Deponia Review

, Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 0  

Daedalic Entertainment. Mια εταιρεία η οποία έχει καταξιωθεί πλέον στη συνείδηση των adventure gamers ανά τον κόσμο. Μια εταιρεία που έχει βαλθεί να μας τρελάνει με τα δημιουργήματά της και την εμμονή της με την ποιότητα. Πράγματι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μας έχει δώσει μερικά διαμαντάκια και συνεχίζει ακάθεκτη. Μετά το πρόσφατο αριστούργημα, The Dark Eye - Chains of Satinav, η Daedalic ξαναχτυπά αυτή τη φορά με ένα θεοπάλαβο και εντελώς αλλοπρόσαλο παιχνίδι. Καλώσήρθατε στη Deponia!

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον εγωκεντρικό νεαρό Rufus, τον οποίο θα χαρακτήριζα ως την προσωποποίηση τη καταστροφής, τον απόλυτο μαστροχαλαστή, τον ορισμό του τεμπελόσκυλου και της λούφας!! Ο πλανήτης στον οποίο κατοικεί, με την πάροδο των χρόνων έχει μετατραπεί σε ένα αχανή σκουπιδότοπο και ο ίδιος μη έχοντας κάποιο ιδιαίτερο λόγο για να παραμείνει στη γενέτειρά του, ψάχνει μανιωδώς ένα τρόπο να ταξιδέψει μέχρι την Elysium, μια πόλη-παράδεισο η οποία αιωρείται πάνω από τη Deponia. Τα πράγματα βέβαια δεν πάνε και τόσο καλά για τον Rufus, αφού οι ιδέες του συνήθως αποτυγχάνουν και αναγκαστικά πρέπει να υπομείνει την υστερική πρώην φίλη του Toni, η οποία τον φιλοξενεί σπίτι της. Μετά κόπων και βασάνων ο ήρωάς μας αποπειράται για τελευταία φορά να δραπετεύσει από τη μίζερη ζωή της πόλης Kuvaq, αξιοποιώντας ακόμη ένα από τα αλάνθαστα σχέδιά του. Μετά από ένα ξεκαρδιστικό cinematic, o Rufus καταφέρνει να αγκιστρωθεί σε ένα από τα οχήματα που ταξιδεύουν προς την Elysium, όπου και γνωρίζει τον έρωτα της ζωής του, την πανέμορφη Goal.

Τα ωραία όμως πάντα τελειώνουν γρήγορα και καθώς η όμορφη Goal βρίσκεται κατά λάθος(;) στην πόλη Kuvaq, αναίσθητη, και ο Rufus θέτει ως μοναδικό σκοπό της ζωής του την διαφύλαξη της ακαιρεότητάς της και την επιστροφή τους στην Elysium. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού γίνεστε μάρτυρες μιας ιστορίας αγάπης, αλλά και μιας σκοτεινής συνωμοσίας με πολλές ανατροπές και απρόσμενες εξελίξεις, ενώ έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε αρκετές τοποθεσίες και να συνομιλήσετε με ακόμη πιο τρελούς χαρακτήρες.

Ο ήρωας... τρομάρα του!

Δυο σημεία τα οποία μου κίνησαν το ενδιαφέρον και αξίζει να αναφέρω εξαρχής. Πρώτον, ξεκινώντας το παιχνίδι καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα σε δυο τρόπους ανάκλησης του inventory: είτε κάνοντας κλασικά κλικ για να ανοίξει η σχετική καρτέλα ή σκρολάροντας τη ροδέλα του ποντικιού έχετε άμεσα το inventory μπροστά σας. Θεωρώ πως πρόκειται για πολύ έξυπνη κίνηση η οποία σας απαλάσσει από περιττά κλικ. Δεύτερο θετικό σημείο είναι η χρήση tutorial για όσους θέλουν να μπουν στο κλίμα (οι βετεράνοι απλά αγνοήστε το) του παιχνιδιού το οποίο είναι πολύ σύντομο και περιεκτικότατο.

Το παιχνίδι εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή με τα πολύχρωμα 2D γραφικά υψηλής ανάλυσης, τα οποία είναι ζωγραφισμένα στο χέρι. Κάθε φορά που αντικρίζω και μια νεα τοποθεσία σε παιχνίδι της Daedalic νιώθω ότι μας κακομαθαίνουν με τόσα χρώματα και τέτοιο βαθμό λεπτομέρειας. Μεγάλη προσοχή όμως έχει δοθεί και στους χαρακτήρες που συναντάτε. Αν και σε κάποια σημεία η κίνηση των μοντέλων θα ήθελα να είναι λίγο πιο ομαλή, παρόλα αυτά δεν απογοητεύει, ενώ οι μορφασμοί των προσώπων προκαλούν κάθε φορά γέλιο θυμίζοντας έντονα σκηνές από κάποιο anime. Οι ομιλίες είναι όλες προσεγμένες σε μεγάλο βαθμό, αν και σε κάποια σημεία κουράζουν αφάνταστα, καθώς οι διάλογοι είναι απίστευτα μακροσεκλείς και πολλές φορές επαναλαμβανόμενοι. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι λείπουν ή μπερδεύονται κάποιες στιγμές οι υπότιτλοι, τότε έχουμε το πρώτο αρνητικό στοιχείο του παιχνιδιού. Στον τομέα της μουσικής δεν περίμενα κάτι λιγότερο από την Daedalic. Εύθυμες μελωδίες, χαλαρωτικές νότες αλλά και δυνατοί ρυθμοί συνθέτουν ένα κόσμο μοναδικό. Συγχαρητήρια όμως αξίζουν σε αυτόν που σκέφτηκε να μελοποιηθούν τα λόγια του αφηγητή σε country style και να προωθήσουν τη δράση με ένα τόσο εύθυμο τρόπο. Πραγματικά έξυπνο.

Η ωραία κοιμωμένη.

Το δυνατό σημείο όμως του παιχνιδιού δεν είναι ούτε η ιστορία του, ούτε τα γραφικά του, ούτε καν η πρωτότυπη μουσική αφήγησή του. Έχω την εντύπωση ότι οι δημιουργοί του Deponia έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό στους γρίφους που απαρτίζουν το παιχνίδι. Οι γρίφοι αρχικά είναι απλοϊκοί και απαιτούν το συνδυασμό κάποιων αντικειμένων στο inventory ή τη χρήση τους στον περιβάλλοντα χώρο. Σταδιακά όμως η δυσκολία των γρίφων μεγαλώνει και θα βρεθείτε μπροστά από την οθόνη απλά να κοιτάτε τον ήρωα απορημένοι, καθώς οι εξηγήσεις είναι πολλές φορές ελλειπείς. Τουλάχιστον υπάρχει μεγάλη ποικιλία γρίφων, ώστε να μην βαρεθείτε εύκολα, ενώ συναντάτε και πολλά mini-games τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να τα προσπεράσετε. Αυτό που δεν μπορείτε να προσπεράσετε είναι ο γρίφος στα ορυχεία, ο οποίος είναι ίσως και ο πιο απαιτητικός. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να ακούτε κάθε φορά, όσο κουραστικό και αν είναι, τα στοιχεία που σας δίνουν οι υπόλοιποι χαρακτήρες και πάντα μα πάντα να εξαντλείτε όλους τους διαλόγους, ώστε να ολοκληρώσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την αποστολή σας. Εδώ να αναφέρω και ένα bug που συνάντησα: ορισμένα αντικείμενα, παρότι τοποθετούνται στο inventory, είναι αόρατα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά.

Το ταχυδρομείο - εδώ θα συναντήσετε έναν απο τους πιο έξυπνους γρίφους.

Κλείνω με μια περίεργη αίσθηση όσον αφορά το Deponia. Ναι μεν πρόκειται για ένα διασκεδαστικό και χορταστικό παιχνίδι 10 περίπου ωρών με εξαιρετικούς γρίφους και θεότρελους χαρακτήρες, αλλά κάπου προς το τέλος η ιστορία μένει ξεκρέμαστη με πολλά ερωτηματικά και μια υπόσχεση για συνέχεια. Ελπίζω μόνο το επόμενο μέρος να είναι πιο περιεκτικό και να δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

+ Βολικό το νέο σύστημα ενεργοποίησης του inventory
+ Μεγάλη διάρκεια
+ Γρίφοι πραγματική πρόκληση από κάποιο σημείο και έπειτα
+ Ενδιαφέρουσα ιστορία...

- ...η οποία δεν ολοκληρώνεται αλλά δεν δίνει και απαντήσεις
- Το bug του inventory
- Κουραστικοί διάλογοι

BΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Daedalic Entertainment
Ανάπτυξη: Daedalic / Lace Mamba
Διάθεση: Donwload
Είδος: Adventure
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.deponia.de/en/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 7/8/2012
PEGI: 12