Ευρώπη και music games: Μια προβληματική σχέση

, Τρίτη 19 Μαΐου 2009 0  

Προχτές, είχα ένα όνειρο. Με έβλεπα να παίζω Rock Band στο Xbox 360 μου με drums. Όταν ξύπνησα, η πρώτη μου κίνηση ήταν να ψάξω στο ίντερνετ για ένα ωραίο σετ από drums, εφόσον ήδη από πέρσι έχω το Rock Band και μια X-Plorer κιθάρα. Δυστυχώς δεν άργησα να θυμηθώ γιατί ακριβώς το να είσαι φίλος των πασίγνωστων πλέον music games στην Ευρώπη, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όλοι φυσικά ξέρουμε το Guitar Hero, την σειρά που έμαθε σε εκατομμύρια παίχτες να ροκάρουν πατώντας πέντε χρωματιστά πλήκτρα την σωστή στιγμή. Η Harmonix (γνωστή για τα μουσικά της παιχνίδια Frequency και Amplitude στο PS2) και η RedOctane (κατασκευάστρια εξαρτημάτων όπως πλαστικές κιθάρες) συνεργάστηκαν για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς το 2005 και 2006 αντίστοιχα. Το μέλλον όμως παρουσιάστηκε απρόβλεπτο. Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου GH και λόγω της τεράστιας και αναπάντεχης επιτυχίας των παιχνιδιών, η Activision εξαγόρασε την RedOctane και το ίδιο έκανε λίγο αργότερα η MTV Games με την Harmonix. Η πρώτη έκανε την επένδυση των $100.000.000 για να αποκτήσει τα δικαιώματα στο όνομα Guitar Hero και ανέθεσε την σειρά στην Neversoft. Συνέβη λοιπόν το σχίσμα: άλλοι είχαν το όνομα και άλλοι την χάρη.

Η Harmonix όμως, δημιουργός του αρχικού Guitar Hero, δεν άργησε να αντεπιτεθεί. Με την υποστήριξη της MTV Games και με εκδότη την (ανταγωνίστρια της Activision) Electronic Arts, έβγαλε το Rock Band στα τέλη του 2007. Το Rock Band ήρθε σαν φυσική εξέλιξη του Guitar Hero, γιατί εκτός φυσικά από το gameplay με κιθάρα, επέτρεπε στους παίκτες να παίξουν και drums, μπάσο αλλά και να τραγουδήσουν. Και το καλύτερο; Μπορούσαν να το κάνουν με τρεις φίλους τους, στο ίδιο δωμάτιο ή στην άλλη μεριά του κόσμου. Το παιχνίδι κρίθηκε αριστοτεχνικό και σημείωσε τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ. Η τιμή του στο λανσάρισμα (ο τίτλος μαζί με τα όργανα) ήταν $170/€130, σχετικά φτηνό για το complete experience.

Drums του Rock Band: τα παλιά είναι πολύ θορυβώδη αλλά αυτό δεν μας νοιάζει!

Drums του Rock Band: τα παλιά είναι πολύ θορυβώδη αλλά αυτό δεν μας νοιάζει!

Και εδώ αρχίζουν τα τραγικά. Σε μια εποχή όπου σαν Ευρωπαίοι gamers νομίζαμε ότι είχαμε ξεπεράσει πλέον τις αργοπορίες στην κυκλοφορία PAL εκδόσεων και τις διαφορές τιμής, το Rock Band ήρθε πέρυσι για να μας θυμίσει ότι αυτές οι εποχές ακόμη δεν έχουν περάσει. Για μήνες, ακόμα και η κυκλοφορία του παιχνιδιού στην Ευρώπη ήταν στον αέρα. Τελικά, τον Απρίλιο του 2008, η ΕΑ ανακοίνωσε ότι το Rock Band θα έβγαινε στην Ευρώπη στις 23 Μαίου του ίδιου έτους, έξι μήνες μετά την κυκλοφορία στις ΗΠΑ. Το χειρότερο όμως ήταν η τιμολόγηση. Αντί των δύο πακέτων, του Special Edition και του “game-only”, ο Ευρωπαίος gamer έπρεπε να πληρώσει 170€ μόνο για τα όργανα και άλλα €70 μόνο για το παιχνίδι, τα οποία δεν κυκλοφόρησαν σε ένα πακέτο. Συνολικά δηλαδή €240 για τα δύο μαζί, σχεδόν ΔΙΠΛΑΣΙΑ τιμή από τα $170/€130 του Special Edition.

Προέκυψε σάλος στην Ευρώπη. Μέχρι και μποϊκοτάζ προτάθηκε από gamers για να δοθεί ένα καλό μάθημα στην ΕΑ η οποία είχε μόνο τα «υψηλά κόστη μεταφοράς» και κάποια τεχνικά ζητήματα σαν τη μόνη της δικαιολογία. Εγώ, θέλοντας να αποκτήσω το παιχνίδι για μήνες και φρικτά απογοητευμένος από τα δρώμενα, αποφάσισα να το αγοράσω μόνο του και μια φτηνή κιθάρα από την Ebay των ΗΠΑ, την οποία τελικά βρήκα με €25, ενώ μια καινούργια για το Rock Band θα κόστιζε €80. Τα drum θα πήγαιναν για €90, οπότε ήταν και αυτά εκτός συζήτησης. Τελικά έμεινα με μία εμπειρία όχι πολύ διαφορετική από το απλό Guitar Hero και όχι ιδιαίτερα φτηνότερη, καθώς ένα καινούργιο Guitar Hero III, το οποίο είχε κυκλοφορήσει σχεδόν ταυτόχρονα με το αμερικάνικο Rock Band και είχε κατακτήσει την ευρωπαική αγορά, κόστιζε τότε €100 για το Xbox 360 και τις περισσότερες κονσόλες.

Drums του Guitar Hero World Tour: πολλοί λένε ότι παρότι έχουν περισσότερα κουμπιά έχουν υποδεέστερη εμφάνιση από τα αντίστοιχα της Harmonix

Drums του Guitar Hero World Tour: πολλοί λένε ότι παρότι έχουν περισσότερα κουμπιά έχουν υποδεέστερη εμφάνιση από τα αντίστοιχα της Harmonix

Οι επόμενες ανακοινώσεις δεν άργησαν να έρθουν, πάντως. Τον ίδιο Μαϊο, εμπνευσμένη από την επιτυχία του Rock Band στις ΗΠΑ, η Activision ανακοίνωσε το Guitar Hero World Tour, το οποίο και αυτό θα ακολουθούσε μια παρόμοια νοοτροπία συγκροτήματος, με κιθάρα, drums και μικρόφωνο. Έδωσε μια νότα ελπίδας στους Ευρωπαίους που ήθελαν να κάνουν την δική τους εικονική μπάντα αλλά αρνούνταν να υποκύψουν στον ζυγό της ΕΑ, αφού η Activision είχε δείξει την απαραίτητη σοβαρότητα με το GH:III. Η ΕΑ ανακοινώσε το Rock Band 2 (με μικρές διαφορές στο βασικό gameplay από τον προκάτοχο του) έναν μήνα αργότερα, τον Ιούνιο του 2008. Η Konami επίσης ανακοίνωσε το Rock Revolution κάπου εκεί, το οποίο αποδείχτηκε αποτυχία, οπότε δεν θα το αναφέρω ξανά.

Έναν χρόνο σχεδόν μετά, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και πολύ. Το Rock Band 2 και το Guitar Hero: World Tour κυκλοφόρησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Ευρώπη και Αμερική, με το πρώτο να λαμβάνει σαφώς ανώτερες κριτικές και από το δεύτερο αλλά και από τον προκάτοχο του. Όμως το Special Edition του Rock Band 2 με τα αναβαθμισμένα όργανα δεν κυκλοφόρησε ποτέ εκτός Αμερικής και η μόνη έκδοση του που έχει έρθει μέχρι τώρα στην Γηραιά Ήπειρο είναι το παιχνίδι μόνο του, ενώ σε άλλες PAL περιοχές όπως η Αυστραλία, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα το πρώτο Rock Band (!). Αντίθετα, το Guitar Hero: World Tour έχει κυκλοφορήσει παντού κανονικά με τιμές χαμηλότερες από τις εξωφρενικές του περσινού Rock Band αλλά και πάλι υψηλότερες από τις αμερικάνικες.

Rock Band multiplayer: πόσοι από εμάς το έχουν ή θα το απολαύσουν, αλήθεια;

Rock Band multiplayer: πόσοι από εμάς το έχουν ή θα το απολαύσουν, αλήθεια;

Τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα είναι τα εξής: αν θέλει κάποιος να αγοράσει το GH:WT μαζί με όλα τα όργανα, θα του κοστίσει περίπου €200 για τις περισσότερες κονσόλες (με άγνωστα έξοδα αποστολής για online αγορές), ενώ το Rock Band, το οποίο εισήγαγα και δεν ξέρω καν αν έχει κυκλοφορήσει επίσημα στην Ελλάδα, το βρήκα μόνο με μια αναζήτηση μέσω του skroutz και σε ένα κατάστημα το οποίο πρέπει να είχε παλιά links. To Band in a Box €200, και χωρίς το παιχνίδι πάντα… Η φυσιολογική αντίδραση θα ήταν να ψάξουμε σε sites για να βρούμε κάτι από εξωτερικό. Αλλά όπως είναι αναμενόμενο, την ήδη ακριβή τιμή των ογκωδών εξαρτημάτων σχεδόν διπλασιάζουν τα έξοδα αποστολής, είτε πρόκειται για τα drums μόνα τους, είτε για το πακέτο με όλα: στο amazon.co.uk τα drums κάνουν περίπου 40 λίρες, με άλλες 45 επιπλέον για τα έξοδα αποστολής. Το δε amazon.com, το οποίο ίσως είναι ο μόνος τρόπος για τους Ευρωπαίους να αποκτήσουν το Rock Band 2 μαζί με τα όργανα, δεν κάνει αποστολές στην Ελλάδα (σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαικές χώρες).

Ακόμα κι αν κάποιος βρει τα μέσα, η επιλογή των οργάνων δεν είναι ξεκάθαρη. Κατ’αρχήν, η συμβατότητα μεταξύ των εξαρτημάτων των Rock Band 1/2 στο Guitar Hero: World Tour και το αντίστροφο δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη. Η Activision δεν ήθελε αρχικά τα όργανα της να είναι συμβατά με το Rock Band ακόμα και αν η Harmonix είχε προσφερθεί να εκδόσει κάποιο patch για τους τίτλους της. Τελικά, μετά από μήνες, η Activision υπέκυψε στις πιέσεις για να βγάλει η ίδια patch για το παιχνίδι της (με “basic functions” για τα όργανα του Rock Band) αλλά ακολούθησε διαφορετικό σκοπό: ισχυριζόταν πως η ίδια η Harmonix δεν είχε δεχτεί να εκδόσει patch!

Guitar Hero: World Tour κομπλέ: αν το θέλετε, θα σας κοστίσει λίγο λιγότερο από μία καινούργια κονσόλα...

Guitar Hero: World Tour κομπλέ: αν το θέλετε, θα σας κοστίσει λίγο λιγότερο από μία καινούργια κονσόλα...

Σήμερα, τα πράγματα φαίνονται πιο ομαλά αλλά οι πίνακες συμβατότητας μεταξύ των διαφορετικών οργάνων εξακολουθούν να μην είναι πλήρεις… Αυτές οι ασυμβατότητες έχουν κάνει πολλούς Αμερικάνους να παραδέχονται πως αν αγοράσουν άλλο ένα πλαστικό μουσικό όργανο η γυναίκα/κόπελα τους θα τους σκοτώσει (sic)! Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα drums που είναι σήμερα διαθέσιμα στην Ευρώπη, και τα μεν του πρώτου Rock Band και τα δε του GHWT, έχουν προβλήματα σταθερότητας, στιβαρότητας και τα τελευταία μέχρι και λειτουργικότητας. Ακόμα και αν κάποιος αγοράσει τα πιο φτηνά drums, είναι πιθανό ότι θα αναγκαστεί να κάνει αρκετές μοντίφες με περιφερειακά όπως βαρύτερα πεντάλ για την μπότα, λαστιχένιες μεμβράνες για μείωση του θορύβου και άλλα εξαρτήματα καθόλου αμελητεας τιμής.

Ακόμα και το νέο Guitar Hero: Metallica υποστηρίζει band gameplay - η κιθάρα πλέον δεν είναι αρκετή

Ακόμα και το νέο Guitar Hero: Metallica υποστηρίζει band gameplay - η κιθάρα πλέον δεν είναι αρκετή

Εν μέσω των καινούργιων κυκλοφοριών και ανακοινώσεων των Guitar Hero: Metallica, Guitar Hero 5, Lego Rock Band, Beatles: Rock Band κλπ, μπορούμε άραγε να ελπίζουμε σε αλλαγές; Τι επιλογές έχουμε σαν Ευρωπαίοι gamers, πόσο μάλλον σαν Έλληνες gamers; Τί μπορεί να σημαίνει ότι το καλύτερο προϊον υποστηρίζεται απο κακές και κοντόφθαλμες τακτικές marketing σε σχέση με τον χειρότερο ποιοτικά αλλά δυναμικότερο ανταγωνιστή; Και, επιτέλους, πότε θα παίξω drums μπροστά στην κονσόλα μου;!