Darkspore Review

, Κυριακή 22 Μαΐου 2011 0  

Σήμερα στην κουζίνα της μαμάς: τι γίνεται όταν ανακατέψουμε έναν γενετιστή (crogenitor) με λίγο E-DNA, γαρνίρουμε με χαλασμένο E-DNA a’la Φουκοσίμα, προσθέσουμε top down hack’n’slash δράση και ψήσουμε στον creature editor του Spore; Μα φυσικά το sci-fi action-RPG, λέγε με Diablo-in-space, Darkspore! Ελάτε να τσιμπήσουμε και να διαπιστώσουμε αν σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

Για όσους δεν το καταλάβατε από την γαστρονομική εισαγωγή, το Darkspore δεν είναι τίποτε άλλο από ένα Diablo-clone. Όταν ανακοινώθηκε το Diablo 3, στριφογύριζα στο κρεβάτι μου, με τύφλωνε το φως του… φεγγαριού και στις κοινωνικές μου συναναστροφές άκουγα μόνο “μπλα μπλα”. Μετά από εντατική ψυχοθεραπεία με… άλλες κατηγορίες παιχνιδιών, το Diablo 3, και κάθε hack’n’slash, έγινε μακρινή ανάμνηση και μπορούσα και πάλι να αντικρίσω το φως του ήλιου. Κάπου εκεί πίστεψα ότι ωρίμασα και ξεπέρασα, ή έτσι νόμιζα, την επαναλαμβανόμενη, χωρίς ουσία, σφαγή των hack’n’slash. Πόσο άδικο είχα…

Γέννημα θρέμμα της Αμερικανικής Maxis ήρθε το Darkspore να με ξαναστείλει στο τρελάδικο. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ως ο τελευταίος γενετιστής ή αν θέλετε E-DNA wizard, aka Crogenitor, ξυπνάμε στο σκάφος μετά από ύπνο χιλίων ετών για να σώσουμε για άλλη μια φορά τον γαλαξία. Εχθρός μας αυτή τη φορά ένας Crogenitor-gone-bad που ακούει στο όνομα Xylan και τα γενετικά τροποποιημένα του minions ονόματι Darkspore. Η ιστορία δεν συγκινεί ιδιαίτερα είναι όμως αρκετά πρωτότυπη και δίνεται με όμορφα cut scenes από μονταρισμένες εικόνες, παρόμοιες με τα holo-logs του επερχόμενου Old Republic, συνοδευόμενες από την ψυχρή φωνή του υπολογιστή Helix.

Τι εννοείς δεν πιάνει η NOVA;

Ξεκινώντας το παιχνίδι, βρισκόμαστε, αγουροξυπνημένοι, στο lobby του σκάφους μας απ’ όπου μπορούμε να βουτήξουμε κατευθείαν στην δράση και στο σύντομο tutorial. Επίσης διαλέγουμε επίπεδο δυσκολίας και πίστα ή αν έχουμε όρεξη για στενές επαφές υπάρχει και η επιλογή του PvΡ. Η δράση, που αποτελεί το 50% του παιχνιδιού, είναι καταιγιστική το ξυλίκι είναι απολαυστικό και δεν λείπουν οι εκρήξεις και τα λουτρά αίματος. Ειδικά στο co-op γίνεται πανικός με τα Darkspore να σκάνε αριστερά-δεξιά. Στο πρώτο επίπεδο δυσκολίας οι εχθροί είναι αρκετά εύκολοι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συναντήσετε προκλήσεις, ενώ στα επόμενα δύο η συνεργασία είναι σχεδόν απαραίτητη για την επιβίωση μας, με τους εχθρούς, εκτός του αυξημένου damage που προκαλούν στους ήρωες μας, να προσπαθούν να αποφύγουν επιθέσεις (!) και να παίρνουν πιο στρατηγικές θέσεις για να μας αντιμετωπίσουν.

Το Darkspore διαφοροποιείται από άλλα hack’n’slash στην επιλογή των ηρώων που χειριζόμαστε! Δεν χειριζόμαστε έναν, αλλά τρεις! Σχηματίζουμε ένα squad τριών και βουτάμε στη δράση. Η εναλλαγή μεταξύ των ηρώων γίνεται κατά βούληση, με το απαραίτητο cool down μεταξύ των αλλαγών ώστε οι αποφάσεις μας να έχουν την απαιτούμενη στρατηγική σημασία. Χρειάζεται το group tank; Κανένα πρόβλημα. Τραυματίστηκαν οι ήρωες των συντρόφων μας και χρειαζόμαστε healer; Έφτασεεεεεε. Ομολογουμένως μια καταπληκτική προσθήκη που λειτουργεί άψογα και μπορεί να δημιουργήσει τρελούς συνδυασμούς.

Το παιχνίδι διαθέτει συνολικά 25 ήρωες με τον καθένα να έχει τέσσερις διαβαθμίσεις. Συνολικά, δηλαδή, 100 ήρωες για να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Αυτοί χωρίζονται στους Sentinel με κύριο χαρακτηριστικό το Strength, τους Tempest με κύριο χαρακτηριστικό το Mind, και τους Ravagers με κύριο χαρακτηριστικό το Dexterity. Οι πρώτοι αποτελούν τα μπουριά του παιχνιδιού και δεν θα πουν όχι σ’ένα καλό σφαλιαρομασάζ, οι δεύτεροι τους μάγους και οι τελευταίοι τους all-around damage dealers. Τέλος, σε μια μίξη Pokemon και hack’n’slash, χωρίζονται σε επιπλέον πέντε τύπους (bio, cyber, quantum, plasma, necro) με κάθε ήρωα που μοιράζεται τον ίδιο τύπο με ένα Darkspore να δέχεται διπλάσιο damage από αυτό χωρίς να ισχύει το ανάποδο.

Το πολύ διάβασμα για τις πανελλήνιες τον κατάντησε... φυτό!

Κάθε ήρωας, τέλος, διαθέτει πέντε abilities, ενώ η κύρια ability του καθένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί squad-wide, δηλαδή μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή ανεξάρτητα από τον ήρωα που χειριζόμαστε, αρκεί ο ήρωας που την έχει να είναι ζωντανός. Αυτό οδηγεί σε πολλούς ενδιαφέροντες συνδυασμούς μεταξύ των ηρώων προσθέτοντας βάθος στο παιχνίδι και μεγάλα περιθώρια για πειραματισμό. Προσθέστε και την δυνατότητα για co-op με άλλους παίχτες και οι συνδυασμοί που θα δημιουργήσετε δεν θα αφήσουν τα Darkspore σε χλωρό κλαρί.

Καθώς οι abilities των ηρώων σας έρχονται… πακέτο, δεν θα συναντήσετε skill trees ή talents. Αυτός που χαίρει της leveling διαδικασίας είναι ο Crogenitor μας, ενώ το επίπεδο των ηρώων ανεβαίνει ανάλογα με το επίπεδο των αντικειμένων με τα οποία τους εξοπλίζουμε. Ανεβαίνοντας επίπεδα ξεκλειδώνουμε νέους ήρωες, όπλα και upgrades. Με τα upgrades μπορούμε να αυξήσουμε τα στατιστικά των ηρώων μας, τον αριθμό των διαθέσιμων squads, να ξεκλειδώσουμε το PvP και άλλα. Το νόμισμα του παιχνιδιού είναι - τι άλλο; - το DNA το οποίο συλλέγουμε στις περιπέτειες μας ή πουλώντας τα αντικείμενα που δεν μας χρειάζονται. Το inventory δουλεύει απρόσκοπτα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα κατηγοριοποίησης των αντικειμένων ανάλογα με το επίπεδο, τον τύπο και τον χρόνο απόκτησης τους. Τέλος, ξεχωρίζει η δυνατότητα να συνεχίσετε την περιπέτεια σας, μετά από την ολοκλήρωση κάθε πίστας, για να αποκτήσετε καλύτερο εξοπλισμό, ή ρισκάροντας να χάσετε τα πάντα αν σας εξολοθρεύσουν οι οχτροί.

Ανέφερα παραπάνω ότι η δράση αποτελεί το 50% του παιχνιδιού. Το υπόλοιπο 50% θα το περάσετε στον editor. Ο editor του Darkspore αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή αυτού του Spore creature creator, μόνο που δεν δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε δικούς μας ήρωες, αλλά μόνο να “πατήσουμε” στον σκελετό των ήδη υπαρχόντων, μιας και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ισορροπία του παιχνιδιού, αφού οι abilities κάθε ήρωα είναι fixed. Ο editor του Darkspore μας δίνει την δυνατότητα να εξοπλίσουμε τους ήρωες μας με τα αντικείμενα που βρήκαμε στις περιπέτειες μας, αλλά δεν σταματάει εκεί. Μπορούμε να καθορίσουμε το σχήμα, την θέση και το μέγεθός τους, ενώ οι πιο καλλιτέχνες μπορούν να επηρεάσουν λεπτομέρειες, όπως το χρώμα, να προσθέσουν φολίδες και να κάνουν κάθε είδους ευτράπελο και μη συνδυασμό που τους κατεβαίνει στο κεφάλι.

Με παρέα είναι καλύτερα!

Ο χειρισμός του παιχνιδιού γίνεται με το ποντίκι σε συνδυασμό με το πληκτρολόγιο. Είναι συμπαγής και έχει την αίσθηση που κάθε hack’n’slash οφείλει να έχει. Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής των συντομεύσεων, ενώ κάτι που προσωπικά θα ήθελα να δω είναι η προσθήκη χειρισμού των χαρακτήρων με τα WASD πλήκτρα ή τα βελάκια μιας και η προοπτική ευνοεί κάτι τέτοιο. Ενοχλητικό το αλλόκοτο hit-box των αντιπάλων, που, ανά περιστάσεις, πιάνει μεγαλύτερο ή μικρότερο όγκο από αυτό που βλέπουμε, με συνέπεια όταν θέλουμε να κινηθούμε σε ένα σημείο να επιτίθεται ο ήρωας μας και τούμπαλιν. Την παρουσία τους κάνουν και κάποια bugs και glitches στο pathfinding ή στα αντικείμενα που σηκώνουμε από το έδαφος, χωρίς όμως να αμαυρώνουν την γενικότερη πολύ καλή εικόνα του gameplay. Παρακολουθούμε την δράση από ψηλά με δυνατότητα να κάνουμε zoom-in ή zoom-out και να θαυμάσουμε το περιβάλλον, ή τις λεπτομέρειες των ηρώων μας και τα καλλιτεχνικά ατοπήματα άλλων παιχτών. Μια προσθήκη που θα ήθελα να δω είναι η δυνατότητα περιστροφής της κάμερας και απορώ γιατί δεν υπάρχει.

Οι πίστες του παιχνιδιού - 24 τον αριθμό με τρία επίπεδα δυσκολίας - είναι γραμμικές, ενώ αισθητή είναι η απουσία ενός χάρτη ολόκληρης της πίστας, κάτι το οποίο ευτυχώς προβλέψανε οι άνθρωποι της Maxis και πατώντας το Ν εμφανίζεται ένας κέρσορας στο mini-map υποδεικνύοντάς μας τη σωστή κατεύθυνση. Ο σχεδιασμός των πιστών είναι κάπως επαναλαμβανόμενος και μπορεί να κουράσει μιας και το παιχνίδι δεν διαθέτει random dungeon generator όπως τα Diablo και Torchlight. Περιμένετε να ψηθεί το τοστ ή να βράσει η μακαρονάδα; Κατά μέσο όρο κάθε πίστα μου πήρε 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της. Ιδανικό σφηνάκι αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεση σας και διψάτε για εξωγήινο αίμα.

Τα περιβάλλοντα στο Darkspore, αν και λίγα τον αριθμό, παρουσιάζονται με αρκετή λεπτομέρεια. Θα δούμε σπηλιές, ζούγκλες, χιονισμένες εκτάσεις και εργοστασιακά districts. Το μεράκι των δημιουργών λάμπει στην λεπτομέρεια που έχει δοθεί στον κόσμο του παιχνιδιού με πλούσια backgrounds, όμορφα περιβάλλοντα και ζωηρή χρωματική παλέτα. Οι ήρωες μας και τα Darkspore απεικονίζονται και αυτά με μεγάλη ευκρίνεια και λεπτομέρεια, ενώ τα εφέ των εκρήξεων και των spells είναι αρκούντως εντυπωσιακά.

Στον ηχητικό τομέα το soundtrack κινείται σε sci-fi ρυθμούς και μου θύμισε αρκετά αυτό του Mass Effect. Στον πανζουρλισμό βέβαια της μάχης περνάει γενικότερα απαρατήρητο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κουράζει. Τα ηχητικά εφέ δίνουν το απαραίτητο feeling μακελειού ενώ οι background ήχοι συμπληρώνουν το τοπίο εγκατάλειψης και καταστροφής που έχουν προκαλέσει τα Darkspore. Στο σύνολο του το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα του Darkspore με άφησε απόλυτα ευχαριστημένο, καθότι ατμοσφαιρικό, ενώ να σημειωθεί ότι το παιχνίδι αρκετά ελαφρύ αφού κατάφερα να το τρέξω σ’ένα σαραβαλάκι laptop που χρησιμοποιώ, παρόλο που το παιχνίδι με προειδοποίησε (!) για το αντίθετο.

Και λίγο 1v1 PvP ν'ανάψουν τα αίματα.

Πριν κλείσω να ενημερώσω/προειδοποιήσω ότι το Darkspore απαιτεί μόνιμη σύνδεση στο internet, ακόμη κι αν παίζετε solo. Αν είστε από τους άτυχους σαν και μένα με ασταθή σύνδεση ή router, τα disconnects θα σας γίνουνε συνήθεια, ενώ δεν λείπουν και τα προβλήματα από την μεριά του παιχνιδιού, το οποίο αποφάσιζε να με πετάξει εκτός και με ανάγκαζε να κάνω επανεκκίνηση (;!) χωρίς κανένα προφανή λόγο… Στα θετικά ανήκει το γεγονός ότι μπορείτε να συνδεθείτε από όποιον υπολογιστή θέλετε μιας και οι χαρακτήρες και τα αντικείμενά σας αποθηκεύονται στους servers της Maxis, ενώ ανά πάσα στιγμή θα βρείτε άτομα για co-op, το οποίο και συνιστώ ανεπιφύλακτα μιας και απογειώνει την δράση στα ύψη, ενώ οι servers είναι στο σύνολο τους σταθεροί και δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα με το lag.

Πριν πιάσω το Darkspore στα χέρια μου είχα ξεχάσει τι θα πει να σφάζεις ασταμάτητα χωρίς σκοπό και το Darkspore μου το θύμισε και με το παραπάνω. Διασκέδασα κάθε στιγμή μαζί του και με περιμένουν ακόμα τα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας. Τα μικρολαθάκια δεν απουσιάζουν και ανά περιπτώσεις μου δόθηκε η εντύπωση ότι το παιχνίδι κυκλοφόρησε βιαστικά. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η διαρκής υποστήριξη από την Maxis, η οποία δίνει σταθερά το παρόν στα forum του παιχνιδιού και σπεύδει να διορθώσει τα εκάστοτε bugs που αναφέρονται και ακούει το feedback των παικτών. Η community δεν πάει πίσω, είναι φιλική, δραστήρια και δεν αρνείται την βοήθεια στους “νεοσύλλεκτους”. Ευοίωνο, λοιπόν, το μέλλον του Darkspore, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιο expansion.

Αν ακόμα επιφυλάσσεστε, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο demo και δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει, οπότε θα πρέπει να αρκεστείτε σε reviews και βίντεο για να διαπιστώσετε αν πραγματικά σας αρέσει. Τα λεφτά του πάντως τα βγάζει και με το παραπάνω αν λάβουμε υπόψη τη διάρκειά του, ενώ για όσους περιμένουν εναγωνίως τα επερχόμενα Torchlight 2 και Diablo 3, θα αποτελέσει κάτι παραπάνω από απλό ορεκτικό που σίγουρα τρώγεται ζεστό και γαργαλάει ευχάριστα τον ουρανίσκο!

+ Καταιγιστική δράση, ειδικά στο co op
+ Ο Editor
+ Μεγάλη ποικιλία σε ήρωες και αντικείμενα
+ Η διάρκεια του
+ Υποστήριξη από τους developers

- Απαιτεί μόνιμη σύνδεση στο internet
- Έλλειψη δυνατότητας δημιουργίας χαρακτήρα εκ του μηδενός
- Η κάπως αδιάφορη ιστορία του
- Γραμμικές και επαναλαμβανόμενες πίστες

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: EA
Ανάπτυξη: Maxis
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: Sci-fi action RPG
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://darkspore.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 28/4/2011
PEGI: 12