Η πρώτη μου επαφή με τα MMO ξεκίνησε με το World of Warcraft και λίγο πολύ περιορίζεται σε αυτό, πέρα από κάνα level σε Guild Wars, Dungeon and Dragons Online, και λίγο Eve Online και Lineage. Κάνενα δεν κατάφερε να με κρατήσει πέρα από μερικά λεπτά, εκτός από το WoW, το οποίο, έξι χρόνια μετά, το αφήνω μόνο για λίγο και πάντα το ξαναρχίζω. Μέχρι που έπαιξα το DC Universe Online (DCUO για συντομία). Διαβάζοντας απόψεις για το game κατά τη διάρκεια της beta, το DCUO συχνά χαρακτηριζόταν ως “single-player με στοιχεία MMO” και πάντα αναρωτιόμουν πως είναι δυνατόν να συνδυάζονται αυτοί οι δύο όροι. Δεν άργησα να το καταλάβω καθώς έγινε εμφανές από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού και η αίσθηση του “single-player MMO” παράμεινε έντονη μέχρι το τέλος…
Ένας μελλοντικός Lex Luthor επιστρέφει στην σημερινή εποχή για να προειδοποιήσει την Justice League of America για την επιστροφή του Brainiac. Τους προσφέρει μία ελπίδα να τον αντιμετωπίσουν, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα της Γης “exobytes” που έκλεψε από τον Brainiac, τα οποία συνδέονται με τους ανθρώπους και τους δίνουν μέρος δυνάμεων από τους υπέρ-ήρωες του μέλλοντος. Με αυτό τον τρόπο ο Brainiac σκόπευε να φτιάξει μία φυλή από υπέρ-ήρωες που θα τον υπηρετούσαν, χρησιμοποιώντας τα exobytes για να αντιγράφει τις δυνάμεις των υπέρ-ηρώων του DC Universe. Στο μέλλον του Lex Luthor τα καταφέρνει. Στο παρόν οι “meta-humans” εκπαιδεύονται από τους super heroes και villains και όταν ο Brainiac κάνει την εμφάνισή του, η Γη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την εισβολή.
Ως παίχτης, παίρνετε τον ρόλο του δικού σας super hero ή villain, διαλέγετε μέντορα (Superman, Batman, Wonder Woman, Lex Luthor, Joker ή Circe), υπέρ-δύναμη (fire, ice, mental, nature, sorcery, gadgets) που καθορίζει και τον ρόλο σας στα group (tank, control, healer, damage), τρόπο μάχης (one-handed, hand blaster, bow, brawling, dual pistols, dual wield, martial arts, rifle, staff, two-handed, στην αρχή διαλέγετε ένα αλλά αργότερα μπορείτε να πάρετε και άλλα χρησιμοποιώντας skill πόντους), τρόπο κίνησης (πτήση, ακροβατικά και υπέρ-ταχύτητα) και τέλος, το σημαντικότερο απ’ όλα: την εμφάνιση και τη στολή του χαρακτήρα σας.
Μπορεί αρχικά ο super hero ή villain σας να μην μοιάζει με αυτό που θέλετε, αλλά σύντομα θα μπορείτε να του δώσετε την εμφάνιση που θέλετε. Αν κάνει το DCUO κάτι καλύτερα από το WoW (για χάρη σύγκρισης και παραδειγμάτων θα χρησιμοποιήσω το WoW) αυτό είναι η τροποποίηση της εμφάνισης του χαρακτήρα. Πραγματικά, οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να αλλάξετε οποιοδήποτε κομμάτι της εμφάνισης του χαρακτήρα σας, τα χρώματα, τα μαλλιά, το δέρμα, τη στολή. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι τα διάφορα κομμάτια της εμφάνισης πρέπει να τα βρείτε ή να τα αγοράσετε. Προσωπικά πέρασα περισσότερο χρόνο πειράζοντας την εμφάνιση των χαρακτήρων μου παρά κάνοντας οτιδήποτε άλλο.
Μετά την εισαγωγή και την δημιουργία χαρακτήρα, ξεκινάτε το εισαγωγικό επίπεδο του παιχνιδιού που σας μαθαίνει σχεδόν τα πάντα για να ξεκινήσετε. Το game, παρ’ ότι είναι MMO, είναι απλοποιημένο για χειρισμό με χειριστήριο λόγω και της έκδοσης για PS3. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, προτιμούσα το χειριστήριο του Xbox 360 (κυρίως για την κίνηση με πτήση) από το πληκτρολόγιο με ποντίκι. Και πως θα κάνω chat με τους άλλους παίχτες; Για την αρχή τουλάχιστον δεν υπάρχουν άλλοι παίχτες. Το tutorial είναι όλο ένα instance, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του leveling. Πρώτη φορά έρχεστε σε επαφή μετά το tutorial, όταν μεταφερθείτε στην Gotham ή στη Metropolis ανάλογα με τον μέντορά σας αλλά και πάλι δεν έχετε και πολλά να κάνετε μαζί τους.
Το leveling βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα quests. Αν περιμένατε μία questing εμπειρία καλύτερη από αυτή του WoW, θα πρέπει να περιμένετε κι άλλο. Το questing στο DCUO είναι το απόλυτα βασικό: συλλάβετε ή ρίξτε αναίσθητους (οι υπέρ-άνθρωποι δεν σκοτώνουν) τόσους εχθρούς ή ενεργοποιήστε/μαζέψτε τόσα αντικείμενα. Αν είστε τυχεροί και δεν είστε σε PvP server ή δεν σας βασανίζουν πολύ οι αντίπαλοι παίχτες, τότε μετά από λίγα quest θα πρέπει να κάνετε το πρώτο σας “single-player dungeon” για να ολοκληρώσετε τον σεναριακό κύκλο των quest. Τα “single player dungeons” στην ουσία είναι όπως τα instances του WoW αλλά σχεδιασμένα για έναν παίχτη. Μπορεί να ακούγεται βαρετό αλλά είναι όλα πετυχημένα με καλοσχεδιασμένες scripted μάχες με διάσημους χαρακτήρες και πλήρες voice acting (όλοι οι NPCs έχουν φωνή, με διασημότητες όπως Mark Hamill και Kevin Conroy), loot και ένα μικρό cinematic στο τέλος. Πολύ πετυχημένη ιδέα αλλά δεν ανήκει σε ένα MMO με 13€ συνδρομή.
Το μέγιστο level είναι το 30 και φτάνετε σε αυτό αρκετά γρήγορα. Από εκεί και έπειτα έχετε επιλογές κλασικού end-game περιεχομένου: PvP Battlegrounds, instances τεσσάρων ή δύο ατόμων με επιλογή normal ή hard (με ατελείωτες ώρες αναμονής στις ουρές και αν ποτέ τελικά μπείτε το πιο πιθανό είναι να κολλήσετε σε ένα χαλασμένο instance καθώς ακόμα το game είναι γεμάτο bugs) και raids που δεν έχω ιδέα τι είναι μιας και ποτέ δεν κατάφερα να μπω σε ένα όσες ώρες και αν περίμενα στην ουρά.
Επίσης μπορείτε να παίξετε και μια σειρά από ειδικές προσομοιώσεις battlegrounds ως κάποιος διάσημος χαρακτήρας (Batman,Robin, Joker, Harley Quin, Bane κ.α.) αγοράζοντας τους, εκτός από τον πρώτο χαρακτήρα που είναι δωρεάν (Robin/Harley Quin). Λόγο αυτού το πιο σύνηθες είναι να παίζετε πέντε Robins εναντίων πέντε Harley Quins. Τα instances είναι στο ίδιο στιλ με τα “single-player dungeons”: πιο δύσκολοι εχθροί, bosses και καλύτερο loot.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι στο level 30 αρχίζετε να χρειάζεστε και τη βοήθεια άλλων παιχτών καθώς μέχρι τότε, εγώ τουλάχιστον, σπάνια έμπαινα σε group, μόνο και μόνο από περιέργεια.
Όπως ανέφερα πιο πάνω, ο χειρισμός είναι σχεδιασμένος για κονσόλα: με τον ένα μοχλό κινήστε, με τον άλλο ελέγχετε την κάμερα, με τα bumpers διαλέγετε και κλειδώνετε στόχο, κάνετε άμυνα και κινήσεις αποφυγής, με ένα κουμπί χρησιμοποιείτε melee επίθεση και με άλλο ranged και με τα triggers ενεργοποιείτε την action bar σας που μπορεί να περιέχει έως έξι ικανότητες, ένα health potion (Soder Cola) και το ένα trinket σας. Μπορείτε να αλλάξετε τις ικανότητες της action bar σας γρήγορα και εύκολα με ένα κουμπί που αλλάζει τον ρόλο σας (καθώς όλοι οι χαρακτήρες, ανεξαρτήτως υπέρ-δύναμης, μπορούν να είναι damage ή ό,τι άλλο έχουν διαλέξει). Έτσι έχετε μία action bar για κάθε ρόλο.
Ο τρόπος μάχης (πέρα από το ότι γίνεται πολλές φορές σε τρεις διαστάσεις) θυμίζει περισσότερο action game παρά MMO: κλειδώνετε σε έναν στόχο και εναλλάσσοντας melee και ranged επιθέσεις εκτελείτε combo που μαθαίνετε με skill πόντους και χρησιμοποιείστε power (mana) για ειδικές επιθέσεις (powers) που έχετε στην action bar σας. Μερικές ικανότητες, αντί για power χρησιμοποιούν ένα ποσοστό supercharge (50% ή 100% συνήθως) που είναι μία πορτοκαλί γραμμή που αυξάνει όσο επιτίθεστε και χρησιμοποιείτε ικανότητες. Οι supercharge ικανότητες είναι συνήθως πιο ισχυρές από τις ικανότητες που χρησιμοποιούν power. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα του περιβάλλοντος στη μάχη, όπως εκρηκτικά βαρέλια μέχρι και αυτοκίνητα που μπορείτε να πετάτε στους εχθρούς σας (όπως κάνουν και οι super heroes).
Σε κάθε καινούργιο level αποκτάτε power ή skill πόντους. Με τους power πόντους μαθαίνετε καινούργιες ικανότητες ενώ με τους skill πόντους μπορείτε να μάθετε καινούργια combo, να πάρετε passive talents, να ξεκλειδώσετε καινούργια όπλα ή να μάθετε καινούργιες ικανότητες σχετικά με τον τρόπο κίνησης σας. Οποιαδήποτε στιγμή, μπορείτε να ακυρώσετε όλες σας τις επιλογές powers και skills σε ειδικά μηχανήματα στη βάση της παράταξής σας.
Ο κόσμος του DCUO αποτελείται από τη Metropolis (την πόλη που έχει πάντα μέρα), το Gotham (που έχει πάντα νύχτα) και δύο βάσεις, το Watchtower (διαστημικός δορυφόρος, αρχηγείο της Justice League) και το Hall of Doom (μυστική βάση των “κακών”). Το game χρησιμοποιεί μια απλοποιημένη έκδοση της Unreal Engine 3 και αν και τα γραφικά είναι ξεπερασμένα, πολλές φορές είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και όμορφα, ειδικά για MMO. Αντίθετα από το WoW, το έδαφος είναι τελείως επίπεδο, αλλά την έλλειψη εδαφικής ποικιλομορφίας καλύπτουν τα κτίρια, τα πάρκα, τα μαγαζιά, τα εστιατόρια και άλλα χαρακτηριστικά που συνθέτουν μία ζωντανή μεγαλούπολη, γεμάτη κόσμο στους δρόμους, κίνηση, σκουπίδια και ότι άλλο θα περίμενε κάνεις να δει σε μία πόλη. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει και αρκετή δουλειά για τους περιπλανόμενους heroes/villains: ληστείες, κλοπές, ταραξίες και άλλοι παραβάτες του νόμου που μπορείτε να σταματήσετε ή να βοηθήσετε, ανάλογα τα κέφια σας.
Στις περιπλανήσεις σας στις πόλεις θα συναντήσετε πολλά collectibles στην μορφή χρωματιστών κύκλων και θαυμαστικών ή ερωτηματικών, που σας δίνουν διάφορους ατμοσφαιρικούς διαλόγους που προσφέρουν στην ιστορία του παιχνιδιού και συμπληρώνοντας συλλογές από αυτά τα collectibles κερδίζετε διάφορα αντικείμενα. Σκόρπια στις πόλεις είναι και κάποια σημεία στα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε ειδικούς αγώνες χρησιμοποιώντας τους τρόπους κίνησης σας.
Η μουσική δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο ή το συναρπαστικό, που θα κατέβαζα στο mp3 μου, αλλά τουλάχιστον πετυχαίνει στο να φτιάχνει καλή ατμόσφαιρα ανάλογα τις περιστάσεις. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το voice acting. Πραγματικά όλοι οι NPCs έχουν φωνή. Τα quests σπάνια χρειάζεται να τα διαβάζετε καθώς οι NPCs κάνουν πολύ καλή δουλειά με το να σας περιγράφουν τι πρέπει να κάνετε.
Πάντα μου άρεσαν οι υπέρ-ήρωες. Όχι κάποιος συγκεκριμένος. Γενικά μου άρεσε η ιδέα του υπέρ-ήρωα. Ήμουν από αυτά τα παιδιά που ονειρευόντουσαν να πετάνε ντυμένα με φανταχτερές στολές και μάσκες και να φέρνουν τη δικαιοσύνη. Πρέπει να παραδεχτώ πως το DCUO μου ικανοποίησε απόλυτα αυτή τη φαντασίωση. Πραγματικά το χάρηκα, για όσο κράτησε τουλάχιστον… Σύντομα, στο level 30 είχα βαρεθεί το επαναλαμβανόμενο questing, τις ατελείωτες ουρές αναμονής και τα χαλασμένα instances που τελικά απλά καθόμουν και πείραζα την εμφάνιση των χαρακτήρων μου ή πέταγα λίγο από δω κ’ από κει, ψάχνοντας για collectibles, αγώνες ή κακοποιούς να τιμωρήσω.
Φταίει βέβαια και το γεγονός ότι το game είναι πολύ νέο ακόμα. Αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω και αλλά πράγματα που με ενόχλησαν αυτές τις μέρες που πέρασα στο DCUO, όπως τις ενοχλητικές ουρές αναμονής τις πρώτες μέρες που είχα πρόσβαση μόνο σε δύο servers και που ήσαν και οι δύο γεμάτοι συνέχεια, το ατελείωτο “ganking” στους PvP servers και την πληθώρα από bugs (μικρά συνήθως πράγματα, όπως αντικείμενα να μη γίνονται σωστά equip, ήχοι να κολλάνε ή τις ρυθμίσεις των γραφικών που πάντα επανέρχονται στις μεσαίες τιμές τους).
Γενικά το DCUO, είναι ένα καλό game. Κάνει κάποια πράγματα σωστά (μάχες, instances, τρόπος κίνησης με πτήση) αλλά πραγματικά δεν προσφέρει τίποτα το ξεχωριστό. Πάνω απ’ όλα δεν προσφέρει αρκετά για να δικαιολογήσει την συνδρομή. Για παράδειγμα, οποιαδήποτε στιγμή στο WoW μπορείτε να επικοινωνήσετε με ειδικούς υπαλλήλους της Blizzard που είναι υπεύθυνοι για εξυπηρέτηση πελατών μέσα στο παιχνίδι (game masters). Στο DCUO το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφήσετε ένα μήνυμα feedback μέσα από το κεντρικό menu και να ελπίζετε πως θα φτιάξουν το πρόβλημά σας στο επόμενο patch. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές ευχήθηκα να μπορούσα να επικοινωνήσω με έναν game master. Μιλώντας για το κεντρικό menu, δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα η ιδέα να με παραπέμπει η επιλογή βοήθειας στο site του παιχνιδιού. Θα προτιμούσα η knowledge base του παιχνιδιού να είναι προσβάσιμη από το παιχνίδι (όπως στο WoW).
Με άλλα λόγια το World of Warcraft είναι καλύτερο και προτιμάω να πληρώνω συνδρομή σε αυτό παρά στο DCUO, το οποίο παρεμπιπτόντως θα το προτιμούσα πολύ περισσότερο αν ήταν βασισμένο σε σύστημα free-to-player/μικροσυναλλαγών αντί για συνδρομή (όπως είναι το Dungeons and Dragons Online). Αν σας περισσεύουν τα λεφτά να το αγοράσετε, είστε φανατικοί των υπέρ-ηρώων, δεν παίζετε ή έχετε βαρεθεί το WoW και θέλετε ένα διαφορετικό MMO ή αν είστε console gamers, τότε μπορείτε να το δοκιμάσετε μέσα στις υπέρ αρκετές 30 πρώτες μέρες δώρο. Εγώ το παρατάω (πριν ακόμα λήξει ο δωρεάν χρόνος μου) για να δοκιμάσω το Champions Online που τώρα είναι δωρεάν, ελπίζοντας μία μέρα να γίνει και το DCUO δωρεάν, και μετά επιστρέφω στο WoW.
+ Ωραία γραφικά για MMO
+ Πετυχημένος χειρισμός
+ Σε κάνει να νιώθεις super hero/super villain
+ O Mark Hamill
+ “Single-player dungeons”
+ H τροποποίηση της εμφάνισης του χαρακτήρα σας– Πολλά bugs
– Φτωχό end-game περιεχόμενο
– Έλλειψη άμεσης υποστήριξης πελατών μέσα στο game
– Συνδρομή 13€ το μήναΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6
Πλατφόρμα: PC (review), PS3
Έκδοση: Sony Online
Ανάπτυξη: Sony Online
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Superhero MMO
Παίκτες: MMO
Επίσημο Site: http://www.dcuniverseonline.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 14/1/2011
PEGI: 16