Euro 2012 Review

, Τρίτη 15 Μαΐου 2012 0  

Aς μην κρυβόμαστε, το θαύμα του 2004 δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Τουλάχιστον η ΕΑ Sports, όπως συνηθίζει εδώ και αρκετά χρόνια, μας δίνει την ευκαιρία να σηκώσουμε το εικονικό τρόπαιο στην μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πάμε Euro με EA; Χμμμ...

Οφείλω να ομολογήσω ότι ήμουν απόλυτα σύμφωνος με την απόφαση της εταιρίας να διαθέσει το Euro 2012 ως downloadable expansion του FIFA 12, αντί να βγάλει άλλον ένα ξεχωριστό τίτλο σε φουλ τιμή, όπως συνήθιζε μέχρι τώρα. Αυτό, άλλωστε, είναι το επιστέγασμα της επιτυχίας που γνώρισε το FIFA 12, το οποίο εμπλουτίζεται με ακόμα περισσότερο περιεχόμενο. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Το DLC είναι τόσο αδιάφορο, που πραγματικά αναρωτιέμαι αν χρίζει ανάλυσης ή πρέπει να αφιερώσω αυτό κείμενο στο κράξιμο προς την EA ή κάθε άλλη εταιρία που μας προσφέρει κάτι αντίστοιχο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Euro 2012 expansion είναι, κατά κύριο λόγο, ένα κοσμητικό DLC. Το πακέτο προσφέρει 53 ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες, εκ των οποίων η ΕΑ Sports έχει εξασφαλίσει άδειες μόνο για τις 29 ομάδες. Αποτέλεσμα της έλλειψης αδειών είναι να απουσιάζουν αρκετές επίσημες εμφανίσεις και πολλά ονόματα παικτών να είναι αναγραμματισμός του πραγματικού τους ονόματος. Ως ένα σημείο είναι αποδεκτό για κάποιες λιγότερο δημοφιλείς εθνικές ομάδες, αλλά όταν πρόκειται για τις διοργανώτριες χώρες τότε σίγουρα είναι μεγάλο φάουλ. Δεν ξέρω αν είμαι απαιτητικός, αλλά ένα DLC σαν και αυτό θέλω να μου προσφέρει πρόσωπα παικτών που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στην διοργάνωση. Δυστυχώς όμως οι διαφορές με τα πρόσωπα του αρχικού τίτλου είναι ελάχιστες.

H μεγάλη έναρξη πλησιάζει.

Το περιεχόμενο του DLC συμπληρώνεται με την προσθήκη οκτώ γηπέδων που θα φιλοξενήσουν το Euro 2012, σε Πολωνία και Ουκρανία, και τα οποία τηρούν την πιστότητα αναπαράστασης των γηπέδων που μας έχει συνηθίσει η EA Sports στο FIFA. Τέλος, όλα τα μενού του expansion είναι στα χρώματα του Euro 2012, δίνοντας μία πιο ευχάριστη νότα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνω ένα αρκετά εκνευριστικό bug. Κατά την είσοδο στο μενού, πολλές φορές αναγνωρίζει το DLC ως δοκιμαστική έκδοση, με αποτέλεσμα να μην έχετε πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο. Ο μοναδικός τρόπος να αναγνωρίσει την αγορασμένη έκδοση είναι να εισέλθετε στο FIFA Store και να επιστρέψετε στο αρχικό μενού.

Το Euro 2012 expansion διαθέτει τέσσερα βασικά modes. Τα δύο λιγότερο ενδιαφέροντα modes είναι το κλασικό kick off για να παίξετε φιλικά παιχνίδια με όλες τις διαθέσιμες εθνικές ομάδες, και το challenges, το οποίο σας μεταφέρει σε έναν συγκεκριμένο προκριματικό αγώνα της διοργάνωσης. Τα challenges ανανεώνονται περίπου κάθε πέντε ημέρες και σας δίνουν τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε φωτογραφίες από πραγματικούς αγώνες της προκριματικής φάσης, που συνθέτουν ένα όμορφο μωσαϊκό εικόνων. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το UEFA Euro 2012 mode, το οποίο σας επιτρέπει να ζήσετε την ολοκληρωμένη εμπειρία της διοργάνωσης. Δυστυχώς και εδώ έχουμε ένα ακόμα φάουλ της EA, καθώς δεν σας δίνεται η ευκαιρία να παίξετε τους προκριματικούς αγώνες, αλλά πάτε κατευθείαν στην τελική φάση. Επίσης, για τους λάτρεις του multiplayer υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρώσετε το Euro 2012 mode παρέα με άλλους online παίκτες.

Μην χαίρεστε, φέτος δεν είναι η χρονιά σας.

Για το τέλος κράτησα, ίσως, το μόνο θετικό στοιχείο του DLC, το Expendition mode. Οι κάτοχοι του FIFA Street είναι ήδη εξοικειωμένοι με αυτό mode, διότι αντιγράφει το άκρως πετυχημένο World Τour. Ξεκινάτε με μία ομάδα που απαρτίζεται από τριτοκλασάτους πραγματικούς παίκτες διαφόρων εθνικοτήτων -δυνατότητα που δεν υπάρχε στο αντίστοιχο mode του FIFA Street, όπου έχετε μόνο custom παίκτες- και έναν αγαπημένο σας παίκτη από οποιαδήποτε ομάδα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να εισάγετε τον Virtual Pro που έχετε δημιουργήσει στο FIFA 12. Αφού επιλέξετε εμφάνιση, έμβλημα και ονομασία της ομάδας σας, ρίχνεστε στο κυνήγι της κατάκτησης της κορυφής της Ευρώπης. Κάθε φορά που κερδίζετε μία εθνική ομάδα μπορείτε να “κλέψετε” έναν παίκτη της και να ξεκλειδώσετε τον δρόμο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με κάθε ομάδα μπορείτε να παίξετε τρεις φορές, κλέβοντας έναν παγκίτη, έναν βασικό ή το αστέρι της ομάδας αντίστοιχα κάθε φορά. Το Expedition mode είναι αρκετά διασκεδαστικό και μία πολύ ευχάριστη προσθήκη στο expansion.

Ευχάριστη έκπληξη το Expendition mode.

Οι λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το Euro 2012 είναι προχειροδουλειά, ξεπέτα και αρπαχτή. Το DLC προσφέρει 53 εθνικές ομάδες (29 με επίσημες άδειες), οκτώ γήπεδα και, ουσιαστικά, δύο modes. Αν νιώθετε αρκετά γενναιόδωροι για να δώσετε 1800 MS Points/20€ για αυτό το περιεχόμενο, τότε ΟΚ, αγοράστε το. Αλλά αν στο μουντιάλ του 2014 δούμε αντίστοιχου επιπέδου δουλειά από την EA Sports, τότε να ξέρετε πως θα έχετε συμβάλει και εσείς σε αυτό...

+ Το Εxpendition mode

- Έλλειψη αρκετών αδειών
- Απουσία προκριματικών αγώνων
- Καμμία βελτίωση στα πρόσωπα των παικτών
- Ακριβό γι αυτά που προσφέρει

*To Game 2.0 δεν βαθμολογεί DLC*

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC
Έκδοση: EA
Ανάπτυξη: EA
Διάθεση: Download
Είδος: Ποδόσφαιρο
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.ea.com/intl/football/euro12
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 24/4/2012
PEGI: 3+