Dreamcast Collection Review

, Δευτέρα 7 Μάρτιος 2011 0  

H αγάπη μου για οτιδήποτε Sega δεν κρύβεται. Είμαι ένας σεγκάκιας και τώρα καθήκον μου είναι να σας μεταφέρω την εμπειρία μου με το Sega Dreamcast Collection. Με συγκίνηση πήρα στα χέρια μου το κουτί που έχει στο εξώφυλλο τον γνωστό μπλε σκαντζόχοιρο, την διαστημική ρεπόρτερ, τρελούς ταρίφες και ψαράδες... Είναι όμως τα πράγματα τόσο ρόδινα όσο οι μνήμες μου;

Σε περίπτωση που ζείτε σε μια σπηλιά και είπατε να κατεβείτε προς τον πολιτισμό για τριήμερο, σας υπενθυμίζω οτι το Dreamcast είναι η τελευταία οικιακή κονσόλα παιχνιδιών που έβγαλε η Sega. Το Sonic Adventure είναι η πρώτη πλήρως τρισδιάστατη περιπέτεια του Sonic - ένα 3D platformer στο οποιο ο Sonic και οι φίλοι του σταματάνε τα σχέδια του Doctor Robotnik. Στο Space Channel Number 5 Part 2, σταματάτε μια διαγαλαξιακή συνωμοσία που κάνει τους ανθρώπους να χορεύουν άσχημα με την όμορφη χορεύτρια-δημοσιογράφο Ulala (ο συγχωρεμένος Michael Jackson σε φιλική συμμετοχή) και είναι ενα παιχνίδι ρυθμού και μνήμης. Το Crazy Taxi είναι το κλασσικό arcade που θα πρέπει να πάτε κόσμο σε διάφορους προορισμούς, κάνοντας ταυτόχρονα τρέλες και επικίνδυνα ακροβατικά μέσα στην πόλη. Τέλος, το Sega Bass Fishing είναι ένας arcade εξομοιωτής ψαρέματος που θέλει αρκετή υπομονή.

Το compilation είναι για την ακρίβεια όλα τα παιχνίδια του Dreamcast που βγήκαν μέχρι τώρα στο Xbox Live Arcade. Το μόνο διαφορετικό που θα δείτε βάζοντας το δισκάκι είναι η απλοϊκή εισαγωγική οθόνη στην οποία επιλέγετε το παιχνίδι που θέλετε να παίξετε. Πρόβλημα numero uno: αν βαρεθείτε και θέλετε να παίξετε ένα άλλο παιχνίδι απο αυτά της συλλογής, θα πρέπει να βγείτε στο dashboard και μετά να ξεκινήσετε ξανά από εκεί τον δίσκο. Ακόμα και η επιλογή exit game που θα βρείτε σε όλα τα παιχνίδια, σας πετάει στο dashboard.

Ο βασιλιάς της ποπ με την βασίλισσα του χoρού στο διάστημα! ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΙΞΩ! ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΤΑ ΒΑΛΙΟΥΜ!

Πρόβλημα νούμερο δύο: το κάθε παιχνίδι είναι ούτως η άλλως η έκδοση απο το Xbox Live Arcade γιατί δεν μπορούμε απλά να τα κάνουμε export στο game library ωραία και καλά ώστε να μην χρειάζεται να βάζουμε τον δίσκο κάθε φορά στο tray. Θα μου πείτε, με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να διανεμηθούν πανεύκολα με ένα δισκάκι και ο καθένας να έχει τα παιχνίδια τσάμπα στο 360 του. Σωστό κι αυτό. Όμως το compilation που δεν έχει σωστό μενού δεν ξέρω κατά πόσο γίνεται θελκτικό για να το αγοράσει κάποιος.

Ας περάσουμε όμως στα ίδια τα games. Τα περισσότερα έχουν γεράσει αρκετά άσχημα, με το Sonic Adventure να είναι μια απελπισία. Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά δεν μπήκε καν στον κόπο να βάλει υποστήριξη widescreen και άφησε δυο ενοχλητικές μπάρες δεξιά και αριστερά, ντυμένες με ένα ηλίθιο μπλε χρώμα. Απο εκεί και πέρα, το παιχνίδι δεν έχει απολύτως καμμία βελτίωση εκτός απο την μεγαλύτερη ανάλυση, που κατά κάποιο τρόπο κάνει σχεδόν όλα τα textures να δείχνουν την ηλικία τους. Τσαλακωμένα παιδικά χρόνια...

Τρέχει τρέχει ο άμοιρος αλλα αυτές οι μπάρες όλο μπροστά του είναι.

Το Space Channel 5 Part 2 είναι καλύτερο (μαζί με τα υπόλοιπα παιχνίδια) στα θέματα που έφερα παραπάνω. Έχει ζωντανά χρώματα και ελαφρώς αφαιρετική αισθητική, δεν υποφέρει απο θολώματα στις υφές, και μπορείτε να το απολαύσετε σε widescreen. Το μόνο κακό είναι οτι... δεν παίζεται. Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο είναι ενα παιχνίδι ρυθμού και μνήμης. Ο παίκτης και ο εχθρός παίρνουν γύρους. Ο ένας λέει μια σειρά απο κινήσεις π.χ. up, down, left, right, shoot (ή chu) και ο παίκτης πρέπει να επαναλάβει αυτήν την φράση στην δικιά του σειρά. Το παιχνίδι απλά δεν παίζεται με το χειριστήριο του 360. Αφενός γιατί ο ψηφιακός σταυρός είναι άθλιος και θα καταλήξετε εκτός συναγωνισμού σχεδόν αμέσως, αφετέρου το να παίξει κάποιος με τον αναλογικό είναι άβολο, δύσκολο και πολλές φορές όταν ζητούνται αντιδιαμετρικές κατευθύνσεις στα γρήγορα, είναι αδύνατον να γίνουν χωρίς καθυστέρηση.

Τα άλλα δύο παιχνίδια είναι σε καλύτερη μοίρα. Οι λάτρεις του ψαρέματος θα απολαύσουν το Sega Bass Fishing δεόντως, ενώ οι τρελοί ταρίφες του Crazy Taxi είναι έτοιμοι για δράση. Ολα σε υψηλή ανάλυση και widescreen. Δείχνουν βέβαια την ηλικία τους, αλλά τουλάχιστον δεν προκαλούν πονοκέφαλο όπως τα δύο πρώτα.

Τρελοκόριτσα σε τρελά ταξιά. Hell Yeah.

Γενικά, η συλλογή είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί δύο απο τα κλασσικότερα παιχνίδια του Dreamcast να τυγχάνουν τέτοιας μεταχείρισης. Στο ένα μάλιστα εμφανίζεται και ο τρισμέγιστος Michael Jackson, του οποίου τα κόκαλα και τα πλαστικά πρόσθετα τρίζουν στον τάφο του. Ακόμα και οι φανατικοί Sega fans δεν θα ήθελαν να δουν αυτήν την κατάντια. Αν κατά τα άλλα χρειάζεστε οπωσδήποτε το Bass Fishing και το Crazy Taxi για μερικές γρήγορες παρτίδες, ίσως να σας ενδιαφέρει... Protip: παίζοντας Crazy Taxi βάλτε custom soundtrack απο Offspring. Ακόμα και αυτό βγάλανε μα τον Τουτατή...

+ Κλασικά παιχνίδια του κλασικού Dreamcast
+ Το Sega Bass Fishing και Crazy Taxi δουλεύουν καλά

- Sonic Adventure χωρίς widescreen και γερασμένο άσχημα
- Space Channel 5 part 2 με απίστευτα κακό χειρισμό
- Κοτσάρουμε πρόχειρο μενουδάκι και όλα ΟΚ; Δεν νομίζω, Sega...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PC
Έκδοση: Sega
Ανάπτυξη: Sega
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Συλλογή
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.sega.com/games/dreamcast-collection/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 25/2/2011
PEGI: 12