένα γήπεδο με δέκα τύπους που προσπαθούν να περάσουν όποιον βρουν μπροστά τους και να στείλουν την μπάλα στα δίκτυα. Γενικά, το multiplayer λειτουργεί απροβλημάτιστα και είναι αρκετά απολαυστικό, χαρίζοντάς σας πολλές ώρες παιχνιδιού.

Στη διάθεση σας έχετε περισσότερους από 1500 παίκτες, από 100+ ομάδες.

Αν με το παραπάνω κείμενο δεν σας έπεισα ότι πρέπει να αγοράσετε τo FIFA Street, τότε θα το πω πιο απλά. Το FIFA Street είναι must τίτλος για όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου και του θεάματος. Το εξαιρετικό gameplay και η ποικιλία από modes και περιεχόμενο θα σας κρατήσουν για αρκετό καιρό απασχολημένους. Πολύ καιρό τώρα προσπαθώ να καταλάβω από πού προήλθε ο μυθικός ήρωας με το όνομα Messi και πλέον είμαι σίγουρος ότι γεννήθηκε μέσα από αυτό το παιχνίδι.

+ Διασκεδαστικό και σοβαρό gameplay
+ Μουσική και ήχος
+ Πλούσιο περιεχόμενο
+ Απολαυστικό οnline
+ Το World Tour...

- ...το οποίο έχει μικρή διάρκεια
- Αυστηρή πολιτική της ΕΑ για την χρήση επίσημων ονομασιών
- Περιορισμένη χρήση των πραγματικών παικτών/ομάδων σε διάφορα modes

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3
Έκδοση: EA Sports
Ανάπτυξη: EA Sports
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: Ποδόσφαιρο
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.ea.com/uk/football/fifa-street
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 16/3/2012
PEGI: 3