alt text

Τα τελευταία χρόνια η σειρά FIFA κάνει αργά βήματα εξέλιξης, καθώς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα βασικά στοιχεία που τη βοήθησαν να πάρει το πάνω χέρι στις κονσόλες της προηγούμενης γενιάς. Μετά την καλή αρχή στη νέα γενιά με το FIFA 14, ήρθε το FIFA 15 που απογοήτευσε αρκετούς. Το FIFA 16, χωρίς να κάνει μεγάλα βήματα προόδου, διορθώνει τις αδυναμίες του προκατόχου του, προσφέροντας μια σαφώς βελτιωμένη εμπειρία ποδοσφαίρου.

Οι αλλαγές στο gameplay του FIFA 16, όπως προαναφέρθηκε, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην διόρθωση των προβλημάτων του FIFA 15 και συνοψίζονται σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, στην εξισσορόπηση της ντρίπλας ώστε οι γρήγοροι παίκτες να μην έχουν τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των αμυντικών. Δεύτερον, στην προσθήκη δυσκολίας στην εκτέλεση των πασών ώστε να αποφεύγεται το πινγκ πονγκ μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τρίτον, στην βελτίωση των τερματοφυλάκων.

Για το πρώτο θέμα η λύση έρχεται τόσο από τις βελτιωμένες κινήσεις των αμυντικών και την πιο άμεση ανταπόκρισή τους στις εντολές που τους δίνετε, όσο και από την “αφαίρεση” της ικανότητας των γρήγορων παικτών να περνούν τον αντίπαλο σαν σταματημένο. Επίσης η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει πάει ένα κλικ πιο κατω, γεγονός που προσωπικά βρίσκω θετικό. Στον αντίποδα όμως, το FIFA 16 δεν κάνει το λάθος να αφήσει τους επιτιθέμενους να είναι έρμαιο των αμυντικών, και έτσι εισάγει ένα νέο είδος ντρίπλας και ένα νέο είδος προσποίησης που σας λύνουν τα χέρια αν καταφέρετε να τα εισάγετε στο παιχνίδι σας. Η νέα ντρίπλα σας επιτρέπει να πετάτε την μπάλα μπροστά σας και να τρέχετε χωρίς την μπάλα για να περνάτε τον αντίπαλο αμυντικό, ενώ για πρώτη φορά μπορείτε να κάνετε προσποίηση χωρίς την μπάλα για να μπερδεύετε την αμυντική γραμμή των αντιπάλων σας και να κάνετε κατόπιν κάθετη κίνηση για να πάτε με φάτσα στο τέρμα.

Τα τηλεοπτικά replay είναι καλοστημένα για να θαυμάζετε τις ενέργειές σας.

Τα τηλεοπτικά replay είναι καλοστημένα για να θαυμάζετε τις ενέργειές σας.

Όσον αφορά το passing game, οι απλές πάσες στο FIFA 16 δεν έχουν τα ποσοστά επιτυχίας που είχαν στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Αν και σε πρώτη φάση μπορεί να σας κακοφανεί, εντούτοις αυτό λύνει το δεύτερο αγκάθι του FIFA 15 που ήταν η ευκολία με την οποία αλλάζατε πάσες μέχρι να βρεθείτε απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Στο FIFA 16 η επιτυχία στις απλές πάσες εξαρτάται από τη θέση του σώματος του ποδοσφαιριστή, γεγονός που προσδίδει ρεαλισμό στην εμπειρία, ενώ ένα νέο είδος πάσας έρχεται να δώσει μεγαλύτερη ποικιλία στο παιχνίδι σας. Έτσι, μπορείτε να δίνετε στοχευμένη, ευθύβολη πάσα η οποία φεύγει από τα πόδια σας με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ στον αντίποδα ο παίκτης που παραλαμβάνει την μπάλα πρέπει να κάνει σωστό κοντρόλ αλλιώς αυτή γίνεται διεκδικίσιμη από τον αντίπαλο. Εύλογα λοιπόν έρχεστε σε δίλημμα, δηλαδή ποιο είδος πάσας χρησιμοποιείτε σε κάθε περίσταση, ενώ σταδιακά διαπιστώνετε ότι μπορείτε να κάνετε και διαφορετικά είδη επιθέσεων χρησιμοποιώντας την πιο στοχευμένη πάσα έναντι της απλής. Καλό εργαλείο για να μάθετε τις νέες αλλαγές στις πάσες και τις ντρίπλες αποτελεί το FIFA Trainer, μία ένδειξη πάνω στον παίκτη που ελέγχετε η οποία σας συμβουλεύει ποιο κουμπί να πατάτε σε κάθε περίσταση. Αφότου συνηθίσετε τις αλλαγές, μπορείτε κάλλιστα να το απενεργοποιήσετε μέσα από το αντίστοιχο μενού.

Το τρίτο στοιχείο που παρουσιάζεται ιδιαίτερα βελτιωμένο στο FIFA 16 είναι η συμπεριφορά των τερματοφυλάκων. Οι τερματοφύλακες πλέον δεν φοβούνται να κάνουν εξόδους, δεν τρώνε γκολ από την κλειστή γωνία κτλ, ενώ έχει βελτιωθεί και η αντιληπτική τους ικανότητα ώστε να αποκρούουν την μπάλα πλάγια και όχι στο κέντρο της μικρής περιοχής. Κάποιες σπασμωδικές αντιδράσεις σε κάποιες φάσεις ενδέχεται να παρατηρήσετε, αλλά είναι απλά η εξαίρεση στον κανόνα της καλής δουλειάς που έχει γίνει φέτος σε αυτό τον τομέα. Πέρα από τις βελτιώσεις και τις χαμηλότερες ταχύτητες με τις οποίες εξελίσσεται ο ρυθμός του παιχνιδιού, βελτιώσεις παρατηρούνται στα animations των παικτών που μοιάζουν πιο ρεαλιστικά από ποτέ, στη φυσική της μπάλας όταν εξαπολύετε σουτ, ενώ και η αίσθηση του βάρους του σώματος κάθε παίκτη που ελέγχετε έχει υποστεί βελτιώσεις προς την σωστή κατέυθυνση.

Oι τερματοφύλακες είναι βελτιωμένοι.

Oι τερματοφύλακες είναι βελτιωμένοι.

Πέρα όμως από τις βελτιώσεις που κάνουν την εμπειρία του παιχνιδιού πιο απολαυστική, υπάρχουν και στοιχεία που αλλοιώνουν την καλή εικόνα. Πρώτο η τραγελαφική διαιτησία που είναι ικανή να κρίνει αποτελέσματα με τον εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο σφυράει την παραμικρή επαφή μεταξύ δύο παικτών. Οι περιπτώσεις που σφυρίζονται πέναλτι χωρίς να έχετε ούτε καν μαρκάρει τον παίκτη, είναι αναρίθμητες και δυστυχώς σας αναγκάζουν να παίζετε άμυνα με τα μάτια όταν κάποιος αντίπαλος μπαίνει μέσα στην μεγάλη περιοχή. Πέρα όμως από την ευκολία με την οποία σφυρίζονται πέναλτι, παρατηρούνται και λάθη όπως για παράδειγμα να αφήνεται πλεονέκτημα στο πέναλτι(!) χωρίς η μπάλα εν τελει να καταλήγει στα δίχτυα, να σφυρίζεται offside καθυστερημένα και ο διαιτητής να μην αφήνει το πλεονέκτημα παρά το γεγονός ότι η μπάλα πλέον παίζεται από την αντίπαλη ομάδα κτλ.

Ένα δεύτερο πρόβλημα του FIFA 16 είναι η αδυναμία να βγάζετε ψηλοκρεμαστρή σέντρα από τα πλάγια και η μπάλα να πηγαίνει στο κεφάλι του επιτιθέμενου, καθώς πάντα είτε σας καλύπτει ο σέντερ μπακ είτε βγαίνει ο τερματοφύλακας και μαζεύει την μπάλα. Αυτό το φαινόμενο σας αναγκάζει είτε να περιορίζετε το παιχνίδι από τα πλάγια, είτε να προσπαθείτε αποκλειστικά να συγκλίνετε με τον παίκτη σας για να σουτάρετε ή να δώσετε συρτή πάσα, γεγονός που μειώνει τις επιλογές σας στην επίθεση. Τέλος η τροχιά που παίρνει η μπάλα όταν την απομακρύνετε με το κεφάλι εξακολουθεί να μην είναι ιδιαίτερα ρεαλιστική και πρέπει να βελτιωθεί στο επόμενο παιχνίδι. Η νοημοσύνη των συμπαικτών σας παραμένει σε υψηλό επίπεδο, χωρίς όμως να λείπουν στιγμές αδράνειας ιδιαίτερα από τους ακραίους επιθετικούς που ξεχνιούνται να κάνουν κίνηση μπροστά και δεν σας αφήνουν να βγάζετε εύκολα κόντρα επιθέσεις. Σε πολύ υψηλό επίπεδο είναι και η νοημοσύνη των αντιπάλων στα επίπεδα world class και legendary, καθώς σας πιέζουν ψηλά, δεν συγχωρούν εύκολα τα λάθη σας, και κάνουν πολύ πιο δυναμικά μαρκαρίσματα. Μάλιστα, έχει εξαλειφθεί και η εκνευριστική κατοχή μπάλας από έναν παίκτη που υπήρχε έντονα στο FIFA 15 και έχει επανέλθει το φυσιολογικό passing game των αντιπάλων.

Όπως κάθε FIFA, έτσι και το FIFA 16 είναι υπερπλήρες, με πολλές επίσημες ομάδες (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ), διοργανώσεις και γήπεδα, αλλά και πληθώρα από modes, στοιχεία που του επιτρέπουν να έχει εξασφαλισμένη την πρωτοκαθεδρία έναντι του ανταγωνισμού σε αυτό τον τομέα. Στις φετινές προσθήκες συγκαταλέγονται και 12 εθνικές ομάδες γυναικών, ενέργεια που προφανώς έχει να κάνει με την ανάγκη προώθησης του παιχνιδιού σε πιο ευρύ κοινό, γιατί δύσκολα θα βρείτε ενδιαφέρον σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις. Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι και στις γυναικείες ομάδες έχει γίνει καλή δουλειά, καθώς βλέπετε σοβαρές διαφορές τόσο ως προς τον ρυθμό του αγώνα, όσο και ως προς την ικανότητα των παικτριών πάνω στο χορτάρι που απέχει αρκετά σε σχέση με τους άνδρες ποδοσφαιριστές.

Tα πρόσωπα θέλουν δουλειά.

Tα πρόσωπα θέλουν δουλειά.

Όσον αφορά τα modes, υπάρχει το κλασικό career όπου κάνετε καριέρα προπονητή ή παίκτη σε single-player αναμετρήσεις, το γτωστό εθιστικό καρτοπαίχνιδο Ultimate Team, όπου παίζετε και offline και online με άλλους παίκτες, καθώς και τα αμιγώς online modes όπως τα seasons και pro clubs, όπου στην μία περίπτωση προσπαθείτε να ανεβείτε κατηγορίες κερδίζοντας αναμετρήσεις με άλλους παίκτες, ενώ στην άλλη συμμετέχετε σε αγώνες 11 εναντίον 11. Στις επιλογές σας βρίσκονται και οι φιλικές αναμετρήσεις online, αλλά και τα φιλικά ή τουρνούα με φίλους τοπικά σε μία κονσόλα.

Σοβαρές αλλαγές διακρίνονται κυρίως στο career και το Ultimate Team, που αποτελούν και τα πιο σημαντικά modes στα παιχνίδια FIFA. Στο career έχουν προστεθεί φιλικά τουρνούα που διοργανώνονται πριν από τις επίσημες διοργανώσεις, όπου μπορείτε να τσεκάρετε τους νέoυς σας παίκτες και να κερδίζετε χρηματικές αμοιβές και έπαθλα. Επίσης έχουν γίνει διορθώσεις τόσο στον τρόπο που προπονούνται οι παίκτες, όσο και στον ρεαλισμό των μεταγραφών. Στο Ultimate Team η πιο σοβαρή προσθήκη είναι τo FUT Draft, το οποίο είναι ένα υποmode όπου μπορείτε να φτιάξετε μία ομάδα αστέρων διαλέγοντας από πέντε επιλογές κορυφαίων ποδοσφαιριστών για κάθε θέση. Αφού φτιάξετε την ομάδα σας προσπαθώντας να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερη χημεία, παίζετε αγώνες online και κερδίζετε χρηματικές ανταμοιβές που μπορείτε να εξαργυρώνετε στο κύριο mode του Ultimate Team, αποκτώντας παίκτες μέσω πληστειριασμών κτλ. Το FUT Draft είναι ένα ευχάριστο διάλλειμα και αυτό γιατί μπορείτε πολύ γρήγορα να έχετε ομάδα με υπερπαίκτες που δύσκολα αποκτάτε στην κανονική σας ομάδα στο Ultimate Team. Στα αρνητικά του FUT Draft είναι η παράλογη απόφαση της ΕΑ να κλειδώσει τις single-player αναμετρήσεις με την ομάδα σας από το FUT δraft, ώστε να πρέπει δαπανήσετε έναν μεγάλο αριθμό νομισμάτων ή πόντων FIFA για να το ξεκλειδώσετε, γεγονός που μαρτυρά την εμμονή της εταιρείας με τα microtransactions ακόμη και για περιεχόμενο που βρίσκεται στο δισκάκι του παιχνιδιού.

To οnline περιβάλλον του FIFA 16 έχει προβληματάκια, καθώς παρατηρείται lag σε αρκετά ματς. Το φαινόμενο κλιμακώνεται πολύ περισσότερο στo pro clubs όπου η παρουσία πολλών παικτών ταυτόχρονα φέρνει αρκετά προβλήματα καθυστέρησεων σε βαθμό που οι αναμετρήσεις σας φέρνουν περισσότερο εκνευρισμό παρά διασκέδαση. Τα προβλήματα αυτά λογικά προέρχονται από την υπερφόρτωση των servers και σταδιακά θα διορθωθούν όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το FUT Draft είναι θετική προσθήκη.

Το FUT Draft είναι θετική προσθήκη.

Στον τεχνικό τομέα το FIFA 16 στέκεται σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά την εμφάνιση των γηπέδων, των θεατών, τις φωτοσκιάσεις και το δυναμικό σύστημα καιρού. Δυστυχώς και αυτό χωλαίνει στον ρεαλισμό των προσώπων, αν και ομολογουμένως φαίνεται να έχει δουλευτεί περισσότερο αυτός ο τομέας, χωρίς όμως απόλυτη επιτυχία. Αντίθετα, η παρουσίαση των ομάδων πριν και μετά τον αγώνα, όπως και τα replay είναι πλέον πλήρως εναρμονισμένα με τα σύγχρονα τηλεοπτικά στάνταρ και ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς. Αντίστοιχα εξαιρετικά είναι και τα ηχητικά εφέ και οι ιαχές των φιλάθλων που μεταφέρουν πειστικά την ατμόσφαιρα που επικρατεί σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι οπαδοί στις περισσότερες περιπτώσεις αντιδρούν ρεαλιστικά στις αποφάσεις του διαιτητή, αν και πολλές φορές το παρακάνουν με τον ενθουσιασμό τους ακόμη και όταν προηγείστε με πολλά τέρματα. Άρτιος είναι και ο σχολιασμός των αγώνων από το δίδυμο Martin Tyler και Alan Smith, οι οποίοι μάλιστα παρουσιάζονται πλέον αρκετά ενημερωμένοι για τα πεπραγμένα σας όταν παίζετε στο career και στο Ultimate Team. Τέλος, η μουσική κινείται στους γνωστούς ποπ και ροκ ρυθμούς που μας έχει συνηθίσει η σειρά FIFA και διακρίνεται για την σχετική ποικιλία της.

Το FIFA 16 διορθώνει τα λάθη του προκατόχου του και προσφέρει μία απολαυστική εμπειρία ποδοσφαίρου, με το αναμενόμενο περιεχόμενο και “περιτύλιγμα” που έχουν όλα τα παιχνίδια FIFA. Μπορεί οι αλλαγές κάθε χρόνο να γίνονται με το σταγονόμετρο, αλλά η ποιότητα της σειράς παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Αν σας αρέσουν τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, το FIFA 16 είναι για σας.

 • Διορθώνει τα βασικά προβλήματα του FIFA 15
 • Νέα είδη ντρίπλας και πάσας που προσφέρουν έξτρα επιθετικές δυνατότητες
 • Εξαιρετική νοημοσύνη στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας
 • Πληθώρα από καλοφτιαγμένα modes
 • Επίσημες ομάδες, γήπεδα, πρωταθλήματα
 • Τηλεοπτικά replay και άρτια παρουσίαση πριν και μετά τον αγώνα
 • Ηχητικά εφέ και σχολιασμός
 • H προσθήκη του FUT Draft στο Ultimate Team...
 • ...με το οποίο η ΕΑ Sports προωθεί τα micro transactions στο offline
 • Κάκιστη διαιτησία
 • Lag
 • Τα πρόσωπα εξακολουθούν να μην είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικά
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One (review), PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:EA
ΕΚΔΟΣΗ:EA
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:Ποδόσφαιρο
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.easports.com/fifa
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:24/9/2015
PEGI:3