Dirt 3 Review

, Κυριακή 26 Ιουνίου 2011 0  

Εφόσον το review του Dirt 3 καθυστέρησε (λόγω... ειδικών συνθηκών), το πιθανότερο είναι ότι ήδη γνωρίζετε αν το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ποιοτικό ή όχι. Το Dirt 3 καλείται να επαναφέρει την ιστορική σειρά rally της Codemasters στον σωστό δρόμο, μετά το... παραστράτημα του Dirt 2 (ως προς το περιεχόμενο κυρίως). Και τα καταφέρνει περίφημα. Πολλοί πιστεύουν ότι το Dirt 2 ήταν “αμερικανιά” και θεωρώ ότι έχουν δίκιο. Η Codemasters το παράκανε με την ατμόσφαιρα φεστιβάλ και ξέχασε το στοιχείο που αποτελεί τον πυρήνα της σειράς, από τότε που ξεκίνησε στο PS1: το ίδιο το rally. Ευτυχώς, το Dirt 3 επιστρέφει στα βασικά.

Το παιχνίδι διαθέτει ένα πλούσιο career mode, με διαφόρων ειδών αγώνες, αλλά με τα αυτοκίνητα rally να κυριαρχούν, είτε αυτά είναι μοντέρνα, είτε θρυλικά παλιά. Yπάρχουν επίσης αγώνες με φορτηγά, buggies, και τζιπ, αλλά και αγώνες gymkhana (μαζεύετε σκορ κάνοντας κόλπα), που αποτελούν νέα προσθήκη. Το career προχωράει με κλασικό τρόπο - όσο πιο καλά τα πάτε, τόσο πιο σύντομα ξεκλειδώνετε νέα events και δέχεστε προτάσεις από άλλες ομάδες, αλλά είναι έτσι δομημένο, που σας κάνει να θέλετε να παίζετε - και να ξαναπαίζετε - συνεχώς. Το παιχνίδι επιβραβεύει την επιμονή σας, και συχνά σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στα είδη αγώνων που σας βολεύουν, ώστε να αποκτήσετε το απαιτούμενο ποσό πόντων για να συνεχίσετε. Για παράδειγμα, αν δεν τα πάτε καλά με τα buggies, ίσως και να μπορείτε να παρακάμψετε τον σχετικό αγώνα. Συνοψίζοντας, το career του Dirt 3 ικανοποιεί από κάθε άποψη - είναι μεγάλο, σας δίνει πολλές επιλογές, διαθέτει αρκετά δευτερεύοντα events, και εν τέλει, είναι εθιστικότατο.

Όμως, το ίδιο το gameplay είναι το στοιχείο του Dirt 3 που κλέβει την παράσταση. Πολύ απλά, το παιχνίδι προσφέρει οδηγική απόλαυση. Ο χειρισμός των οχημάτων είναι εξαιρετικός, και πάνω απ' όλα διασκεδαστικός. Ουσιαστικά, είναι κλασικός χειρισμός racer της Codemasters, if you know what I mean. Διαφέρει ανάλογα με το είδος οχήματος, και επηρεάζεται άμεσα από τις συνθήκες της πίστας και τις ρυθμίσεις που έχετε κάνει. Θα κληθείτε να οδηγήσετε σε άσφαλτο, χώμα και χιόνι, κάποιες φορές υπό βροχή ή χιονόπτωση, ακόμα και νύχτα. Οι επιλογές ρυθμίσεων που υπάρχουν είναι απλές και βασικές, και ακριβώς γι αυτό μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν “παίξετε” μαζί τους. Υπάρχουν επίσης και διάφορες συνηθισμένες βοήθειες, όμως, όπως πάντα, σας προτείνω να τις απενεργοποιήσετε όλες. Το μόνο που κάνουν είναι να σας καθυστερούν και δεν σας αφήνουν να απολαύσετε στο έπακρο τα “θηρία” που οδηγείτε. Επίσης όπως πάντα, η εσωτερική κάμερα είναι η καλύτερη, και ειδικά στο Dirt 3, δίνει ρέστα.

Πανέμορφο.

Kαι φτάνουμε στο θέμα του rewind, το οποίο, όπως γνωρίζετε, απεχθάνομαι. Στο Dirt 3 όμως, (με) ενοχλεί πολύ λιγότερο από ότι στο Forza ας πούμε, ακριβώς επειδή μιλάμε για off-road racer. Σε κάθε αγώνα έχετε τη δυνατότητα να πάτε λίγο πίσω το χρόνο πέντε φορές, προκειμένου να διορθώσετε τα λάθη σας. Σε αρκετές περιπτώσεις, τις χρησιμοποίησα όλες. Άλλοτε, δεν χρησιμοποίησα ούτε μία. Εξαρτάται από το είδος αγώνα που παίζετε και το πόσο καλοί είστε σε αυτό. Το καλό είναι ότι όσο πιο σπάνια χρησιμοποιείτε το rewind, τόσους περισσότερους πόντους εμπειρίας κερδίζετε. Σε γενικές γραμμές, το Dirt 3, λόγω της φύσης του, ίσως να ήταν υπερβολικά δύσκολο για τους άπειρους παίκτες αν δεν είχε rewind. Δεν επικροτώ την προσθήκη του, αλλά την καταλαβαίνω.

Το gameplay μετράει, το career επίσης, οπότε το μόνο που μένει για να δέσει το γλυκό είναι το multiplayer. Ε λοιπόν, και αυτό είναι κορυφαίο. Το Dirt 3 υποστηρίζει split-screen για δύο, και, το κυριότερο, online για έως οκτώ παίκτες. Οι επιλογές που έχετε στο online είναι εξίσου πολλές. Τα διάφορα είδη αγώνων που περιέχει το παιχνίδι, είναι ομαδοποιημένα σε διαφορετικά γκρουπ, ώστε να καλύπτουν όλα τα γούστα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να τρέξετε σε πίστες με γύρους, επιλέγετε circuit racing και σας βγάζει είτε αγώνες rally cross, είτε αγώνες με φορτηγά ή buggies. Από την άλλη, η επιλογή hardcore ας πούμε, είναι για σοβαρούς παίκτες, καθώς απενεργοποιεί όλες τις βοήθειες, αφαιρεί κάθε είδους HUD και εξαναγκάζει τη χρήση εσωτερικής κάμερας.Το πιάνετε το νόημα. Με την πρόοδό σας στο multiplayer, ανεβαίνετε level, ενώ ταυτόχρονα κερδίζετε πόντους εμπειρίας που σας φέρνουν προσφορές από νέες ομάδες και στο career, καθώς το σύστημα είναι ενιαίο. Πολύ όμορφα. Το multiplayer είναι διασκεδαστικό και γεμάτο με κόσμο, οπότε θα περάσετε καλά. Απλά, στους αγώνες σε κλασικές πίστες με γύρους, να είστε έτοιμοι για τα καθιερωμένα τρακαρίσματα στην πρώτη στροφή. Όπως σε όλα τα online racers, έτσι και εδώ, είναι θέμα... επιβίωσης, λόγω της ανωριμότητας των περισσότερων παικτών.

Οι αγώνες Gymkhana είναι διασκεδαστικοί... αλλά όχι για όλους.

Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από έναν εξίσου κορυφαίο τεχνικό τομέα. Το Dirt 3 είναι κουκλί. Πανέμορφα μοντέλα οχημάτων, εκπληκτικά σχεδιασμένα εσωτερικά (στο 360 το Avatar σας κρέμεται από τον καθρέφτη), εντυπωσιακά περιβάλλοντα, φοβερά εφέ (θα πάθετε πλάκα ειδικά με τη σκόνη και το χιόνι), μαμάτη αίσθηση της ταχύτητας, και ομαλότατο frame rate, με σπάνιες πτώσεις. Αντίθετα, έχω παράπονα από το μοντέλο ζημιών, το οποίο θα έπρεπε να είναι πιο εκτενές. ΟΚ, φεύγουν ρόδες και εκτοξεύονται κομματάκια, αλλά δεν είναι δυνατόν να σκάω με 150 χιλιόμετρα σε κορμό και να στραπατσάρεται η μάσκα αλλά όχι το κύριο σασί. Μιλώντας για τον τεχνικό τομέα, να σημειώσω και τη δυνατότητα που σας δίνεται να ανεβάζετε replays στο Youtube. Γενικώς, το Dirt 3 είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και αποδεικνύει ότι οι HD κονσόλες μπορούν ακόμα να μας εκπλήξουν ευχάριστα.

Ο ηχητικός τομέας κινείται σε ανάλογα επίπεδα. Εκπληκτικοί οι ήχοι των μηχανών, ρεαλιστικά τα εφέ, ουσιαστικά βοηθητικός ο συνοδηγός. Ακόμα και η μουσική επένδυση είναι καλή. Οι φλύαροι και κουραστικοί “managers” σας στο career είναι η μόνη παραφωνία σε όλα αυτά.

Tα θρυλικά Group B επιστρέφουν.

Το Dirt 3 είναι ένα διαμάντι. Προσωπικά, δεν περίμενα να είναι τόσο καλό. Από την άλλη, με βάση την ιστορία της Codemasters στην κατηγορία των racing, μάλλον έπρεπε να το περίμενα. Χωρίς να προσφέρει κάτι το επαναστατικό, το παιχνίδι έχει όλα τα στοιχεία που ζητούν οι fans του συγκεκριμένου είδους. Κρίμα που η Codies δεν έχει τα δικαιώματα του WRC. Για να μη σας τα πολυλογώ, το Dirt 3 είναι το καλύτερο rally game της γενιάς (κάνει το rally του GT5 να φαίνεται αστείο) και ένα από τα καλύτερα racers γενικώς. Τσιμπάτε χωρίς δεύτερη σκέψη!

+ Απολαυστικό gameplay/χειρισμός
+ Χορταστικό career mode
+ Εξαιρετικό multiplayer
+ Εκπληκτικά γραφικά και ήχος
+ Ικανοποιητική ποικιλία αυτοκινήτων από το παρόν και το παρελθόν

- Το μοντέλο ζημιών είναι κατώτερο των προσδοκιών
- Επαναλαμβανόμενες πίστες
- Φλύαροι managers στο career
- Η ανάγκη εκπλήρωσης των αγώνων Gymkhana σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως ξενίσει κάποιους

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC
Έκδοση: Namco Bandai
Ανάπτυξη: Codemasters
Διάθεση: Namco Bandai Hellas
Είδος: Racing
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: www.dirt3game.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 24/5/2011
PEGI: 12