alt text

Τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολα για τους φαν της Formula 1. Από την μία η ολοκληρωτική κυριαρχία της Mercedes έχει μειώσει το ενδιαφέρον και από την άλλη τα απογοητευτικά παιχνίδια F1 της Codemasters δεν αποτελούν αξιόλογο “υποκατάστατο”. Ειδικά ως προς τα παιχνίδια, όπως συμβαίνει με πολλές ομάδες Formula 1 όταν αλλάζουν οι κανονισμοί, έτσι και η Codemasters άργησε να βρει τον βηματισμό της μετά την μετάβαση στην τωρινή γενιά. Τελικά φέτος τα κατάφερε, καθώς το F1 2016 είναι ένα από τα καλύτερα F1 games της εταιρείας.

Το “ζουμί” του F1 2016 είναι το career mode. Ως συνήθως, φτιάχνετε τον δικό σας οδηγό, με απώτερο στόχο να γίνετε πρωταθλητής της Formula 1. Μπορείτε να επιλέξετε όποια ομάδα θέλετε, με την κάθε μία να έχει διαφορετικούς στόχους και προσδοκίες. Η δυναμικότητα των ομάδων είναι ρεαλιστική, με την μόνη ένσταση εδώ να είναι το ότι η Williams για κάποιο λόγο συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες ομάδες που “απαιτούν” να πάρετε το πρωτάθλημα σχετικά άμεσα. Από εκεί και πέρα, το career mode σφύζει από αυθεντικότητα και σας απορροφάει στον κόσμο της Formula 1. Στο γεμάτο κόσμο motorhome της ομάδας ενημερώνεστε από ανθρώπους όπως η μάνατζερ σας για την πορεία της καριέρας σας και ο μηχανικός σας για την εξέλιξη του μονοθεσίου. Όσο καλύτερα τα πάτε, τόσους περισσότερους πόντους κερδίζετε, τους οποίους μπορείτε να ξοδεύετε στη βελτίωση της μηχανής, της κατανάλωσης, της αεροδυναμικής κτλ του μονοθεσίου. Επίσης έχετε ουσιαστικό κίνητρο να ασχολείστε με τις ελεύθερες δοκιμές, κάνοντας γύρους και εκπληρώνοντας διάφορα προγράμματα που σας αποφέρουν πόντους αναβάθμισης. Τέλος, υπάρχουν πολλές επιλογές παραμετροποίησης της εμπειρίας και διάφορα βίντεο που εξηγούν τους κανονισμούς.

Μη γελιέστε, ο χειρισμός του F1 2016 είναι εξομοίωση οδήγησης μονοθεσίου Formula 1 με ότι συνεπάγεται αυτό. Τα μονοθέσια έχουν “βάρος” που νιώθετε στον χειρισμό, ο οποίος επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, με κυριότερο τα λάστιχα. Όπως συμβαίνει στη σύγχρονη Formula 1, έτσι και στο παιχνίδι η γόμα και η φθορά των ελαστικών παίζει τρομερά σημαντικό ρόλο. Επειδή υπάρχει κίνδυνος να χάσετε την μπάλα με το θέμα των ελαστικών, το παιχνίδι από μόνο του σας προτείνει στρατηγικές και προτιμότερες γόμες. Αντίστοιχα, υπάρχουν κάποια προκαθορισμένα σύνολα ρυθμίσεων του μονοθεσίου που μπορείτε να χρησιμοποιείτε αν δεν θέλετε να κάνετε τις δικές σας “αλχημείες”. Πάντως, ο χειρισμός είναι άψογος, ενώ υπάρχουν και οι καθιερωμένες βοήθειες για τον φέρετε ακριβώς στα μέτρα σας. Ιδιαίτερη θετική είναι η επιλογή medium traction control, που περιορίζει το σπινάρισμα, χωρίς πλήρη λειτουργία του traction control που σας κάνει πιο αργούς. Αν και κανείς μας δεν έχει ούτε πρόκειται να οδηγήσει πραγματικό μονοθέσιο Formula 1, ο χειρισμός είναι τόσο καλός που αντιλαμβάνεστε τον ρεαλισμό του.

F1 2016: ο μόνος τρόπος να πάρει πρωτάθλημα η Mclaren.

F1 2016: ο μόνος τρόπος να πάρει πρωτάθλημα η Mclaren.

Το F1 2016 τα πάει περίφημα και στον άλλο βασικό τομέα ενός racing game, την αγωνιστική εμπειρία. Όταν το παιχνίδι δουλεύει σωστά, οι αγώνες είναι άκρως διασκεδαστικοί, με επικές μάχες, απρόοπτα, συγκρούσεις, αλλαγές καιρικών συνθηκών και στρατηγικής και συνεχή επικοινωνία με την ομάδα σας μέσω ενός εύχρηστου μίνι-μενού. Νιώθετε ότι βρίσκεστε σε πραγματικό αγώνα Formula 1. Σε αυτό συμβάλλει η πληθώρα βαθμών δυσκολίας για όλα τα είδη παικτών, από τους αρχάριους μέχρι τους πιο έμπειρους. Οι αντίπαλοι οδηγοί, ανεξάρτητα από την ρυθμιζόμενη ικανότητά τους, κάνουν και διάφορα άλλα ρεαλιστικά πράγματα, πχ μπλοκάρουν τα φρένα τους και ζεσταίνουν τα λάστιχά τους κατά τη διάρκεια του αυτοκινήτου ασφαλείας. Δυστυχώς η νοημοσύνη τους παρουσιάζει κάποια γελοία προβλήματα που σας ξενερώνουν και χαλάνε την εμπειρία, πχ ακινητοποιούνται χωρίς λόγο ή όταν είναι να φάνε γύρο τρέχουν ο ένας δίπλα στον άλλο μπλοκάροντας τον αγώνα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλες ρεαλιστικές λεπτομέρειες, όπως εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας, γύρος σχηματισμού, χειροκίνητη εκκίνηση και χειροκίνητη είσοδος στα πιτ. Όλα αυτά πλέον πρέπει να θεωρούνται δεδομένα στα racing και μπράβο στην Codemasters που τα υλοποιεί.

Αν “ξεφύγετε” για λίγο από το εθιστικό career mode και πάτε multiplayer, θα βρείτε τα αναμενόμενα. Υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα, από session browser μέχρι και matchmaking. Νέα προσθήκη αποτελεί το online πρωτάθλημα, το οποίο επιτρέπει σε έως και 22 παίκτες να συναγωνιστούν σε μία ολόκληρη σεζόν και είναι ιδανικό για να κανονίζετε αγώνες με φίλους. Το multiplayer του παιχνιδιού έχει ικανοποιητικό κόσμο (προς το παρόν) και τρέχει απροβλημάτιστα, αν και είναι ξεκάθαρα δευτερεύον σε σχέση με το career.

To παιχνίδι είναι άκρως "τηλεοπτικό".

To παιχνίδι είναι άκρως "τηλεοπτικό".

Όπως όλοι οι άλλοι τομείς του F1 2016, έτσι και τα γραφικά χαρακτηρίζονται από αυθεντικότητα. Ικανοποιητικά μοντέλα μονοθεσίων, ακριβής αναπαράσταση των πιστών (συμπεριλαμβανομένης της νέας πίστας του Μπακού), εξαιρετικά εφέ όπως βροχή και κυρίως το βρεγμένο οδόστρωμα, ωραία αίσθηση της ταχύτητας και πληθώρα καμερών, τηλεοπτικά πλάνα πριν και μετά τον αγώνα, ρεαλιστικά πιτ στοπ με πλήρως animated μηχανικούς να αλλάζουν λάστιχα αλλά και αεροτομή αν χρειάζεται, επικεφαλείς των ομάδων να παρακολοθούν από τα μόνιτορ απέναντι από τα πιτ, ανθρώπους των ομάδων να σηκώνουν τους κλασικούς πίνακες με τις χρονικές διαφορές κάθε φορά που περνάνε οι οδηγοί από την ευθεία εκκίνησης τερματισμού, ακόμα και χειρονομίες του οδηγού σας όταν έρχεστε σε επαφή με άλλο μονοθέσιο. Πάντως τα γραφικά έχουν αδυναμίες, όπως tearing, λίγο aliasing, μικρές πτώσεις του frame rate και κάποια ψιλοάσχημα πρόσωπα οδηγών. Από τον ηχητικό τομέα ξεχωρίζουν οι ρεαλιστικοί ήχοι των V6 κινητήρων, οι οποίοι ακούγονται σαν ηλεκτρικές σκούπες όπως και στην πραγματικότητα. Επίσης ο μηχανικός σας μιλάει πολύ κατά τη διάρκεια του αγώνα (τόσο πολύ που μπορείτε να του πείτε να το βουλώσει), ενώ η μουσική στα μενού είναι απόλυτα ταιριαστή με το παιχνίδι.

Το F1 2016 είναι ίσως το καλύτερο παιχνίδι F1 που έχει βγάλει η Codemasters στα επτά χρόνια που έχει την άδεια της Formula 1. Εθιστικό και διασκεδαστικό, τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά, είναι μια εκπληκτική αναπαράσταση της σύγχρονης Formula 1 και αποτελεί απαραίτητη αγορά για τους φίλους του σπορ. Τσιμπήστε.

  • Εθιστικό career
  • Διασκεδαστικοί αγώνες
  • Αυθεντικότητα
  • Χειρισμός
  • Λεπτομέρειες όπως αυτοκίνητο ασφαλείας και χειροκίνητη εκκίνηση
  • Ήχος
  • 22 παίκτες στο multiplayer
  • Ξενερωτικά προβλήματα με την ΑΙ
  • Τα γραφικά δεν είναι κάτι το τρομερό
  • Μόνο για φανατικούς της Formula 1
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Codemasters
ΕΚΔΟΣΗ:Codemasters
ΔΙΑΘΕΣΗ:Enarxis
ΕΙΔΟΣ:Racing
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.formula1-game.com/us/home
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:19/8/2016
PEGI:3