Deus Ex: Human Revolution - The Missing Link Review

, Σάββατο 15 Οκτώβριος 2011 0  

Πιστεύω γνωρίζετε την αγάπη μου για το Deus Ex: Human Revolution. Όπως έγραψα και στο review του, το θεωρώ μέχρι στιγμής το GOTY, οπότε με μεγάλη χαρά καλωσόρισα το πρώτο του DLC, ονόματι The Missing Link. Πιστεύω επίσης γνωρίζετε ότι δεν είμαι και ο πιο φανατικός οπαδός του αρμέγματος των παιχνιδιών με DLC και λίγο-πολύ όλοι θα με έχετε δει να ρίχνω τις κατάρες μου. Ας δούμε τι λέει αυτό εδώ κι αν – και κατά πόσο – δικαιολογεί την αγορά του.

Η ιστορία του The Missing Link εκτυλίσσεται κατά την διάρκεια του τελευταίου μισού του παιχνιδιού, όπου ο Jensen ψάχνει την Megan και την ομάδα της. Μετά την βόμβα στο λιμάνι, ο Jensen βρίσκει ένα κοντέινερ και χώνεται μέσα. Κατά την διάρκεια του κανονικού παιχνιδιού, πληροφορούμαστε ότι έχουν περάσει μερικές μέρες. Ε μόλις το είδα αυτό, αναφώνησα «ώπα, νάτο το DLC μας», πράγμα που φυσικά επιβεβαιώθηκε. Το καμάρι μας ο Jensen μπήκε σε λάθος κοντέινερ με αποτέλεσμα να αιχμαλωτισθεί από την Belltower. Ο σκοπός σας λοιπόν στο DLC είναι απλός: να δραπετεύσετε και εν συνεχεία να βρείτε το σωστό πλοίο που θα σας οδηγήσει στην αγαπημένη σας.

Η διάρκεια του The Missing Link είναι αξιοσέβαστη, αφού διαρκεί κοντά στις πέντε ώρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι πλέον υπάρχουν ολόκληρα παιχνίδια που διαρκούν τόσο, οπότε αξίζουν μερικά συγχαρητήρια στην Eidos Montreal. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η εταιρία έφτιαξε νέο σενάριο, νέες υφές, νέα επίπεδα, νέα mails και γενικά έστησε έναν "κόσμο" που θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί κι ως expansion του παιχνιδιού.

Τα νέα περιβάλλοντα είναι όμορφα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που βίωσα κατά την ενασχόληση μου με το The Missing Link, είναι ότι δεν έχει κάτι καινούριο να προσφέρει σεναριακά. Ναι, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και μαθαίνετε τι ρόλο τραβάει η Belltower στην όλη φάση, καθώς και το τι γίνεται στην συγκεκριμένη βάση που διαδραματίζεται η δράση. Αυτά όμως δεν είναι αρκετά για να σας κρατήσουν το ενδιαφέρον, πόσο μάλλον όταν ωρύεται ο Jensen σαν κλασικός “moonδουλος” και ρωτάει συνέχεια τους πάντες που είναι η Megan. Αμάν πια ρε Jensen, μας γκάστρωσες να πούμε. Βέβαια με τόσα που περνάς δεν έχεις και άδικο, αφού όπως έχω αναφέρει κι αλλού – και επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο DLC- αν είσαι καλό παιδί με μια κοπέλα (όπως ο Jensen) παίρνεις από τα τρία το μακρύτερο και περνάς ένα κάρο βάσανα. Αν είσαι πολυλογάς σαν τον David Sarif, τότε το κοριτσάκι θα κάνει ότι του πεις, ενώ αν είσαι ένα “μπιιιπ” και μισό σαν τον Bob Page, θα την κάνεις ότι θέλεις και θα την εκμεταλλευτείς στο έπακρο. Τουλάχιστον αυτό μπορώ να πω ότι με δίδαξε το Human Revolution.

Το gameplay του The Missing Link είναι ακριβώς ίδιο με του Human Revolution. Κοινώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ολοκληρώσετε τις αποστολές, ενώ καλείστε στην αρχή να επιλέξετε ξανά τα augmentations σας, καθώς η Belltower σας τα έχει αφαίρεσει. Εδώ είναι ένα άλλο σημείο που με χαλάει - οι αλλαγές που κάνετε δεν επηρεάζουν μετέπειτα το παιχνίδι. Ε δεν γίνεται ρε παιδί μου να έχω έναν stealth ninja, να τον κάνω στο DLC κομάντο σαν τον Σβαρτζενέγκερ στα νιάτα του, και μετά στο κανονικό παιχνίδι να είναι πάλι ninja. Χαλάει το “immersion” της όλης φάσης, πώς να το κάνουμε. Καταλαβαίνω την απόφαση των δημιουργών να επιτρέψει στους παίκτες να ορίσουν από την αρχή τα augs τους, καθώς έτσι μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι με διαφορετικούς τρόπους. Αλλά όπως και να το κάνουμε, το γεγονός ότι δεν μεταφέρονται οι αλλαγές με ξενερώνει – και πιστεύω δεν είμαι και ο μόνος.

Με αυτή την μικρή εξαίρεση, το gameplay είναι ακριβώς το ίδιο εθιστικό με του βασικού τίτλου, ενώ η Eidos Montreal αυτή τη φορά αποφάσισε να ασχοληθεί η ίδια με την τελική μάχη. Σε αντίθεση με το Human Revolution λοιπόν, στο τέλος του The Missing Link καλούμαστε να εξολοθρεύσουμε έναν αριθμό από αντιπάλους και τον μάγκα τον διοικητή τους. Η εν λόγω πίστα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσετε να σκοτώσετε τον διοικητή με ποικίλους τρόπους. Μπορείτε να χακάρετε την πόρτα του δωματίου που είναι κρυμμένος, να ρίξετε μια βόμβα και... καμπούμ. Ή μπορείτε σαν ninja να σκαρφαλώσετε στην σκεπή, να μπείτε από ένα μικρό άνοιγμα στο δωμάτιο και να τον αναισθητοποιήσετε. Ή μπορείτε να τους φάτε όλους και να του ρίξετε μετά και μια μπαζουκιά για να δει κι αυτός τα ραδίκια ανάποδα. Με απλά λόγια, η τελική πίστα σχεδιάστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που σχεδιάστηκαν όλα τα υπόλοιπα “δωμάτια” και μίνι-αποστολές του DLC, πράγμα που σίγουρα θα χαροποιήσει πολλούς.

Μην μου κάνεις τα γλυκά μάτια εμένα, δεν σου κάθομαι. Και δεν δίνω δεκάρα για τους αιχμαλώτους... Που είναι η Megan;

Και ερχόμαστε στο μεγαλύτερο ερώτημα που δεν είναι άλλο από το αν αξίζει η αγορά του The Missing Link ή όχι. Στην παρούσα φάση, το DLC κοστίζει 11 ευρώ από το Steam. Φτηνό για πέντε ώρες, δεν λέω, αλλά δεν με γέμισε. Δεν μου άφησε την ικανοποίηση ότι έπαιξα κάτι επιπλέον. Άρα, αν θέλετε περισσότερο Human Revolution - όχι σεναριακά, το τονίζω - τότε ναι, αγοράστε το. Μην περιμένετε όμως να μάθετε κάτι το ουσιαστικό. Δεν πιστεύω ότι τo DLC προσθέτει πόντους στην συνολική εμπειρία του Human Revolution, ώστε να δικαιολογείται η αγορά του. Και όπως συνηθίζεται, στο τέλος θα δώσετε μια μεγαλοπρεπέστατη μούτζα, αφού πετάνε κάτι βόμβες που αφήνουν ερωτήματα. Ερωτήματα που πολύ απλά δεν απαντώνται ποτέ (είναι της μόδας μάλλον, δεν εξηγείται διαφορετικά). Ε μα έλεος!

Αφιερωμένο σε κάποια, κάπου, κάποτε

+ Περισσότερο Deus Ex: Human Revolution
+ Καλύτερη τελική μάχη
+ Διαρκεί πέντε ώρες και έχει σχετικά προσιτή τιμή
+ Νέες υφές, νέοι διάλογοι, νέα επίπεδα

- Δεν προσθέτει τίποτα ουσιαστικό (σεναριακά) που να δικαιολογεί την αγορά του
- Το ερώτημα που αφήνει στο τέλος
- Πολύ κλάψας έγινε ο Jensen

*ΤΟ DLC ΔΕΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ*

Πλατφόρμα: PC (review), Xbox 360, PS3
Έκδοση: Square Enix
Ανάπτυξη: Eidos Montreal
Διάθεση: Download
Είδος: Action RPG
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.deusex.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 18/10/2011
PEGI: 18