FIFA 09 - Review

, Τρίτη 7 Οκτώβριος 2008 0  

Αν περιμένετε ένα review όπου αναφέρω μία προς μία τις βελτιώσεις του φετινού FIFA σε σχέση με το περσινό, διαβάζετε λάθος κείμενο. Βλέπετε, το FIFA 09 είναι το πρώτο παιχνίδι του franchise με το οποίο ασχολούμαι σοβαρά εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτό από μόνο του λέει κάτι, πιστέψτε με. Το PES μονοπωλούσε την ενασχόλησή μου με το ψηφιακό ποδόσφαιρο για πολύ καιρό, αλλά όχι πια. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε ξανά το μακρινό και το κοντινό παρελθόν, τον τρόπο με τον οποίο οι ισορροπίες έχουν αλλάξει κλπ. Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε εδώ. Το σημαντικό είναι πως η ΕΑ με την φετινή της προσπάθεια με κέρδισε, και το ίδιο θα κάνει και σε εσάς.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το FIFA 09 κατά κύριο λόγο παίζεται, όπως πρέπει να παίζεται ένα ρεαλιστικό ποδοσφαιράκι. Η μπάλα κινείται με αληθοφανή τρόπο, καμμία φάση δεν είναι ίδια με την προηγούμενη, ο ρυθμός των αγώνων είναι ισορροπημένος, τα γκολ μπαίνουν δύσκολα και το ΑΙ συμπαικτών και αντιπάλων αποτελεί ίσως ότι καλύτερο υπάρχει στην κατηγορία αυτήν τη στιγμή. Ουσιαστικά το FIFA 09 κάνει ακριβώς τα αντίθετα από όσα έκαναν οι προκάτοχοί του πριν από χρόνια και αποξένωσαν τους fans.

Ανάλογα βήματα προόδου έχει κάνει και ο χειρισμός, όμως αυτός έχει ακόμα αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Και αυτό γιατί η απόκριση των παικτών στις εντολές σας εξακολουθεί να μην είναι η ιδανική. Πρόκειται για ένα χρόνιο σύμπτωμα της σειράς, το οποίο δεν λέει να φύγει. Παρόλα αυτά, είναι πιο πλούσιος από ποτέ, με πολλές θεαματικές κινήσεις, οι οποίες μάλιστα εκτελούνται και με σχετική ευκολία, χρησιμοποιώντας κυρίως το αριστερό trigger και τους δύο μοχλούς του χειριστηρίου. Το παιχνίδι διαθέτει πέντε βαθμούς δυσκολίας και σας δίνει την δυνατότητα να αλλάξετε διάφορες παραμέτρους του χειρισμού, όπως το αν θέλετε βοήθεια στις πάσες, στα σουτ, στις σέντρες κλπ. Οι έμπειροι παίκτες θα θέλουν να μειώσουν τις βοήθειες στο ελάχιστο, ή και να τις εξουδετερώσουν εντελώς. Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με την ανακριβή απόκριση, κάνει το gameplay υπερβολικά δύσκολο και εκνευριστικό.

Όπως και οι προκάτοχοί του, το FIFA 09 διαθέτει εκπληκτικά μοντέλα παικτών

Όπως και οι προκάτοχοί του, το FIFA 09 διαθέτει εκπληκτικά μοντέλα παικτών

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, το ΑΙ συμπαικτών και αντιπάλων στο FIFA 09, είναι απλά κορυφαίο. Οι συμπαίκτες σας πιέζουν, μαρκάρουν, κάνουν κινήσεις στον κενό χώρο κλπ, ανάλογα με τις οδηγίες που τους έχετε δώσει μέσω της επιλογής custom tactics. Το custom tactics ουσιαστικά σας επιτρέπει να αλλάζετε άμεσα και εύκολα την φιλοσοφία της ομάδας μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχουν κάποια presets, όπως υψηλή πίεση, παιχνίδι με αντεπιθέσεις, μακρινές μπαλιές και παιχνίδι κατοχής. Μπορείτε όμως να αλλάξετε και μεμονωμένα διάφορα στοιχεία, αν έχετε την απαραίτητη υπομονή και γνώσεις. Το ρεαλιστικό ΑΙ των αντιπάλων έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε ότι παίζετε έναν πραγματικό αγώνα ποδοσφαίρου. Αυτό γιατί έχουν διακυμάνσεις στην απόδοσή τους, με συνέπεια να υπάρχουν περίοδοι στο ματς που αυτοί έχουν το πάνω χέρι, αλλά και περίοδοι κατά τις οποίες έχουν οπισθοχωρήσει. Αν μάλιστα βάλουν ή δεχτούν κάποιο γκολ, συμπεριφέρονται ανάλογα, ενώ κάνουν και καθυστερήσεις σε βαθμό εκνευριστικό...

Η ΕΑ έχει προσθέσει διάφορες μικρολεπτομέρειες που κάνουν την παρακολούθηση και το παίξιμο των αγώνων πιο ρεαλιστικά από ποτέ. Για παράδειγμα, επιτέλους υπάρχουν φιλοξενούμενοι φίλαθλοι στα γήπεδα, χωμένοι σε μία γωνία του γηπέδου. Οι συμπαίκτες σας σηκώνουν τα χέρια και ζητούν μπάλα, ενώ αν κάνετε την προσπάθεια μόνοι σας και αποτύχετε παταγωδώς, θα τους δείτε να απογητεύονται. Κάποιες φορές οι παίκτες που δέχονται σκληρό μαρκάρισμα αλλά δεν σφυρίζεται φάουλ, διαμαρτύρονται, όπως στην πραγματικότητα. Οι διαιτητές αφήνουν σωστά το πλεονέκτημα ώστε να εξελιχθεί η φάση, και αφού ολοκληρωθεί βγάζουν κάρτα σε κάποιον παίκτη που έπαιξε σκληρά. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές δίνουν υπερβολικά πολλές κάρτες. Τέλος, οι πανηγυρισμοί πλέον είναι interactive, ενώ αν πχ εκτελείτε πέναλτι στο 90΄, το χειριστήριο αρχίζει να τρέμει, όπως χτυπά η καρδιά του παίκτη από την αγωνία.

Tο Be a Pro mode είναι πολύ ενδιαφέρον και καινοτόμο. Εδώ ελέγχετε έναν μόνο ποδοσφαιριστή, είτε πραγματικό είτε δικό σας, και πρέπει να τον οδηγήσετε στην κορυφή. Μάλιστα, έως και τρεις άλλοι φίλοι σας μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτήν σας την προσπάθεια μέσω local co-op. Βέβαια δεν είναι για όλους αυτό το mode, κυρίως γιατί πολλοί μπορεί να μην συνηθίσουν ποτέ την διαφορετική προοπτική παρακολούθησης της δράσης, πίσω από τον παίκτη. Ανεξάρτητα από το mode που είστε, θα διαπιστώσετε πως έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά ως προς την ύπαρξη διαφόρων εξωτερικών παραγόντων της ομάδας σας. Ο πρόεδρος, τα media κλπ, επικοινωνούν συνεχώς με εσάς και οι απαντήσεις σας στις παροτρύνσεις και τις ερωτήσεις τους, επηρεάζουν παράγοντες όπως η ασφάλεια της θέσης σας, το ηθικό των παικτών κλπ.

Ο Ροναλντίνιο είναι είναι ένα από τα πρόσωπα του φετινού παιχνιδιού

Ο Ροναλντίνιο είναι είναι ένα από τα πρόσωπα του φετινού παιχνιδιού

Το FIFA 09 διαθέτει μία πληθώρα από modes και όσον αφορά το multiplayer. Πέρα από το απλό ματς, πλέον μπορείτε να παίξετε με άλλα 19(!) άτομα, στο Be a Pro 10 VS 10. Εδώ ο καθένας αναλαμβάνει τον έλεγχο ενός μόνο ποδοσφαιριστή, όπως στο single player, και με συνεργασία πρέπει να φτάσετε στη νίκη έναντι των αντιπάλων. Όπως ανέφερα προηγουμένως, η κάμερα είναι ένα θέμα αλλά μόλις την συνηθίσετε θα διασκεδάσετε πολύ, ειδικά αν έχετε headset. Στo Clubs mode ουσιαστικά δημιουργείτε groups και καλείτε γνωστούς σας που ξέρετε ότι παίζουν καλά. Σκοπός σας εδώ είναι να πάτε το club σας στην κορυφή των leaderboards. Οι αγώνες με άλλα clubs κρίνονται αποκλειστικά και μόνο από την ικανότητα των παικτών, καθώς τα στατιστικά των ομάδων και των ποδοσφαιριστών είναι ισοδύναμα.

Τα Interactive Leagues σας δίνουν την ευκαιρία να επιλέξετε την αγαπημένη σας ομάδα και να παίξετε με τον αντίπαλο της πραγματικής αγωνιστικής, κάθε Σαβατοκύριακο. Δυστυχώς, επειδή οι περισσότεροι διαλέγουν πάντα τις μεγάλες ομάδες, σπάνια θα βρείτε διαθέσιμο ματς όταν πχ ο αγώνας είναι Chelsea – Hull, αντίθετα με το Chelsea – Man Utd ας πούμε. Οπότε η ύπαρξη του συγκεκριμένου mode δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Το αντίθετο ισχύει για το Online Leagues mode, με το οποίο διοργανώνετε το δικό σας πρωτάθλημα και αν θέλετε, το κλειδώνετε ώστε να συμμετέχουν μόνο φίλοι σας.

Αντίθετα, κάτι που ήδη φαίνεται πως θα αποτελέσει την νέα «μόδα» είναι το Adidas Live Season, με το οποίο το παιχνίδι ενημερώνεται κάθε εβδομάδα και αλλάζει τα στατιστικά των in-game ποδοσφαιριστών, ανάλογα με την φόρμα των αντίστοιχων πραγματικών. Και εδώ όμως έχουμε παράπονα. Ναι, πρόκειται για πανέξυπνη ιδέα, αλλά είναι ξεχωριστό για κάθε μεγάλο πρωτάθλημα, που σημαίνει ότι αν θέλετε να έχετε αυτό το feature για δύο ή περισσότερες χώρες πρέπει να πληρώσετε. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Live Season δεν έχει εφαρμογή στο Manager mode αλλά σε πιο ασήμαντα όπως το Kick Off mode (exhibition match) και τα Interactive Leagues. Ας ελπίσουμε πως του χρόνου η ΕΑ θα το εφαρμόσει σε όλο το παιχνίδι.

O Torres βρίσκεται σε φόρμα; Εκμεταλλευτείτε τον και στο παιχνίδι, μέσω του Adidas Live Season

O Torres βρίσκεται σε φόρμα; Εκμεταλλευτείτε τον και στο παιχνίδι, μέσω του Adidas Live Season

Τέλος, από φέτος το FIFA franchise έχει το δικό του, επίσημο community site. Στο www.eafootballworld.com, μπορείτε να βλέπετε τα στατιστικά σας, να ανεβάζετε videos κλπ. Σε γενικές γραμμές, το online κομμάτι του FIFA 09 είναι υπερπλήρες και απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες παικτών. Θέλετε να παίξετε ένα απλό ranked match; Θέλετε να παίξετε με άλλα 19 άτομα; Θέλετε να φτιάξετε το δικό σας πρωτάθλημα και να αποδείξετε την ανωτερότητά σας έναντι των φίλων σας; Θέλετε να μπείτε ή να δημιουργήσετε κάποιο club; Θέλετε να δείτε τα στατιστικά σας; Όλα αυτά και πολλά περισσότερα μπορείτε να τα κάνετε με το FIFA 09.

Ο τομέας στον οποίο το franchise ήταν πάντα κορυφαίο, δεν είναι άλλος από τον τεχνικό. Το ίδιο ισχύει και για φέτος. Τα εκπληκτικά μοντέλα παικτών, το πλούσιο και ομαλότατο animation, τα ζωντανά χρώμματα, οι επίσημες άδειες, η ύπαρξη διαφόρων περιφερειακών λεπτομερειών και οι βελτιωμένοι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια θεατές, δημιουργούν ένα θέαμα που είναι χάρμα οφθαλμών. Σταθείτε μακριά από την τηλεόραση και θα έχετε την εντύπωση πως παρακολουθείτε πραγματικό αγώνα και όχι videogame. Τέλος, τα replays σας προσφέρουν πολλές δυνατότητες «σκηνοθεσίας» αλλά δεν αποτελούν κάτι το τρομερό.

Πολύ καλής ποιότητας είναι και ο ήχος. Οι σχολιαστές σπάνια πέφτουν έξω, δεν επαναλαμβάνονται συχνά και επισημαίνουν τις φάσεις έγκαιρα. Τα ηχητικά εφέ δημιουργούν καταπληκτική ατμόσφαιρα, αν και οι φωνές των οπαδών θα έπρεπε να διαρκούν περισσότερο μετά από κάποιο γκολ. Προσωπικά ξεχώρισα το χτύπημα της μπάλας στο δοκάρι, που σε συνδυασμό με την στιγμιαία δόνηση του χειριστηρίου, είναι πολύ αποτελεσματικό στο να σας υπενθυμίσει πόσο κοντά φτάσατε στο να βάλετε ή να δεχτείτε γκολ. Όσο για τη μουσική, το παιχνίδι περιέχει διάφορα γνωστά τραγούδια όπως το Μercy της Duffy, τα οποία παίζουν όταν βρίσκεστε στο μενού ή στο ημίχρονο ενός αγώνα, και ακούγονται σαν να προέρχονται από τα μεγάφωνα του γηπέδου. Έξυπνο…

Ο χειρισμός φέτος είναι πιο πλούσιος από ποτέ, αλλά τα προβλήματα στην απόκριση δεν έχουν εκλείψει

Ο χειρισμός φέτος είναι πιο πλούσιος από ποτέ, αλλά τα προβλήματα στην απόκριση δεν έχουν εκλείψει

Το FIFA 09 όχι μόνο διαθέτει ρεαλιστικό και διασκεδαστικό gameplay, που άλλωστε είναι το πρώτο ζητούμενο από ένα ποδοσφαιράκι, αλλά είναι και πλήρες σε κάθε τομέα. Αν μας έδιναν το single player και το multiplayer κομμάτι ως ξεχωριστά παιχνίδια σε budget τιμή το καθένα, θα το βλέπαμε ως μία λογική κίνηση. Μπορεί να υπερβάλλω, αλλά καταλαβαίνετε που το πάω. Το πώς θα τα πάει έναντι του νέου Pro μένει να το δούμε. Μέχρι τότε όμως, μπορείτε να είστε σίγουροι πως το FIFA 09 δεν είναι απλά το καλύτερο FIFA που έγινε ποτέ, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια παιχνίδια ποδοσφαίρου στην ιστορία του είδους.

+ Οι αγώνες κυλούν με ρεαλιστικό και ομαλό ρυθμό
+ Εκπληκτικό ΑΙ
+ Tα Custom Tactics
+ Υπερπλήρες σε κάθε τομέα
+ Multiplayer για όλα τα γούστα, με το 10 VS 10 να ξεχωρίζει
+ Κορυφαία γραφικά και ήχος

- Το Αdidas Live Season δεν έχει την πρέπουσα εφαρμογή και δεν είναι δωρεάν
- Η απόκριση του χειρισμού εξακολουθεί να έχει προβλήματα
- Οι διαιτητές δίνουν κάρτες πολύ συχνά
- Το Interactive Leagues mode δεν έχει ιδιαίτερο νόημα
- Το παιχνίδι είναι unplayable με όλες τις βοήθειες του χειρισμού απενεργοποιημένες

Bαθμολογία: 8.5

Πλατφόρμα: Xbox 360 ( PS3, Wii, PS2, PC, PSP)
Έκδοση: EA Sports
Ανάπτυξη: EA Canada
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: Ποδόσφαιρο
Επίσημο Site: fifa09.ea.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 3/10/2008
PEGI: 3