alt text

Deadpool Review

, 05/07/2013  

Για μένα ο Deadpool ήταν από αυτούς τους ήρωες που έχεις ακουστά, ξέρεις πάνω κάτω ποιες δυνάμεις έχουν και όλο λες πως θα διαβάσεις κάποια έκδοση των σημαντικότερων κόμιξ, αλλά ποτέ δεν το κάνεις. Ώσπου ήρθε το παιχνίδι της High Moon Studios, οπότε και έκατσα να μάθω λίγα περισσότερα για τον ιδιαίτερο αυτό μεταλλαγμένο. Ο Deadpool, λοιπόν, είναι ένα από τα αποτελέσματα του προγράμματος «Weapon X», που μεταξύ άλλων δημιούργησε και τον Wolverine. Το πρόγραμμα αυτό έδωσε στον στρατιώτη Wade Wilson ένα συνονθύλευμα από υπερδυνάμεις, όπως τηλεμεταφορά, αναζωογόνηση και άλλα. Η ιδιαιτερότητα του Deadpool είναι πως μετά το πείραμα κατέληξε ημίτρελος και ακριβώς αυτό ήταν που οδήγησε τις πρώτες σειρές κόμιξ του ήρωα σε μία καλτ αναγνώριση. Οι συγγραφείς ήταν ελεύθεροι να πειραματιστούν με τα επίπεδα της σάτιρας για την κουλτούρα των κόμιξ, τη νοητική κατάσταση του Deadpool και τα ηθικά διλήμματα που καλούταν να αντιμετωπίσει. Το παιχνίδι της High Moon παίρνει τα στοιχεία αυτά, βάζει στο μίγμα μία εξαιρετική ερμηνεία του Nolan North στο ρόλο του ατακαδόρου Deadpool και παρουσιάζει ένα σύνολο που θα απολαύσουν μόνο οι οπαδοί του ήρωα.

Σενάριο δεν υπάρχει. Ή μάλλον υπήρχε, αλλά ο Deadpool αποφάσισε πως είναι πολύ κουλ για να ακολουθεί τις οδηγίες κάποιου Peter (ίσως του Peter Della Penna, αφεντικού της High Moon). Το παιχνίδι επικεντρώνεται στο κυνήγι του Mister Sinister ο οποίος τόλμησε να σκοτώσει έναν δισεκατομμυριούχο που είχε βάλει στο μάτι ο Deadpool. Υπάρχει βέβαια μία γενική πλοκή, αλλά ποτέ δε γίνεται φανερή και εξυπηρετεί μονάχα την εμφάνιση άλλων ηρώων όπως οι Wolverine, Rogue, και Cable. Ο Sinister, τέλος πάντων, κάτι προσπαθεί να κάνει με ένα σύστημα δορυφόρων (κατά πάσα πιθανότητα να εξοντώσει όλους τους μεταλλαγμένους, αλλά κανείς δεν ξέρει) και μεταφέρεται στην ερειπωμένη Genosha για να εκτελέσει το όποιο σχέδιο του. Οι διάφοροι μεταλλαγμένοι ταξιδεύουν στη χώρα αυτή, αλλά ο Deadpool που πιλοτάρει το Blackbird καταφέρνει να το ρίξει. Μέχρι να συνέλθουν οι υπόλοιποι, αποφασίζει να ξεπαστρέψει τον Sinister μόνος του.

Ο Deadpool με μια μπανάνα. Και ο Wolverine. Φαντάζεστε τι παίζει στο σκηνικό.

Ο Deadpool με μια μπανάνα. Και ο Wolverine. Φαντάζεστε τι παίζει στο σκηνικό.

Αυτός είναι πάνω κάτω και ο λόγος που δεν έχει co-op το παιχνίδι. Κακώς νομίζω, αφού θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να συνεργαζόταν σε μόνιμη βάση ο Deadpool με τον Cable. Και ενδιαφέρουσες στρατηγικές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και φοβερό πάτημα θα υπήρχε για να πετάει ο “Merc with a Mouth” τις ατάκες του. Παρόλα αυτά, η High Moon αποφάσισε να επικεντρωθεί μόνο στον διεστραμμένο υπερήρωα και ίσως γι’ αυτό τον φόρτωσε με ένα σωρό όπλα. Ο Deadpool μπορεί να χρησιμοποιεί σπαθιά, σφυριά, αυτόματα, καραμπίνες, εκρηκτικά και άλλων ειδών πυρομαχικά, που ξεκλειδώνονται στην πορεία με τη βοήθεια των DP Points. Κλασικά, οι DP Points μαζεύονται ξυλοφορτώνοντας τους κλώνους του Sinister, και όσο μεγαλύτερο combo χτυπημάτων καταφέρετε, τόσους περισσότερους πόντους παίρνετε.

Η δημιουργία ενός μεγάλου combo στο παιχνίδι είναι το πιο εύκολο πράγμα. Χαρακτηριστικά, παίρνετε trophy αν φτάσετε ένα combo στο x300. Το σύστημα μάχης είναι ουσιαστικά ένα ανελέητο πάτημα κουμπιών, και όποιον πάρει ο Χάρος. Βασικό όπλο του Deadpool είναι τα melee όπλα, όπως τα σπαθιά και μάλλον θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι χρησιμοποιώντας αυτά. Κάθε όπλο έχει ξεχωριστές αναβαθμίσεις και combo, που ξεκλειδώνονται επίσης με DP Points, ενώ υπάρχουν αναβαθμίσεις και για τον ίδιο τον Deadpool που έχουν να κάνουν κυρίως με το σύστημα της μάχης και το momentum. Το momentum είναι ένα άλλο όνομα για κάποιες πολύ δυνατές (και ιδιότυπες) επιθέσεις του ήρωα, που απαιτούν το γέμισμα της αντίστοιχης μπάρας για να ενεργοποιηθούν. Τόσο οι κανονικές επιθέσεις των όπλων, όσο και οι επιθέσεις momentum του κάθε όπλου, αν κάνουν ένα πράγμα φανερό, αυτό είναι το πόσο υποτυπώδες είναι το σύστημα μάχης του παιχνιδιού. Η λογική είναι η εξής: ο Deadpool στο κέντρο της κάμερας και γύρω του ένα μάτσο εχθροί να προσπαθούν να τον σκοτώσουν.

Από πού να πρωτοξεκινήσει κανείς να σχολιάζει τα σφάλματα. Καταρχήν, οι επιθέσεις του Deadpool δεν κλειδώνουν πάνω σε ένα συγκεκριμένο εχθρό, ελέγχετε απλά την κατεύθυνση του ήρωα με τον αναλογικό και αν προς τα εκεί υπάρχει εχθρός, όλα καλά. Από την άλλη, το παιχνίδι έχει, πολλές φορές, τη συνήθεια να τοποθετεί εχθρούς που πυροβολάνε ακατάπαυστα μαζί με άλλους που σας προσεγγίζουν από κοντά. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, αλλά η μετάβαση από τα σπαθιά στις καραμπίνες, για παράδειγμα, του Deadpool, δεν γίνεται όσο άμεσα χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει και η γωνία της κάμερας, που μόνο χειρότερα κάνει τα πράγματα. Συνεπώς, όταν υπάρχουν εχθροί και των δύο ειδών το σύστημα μάχης καταντά μια εκνευριστική φανφάρα, με τον Deadpool να πετάει τη μία ατάκα μετά την άλλη και εσείς να προσπαθείτε να καταλάβετε πώς θα περάσετε το επίπεδο χωρίς να πετάξετε το χειριστήριο στον κοντινότερο τοίχο (τουλάχιστον στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας).

Το σύστημα μάχης δυστυχώς δεν είναι τόσο θεαματικό στην πραγματικότητα.

Το σύστημα μάχης δυστυχώς δεν είναι τόσο θεαματικό στην πραγματικότητα.

Συν τοις άλλοις, η High Moon αποφάσισε να εφαρμόσει την τηλεμεταφορά του Deadpool ως ένα σύστημα αποφυγής στις μάχες, με κάποιους περιορισμούς. Δεν μπορείτε να κάνετε evade όσο θέλετε, αλλά ποτέ δεν ξεκαθαρίζονται ποια είναι τα όρια της χρήσης της τηλεμεταφοράς, ενώ δεν έχετε κανέναν τρόπο να ξέρετε πότε μπορείτε να την ξαναχρησιμοποιήσετε. Είναι συνολικά μια ωραία ιδέα, που θα μπορούσε να βελτιώσει κατά πολύ το σύστημα μάχης, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί σωστά. Από την άλλη πλευρά, ένα επιπλέον πρόβλημα που εμφανίζεται πιο έντονο όταν χρησιμοποιείτε την τηλεμεταφορά είναι η κάμερα. Θα πιάσετε πολλές φορές τον εαυτό σας να αντιμετωπίζει ένα σωρό αντίπαλους και παράλληλα να παίζει με τον δεξί αναλογικό προσπαθώντας να τοποθετήσει την κάμερα στη σωστή γωνία. Είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, αφού οι μάχες γενικά είναι υψηλών ταχυτήτων και το όλο θέμα κρατάει πίσω τον ξέφρενο ρυθμό.

Πέραν του συστήματος μάχης, το παιχνίδι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια γραμμική διαδρομή μέχρι να βρείτε το επόμενο σημείο απ’ όπου θα ξεπηδήσουν εχθροί. Δεν υπάρχουν γρίφοι, δεν υπάρχουν σπουδαία κρυφά σημεία (μόνο μικρές περιοχές που κρύβει η κάμερα). Υπάρχουν όμως στιγμές που το παιχνίδι σας ζητά να πηδήξετε από την μία πλατφόρμα στην άλλη ή να χειριστείτε τον Deadpool ως έναν άλλον Prince of Persia που σκαρφαλώνει τοίχους. Ευτυχώς τα κομμάτια αυτά διαρκούν ελάχιστα, αφού η εκτέλεση τους είναι άκομψη στην καλύτερη περίπτωση. Ο Deadpool είναι ένας στρατιώτης με υπερδυνάμεις και η όποια απόπειρα να γίνει κάτι ανάμεσα σε Batman και Prince of Persia καταλήγει στο κενό.

Δεν είναι όμως όλα αρνητικά στον τίτλο. Όταν ξεφεύγει από τις επιταγές ενός superhero game και βασίζεται στην ημίτρελη και ασταθή νοητική κατάσταση του Deadpool, δημιουργεί κάποιες διασκεδαστικές σκηνές. Στα σημεία αυτά δεν έχετε ιδέα τί ακριβώς κάνετε, αλλά δεν έχει σημασία. Στηρίζετε τον Deadpool και τις παραισθήσεις του, και αυτό είναι αρκετό. Και πάνω απ’ όλα, ακούτε τον Nolan North να δίνει ρέστα, τόσο πολύ που θα ξεχάσετε ότι ο άνθρωπος αυτός υποδύεται και τον Nathan Drake. Φοβερές ατάκες, έξυπνο αλλά συγκρατημένο χιούμορ και πάνω απ’ όλα μια ξεχωριστή προσωπικότητα, όπως ακριβώς πρέπει να είναι ο αυτός ο ιδιόρρυθμος ήρωας. Δυστυχώς, το υπόλοιπο καστ δεν έχει την ποιότητα αυτή, με πολύ μέτριες ερμηνείες, αλλά ευτυχώς και με περιορισμένη παρουσία στο παιχνίδι. Τέλος, τα γραφικά είναι απλά μέτρια. Το μοντέλο του Deadpool είναι μεν πολύ καλό, αλλά ο κόσμος του τίτλου, παρότι εξαιρετικά γραμμικός, δεν εντυπωσιάζει στο ελάχιστο.

Το (μέτριο) καστ των κακών: Blockbuster, Sinister, Vertigo.

Το (μέτριο) καστ των κακών: Blockbuster, Sinister, Vertigo.

Συνολικά, το ομότιτλο παιχνίδι του Deadpool, του ήρωα αυτού που δεν έχει βρει ακόμα την τύχη του κάπου αλλού πέρα από τα κόμιξ (επιλέγω να μη θυμάμαι το Wolverine Origins), είναι άλλη μια προσπάθεια που αποτυγχάνει να αφήσει μια ευχάριστη γεύση. Είναι ένας τίτλος που βρίσκεται στα καλύτερα του όταν βοηθάτε έναν ημίτρελο υπερήρωα να βυθίζεται στις παραισθήσεις του, παρά όταν ξυλοφορτώνετε εχθρούς με τις ομολογουμένως πολλές δυνάμεις του. Αν είστε φαν του Deadpool ίσως του βρείτε κάτι καλό, όμως οι έξυπνες ατάκες και η χαλαρή ατμόσφαιρα δεν αρκούν για τους υπόλοιπους.

  • Πιστή απεικόνιση του Deadpool
  • Ο Nolan North δίνει ρέστα
  • Προβληματικό σύστημα μάχης
  • Άκομψο platforming
  • Θέματα με την κάμερα
  • Μέτρια γραφικά
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS3 (review), Xbox 360, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:High Moon Studios
ΕΚΔΟΣΗ:Activision
ΔΙΑΘΕΣΗ:IGE
ΕΙΔΟΣ:Action
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.deadpoolgame.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:28/6/2013
PEGI:18