Dawn of War II Beta Hands-On

, Τετάρτη 28 Ιανουάριος 2009 0  

Με αφορμή τη διάθεση της beta του Dawn of War II για το ευρύ κοινό – εμείς αποκτήσαμε πρόσβαση πριν λίγες ημέρες - αποφασίσαμε πως ένα σχετικό preview κρίνεται αναγκαίο, ενόψει και της κυκλοφορίας του στις 20 Φεβρουαρίου. Είναι όμως το νέο παιχνίδι της Relic αντάξιο του ονόματος Warhammer, ή αποτελεί τον φτωχό συγγενή;

Η έκδοση που διατίθεται είναι ουσιαστικά ένα πρώιμο build του multiplayer τμήματος του παιχνιδιού, κάτι που προϋποθέτει την εγγραφή του χρήστη στην υπηρεσία Microsoft Games for Windows. Την κίνηση αυτή τη βρήκα κάπως ανούσια και παράξενη, αφού είναι δεδομένο πως για να κατεβάσετε τη beta θα χρειαστεί να είστε μέλος του Steam, της διαδικτυακής πλατφόρμας της Valve. Γενικώς, ίσως η όλη διαδικασία προκαλέσει κομφούζιο στους αρχάριους.

Μην έχοντας παίξει το αρχικό Dawn of War όσο θα ήθελα, δε θα επιχειρήσω να το συγκρίνω με το διάδοχο του. Θέλω παρόλα αυτά να σημειώσω πως το lore του σύμπαντος Warhammer είναι άκρως εξελιγμένο και πολύ βαθύ, οπότε κατά τη διάρκεια των πρώτων στιγμών με τον τίτλο, οι άσχετοι με τη σειρά γενικότερα (εγώ είχα ασχοληθεί με το Warhammer Online) θα τα βρουν σκούρα στο να κατανοήσουν πλήρως τις φυλές, ειδικά από τη στιγμή δεν παρέχεται κάποιο προεισαγωγικό tutorial.

Οι φυλές του παιχνιδιού είναι τέσσερις: οι Space Marines, οι Eldars, οι Tyranids και τα Orcs. Οι πρώτοι είναι άνθρωποι, οι Eldars είναι ξωτικά με σαφείς cuberpunk επιρροές, οι Tyranids μια εντομοειδής φυλή ενώ τα Orcs είναι τα... γνωστά Orcs. Η beta δίνει τη δυνατότητα να επίλέξετε από τρεις ήρωες από κάθε φυλή (Offensive, Defensive και Stealth), όλοι με διαφορετικές ειδικές δυνατότητες. Κάθε φυλή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αντίστοιχα, ενώ τα units τους έχουν δυστυχώς πάνω κάτω τις ίδιες δυνατότητες. Αρνητική εντύπωση μπορεί να κάνει η απουσιά της διάσημης φυλής Chaos (αλλά που ξέρει κανείς, μπορεί να γίνει διαθέσιμη στο μέλλον).

Ο ήρωας των Space Marines, και δύο squads

Ο ήρωας των Space Marines, και δύο squads

Το παιχνίδι, πέρα από τις τέσσερις φυλές, παρέχει και τα μέχρι τώρα γνωστά modes του Skirmish: Το Annihilation και το Control Point Victory. Το πρώτο αφορά την ολοκληρωτική καταστροφή των αντιπάλων, και το δεύτερο την κατάληψη διαφόρων σημαντικών σημείων στο χάρτη.

Η όλη λογική του multiplayer (και λογικά και των campaigns) είναι η κατάληψη διαφόρων κτιρίων στο χάρτη, τα οποία παρέχουν τα δύο απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του στρατού σας: Power και Requisition. Αυτό, δυστυχώς για μερικούς παίκτες, αποκλείει την ανάπτυξη βάσης (αυτή περιορίζεται στην προσθήκη Power Nodes στα σημεία αυτά του χάρτη), καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ανούσιο. Προσωπικά, αυτό δεν το βρήκα ούτε ενοχλητικό, ούτε “casual”, όπως μερικοί το χαρακτήρισαν, κυρίως γιατί δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σωστά μία στρατηγική (για παράδειγμα).

Από τις πρώτες κίολας στιγμές ενός match, γίνεται φανερό, πως το Power είναι πιο πολύτιοη από το Requisition για την ανάπτυξη διάφορων units, και για αυτό η κατάληψη των κτιρίων που παράγουν αυτό το είδος ενέργειας είναι μακράν πιο σημαντική από τα αντίστοιχα που παράγουν το δεύτερο. Όμως το Dawn of War II είναι φτιαγμένο έτσι ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο.

Ο... offensive ήρωας(;) των Orcs

Ο... offensive ήρωας(;) των Orcs

Συνολικά στη Beta είναι διαθέσιμοι έξι(!) χάρτες, οι δύο εκ των οποίων αφορούν αναμετρήσεις μεταξύ δύο παικτών, και οι υπόλοιποι τέσσερις προσφέρονται για αναμετρήσεις έως και μεταξύ έξι παικτών. Όλοι αυτοί οι χάρτες είναι πολύ καλά σχεδιασμένοι και δομημένοι, με τα κτίρια των Power και Requisition να βρίσκονται σε διαφορετικής δυσκολίας σημεία (δίπλα στα οχυρά των εχθρων πχ). Σε γενικές γραμμές δύσκολα θα βρείτε κάτι το οποίο σηκώνει παράπονο όσον αφορά τους χάρτες, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός πως αυτοί είναι κάπως μικροί σε μέγεθος, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό.

Ο στρατός είναι όμως το βασικότερο στοιχείο, και σίγουρα αυτό που θα σας εγγυηθεί τη νίκη στο DoW II.Κάθε μονάδα διαθέσιμη στη beta έχει ξεχωριστές δυνατότητες, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σπάνια θα δείτε μία μόνη της. Αντιθέτως, το οχυρό σας συνήθως παράγει ολόκληρες squads από αυτές. Φυσικά τα robots και τα οχήματα δεν λείπουν και αποτελούν μάλιστα ζωτικά στοιχεία της στρατηγικής σας, αφού έχουν την δυνατότητα να προστατέυουν τα κατειλημμένα κτίρια (γιατί είναι λογικό πως οι αντίπαλοι σας θα τα λυμαίνονται). Eπιπλέον κάθε μονάδα έχει τον δικό της σκοπό στη μάχη. Για παράδειγμα, αυτές που έχουν σαν τακτική το stealth, μπορούν να εισχωρούν στις αντίπαλες squads και να ανιχνεύουν τις κινήσεις τους.

Σχεδόν όλες οι μονάδες, το οχυρό, όσο και ο ήρωας σας, δέχονται αναβαθμίσεις με τις κλειδωμένες ικανότητες του τελευταίου να κλέβουν την παράσταση. Αυτές όμως απαιτούν μεγάλα ποσά από Power και Requisition, οπότε μερικοί ίσως βρουν δύσκολο να καταφέρουν να εξισορροπήσουν τα upgrades με την παραγωγη στρατιωτικών μονάδων. Τέλος αρνητική εντύπωση μου έκανε το γεγονός πως το οχυρό σας δέχεται μόλις τρεις αναβαθμίσεις και αυτές εξαρτώνται αποκλειστικά από τα ποσά Power και Req. που έχετε, κάτι που ίσως αδικήσει τους αργούς παίκτες (αυτούς δηλαδή που θέλουν να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους αργά και σταθερά).

Μην τους ακούτε - μερικές φορές το μέγεθος δεν μετράει...

Μην τους ακούτε - μερικές φορές το μέγεθος δεν μετράει...

Το βρίσκω κάπως ανόητο να κρίνω τα γραφικά ενός παιχνιδιού σε beta έκδοση, οπότε θα περιορίσω τα σχόλια μου στην εξής πρόταση: Ο τίτλος σε γενικές γραμμές έχει ανεκτά γραφικά (υπενθυμίζω είναι beta), με τις εντυπλωσεις να κλέβει ο σχεδιασμός των μονάδων. Παρόλα αυτά, η beta τρέχει άψογα χωρίς κολλήματα ή lag, οπότε δύσκολα θα αντιμετωπίσετε προβλήματα τεχνικής φύσεως. Ο ήχος του παιχνιδιού από την άλλη πλευρά αξίζει σχολίων, καθώς με άφησε άφωνο, με την καλή έννοια. Οι φωνές των στρατιωτών, οι κραυγές των ετοιμοθάνατων, τα εφέ των όπλων όσο και η ίδια η μουσική, δημιουργούν ένα εκπληκτικό ηχητικό σύνολο, ικανό για μεγάλες συγκινήσεις.

Αν λοιπόν έχετε κάποιον ενδοιασμό για το Dawn of War II (το multiplayer τουλάχιστον), αγνοήστε τον – κατεβάστε το Steam, κατεβάστε το Games for Windows Live 2.0, κατεβάστε και τη beta και… ας αρχίσει ο σαματάς!

Το Dawn of War II κυκλοφορεί στις 20 Φεβρουαρίου.