Disney Universe Review

, Παρασκευή 11 Νοέμβριος 2011 0  

Υπάρχουν παιχνίδια που η δυσκολία τους είναι παροιμιώδης. Για χάρη τους έχουν καταστραφεί χειριστήρια και τηλεοράσεις, έχουν ριχθεί καντήλια και μανουάλια, έχουν χωρίσει οικογένειες και έχουν ανέβει πιέσεις! Το Disney Universe όμως δεν είναι ένα από αυτά! Μιλάμε για το ακριβώς αντίθετο! Δεν υπάρχει game over, δεν μπορείς να χάσεις, δεν μπορείς να πεις “το σταματάω γιατί δεν μπορώ να το τερματίσω”, δεν σου δίνει άλλοθι. Θα βάλεις τον κώλο σου κάτω και θα το τελειώσεις. Δεν σ' αφήνει να το... αφήσεις.

Το παιχνίδι εκτυλίσσεται σε μια ψηφιακή Disneyland όπου όλες οι πίστες είναι εμπνευσμένες από γνωστές ταινίες της Disney. Ο κόσμος των ταινιών έχει καταληφθεί από σατανικά ρομπότ (τι, που το ξέρω ότι είναι σατανικά; αφού έχουν κόκκινα μάτια - χελόooου!) και εσείς καλείστε να τον σώσετε! Αναλαμβάνετε κάτι μονόχρωμα ανθρωπάκια που φορώντας ένα κοστούμι από κάποιον χαρακτήρα της Disney ρίχνονται σε πίστες γεμάτες εχθρούς και “γρίφους”. Είναι κάτι σαν τα Sackboys, ένας κενός καμβάς που παίρνει ζωή ανάλογα με το κοστούμι που θα τους φορέσουμε. Καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ένας κύβος που την έχει δει Gollum και έχει διχασμένη προσωπικότητα μας δίνει οδηγίες και “χρήσιμα” tips. Χαζο-ιστορία αλλά έχουμε δει και χειρότερες!

Το Disney Universe είναι κάτι ανάμεσα στα παιχνίδια Lego και το LittleBigPlanet. Ένα platformer που βλέπουμε τη δράση με ισομετρική κάμερα, όπου με επιθέσεις και άλματα προσπαθούμε να περάσουμε στην επόμενη πίστα. Υπάρχουν έξι κόσμοι από διαφορετικά franchises της Disney - Πειρατές της Καραϊβικής, Lion King, Alice, Alladin, Wall-E και Monsters inc - από τρεις πίστες ο καθένας. Για να μπορέσουμε να παίξουμε το όποιο επίπεδο, πρέπει να μαζέψουμε τα απαιτούμενα χρυσά νομίσματα, με σχήμα το κεφάλι του Mickey, που βρίσκονται σκορπισμένα στις πίστες. Το παιχνίδι δεν μας περιορίζει στο πιο επίπεδο θα ξεκλειδώσουμε, και μπορούμε να διαλέξουμε όποιο θέλουμε με όποια σειρά θέλουμε. Δηλαδή αν προτιμάμε το Aladdin αντί του Lion King μπορούμε να ξεκλειδώσουμε αυτό και να φτύσουμε - προς το παρόν - το Lion King. Εκτός από επίπεδα, με τα νομίσματα μπορούμε να ξεκλειδώσουμε νέες εμφανίσεις αλλά και μουσική ή concept art. Οι εμφανίσεις δεν περιορίζονται στις ταινίες που περιλαμβάνονται στο παιχνίδι αλλά προέρχονται απ' όλο το σύμπαν της εταιρείας. Αφού τα ξεκλειδώσουμε δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, αλλά πρέπει να χαλάσουμε νομίσματα για να τα χρησιμοποιήσουμε. Πάλι καλά που δεν μας ζητάει πιστωτική...

Δεν την μπορώ τόση χαρά, μου 'χουν σπάσει τα νεύρα!

Οι πίστες είναι μικρές και συνήθως έχουν συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης. Κύμα εχθρών, γρίφος, κύμα εχθρών, γρίφος, κύμα εχθρών, έξοδος. Οι γρίφοι δεν είναι... γρίφοι, η λέξη κακώς χρησιμοποιείται. Είναι τύπου “χτύπα με το κανόνι τον στόχο, γύρισε τον τροχό να κατέβει η πλατφόρμα, βάλε τον μοχλό στην υποδοχή” και άλλες τέτοιες... σπαζοκεφαλιές! Αλλά ακόμα και αν σας φαίνονται δύσκολα, το παιχνίδι δεν σας αφήνει έτσι! Μεγάλα μπλε βέλη μας δείχνουν που πρέπει να πάμε και τι πρέπει να κάνουμε. Έχω ένα μοχλό και δύο μέτρα πιο κει την υποδοχή του, πόσο δύσκολο είναι να καταλάβω το τι πρέπει να κάνω; Ήλεος! Ευτυχώς τα βελάκια απενεργοποιούνται από τις ρυθμίσεις. Αλλά αν και τα βέλη δεν σας φτάνουν, πατώντας το select το παιχνίδι σας υπενθυμίζει τι πρέπει να κάνετε, λες και οι “τεράστιες” πίστες μας αφήνουν να κάνουμε κάτι άλλο...

Εκτός των νομισμάτων στις πίστες μπορούμε να βρούμε αναβαθμίσεις εμφανίσεων, κλειδιά και power-ups περιορισμένης διάρκειας. Μπορούμε να καβαλάμε διάφορα ζωάκια (προβατάκια, γουρουνάκια, ζέβρες) που έχουν διαφορετικές επιθέσεις και την πλάκα τους! Προς το τέλος κάθε πίστας εμφανίζονται challenges (λέμε τώρα) που μπορούμε να παίξουμε για να κερδίσουμε παραπάνω νομίσματα. Φυσικά η λέξη “challenge” είναι υπερβολική γιατί το “σκότωσε 60 κότες που έρχονται κατά πάνω σου σωρηδόν, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα” δεν νομίζω ότι λογίζεται ως πρόκληση! Ούτε το “απέφυγε τις βόμβες”, που σε προειδοποιούν για το που θα πέσουν έχοντας μια τεράστια σκιά που εμφανίζεται πολύ πριν πέσουν στο έδαφος.

Ήρθες πάλι τρελό καρναβάλι!

Στο τέλος κάθε πίστας βαθμολογούμαστε ανάλογα με το πόσα ρομποτάκια εξοντώσαμε, πόσα κρυμμένα αντικείμενα βρήκαμε, πόσες φορές νεκραναστηθήκαμε κλπ. Φυσικά όπως προαναφέρθηκε δεν χάνουμε ποτέ στο παιχνίδι, αφού με το που τελειώσει η ενέργεια επανεμφανιζόμαστε και συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε, σαν να μην έγινε τίποτα. Και ποιος ο λόγος της μπάρας ενέργειας; Για την βαθμολογία; Για να ξεκλειδώσουμε τα πάντα, το παιχνίδι μας αναγκάζει να ξαναπαίξουμε τα επίπεδα, κάνοντας μικρές αλλαγές και μεγαλώνοντας έτσι την διάρκειά του!

Το Disney Universe είναι τεχνικά άρτιος τίτλος, χωρίς προβλήματα, με όμορφη παρουσίαση όλων των επιπέδων που αποπνέουν την ατμόσφαιρα των ταινιών της Disney. Ευχάριστοι και οι ήχοι με τις χαζοχαρούμενες φωνές, αλλά και τη μουσική που είναι και αυτή βασισμένη στις ταινίες. Απλός o χειρισμός, με τα βασικά κουμπιά να είναι το άλμα, η επίθεση αλλά και το grab. Με τον αναλογικό μοχλό κινείται το ανθρωπάκι μας και με το σταυρό κατεύθυνσης κάνει διάφορες γκριμάτσες. Τέλος, το παιχνίδι διαθέτει offline co-op για έως και τέσσερις παίχτες. Εδώ το Disney Universe παίρνει τα πάνω του! Πολύ πιο διασκεδαστικό με παρέα - όχι ότι προσθέτει δυσκολία, απλά για τα καραγκιοζιλίκια και τα σκηνικά που γίνονται σε τέτοιες καταστάσεις. Που αλλού μπορείτε να δείτε τον Jack Sparrow να κυνηγάει με ένα παπαγάλο στο χέρι τον Pumba απ' το Lion King;

Stitch, Nemo, Pumba και εσύ o μονόφθαλμος με τα φίδια στο κεφάλι ποιος είσαι;

Το Disney Universe απευθύνεται σε παιδιά και δεν το κρύβει. Είναι απλοϊκό, εύκολο και διασκεδαστικά χαζοβιόλικο. Mε παρέα είναι ευχάριστο και χαβαλεδιάρικο. Αν είστε πάνω από 13, σωματικά ή νοητικά, ρίξτε του πρώτα μια ματιά και μετά αποφασίστε... για το αν είστε στ' αλήθεια πάνω από 13!

+ Όμορφο και καλοφτιαγμένο
+ Βασισμένο σε αγαπημένα franchises
+ Παίρνει τα πάνω του στο συμμετοχικό παιχνίδι

- Υπερβολικά απλοϊκό και εύκολο
- Μικρές πίστες
- Θα σας κάνει να νιώσετε ηλίθιοι με τόσες βοήθειες!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

Πλατφόρμα: PS3 (review), Wii, X360, PC
Έκδοση: Disney
Ανάπτυξη: Eurocom
Διάθεση: CD Media
Είδος: Action adventure
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.disney.co.uk/universe/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 28/10/2011
PEGI: 7