To Croc Legend of the Gobbos (1997) είναι ένα παιχνίδι που «γλίστρησε μέσα από τις ρωγμές του χρόνου» και σχεδόν ξεχάστηκε, καθώς βγήκε σε μια εποχή που όλοι τρέχανε να κατακτήσουν την αγορά με το δικό τους 3D platformer, στον απόηχο του Super Mario 64. Ας δούμε τί μπορεί να προσφέρει ένα remaster του Croc, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το original.
Η ιστορία που διηγείται το παιχνίδι είναι απλή. Μια ημέρα που ο βασιλιάς Rufus των Gobbos έκανε την βόλτα με τους αυλικούς του χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα, ένα μωρό σε καλάθι εμφανίστηκε στο ποτάμι. Το μωρό αυτό ήταν ένα σαυράκι ονόματι Croc, το οποίο υιοθετήθηκε από τη φυλή των Gobbos και εν τέλει μεγάλωσε πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ο πανούργος Dante με τα τσιράκια του τα Dantinis επιτίθεται στην γη των Gobbos, φυλακίζει τα συμπαθέστατα πλάσματα και μετατρέπει όλους τους κατοίκους σε τέρατα που τον υπηρετούν, ο βασιλιάς Rufus καλεί ένα μαγικό πουλί που μεταφέρει τον Croc σε ασφαλές μέρος. Έτσι ο ήρωάς μας είναι η μοναδική ελπίδα να νικήσει τον Dante και να απελευθερώσει τα Gobbos από την φυλακή τους.
Πρέπει να τονίσουμε ότι παιχνίδι παραμένει προϊόν της εποχής του, με στοιχεία που έχουν μείνει πίσω ακόμα και από indie τίτλους. Οι πίστες είναι σχετικά μικρές, ενώ ακόμα κι αυτές είναι χωρισμένες σε μικρά δωμάτια, λόγω του τότε περιορισμένου του hardware. Τα «δωμάτια» στις πίστες είναι στην ουσία μικροί γρίφοι, όπου πρέπει να βρείτε τρόπο να πάτε στην άλλη πλευρά, είτε να βρείτε τα κρυμμένα Gobbos, είτε να λύσετε κάποιο μικρό, απλό παζλ. Πολλά δωμάτια έχουν πολλαπλές εξόδους ή πηγάδια που οδηγούν σε άλλα δωμάτια, δίνοντας την εντύπωση πως μπορείτε να επιλέξετε πού θα πάτε, αν και συνήθως τα πράγματα είναι αρκετά γραμμικά.
Στις πίστες λοιπόν μαζεύετε Gobbos, τα οποία βρίσκονται σε κλουβιά που πρέπει να ξεκλειδώσετε ή είναι κρυμμένα σε κουτιά και διάφορα σημεία. Κάθε πίστα έχει έξι σε αριθμό, με τα πέντε να είναι διάσπαρτα και το έκτο να είναι πίσω από πόρτες που για να ανοίξετε πρέπει να βρείτε όλα τα χρωματιστά πετράδια. Τα γκρι πετράδια είναι κάτι σαν τα δαχτυλίδια του Sonic – τα μαζεύετε από τις πίστες και αν κάτι σας χτυπήσει τότε πετάγονται μέσα στην πίστα για να ξαναμαζέψετε μερικά. Αν δεν έχετε πετράδια τότε ο Croc χάνει μια ζωή. Σε κάποιες πίστες, πίσω από τις πόρτες που απαιτούν τα χρωματιστά πετράδια, υπάρχουν μικρά boss ονόματι guardians για να νικήσετε και να πάρετε το τελευταίο Gobbo. Μαζεύοντας όλα τα Gobbos σε κάθε πίστα ξεκλειδώνετε μια επιπλέον πρόκληση που σας δίνει ένα κομμάτι από παζλ. Μπορείτε να ολοκληρώσετε το παιχνίδι χωρίς να μαζέψετε όλα τα Gobbos, αλλά τυπικά για να δείτε το τέλος πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας, να μαζέψετε όλα τα κομμάτια του παζλ και να παίξετε το τελευταίο μέρος του παιχνιδιού που σας δείχνει το πραγματικό φινάλε.
Όλα τα παραπάνω ο Croc τα καταφέρνει με άλματα, με stomps που θυμίζουν Mario 64, και με επιθέσεις με την ουρά του που θυμίζει λίγο Gex. Ταυτόχρονα μπορείτε να σκαρφαλώσετε συγκεκριμένους τοίχους, να κρεμαστείτε από περβάζια και να μετακινήσετε κάποια κουτιά. Πέρα από τα γραφικά, η μεγαλύτερη αλλαγή στο remaster είναι ο χειρισμός, κάτι που χρειαζόταν οπωσδήποτε. Έχοντας κυκλοφορήσει πριν το DualShock, το original είχε αυτό που λέμε «tank controls». Πλέον τόσο η κίνηση του χαρακτήρα όσο και ο έλεγχος της κάμερας βασίζονται στα σύγχρονα αναλογικά χειριστήρια. Επίσης όλα τα animations και ο τρόπος που κινείται ο Croc έχουν αλλάξει ελαφρώς. Αν για κάποιο περίεργο, σαδιστικό λόγο θέλετε να παίξετε με τον παλιό χειρισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το d-pad. Παρόλα αυτά, όμως, ο Croc παραμένει δύσκολος στο μανουβράρισμα, η κάμερα προβληματική, οι πίστες αρκετά μικρές, ενώ υπάρχουν μερικά πράγματα, όπως σημεία προς σκαρφάλωμα, που δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμα.
Τα γραφικά έχουν δεχτεί βελτιώσεις, κάνοντας το παιχνίδι να δείχνει πιο καθαρό και να τρέχει σταθερά στα 60 fps. Πάντως μην περιμένετε θαύματα, το παιχνίδι είναι όλο όπως ήταν, με ελαφρώς καλύτερα μοντέλα κτλ. Να σημειωθεί πως υπάρχει και επιλογή παλιών γραφικών. Η μουσική επίσης είναι η ίδια – έχει την δική της ιστορία και ήταν από τις δυνατές πτυχές του original. Γενικότερα απαρτίζεται από loops, αλλά δεν έχει μεγάλες διαφορές αφού ακόμα και τότε χρησιμοποιούσαν μουσικό CD για καλύτερη ποιότητα ήχου. Τα ηχητικά εφέ εξακολουθούν να είναι… ας πούμε της εποχής, απλά πολύ πιο καθαρά και με καλύτερο balancing στον υπόλοιπο ήχο. Τέλος, μία σημαντική προσθήκη είναι το Crocopedia, ένα «ψηφιακό μουσείο» με making-of υλικό όπως σχεδιαστικά έγγραφα, concept art, animation tests, pre-release μουσικά κομμάτια και συνεντεύξεις με τους δημιουργούς.
Το Croc Legend of the Gobbos είναι ένα remaster που κανείς δεν ζήτησε, αλλά κάνει την δουλειά του. Σίγουρα είναι θετικό που υπάρχει αυτού του τύπου αναβίωση παιχνιδιών που είχαν μείνει ξεχασμένα στο παρελθόν. Ασχοληθείτε αν σας ενδιαφέρει, απλά ετοιμαστείτε για ένα παιχνίδι ξεκάθαρα βγαλμένο από τα 90s, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πλατφόρμα: | PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, Switch (review), PC |
---|---|
Ανάπτυξη: | Argonaut Games |
Έκδοση: | Argonaut Games |