F1 2010 Review

, Κυριακή 3 Οκτώβριος 2010 0  

Tα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά σημαντικά πράγματα στον κόσμο της Formula 1. Ο Ράικονεν έφυγε,ο Αλόνσο ξαναπήγε στην Renault και μετά στην Ferrari,o Σουμάχερ επέστρεψε, ακόμα και ο Βutton πήρε πρωτάθλημα! Φέτος όμως, είναι η χρονιά που θα γράψουμε την δική μας ιστορία στο σπορ με το F1 2010.

Απο την αρχή θα δείτε ότι το παιχνίδι περιέχει όλους τους οδηγούς του 2010 αλλά και όλες τις πίστες του πρωταθλήματος, ακόμα αυτή της Κορέας και ας μην είναι έτοιμη στην πραγματικότητα! Αυτό βέβαια το περιμέναμε, αλλά εκτός απο τα παραπάνω υπάρχουν και οι βιογραφίες όλων των οδηγών,οι ιστορίες όλων των ομάδων αλλά και πληροφορίες για τις πίστες. Ο τίτλος διαθέτει τέσσερα επίπεδα δυσκολίας, για αυτούς που θέλουν απλά να γίνουν πρωταθλητές χωρίς πολλές έννοιες αλλά και για τους πιο απαιτητικούς. Όσο πιο δύσκολο επίπεδο επιλέγετε, τόσο πιο λίγες οδηγικές βοήθειες έχετε ,όπως το ABS, πράγμα που κάνει την οδήγηση πιο ρεαλιστική αλλά και πιο δύσκολη. Επίσης, στα πιο εύκολα επίπεδα έχετε και την επιλογή των flashbacks τα οποία σας επιτρέπουν να διορθώνετε λάθη που κάνατε πριν από λίγα δευτερόλεπτα αν και όσο ανεβαίνει η δυσκολία τόσο πιο λίγα έχετε. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στους αντίπαλους οδηγούς που όπως φαίνεται κινούνται στον δικό τους ρυθμό, ανεξαρτήτως καταστάσεων και δεν υπακούν σε διάφορους κανόνες όπως στις κίτρινες σημαίες. Αισθητή είναι και η απουσία του safety car που με την παρουσία του θα πρόσθετε στον ρεαλισμό του τίτλου.

Στο τιμόνι μπορείτε να δείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

Ο χειρισμός του τίτλου είναι για όλα τα γούστα.Στο εύκολο επίπεδο και με όλες τις βοήθειες ενεργοποιημένες μπορείτε να κάνετε γύρους σε συγκεκριμένες πίστες χωρίς καν να ακουμπάτε το φρένο. Στα πιο δύσκολα επίπεδα όμως πρέπει να βρίσκεστε πάντα σε εγρήγορση γιατί το μονοθέσιο συμπεριφέρεται πιο ρεαλιστικά και τα τετακέ αλλά και το κλείδωμα των φρένων καραδοκούν. Γενικά, όλοι οι παίχτες θα μείνουν ικανοποιημένοι από αυτόν τον τομέα και αυτοί που ψάχνουν ένα πιο arcade racer, αλλά και αυτοί που τους αρέσει να φτάνουν τις ικανότητές στους στα άκρα. Όπως και να έχει, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα με μια κατάλληλη τιμονιέρα, ειδικά στα πιο δύσκολα επίπεδα.

Στα modes βέβαια δεσπόζει το career. Σε αυτό μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας οδηγό και να ξεκινήσετε την καριέρα σας στην F1. Ξεκινώντας γίνεστε μέλος μια μικρής ομάδας και πρέπει να φέρνετε καλά αποτελέσματα για να κερδίσετε την εύνοια των αφεντικών σας. O πρώτος σας στόχος είναι να γίνετε ο πρώτος οδηγός της ομάδας και έτσι να αποκτήσετε τον πρώτο λόγο στις αναβαθμίσεις των μονοθεσίων. Τις αναβαθμίσεις μπορείτε να τις ξεκλειδώσετε απο διάφορα τεστ που σας βάζουν οι μηχανικοί σας κατά την διάρκεια της σεζόν. Πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε και στις δηλώσεις σας στον τύπο γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο ευχαριστημένη είναι η ομάδα με εσάς. Σύμμαχο στον αγώνα σας έχετε τον αρχιμηχανικό σας που σας δίνει διάφορες οδηγίες και συμβουλές. Δυστυχώς όμως κατά την διάρκεια του αγώνα δεν σας βοηθάει πολύ και συχνά βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

Μέχρι και μάνατζερ έχετε στο career.

Πριν από κάθε αγώνα έχετε την δυνατότητα να διαμορφώσετε όπως θέλετε το μονοθέσιο σας ή να διαλέξετε μια απο τις έτοιμες ρυθμίσεις. Πρέπει να δώσετε προσοχή όμως γιατί η φθορά στα ελαστικά και ο καιρός που μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή μπορούν να σας χαλάσουν τα σχέδια. Γενικά στο career θα αφιερώσετε πολλές ώρες, καθώς είναι ένα mode με πολλή λεπτομέρεια και μεγάλο βάθος. Στο Grand Prix μπορείτε να διαλέξετε έναν απο τους 24 οδηγούς και να τρέξετε σε όποια πίστα θέλετε έχοντας ένα πλήθος επιλογών, όπως το τι καιρό θα κάνει αλλά και το αν θέλετε να πάρετε μέρος στις κατατακτήριες δοκιμές. Στο Time Trial μπορείτε να ανταγωνιστείτε με άλλους επτά παίχτες εναλλάξ για τον καλύτερο χρόνο σε μια πίστα ή ακόμα και με τον καλύτερο των leaderboards.

Στο multiplayer υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές, πράγμα που δείχνει την έμφαση που έδωσε η Codemasters και σε αυτόν τον τομέα. Στο System Link μπορείτε να παίξετε έχοντας στη διάθεσή σας επιλογές όπως το αν θα παθαίνει ζημιά το όχημά σας ή ακόμα και το αν θα ισχύουν οι κανόνες του πρωταθλήματος και όλα αυτά φτιάχνοντας την δική σας σεζόν με πολλές πίστες στην σειρά και με μέχρι 11 αντιπάλους. Στο online μέρος υπάρχει η ίδια γκάμα επιλογών, συν τέσσερα γρήγορα modes για να μπείτε κατευθείαν στο ψητό. Όταν κερδίζετε αγώνες οnline παίρνετε βαθμούς εμπειρίας και ανεβαίνει η βαθμολογία σας, η οποία δείχνει στους αντιπάλους το επίπεδό σας. Split-screen δεν υπάρχει και έτσι δεν μπορείτε να βλέπετε τις φάτσες των φίλων σας όταν τους προσπερνάτε στα φρένα απο την εξωτερική. Βέβαια, αυτό μπορούμε να το κάνετε και online αλλά δεν είναι ίδια η ικανοποίηση, έτσι;

Webber FTW!

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και τα γραφικά τα οποία είναι πανέμορφα και καθαρά, αλλά κυρίως διαθέτουν εντυπωσιακές λεπτομέρειες, όπως τα φρένα που κοκκινίζουν όταν θερμαίνονται και το κράνος του οδηγού που κινείται απο τις τρομερές δυνάμεις G. Πολύ πιστά αναπαριστώνται και οι πίστες, ενώ οι συνθήκες αλλάζουν κατά την διάρκεια του αγώνα λόγω των καιρικών φαινομένων. Ακόμα και η αγωνιστική γραμμή γίνεται πιο ευδιάκριτη όταν στρώνεται απο την γόμα των ελαστικών. Τα ηχητικά εφέ, όπως οι ήχοι των κινητήρων, είναι πολύ ρεαλιστικά και θα σας κάνουν να νομίζετε ότι παρακολουθείτε αγώνα Formula 1. Εντύπωση προκαλεί ο αρχιμηχανικός, ο οποίος πανηγυρίζει με πολύ πάθος κάθε σας νίκη.

Με ένα πολύ δυνατό career mode και με πολύ όμορφο τεχνικό τομέα, το F1 2010 ξαναφέρνει τη Formula 1 στο gaming και θα ικανοποιήσει τους φαν του σπορ και όχι μόνο. Σίγουρα θα μπορούσε να έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως split-screen, ή περισσότερα modes, αλλά η επιστροφή της F1 κρίνεται σίγουρα επιτυχής, τουλάχιστον πιο πολύ απο αυτή του Schumacher! Α, και για μην ξεχνιόμαστε, πρωτάθλημα φέτος ο Webber!

+ Πολλές επιλογές σε όλα τα modes
+ Λεπτομερέστατο career mode
+ Ρεαλιστικά γραφικά και ήχος

- Θα μπορούσε να έχει και άλλα modes
- Δεν έχει split-screen
- Ενοχλητικός αρχιμηχανικός, που δεν βοηθά ιδιαίτερα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360, PS3, PC
Έκδοση: Codemasters
Ανάπτυξη: Codemasters
Διάθεση: Dionic
Είδος: Racer
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://formula1-game.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 24/9/2010
PEGI: 3