Ε3 2010: Ματιά στο μέλλον, εντυπώσεις και συζήτηση

, Τετάρτη 16 Ιούνιος 2010 0  

Είδαμε λοιπόν και την φετινή Ε3, η οποία ήταν γεμάτη με τεράστιες ανακοινώσεις, ανέλπιστες αποκαλύψεις, τρελές εκπλήξεις, όμορφες στιγμές, αλλά και ηχηρές απουσίες και απογοητεύσεις. Πρωταγωνιστές φυσικά οι τρεις μεγάλοι, Nintendo, Microsoft και Sony, που μας παρουσίασαν τα σχέδιά τους για το μέλλον. Πως σας φάνηκε η έκθεση; Ποια εταιρία πιστεύετε πως έκλεψε τις εντυπώσεις, ποια σας απογοήτευσε και γιατί; Και φυσικά, ποια παιχνίδια ξεχωρίζετε από τα δεκάδες που παρουσιάστηκαν; Γράψτε ότι θέλετε σχετικά με το θέμα παρακάτω για να κάνουμε συζήτηση. Το εν λόγω post θυμίζει τόπικ σε φόρουμ και είναι μια τακτική που θα ακολουθήσουμε αρκετά από εδώ και πέρα, καθώς λατρεύουμε να συζητάμε με εσάς και... μεταξύ μας.

Ξεκινάω από τη Nintendo, που προσωπικά θεωρώ ότι είναι η "νικήτρια" της φετινής Ε3, καθώς μετά από πολλά χρόνια η παρουσίασή της έμοιαζε βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα των core gamers. Ενώ λοιπόν τα προηγούμενα χρόνια μας έπαιρνε ο ύπνος με τα Wii Fit, Wii Music κλπ και εκείνη την γελοία soccer mom που παρουσίαζε τέτοιου είδους προϊόντα, φέτος είχαμε συνεχόμενες ανακοινώσεις νέων παιχνιδιών, Reggie, Iwata και Miyamoto. Από τη στιγμή δε, που τα παιχνίδια είναι στην πλειοψηφία τους core games, ο παραπάνω συνδυασμός αποδεικνύεται ιδανικός. Μόλις τρία casual games - Mario Sports Mix, Wii Party και Just Dance 2 - σε ολόκληρη την παρουσίαση! Απίστευτο;

Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω; Νέο Zelda, νέο Donkey Kong Country, νέο Kirby, νέο Golden Sun, Goldeneye remake (αν και γι αυτό έχω τις επιφυλάξεις μου), Epic Mickey, Metroid: Other Μ, Dragon Quest IX... Περνώντας στο hardware, δεν πιστεύω να υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να θεωρεί ότι το 3DS θα αποτύχει. Το σύστημα φαίνεται κομμένο και ραμμένο για να επαναλάβει την επιτυχία του DS. To concept του είναι ιδανικό για φορητό: 3D gaming χωρίς γυαλιά. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εντυπωσιακά. Όμως το πιο τρελό στοιχείο από όλα είναι η απρόσμενα μεγάλη υποστήριξη από τις third-party εταιρίες που ήδη έχει εξασφαλίσει η Nintendo γι αυτό. Μαζί με τα δικά της παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου και του νέου Kid Icarus (!), η συνταγή του 3DS φαντάζει ιδανική, ενώ ο σεφ που θα την μαγειρέψει μάλλον είναι ο καλύτερος στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Τoλμάτε να στοιχηματίσετε εναντίον του;

Συνεχίζω με τη Sony, της οποίας η παρουσίαση θα άφηνε ακόμα καλύτερη εντύπωση αν ήταν πιο μαζεμένη και με λιγότερη φλυαρία. ΟΚ, θέλει σαν τρελή να μας κάνει να αγοράσουμε 3D τηλεόραση (κατά προτίμηση Bravia). Το θέμα αν θα καταφέρει να μας πείσει και αυτό θα εξαρτηθεί από τίτλους όπως το Killzone 3, που έχει δημιουργηθεί με βάση το 3D. Το σπρώχνει πολύ το θέμα και μένει να δούμε αν θα δικαιωθεί. Όσο για το PlayStation Move, η Sony έχει καταλάβει ότι εδώ το μεγάλο όπλο της είναι η ακρίβεια του χειριστηρίου, σε σχέση με τις προτάσεις των ανταγωνιστών της και γι αυτό τονίζει συνέχεια αυτό το θέμα. Εξακολουθώ να το θεωρώ ψιλοαχρείαστο, αλλά προς το παρόν το συμπαθώ περισσότερο από το Kinect. Eπίσης μεγάλο στοίχημα που έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα πιάσει είναι το συνδρομητικό PSN, ονόματι PlayStation Plus.

Τα παιχνίδια που είναι στα σκαριά για το PS3 είναι πολλά και εντυπωσιακά: σημαντικές αποκλειστικότητες όπως το LBP2, το Killzone 3, το νέο Twisted Metal, το Infamous 2 και φυσικά το Gran Turismo 5, πολύ πράμα από τις άλλες εταιρίες και μάλιστα με αποκλειστικό περιεχόμενο, όπως τα Dead Space 2, Medal of Honor, Mafia II και AC: Brotherhood. Επίσης, Portal 2 στο PS3 με Steam και είμαστε κομπλέ. Τέλος, να πω απλά πως ο Kevin Butler πρέπει να είναι η πιο έξυπνη κίνηση της Sony ως προς το marketing εδώ και 10 χρόνια. Τεράστιος.

Υποκλιθείτε!

Και ολοκληρώνω με την Microsoft, που φέτος έρχεται... τρίτη. Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, δείχνοντάς μας τα πολυαναμενόμενα Call of Duty: Black Ops, Metal Gear Solid Rising, Gears of War 3, Fable III, Halo: Reach και το teaser του Kingdoms που είναι ο καρπός της αποκλειστικής συνεργασίας της με την Crytek. Ωραία πράγματα που σίγουρα δεν προμήνυαν το ξενέρωμα που ακολούθησε με το Kinect. Tα παιχνίδια της συσκευής, αυτά που παρουσιάστηκαν τουλάχιστον, έτσι όπως παρουσιάστηκαν, προσωπικά με αφήνουν αδιάφορο και φαντάζομαι και τους περισσότερους από εσάς. Λογικό είναι αυτό εδώ που τα λέμε, αφού απευθύνονται σε casual κοινό. Όσο για την προσπάθεια... προσέγγισης των core gamers, το Forza Kinect και το Star Wars game προς το παρόν δεν πείθουν κατ'εμέ.

Ευτυχώς η παρουσίαση τελείωσε με ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύφθηκε το νέο, πανέμορφο Xbox 360 Slim. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κυκλοφορεί άμεσα στην Αμερική και τον Ιούλιο στα μέρη μας. Φαίνεται να το θέλουν όλοι, ακόμα και οι κάτοχοι του αρχικού Xbox 360. Δεν τους αδικώ. Αν το καλοσκεφτείτε, η παρουσίαση της Microsoft θα μας ικανοποιούσε πλήρως αν δεν είχε... τα παιχνίδια του Kinect. Οι δυνατότητες που η συσκευή προσφέρει στην χρήση του Xbox 360, όπως η πλοήγηση στο dashboard με κινήσεις χεριών και φωνή, είναι πρωτοποριακές. Γι αυτό επιμένω, τα παιχνίδια είναι το θέμα. Δυστυχώς είναι πολύ σημαντικό θέμα για να αγνοηθεί. Φοβάμαι, τρέμω και μόνο στην υποψία ότι την Microsoft την απασχολεί πλέον περισσότερο να τσιμπήσει τους casuals, να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, παρά να συνεχίσει να ικανοποιεί το κοινό που την έφερε σε θέση ισχύος. Μακάρι να κάνω λάθος, θα δούμε τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια, να σημειώσω εδώ ότι η Microsoft... εξιλεώθηκε, τουλάχιστον για εμάς τους Έλληνες, με την ανακοίνωση της έλευσης του Xbox Live στην Ελλάδα. Επιτέλους!

Έρωτας με την πρώτη ματιά.

Πριν κλείσω, ας κάνω μια αναφορά και στην παρουσίαση της ΕΑ, η οποία ήταν εκπληκτική από κάθε άποψη. Χωρίς την ανάγκη να μιλήσει για hardware, η ΕΑ έδωσε ρέστα επιδεικνύοντας παιχνιδάρες που ικανοποιούν κάθε γούστο, με πρώτο και καλύτερο το Need for Speed: Hot Pursuit, και ανακοινώνοντας ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Επίσης, αξίζει να σημειωθούν οι ηχηρές απουσίες όπως αυτή του The Last Guardian, του Milo και του Wii Vitality Sensor. Τέλος, τονίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι εντυπώσεις από την Ε3 και όχι απόψεις για τις εταιρίες γενικώς. Μιλάμε για την παρουσία τους στο event.

Και τώρα η σειρά σας. Τι κρατάτε από την Ε3 2010; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.