alt text

FIFA 14 Review

, 16/10/2013  

Μετά από οκτώ χρόνια στις ίδιες κονσόλες, είναι λογικό ετήσιες σειρές παιχνιδιών όπως το FIFA να μην έχουν πλέον μεγάλα περιθώρια πρόοδου, κάτι που αποδεικνύει το FIFA 14. Το FIFA 14 δεν έχει επαναστατικά στοιχεία, αλλά αναδιοργανώνει όσα μέχρι σήμερα έκαναν τη σειρά νούμερο ένα στα παιχνίδια ποδοσφαίρου και διορθώνει πολλά (όχι όμως όλα) από τα στοιχεία που την κράταγαν πίσω. Το FIFA 14 προσφέρει την πιο ρεαλιστική εμπειρία ποδοσφαίρου που έχουμε δει μέχρι σήμερα, όμως ο δρόμος προς την τέλεια αναπαράσταση του αθλήματος είναι ακόμα μακρύς.

Το πρώτο πράγμα που προσέχετε από τον πρώτο κιόλας αγώνα είναι τα βελτιωμένα animations. Οι παίκτες κινούνται πολύ πιο ρεαλιστικά, τοποθετώντας σωστά το βάρος του σώματός τους. Οι ντρίπλες γίνονται τόσο με το εξωτερικό όσο και με το εσωτερικό μέρος του ποδιού, κάνοντας την αλληλεπίδρασή τους με την μπάλα να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η απόσταση που έχουν οι παίκτες με την μπάλα είναι άλλο ένα μεγάλο θετικό, καθώς στη διάρκεια του τρεξίματος η μπάλα απομακρύνεται περισσότερο, δίνοντας μία πιο γρήγορη αίσθηση. Επίσης, μία ακόμα βελτίωση είναι ο τρόπος που τρέχουν, καθώς πρέπει πρώτα να θέσουν σωστά το σώμα τους και έπειτα να ξεκινήσουν (με τη λογική καθυστέρηση) το σπριντ.

Μένοντας στους παίκτες, ένα από τα νέα στοιχεία που αλλάζουν το gameplay είναι η προσθήκη προστασίας της μπάλας με τη χρήση του αντίστοιχου πλήκτρου (L2/LT), κάτι που βοηθάει στη διατήρηση της κατοχής, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Βελτίωση υπάρχει και στα σουτ, με πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, αφού δεν παίζει πια ρόλο μόνο η θέση, αλλά και η τοποθέτηση του σώματος και η θέση της μπάλας, ενώ με τα ανανεωμένα physics (περισσότερα γι αυτό παρακάτω) δημιουργούνται πολλές επιπρόσθετες επιδράσεις. Στα αρνητικά παραμένει το σύστημα πάσας και προώθησης, με τις γρήγορες πάσες να μην είναι και τόσο γρήγορες, ενώ και οι προωθητικές μπαλιές συνήθως δεν πάνε εκεί που πρέπει (αν και μετά τα patch έχουν βελτιωθεί σημαντικά και τα δύο στοιχεία, όχι όμως όσο πρέπει).

Η σωστή τοποθέτηση του σώματος είναι κλειδί για την επιτυχία.

Η σωστή τοποθέτηση του σώματος είναι κλειδί για την επιτυχία.

Η ΑΙ έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, τόσο προς το καλύτερο όσο και προς το χειρότερο. Οι συμπαίκτες έχουν γίνει πολύ πιο έξυπνοι και γρήγοροι. Κλείνουν σωστά τις όποιες αμυντικές τρύπες δημιουργούνται και βρίσκουν χώρους κατά την διάρκεια της επίθεσης για να μπορείτε να βρείτε σχεδόν άμεσα κάποιον να δώσετε την μπάλα. Τα ανοίγματα από τα πλάγια δεν είναι τα καλύτερα, όμως είναι σχεδόν σίγουρο πως πάντα κάποιος συμπαίκτης βρίσκεται εκεί για σας. Το κακό είναι ότι οι αντίπαλοι δεν είναι και τόσο έξυπνοι, κάνοντας το παιχνίδι, ακόμα και στο δυσκολότερο επίπεδο, να μην έχει την επιθυμητή πρόκληση, τουλάχιστον για τους βετεράνους της σειράς. Οι τερματοφύλακες παραμένουν στα ίδια, μέτρια επίπεδα, με τις φορές που πρέπει να πασχίσετε για να βάλετε γκολ (μην έχοντας πρόβλημα με την άμυνα) να είναι ελάχιστες, ειδικά με τη χρήση των L2/LT.

Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις εντοπίζονται στα physics και κάνουν την εμπειρία πιο ρεαλιστική από ποτέ. Η μπάλα φαίνεται να παίρνει τα σωστά φάλτσα κάθε φορά, και η τροχιά της σε κάθε σουτ ή πάσα είναι ανάλογη της δύναμης, της φοράς αλλά και της τοποθέτησης του σώματος του παίκτη. Οι πάσες γίνονται δυσκολότερα αλλά πολύ πιο ρεαλιστικά. Στις σκληρές καιρικές συνθήκες ο χειρισμός είναι “βαρύτερος”, επηρεάζοντας άμεσα την ταχύτητα μετάδοσης της μπάλας και απαιτώντας μεγαλύτερες πιέσεις για να γίνουν όλα σωστά. Τέλος, οι αναπηδήσεις είναι πιο ρεαλιστικές και εξαρτώνται περισσότερο από τη δύναμη και τις καιρικές συνθήκες, σε σχέση με το FIFA 13.

Οπτικά και ηχητικά, η ατμόσφαιρα πριν την έναρξη του παιχνιδιού είναι μοναδική.

Οπτικά και ηχητικά, η ατμόσφαιρα πριν την έναρξη του παιχνιδιού είναι μοναδική.

Στα modes δεν υπάρχουν δραματικές αλλαγές, πέρα από το νέο σύστημα χημείας στο ήδη πολύ καλό Ultimate Team, το οποίο δίνει μεγαλύτερο βάθος στο εν λόγω mode και φέρνει στοιχεία που κάνουν ακόμα πιο διαδραστικές τις επιλογές σας. Με τις αντίστοιχες ενδείξεις μπορείτε κατευθείαν να δείτε αν ο παίκτης είναι ευχαριστημένος με τη θέση του. Η ροή της ομάδας επηρεάζεται σημαντικά από την εθνικότητα και τις ομάδες προέλευσης των παικτών, καθώς για καλύτερη συνεργασία είτε πρέπει να περάσει χρόνος, είτε να έχουν κάποιο κοινό στοιχείο (εθνικότητα ή να ήταν συμπαίκτες παλιά), με την “απόλυτη” ομάδα όντως να είναι “απόλυτη”. Όσο μεγαλώνει η μπάρα χημείας, τόσο καλύτερη γίνεται η ομάδα, με τα αποτελέσματα να φαίνονται άμεσα στον τρόπο συνεργασίας των παικτών.

Τα mini-games μπορούν από μόνα τους να σας κρατήσουν για αρκετές ώρες, με μεγαλύτερη ποικιλία από ποτέ αλλά και ουσία. Μέσω των mini-games μπορείτε να μάθετε και να εξοικειωθείτε με τα νέα στοιχεία του παιχνιδιού, είτε έχετε παίξει προηγούμενα FIFA, είτε όχι. Μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη είναι η επιστροφή των single matches στο online mode, που έλλειπαν από το FIFA 13.

Στα γραφικά τώρα, μην περιμένετε κάποιο μεγάλο άλμα. Μπορεί τα animations των παικτών και γενικά τα μοντέλα τους να έχουν υποστεί ένα μικρό “λίφτινγκ”, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι μιλάμε για μία ήδη γερασμένη μηχανή. Oι cutscenes ανταποκρίνονται στην ένταση πριν από τον αγώνα, όμως οι πανηγυρισμοί παραμένουν σε πολύ μέτρια οπτικά επίπεδα. Οι καιρικές συνθήκες και γενικά τα περιβάλλοντα παραμένουν πανέμορφα, όμως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κάτι με τους παίκτες. Τα μενού έχουν αλλάξει σημαντικά και μοιάζουν με το dashboard και τα tiles του μενού του Xbox 360, ενώ οι ζωντανές ενημερώσεις στα tiles του Ultimate Team κάνουν την εμπειρία περιήγησης ακόμα καλύτερη. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και ο ηχητικός τομέας, με τον σχολιασμό να είναι ελαφρώς καλύτερος, όμως οι pop μελωδίες των μενού δεν είναι για όλα τα γούστα.

Στο Ultimate Team, η καλή χημεία μπορεί να οδηγήσει την ομάδα σας στην κορυφή.

Στο Ultimate Team, η καλή χημεία μπορεί να οδηγήσει την ομάδα σας στην κορυφή.

Ας περάσουμε στα προβλήματα του FIFA 14, τα οποία άφησα για το τέλος. Μπορεί να έχουν γίνει βελτιώσεις, όμως μερικά νέα προβλήματα προστίθενται στην ήδη μεγάλη γκάμα των υπαρχόντων. Δε θα ασχοληθώ με τις πάσες και τις προωθημένες, καθώς τα πράγματα έγιναν λίγο καλύτερα μετά τα σχετικά update, όμως πρέπει να αναφερθούν τουλάχιστον τα υπόλοιπα. Καταρχάς, οι cutscenes κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν έχουν σχέση με τον βελτιωμένο οπτικό τομέα και είναι σα να μην πέρασε μια μέρα από το FIFA 13. Επίσης, τα διάφορα μπερδέματα της ΑΙ, με τους παίκτες στα πλάγια να πηγαίνουν όπου να 'ναι, ενώ στη γρήγορη εκτέλεση να χάνουν -κυριολεκτικά- την μπάλα από μπροστά τους (αλλού οι μπάλα, αλλού την ψάχνουμε). Τα καλύτερα “κολλήματα” είναι μετά από γκολ, με τον σκόρερ να μοιάζει χαμένος, πηγαίνοντας σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις πριν βρει το “σωστό δρόμο” προς τον πανηγυρισμό. Επίσης, οι κινήσεις των τερματοφυλάκων ώρες ώρες μοιάζουν εκτός τόπου και χρόνου. Μιλώντας για τους τερματοφύλακες, να τονίσω ότι δεν έχει σημασία ποιον έχετε απέναντί σας, καθώς αν ξέρετε να παίζετε το γκολ είναι σχεδόν σίγουρο. Τέλος, τα σχετικά παγώματα στη διάρκεια του παιχνιδιού (ακόμα και με εγκατάσταση στον σκληρό του Xbox 360), μετά από μία αλλαγή ή ένα άουτ, έχουν κουράσει εδώ και χρόνια.

Το FIFA κάθε χρόνο γίνεται και (λίγο) καλύτερο, με τη φετινή έκδοση να προσφέρει σε μία πιο τελειοποιημένη μορφή όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα. Οι βελτιώσεις σημαντικές, οι προσθήκες μικρές αλλά καλές, ο ρεαλισμός κορυφαίος τουλάχιστον σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το FIFA 14 μπορεί να σας κρατήσει άπειρες ώρες, τόσο με τα διάφορα mode του (ειδικά το Ultimate Team), όσο και με το online του όπου υπάρχει μπόλικος κόσμος. Επίσης, τα στατιστικά των παικτών ανανεώνονται συνέχεια, στοιχείο που κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει. Από την άλλη, τα διάφορα προβλήματα του παιχνιδιού το κρατάνε πίσω, ενώ τα γραφικά του είναι ξεπερασμένα. Αν ψάχνετε ένα οπτικό υπερθέαμα σίγουρα δε θα το βρείτε εδώ. Αν ψάχνετε όμως την πιο ρεαλιστική προσέγγιση του ποδοσφαίρου και μεγάλη πρόκληση (πάντα στο online), τότε το FIFA 14 είναι για σας.

  • Βελτιωμένα animations και physics
  • Μεγαλύτερος ρεαλισμός
  • Βελτιωμένη ΑΙ των συμπαικτών
  • Επιστροφή των single matches στο online
  • Ακόμα καλύτερο Ultimate Team με μετρητή χημείας της ομάδας
  • Άμεσο και “ζωντανό” μενού
  • Πολλά και ουσιαστικά mini-games
  • Bugs (ευτυχώς αρκετά έχουν διορθωθεί)
  • Η μηχανή γραφικών δείχνει την ηλικία της
  • Στους έμπειρους θα φανεί εύκολο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox 360 (review), PS3, PC, Wii, PS Vita, 3DS, PS2, PSP
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:EA
ΕΚΔΟΣΗ:EA
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:Ποδόσφαιρο
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.easports.com/uk/fifa
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:27/9/2013
PEGI:3