alt text

Τι να πρωτοπεί κανείς για το Donkey Kong Country Returns. Όταν βγήκε στο Wii πριν λίγα χρόνια, αποθεώθηκε. Ο azazel του έβαλε 9 και όλοι συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να είναι GOTY στο είδος του. Βέβαια αρκετοί δεν το έπαιξαν λόγω του ότι το Wii ήδη είχε αρχίσει την καθοδική του πορεία. Τώρα η Nintendo φέρνει τον τίτλο στο 3DS, για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα ή όσους θέλουν τους γορίλες παρέα στις μακρινές βόλτες στο μετρό, τα πάρκα και τα βαρετά πάρτι.

Η ιστορία του Donkey Kong Country Returns 3D (και το παιχνίδι γενικά) είναι η ίδια με της έκδοσης του Wii. Τα πανούργα Tikis βαρέθηκαν το πολύ το tiki tiki και αποφασίζουν να κλέψουν τις μπανάνες του Donkey και του Diddy Kong. Πράγμα που αποδεικνύεται μάλλον κακή ιδέα (γιατί το πολύ το tiki tiki κάνει το μυαλό φιρίκι), καθώς οι Kongs έρχονται φορτσάτοι για να σώσουν τις μπανάνες τους και το όνομά τους.

Ο χειρισμός έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Θυμίζει περισσότερο αυτόν του παλιού καλού SNES, ενώ έχετε επιλογή να παίξετε είτε με το d-pad (το οποίο και προτιμώ) είτε με το circle pad. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σας λείψουν καθόλου τα ταρακουνήματα του Wii Remote. Πέρα από το κλασικό mode που είναι ίδιο και απαράλλαχτο με την έκδοση του Wii, το Donkey Kong Country Returns 3D διαθέτει μία νέα επιλογή που βοηθάει τους αρχάριους παίκτες, προσφέροντας περισσότερες καρδιές και αντικείμενα από το μαγαζί του Cranky Kong, όπως ένα μπαλόνι που σας αποτρέπει από το να πέσετε στα χάσματα. Στο νέο mode επίσης υπάρχει η δυνατότητα αν χάσετε πολλές φορές σε κάποιο σημείο, να αφήσετε το παιχνίδι να το περάσει για εσάς. Κοινώς, κρατάει στη δράση αυτούς που δεν έζησαν την εποχή του SNES και δεν γνωρίζουν από τέτοιου είδους δυσκολίες. Πέρα από το νέο mode, υπάρχει και η προσθήκη ενός ολόκληρου νέου κόσμου με οκτώ νέες πίστες, που είναι κα-τα-πλη-κτι-κές και σας δίνουν ένα ακόμα λόγο για την αγορά του τίτλου.

Ξέρεις ότι την έχεις άσχημα όταν πας να φάς μπανάνες και βλέπεις ΑΥΤΟΝ τον γορίλα σε ΑΥΤΗΝ την κατάσταση.

Ξέρεις ότι την έχεις άσχημα όταν πας να φάς μπανάνες και βλέπεις ΑΥΤΟΝ τον γορίλα σε ΑΥΤΗΝ την κατάσταση.

Επίσης, υπάρχει και co-op για δύο παίκτες σε τοπική σύνδεση. Ο ένας αναλαμβάνει τον Donkey Kong και ο άλλος τον Diddy Kong. Οι καταστάσεις στο co-op είναι το λιγότερο... υστερικές θα έλεγα. Βέβαια, αν θέλετε να μαζέψετε τα πάντα στο παιχνίδι, καλύτερα να το κάνετε μόνοι σας γιατί τις περισσότερες φορές ο δεύτερος παίκτης είναι ο λόγος που χάνετε ζωές τσάμπα.

Ας περάσουμε στον τεχνικό τομέα του Donkey Kong Country Returns 3D και κυρίως στα γραφικά. Σίγουρα το παιχνίδι έχει υποστεί “θυσίες” για να μπορεί να τρέχει στο 3DS. Τα γραφικά δεν είναι τόσο όμορφα όσο στο Wii, κάτι λογικό λόγω της μικρότερης ανάλυσης του φορητού. Το χειρότερο βέβαια, που ίσως ενοχλήσει όσους έχουν παίξει και ερωτευτεί την έκδοση του Wii, είναι ότι πλέον το παιχνίδι δεν τρέχει στα 60 fps αλλά στα 30, με συνέπεια να είναι ελαφρώς λιγότερο απολαυστικό, αφού στο Wii το όλο platforming ρέει σαν νεράκι. Βέβαια, οι αλλαγές δεν είναι και τόσο τραγικές γιατί κατά τ' άλλα η μεταφορά του Donkey Kong Country Returns στο 3DS είναι πολύ καλή. Η οπτικοακουστική εμπειρία είναι ικανοποιητική και στο gameplay δεν έχει γίνει η παραμικρή παραχώρηση. Το 3D του τίτλου είναι μια περίεργη ιστορία. Σίγουρα είναι από τα πιο ωραία που έχουμε δει στο 3DS, αλλά καλύτερα να μην το δοκιμάσετε στην υψηλότερη επιλογή, γιατί το εφέ είναι υπερβολικά έντονο και μπορεί να κουράσει απίστευτα τα μάτια.

Ο σχεδιασμός των πιστών είναι απλά τρέλα.

Ο σχεδιασμός των πιστών είναι απλά τρέλα.

Εν τέλει, το Donkey Kong Country Returns 3D είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να διεκδικήσει επάξια μια θέση στη συλλογή σας για το 3DS. Αποτελεί ένα πολύ καλό port ενός πολύ καλού παιχνιδιού, που φέρνει old-school αναμνήσεις από παλιές εποχές. Η τεχνική κατωτερότητα σε σχέση με την έκδοση του Wii, αναπληρώνεται από το επιπλέον περιεχόμενο και το νέο mode για αρχάριους παίκτες.

  • Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του Wii τώρα στα χέρια σας
  • Το νέο mode βοηθάει αρκετά τους αρχάριους
  • Τοπικό co-op που προκαλεί πανικό
  • Θυσία του frame rate (30 fps αντί για 60 fps)
  • Μερικοί ίσως το βρουν πολύ δύσκολο παρά το νέο mode
  • Υπερβολικά έντονο 3D
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DS
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Monster Games
ΕΚΔΟΣΗ:Nintendo
ΔΙΑΘΕΣΗ:Nortec
ΕΙΔΟΣ:Platformer
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://donkeykong.nintendo.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:24/5/2013
PEGI:3