FIFA 13 Review

, Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 0  

Μια ματιά στο αρχαίο FIFA 06 RTWC, που βγήκε το 2005 στο Xbox 360, αρκεί για να καταλάβει κανείς την πρόοδο που έχει σημειώσει η σειρά FIFA τα τελευταία επτά χρόνια. Το FIFA 13, μάλλον το τελευταίο FIFA πριν την έλευση της νέας γενιάς συστημάτων και την αναπόφευκτη μετάβαση στις next-gen κονσόλες, κλείνει ιδανικά αυτόν τον απίστευτα πετυχημένο κύκλο. Παρόλα αυτά, η ώρα για σημαντική ανανέωση έχει φτάσει.

Εφόσον μιλάμε για ποδοσφαιρικό παιχνίδι, ας περάσουμε κατευθείαν στο ψητό. Από τη στιγμή που ανακοίνωσε το FIFA 13, η ΕΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος για φέτος είναι απλά η τελειοποίηση της συνταγής που έχει φέρει τόσο καλά αποτελέσματα όλα αυτά τα χρόνια. Και όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Αν έχετε προηγούμενη εμπειρία από FIFA, με το που αρχίσετε να παίζετε το FIFA 13, θα νιώσετε σα να το παίζετε ήδη εδώ και μήνες. Ο γενικότερος τρόπος παιχνιδιού είναι ίδιος και απαράλλαχτος με το FIFA 12, με ότι αυτο συνεπάγεται. Προσωπικά, για πρώτη φορά με το “καλημέρα” έβαλα manual χειρισμό (στα πάντα) και τον ύψιστο βαθμό δυσκολίας, και παίζω κανονικά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια χρειαζόμουν κάποια περίοδο προσαρμογής. Αν πέρσι και πρόπερσι κάποιος μου έλεγε ότι θα έπαιζα άνετα FIFA με manual χειρισμό στο Legendary, και μάλιστα χρησιμοποιώντας μικρή ομάδα, θα τον έλεγα τρελό. Aυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι εύκολο.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις στο gameplay. Η πιο εμφανής από αυτές είναι το First Touch Control, που κάνει τις πρώτες επαφές των παικτών με την μπάλα πιο ρεαλιστικές, ανάλογα με το ταλέντο του καθενός, με συνέπεια ειδικά οι άμπαλοι παίκτες να κάνουν αρκετά λάθη στο κοντρόλ. Αν πάρετε μικρή ομάδα, οπλιστείτε με υπομονή, καθώς τα ματάκια σας έχουν να δουν πολλά. Άξια αναφοράς είναι και η επιθετική ΑΙ, η οποία έχει βελτιωθεί, με αποτέλεσμα οι συμπαίκτες σας να κάνουν μόνοι τους κινήσεις για να τρυπήσουν την αντίπαλη άμυνα, χωρίς να χρειάζεται να πατάτε συνέχεια το L1/LB. Τα μαρκαρίσματα φέτος είναι πιο ρεαλιστικά, με νέα τζαρτζαρίσματα και πεσίματα, αν και όταν γίνονται μέσα στην περιοχή σπάνια δίνεται πέναλτι. Μιλώντας για μαρκαρίσματα, να σημειώσω επίσης ότι το περίφημο tactical defending, ο “εφιάλτης” μου στο FIFA 12, έχει γίνει πιο φιλικό προς όσους δεν το έχουν συνηθίσει ακόμα, κάτι που βοηθά αρκετά, ειδικά στο online.

"Συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει'' σκέφτεται η ΕΑ, και εφόσον βρισκόμαστε στο τέλος της γενιάς, δεν έχει άδικο.

Όπως σε κάθε FIFA, έτσι και στο FIFA 13 το κυρίως πιάτο είναι το Career mode, στο οποίο αφιερώνουμε δεκάδες και εκατοντάδες ώρες κάθε χρόνο, προσπαθώντας να κατακτήσουμε την κορυφή σε κάποιο από τα δεκάδες διαθέσιμα πρωταθλήματα. Το Career του FIFA 13 βαδίζει κι αυτό σε γνωστά μονοπάτια – πρακτικά είναι ίδιο με του 12, με διάφορες μικροβελτιώσεις που κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη. Αυτό φαίνεται εξαρχής, όταν το παιχνίδι σας ρωτάει αν θέλετε η ομάδα σας να συμμετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση από την πρώτη σας σεζόν, εφόσον βέβαια συμμετέχει και στην πραγματικότητα. Στο FIFA 12, για κάποιο ηλίθιο λόγο δεν παίζατε Ευρώπη στην πρώτη σεζόν, όποια ομάδα κι αν επιλέγατε. Όσον αφορά τις μεταγραφές, πλέον αν θέλετε να τσιμπήσετε κάποιον παίκτη, στις διαπραγματεύσεις μπορείτε να προσφέρετε και κάποιον δικό σας ως ανταλλαγή. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να ζητάτε επιπλέον χρήματα από τη διοίκηση της ομάδας, με παράλληλη αύξηση των στόχων σας βέβαια. Υπάρχει επίσης δυνατότητα αυτόματης κατάρτισης της ενδεκάδας από το παιχνίδι πριν από κάθε ματς, αν και συχνά αυτή δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Οι αναφορές των media πλέον είναι περισσότερες και αφορούν διαφόρων ειδών θέματα της ομάδας σας, εντείνοντας έτσι την αίσθηση του ρεαλισμού και εκτός γηπέδου.

Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα -ή μάλλον όχι πρόβλημα με την κυριολεκτική έννοια αλλά αρνητικό κατ' εμέ- του Career του FIFA 13, είναι το πιο διαφημισμένο νέο χαρακτηριστικό του: οι εθνικές ομάδες. Σχεδόν από τη στιγμή που ξεκινάτε την προπονητική καριέρα σας, βομβαρδίζεστε με προτάσεις να αναλάβετε την τεχνική ηγεσία εθνικών ομάδων, χωρίς να έχετε αποδείξει απολύτως τίποτα. Και αυτό γίνεται συνέχεια. Αν σας ενδιαφέρει να παίζετε και με εθνικές ομάδες ΟΚ. Αν όχι όμως; Η ροή του Career διακόπτεται κάθε τρεις και λίγο λόγω των σχετικών μηνυμάτων που δέχεστε, τα οποία ουσιαστικά δεν σας απασχολούν. Στην προσπάθειά του να δείξει ότι διαθέτει νέα στοιχεία, το παιχνίδι σχεδόν επιβάλλει την ενασχόληση με εθνικές ομάδες. Ε ΟΧΙ ΡΕ ΕΓΩ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ! Κάτι άλλο που μάλλον θα σας ξενερώσει είναι η αφύσικη ευκολία προόδου στο Career. Ενώ στα προηγούμενα παιχνίδια, αν ξεκινούσατε με μικρή ομάδα, έπρεπε ρίξετε πολλή δουλειά για να σας προσέξουν οι μεγάλοι, κάτι που άλλωστε είναι η μαγεία του Career mode, στο FIFA 13 συμβαίνει το αντίθετο. Από τα μέσα κιόλας της πρώτης σας χρονιάς, ομάδες όπως η Chelsea και η Atletico ξαφνικά αποφασίζουν να σας κάνουν πρόταση. Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε μένα, που παίζω Premier League με μικρές ομάδες.

To παιχνίδι προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σας κάνει να ασχοληθείτε με εθνικές ομάδες στο Career.

Από εκεί και πέρα, το άλλο βασικό μέρος του παιχνιδιού είναι φυσικά το online, που στο FIFA 13 ονομάζεται Seasons. Η δομή του Seasons είναι η γνωστή και αγαπημένη, με προβιβασμούς και υποβιβασμούς σε κατηγορίες, ανάλογα με τις νίκες ή τις ήττες που κάνετε ενάντια σε άλλους παίκτες. Εδώ έχουν προστεθεί ακόμα περισσότερες επιλογές, όπως η δυνατότητα να αποθηκεύετε και να χρησιμοποιείτε τις αγαπημένες σας ενδεκάδες και τακτικές, χωρίς να πρέπει να τις φτιάχνετε από την αρχή κάθε φορά. Ομολογώ ότι πλέον δεν παίζω με ιδιαίτερη όρεξη online, επειδή το tactical defending είναι υποχρεωτικό στο Season. Στους αγώνες που έπαιξα πάντως δεν συνάντησα προβλήματα, παρά μόνο λίγο lag σε κάποιες περιπτώσεις. Η online συνδεσιμότητα του παιχνιδιού δεν περιορίζεται στο multiplayer. Mε το EA Sports Football Club Match Day, μπορείτε να παίζετε μεμονωμένους αγώνες βασισμένους στους πραγματικούς που συμβαίνουν αυτή την περίοδο, με τη φόρμα των παικτών επίσης να αλλάζει με βάση την πραγματικότητα. Το ίδιο το EA Sports Football Club λειτουργεί όπως και στο FIFA 12, μόνο που αυτή τη φορά σας επιτρέπει να ξοδεύετε κάποιους πόντους που κερδίζετε με την πρόοδό σας, σε αγορές (ξεκάρφωτων) πλεονεκτημάτων, όπως έξτρα χρήμα για μεταγραφές στο Career ή ένας έξτρα βαθμός στο Seasons που μπορεί να σας βοηθήσει να προβιβαστείτε.

Ο οπτικός τομέας του FIFA 13 είναι πιο ισορροπημένος από του FIFA 12. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο πολύ καλύτερος σχεδιασμός των εξωαγωνιστικών στοιχείων, όπως τα γήπεδα και οι οπαδοί, ενώ πλέον υπάρχουν προπονητές και παίκτες στους πάγκους, κάμερες, σεκιούριτι κλπ. Έχω την αίσθηση ότι για χάρη του υψηλότερου επιπέδου λεπτομέρειας στα εξωαγωνιστικά στοιχεία, θυσιάστηκαν τα μοντέλα των ποδοσφαιριστών, τα οποία μου φαίνονται κάπως χειρότερα σε σχέση με του FIFA 12. Κατά τη διάρκεια των αγώνων πάντως, πέρα από ορισμένα νέα animations μαρκαρισμάτων, τα πάντα φαντάζουν ίδια με το περσινό παιχνίδι. Όσο για τον ηχητικό τομέα, αυτό που μας απασχολεί είναι ο σχολιασμός, ο οποίος σε γενικές γραμμές ικανοποιεί, αν και δεν είναι τέλειος. Δεν έχουν προστεθεί μόνο νέες φράσεις, αλλά και νέα άτομα με διαφορετικούς ρόλους. Πέρα από τους κλασικούς σχολιαστές, πλέον κατά τη διάρκεια των αγώνων υπάρχει άνθρωπος που σας ενημερώνει για τα γκολ στα άλλα ματς, άλλος σας ενημερώνει για τυχόν τραυματισμούς, ενώ ακόμα και στο μενού του Career ενημερώνεστε ηχητικά για το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία. Από τα εφέ ξεχωρίζει φυσικά ο βελτιωμένος ήχος των οπαδών, ενώ το soundtrack είναι πλούσιο και ποικιλία, όπως σε κάθε FIFA άλλωστε.

O πανηγυρισμός του Balotelli στο Euro έγινε μόδα και δεν θα μπορούσε να λείπει από το FIFA 13.

Το FIFA 13 είναι ότι περίμενα, όπως το περίμενα. Στην ουσία μιλάμε για το FIFA 12 με διάφορες μικρές βελτιώσεις και προσθήκες, γεγονός που δικαιολογείται καθώς βρισκόμαστε στο τέλος της τωρινής γενιάς συστημάτων. Μπορεί η ΕΑ να ισχυρίζεται ότι ακόμα μπορεί να κάνει αρκετά νέα πράγματα με το υπάρχον hardware, αλλά το ίδιο το FIFA 13 δείχνει το αντίθετο. Σαν ποδοσφαιρικό παιχνίδι είναι εξαιρετικό και ικανό σας προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης. Παρόλα αυτά, αποτελεί το μικρότερο βήμα προόδου που έχει κάνει η σειρά τα τελευταία χρόνια, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε ακόμα περισσότερο για το next-gen FIFA. Τα ξαναλέμε του χρόνου.

+ Κλασικό απολαυστικό FIFA
+ Διάφορες προσθήκες στο Career που κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη
+ Σχολιασμός και κάλυψη αγώνα
+ Βελτιωμένος σχεδιασμός γηπέδων και οπαδών
+ Πολλές επιλογές
+ Eκπαιδευτικά mini-games

- Ίσως το μικρότερο βήμα προόδου της σειράς FIFA τα τελευταία χρόνια
- Εκνευριστικό πρήξιμο με εθνικές ομάδες στο Career
- Αναγκαστικό tactical defending στο online
- Ελαφρώς χειρότερα μοντέλα ποδοσφαιριστών σε σχέση με το FIFA 12 (;)
- Αν δεν σας άρεσαν τα προηγούμενα, δεν θα σας αρέσει ούτε αυτό

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC, PS Vita, Wii, 3DS, iOS
Έκδοση: EA Sports
Ανάπτυξη: EA Sports
Διάθεση: CD Media
Είδος: Ποδόσφαιρο
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.ea.com/intl/football/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 28/9/2012
PEGI: 3