alt text

To Company of Heroes 2, η συνέχεια του εξαιρετικού Company of Heroes από το 2006, είναι εδώ. Και ήρθε για να σας κάνει να ξενυχτίσετε, στην προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε τα σοβιετικά εδάφη και να αντιμετωπίσετε τους Γερμανούς εισβολείς με κάθε κόστος. Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει. Και θα είναι αιματηρός και για τις δύο πλευρές. Εσείς απλά πρέπει να δώσετε τις εντολές σας, έχοντας στο μυαλό το καλύτερο στρατηγικό σχέδιο. Και όχι, κάνεις δεν έχει δικαίωμα στην οπισθοχώρηση.

Το Company of Heroes 2 ακολουθεί την γνωστή πλέον μέθοδο διαχείρισης πόρων που συλλέγετε, καταλαμβάνοντας και υπερασπίζοντας στρατηγικής σημασίας σημεία στον χάρτη (resource points). Όσο τα έχετε στην κατοχή σας, οι πόροι σας αυξάνονται. Με αυτούς, μπορείτε να μεγαλώσετε ποσοτικά τον στρατό σας και όταν το επιλέξετε, να τον αναβαθμίσετε κατά το δοκούν με έξτρα εξοπλισμό και ικανότητες. Το CoH2 όμως δεν ακολουθεί την πεπατημένη "κατέστρεψε την εχθρική βάση για να νικήσεις". Ο κάθε χάρτης του campaign, ξεκινά με μια βασική αποστολή που πρέπει να φέρετε εις πέρας. Μεταξύ άλλων, καλείστε να προστατεύσετε καραβάνια κατά την διάρκεια βομβαρδισμών, να καταστρέψετε συγκεκριμένα κτίρια, να μην επιτρέψετε στα εχθρικά στρατεύματα να φτάσουν σε ορισμένα σημεία του χάρτη και να εκτελέσετε αποστολές με σαμποτάζ, που είναι και οι αγαπημένες μου. Όμως κατά την διάρκειά τους, οι αποστολές μπορούν να αλλάξουν και να ακολουθήσουν διαφορετική ροή από την αρχική.

Συμπεριλαμβάνοντας δευτερεύουσες αποστολές, το παιχνίδι προσθέτει μεγαλύτερο βάθος και ρεαλισμό στους στόχους που πρέπει να ολοκληρώσετε. Για παράδειγμα, σε μια από τις πρώτες αποστολές, πρέπει να φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Στον δρόμο όμως προς αυτό το σημείο, συναντάτε ένα εχθρικό τανκ που δεν μπορείτε να το καταστρέψετε με το πεζικό. Γι αυτό πρέπει να πάτε στην άλλη άκρη της πίστας, να εξολοθρεύσετε τον χειριστή ενός αντίπαλου οπλοπολυβόλου, να το πάρετε και να το χρησιμοποιήσετε εναντίον του τανκ. Η δουλειά που έχει γίνει από την Relic στις αποστολές είναι εξαιρετική. Κάθε αποστολή είναι τόσο προσεγμένη και ολοκληρωμένη, που σας κάνει να νιώθετε την ένταση του πολέμου και να ανυπομονείτε για την επόμενη.

Το τανκ οδηγεί και το πεζικό ακολουθεί ασθμαίνοντας...

Το τανκ οδηγεί και το πεζικό ακολουθεί ασθμαίνοντας...

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν και τα καιρικά φαινόμενα. Από το απαλό χιόνι μέχρι τις χιονοθύελλες, το παιχνίδι σας βάζει για τα καλά στο παγωμένο κλίμα του, από το οποίο δεν θα θέλετε να βγείτε. Οι χιονοθύελλες δεν είναι απλά ένα κερασάκι στην τούρτα των γραφικών, αλλά αποτελούν σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής. Όταν ξεκινά μια χιονοθύελλα, πρέπει να προστατέψετε το πεζικό σας, αφού οι στρατιώτες κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο. Οι τρόποι για να τους γλυτώσετε είναι δύο. Ο πρώτος είναι να τους βάλετε μέσα σε κάποιο κτίριο μέχρι να περάσει το θανατηφόρο ψύχος. Κρατήστε όμως στο μυαλό σας, πως κτίρια δεν υπάρχουν παντού διαθέσιμα. Ο δεύτερος τρόπος είναι να τους κρατήσετε κοντά σε φωτιές για να διατηρήσουν την θερμοκρασία τους. Δεν ξεχνάω την πίστα όπου αντιμετώπισα για πρώτη φορά χιονοθύελλα. Αν και με πτώση του frame rate, το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο και έφτασα σε κάποιο σημείο να τα βλέπω όλα λευκά, χάνοντας πλήρως τον έλεγχο των μονάδων μου. Φανταστική ιδέα και εξαιρετική απόδοσή της.

Το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικό και εντυπωσιακό στοιχείο του παιχνιδιού. Τα πάντα, τονίζω, ΤΑ ΠΑΝΤΑ μπορούν να καταστραφούν. Από τα κτίρια μέχρι τα κράσπεδα. Από τους εναπομείναντες τοίχους, μέχρι και τα κατεστραμμένα οχήματα. Σας ακούγεται περιττό; Κάθε άλλο. Η καταστροφή του περιβάλλοντος μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στις στρατηγικές σας. Είτε θετικά (για παράδειγμα να γκρεμίσετε έναν τοίχο και να πιάσετε εκτεθειμένες ομάδες αντιπάλων), είτε αρνητικά (να εγκλωβιστείτε στα ερείπια και να είστε εσείς οι εκτεθειμένοι μέχρι να έρθουν ενισχύσεις). Ο οπτικός τρόπος καταστροφής του περιβάλλοντος; Πανέμορφος, εντυπωσιακός και μεγαλοπρεπής.

Το CoH2, όπως και ο προκάτοχός του, σας προσφέρει πολλές μονάδες για να χτίσετε τον στρατό σας και να τον οδηγήσετε στην νίκη. Από το ελαφρύ και ευέλικτο πεζικό, μέχρι τα πανίσχυρα τανκς που σαρώνουν τα πάντα στο διάβα τους. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αγαπημένοι μου μηχανικοί, οι όποιοι αν και δεν αντέχουν πολλά κατά την διάρκεια της μάχης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φλογοβόλο που καταστρέφει τα πάντα με ιδιαίτερη ευκολία και ταχύτητα. Προσοχή λοιπόν στις δυνατότητες των μονάδων σας. Ο χειρισμός των μονάδων, γίνεται συγκεντρωτικά. Δεν ελέγχετε δηλαδή έναν-έναν τους στρατιώτες σας, αλλά ομάδα αυτών, η οποία συμπεριφέρεται σαν μονάδα. Σκοτώνοντας αντιπάλους, κερδίζουν πόντους εμπειρίας και κατ' επέκταση γαλόνια, που μεταφράζονται σε μεγαλύτερη ακρίβεια στις επιθέσεις και στις αντοχές έναντι των εχθρικών επιθέσεων. Εάν μια ομάδα έχει αναβαθμιστεί αρκετά και έχει λαβωθεί σε επικίνδυνο σημείο, για να μην την χάσετε οριστικά και πάει ο κόπος σας στράφι, μπορείτε να την ενσωματώσετε σε μια άλλη. Κάνοντας κάτι τέτοιο, αυξάνετε τον αριθμό των μονάδων που την απαρτίζουν, αλλά της αναπληρώνετε και μέρος της ζωής.

Η απόλυτη καταστροφή στο χιονισμένο τοπίο.

Η απόλυτη καταστροφή στο χιονισμένο τοπίο.

Η συμπεριφορά των μονάδων, μετά από μια εντολή σας, είναι γενικά πολύ καλή. Ειδικά οι ευέλικτες μονάδες (κυρίως το πεζικό) επιλέγουν για εσάς το ασφαλέστερο σημείο να σταθούν και εάν χρειαστεί να επιτεθούν στους αντιπάλους. Κρύβονται πίσω από χαντάκια, και μέσα σε κτίρια και κρατήρες, πηδούν φράχτες και πολλά άλλα. Συμπληρωματικά, η Relic έχει αναπτύξει το εξαιρετικό "TrueSight" σύστημα με το οποίο κάθε μονάδα έχει το δικό της οπτικό πεδίο, κάτι που είναι ιδανικό για χρήση στις ενέδρες και σε κάθε λογής στρατηγικό σχέδιο. Παίζοντας με την δυνατότητα αυτή και όταν μάθετε ακριβώς πώς λειτουργεί στην πράξη, μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας. Ειδικά στο multiplayer είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης. Επίσης, ο καπνός από τις εκρήξεις επηρεάζει το οπτικό πεδίο των μονάδων, κάνοντάς τις ευάλωτες σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις. Πολύ καλές προσθήκες. Στα μεγάλα συν του τίτλου.

Δυστυχώς δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα bugs. Στις περίπου 9-10 ώρες που μου πήρε να ολοκληρώσω το campaign, αρκετές φορές εντόπισα το πεζικό μου να περπατάει ανάποδα σαν δαιμονισμένο (!!), να κολλάει μέσα στα χαντάκια και να περπατάει αμέριμνο ανάμεσα στους εχθρούς. Επίσης, τα οχήματα αν και έχουν ικανοποιητικό pathing (ακολουθούν δηλαδή το καλύτερο και συντομότερο "μονοπάτι" για να φτάσουν στο σημείο που τους υποδείξατε), αρκετές φορές, όταν πλησιάζουν το ένα το άλλο, κυριολεκτικά τα χάνουν και δεν ξέρουν τί να κάνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε να κολλάνε στο σημείο, είτε να μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο κάνοντας το θέαμα τραγελαφικό. Φυσικά δεν μιλάμε για bugs που καταστρέφουν την ποιότητα του παιχνιδιού, ούτε την γενική εμπειρία που έχετε παίζοντάς το. Απλά δεν περίμενα τέτοια πράγματα από έναν τόσο δυνατό τίτλο σαν τo CoH2. Λογικά με κάποιο μελλοντικό update θα διορθώσουν τα περισσότερα από αυτά.

Για την επέκταση της ενασχόλησής σας με το CoH2, η Relic συμπεριέλαβε και το Theater mode, που δεν είναι τίποτα άλλο από χάρτες με challenges που μπορείτε να ολοκληρώσετε μόνοι σας σόλο ή με την βοήθεια κάποιου φίλου σε co-op. Στο Theater mode, επιλέγετε ανάμεσα στις Σοβιετικές δυνάμεις ή αυτές των Ναζί και ρίχνεστε στην μάχη. Προσοχή, αρκετές από αυτές τις αποστολές είναι αρκετά δύσκολες, ακόμα και για τους πιο έμπειρους παίκτες.

Burn baby, BURN!

Burn baby, BURN!

Για να πω την αλήθεια μου, με τα παιχνίδια στρατηγικής και το multiplayer τους ανέκαθεν είχα και εξακολουθώ να έχω μια σχέση φόβου. Δεν ξέρω εάν είναι κάτι που έχω κληρονομήσει από το Starcraft, αλλά με πιάνει μια ανησυχία όταν ξεκινάω ένα δικτυακό παιχνίδι. Οι 13 διαθέσιμοι χάρτες (που θα γίνουν περισσότεροι στο μέλλον) προσφέρουν μια καλή multiplayer εμπειρία. Επιλέγετε ανάμεσα σε Σοβιετικούς και Γερμανούς, ξεκινάτε να χτίζετε τα κτίρια με τους μηχανικούς σας και όσο πιο γρήγορα μπορείτε βγαίνετε έξω για να κατακτήσετε τα στρατηγικής σημασίας σημεία που παρέχουν πόρους για να μεγαλώσετε τον στρατό σας. Η στρατηγική σκέψη πρέπει να κυριαρχεί σε κάθε βήμα σας, εάν θέλετε να εγκλωβίσετε τον αντίπαλο και τέλος να τον καταστρέψετε. Υπάρχει επίσης το Army Customizer, που σας επιτρέπει να αλλάζετε τα πάντα στις μονάδες σας, από τις ειδικές ικανότητες που κληρονομούν ανάλογα με τον Commander που επιλέγετε, μέχρι τα διαφορετικά καμουφλαρίσματα στα μικρά, μεσαία και μεγάλα οχήματά σας για να περνάτε όσο το δυνατόν απαρατήρητοι κατά την διάρκεια της μάχης. Χρόνο και διάθεση να έχετε, μπορείτε να ξεκλειδώσετε πολλά καλούδια. Ταχύτατο, απαιτητικό και γεμάτο καταιγιστικές μάχες σε γρήγορους ρυθμούς, το multiplayer του CoH2 θα σας "φάει" αρκετές ώρες αφότου ολοκληρώσετε το single-player campaign.

Τα γραφικά του CoH2 με άφησαν διχασμένο. Από την μια έχουμε τα cinematics που είναι πολύ όμορφα και προσεγμένα, αλλά δεν προσφέρουν το οπτικό αποτέλεσμα που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Οι χαρακτήρες στις cutscenes έχουν αρκετό ρεαλισμό στις κινήσεις τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ακολουθούν τη νέα γενιά γραφικών, που πλησιάζουν το σχεδόν ανατριχιαστικά αληθινό αποτέλεσμα. Από την άλλη, τα in-game γραφικά, ειδικά στις υψηλές αναλύσεις, είναι χάρμα οφθαλμών και σας απορροφούν στον κόσμο του παιχνιδιού. Η λεπτομέρεια βρίσκεται σε πραγματικά υψηλά επίπεδα, και μπορείτε να διακρίνετε τα ρούχα των στρατιωτών, τα όπλα τους, τα γκρεμισμένα κτίρια, και φυσικά τις αλλεπάλληλες και εντυπωσιακές εκρήξεις από τις χειροβομβίδες. Το παιχνίδι παρέχει πολλές ρυθμίσεις γραφικών, έτσι ώστε να τα φέρετε στα μέτρα του PC σας. Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και το σύστημά μου είναι αρκετά δυνατό, στις υψηλότερες ρυθμίσεις το frame rate ήταν σε απογοητευτικό επίπεδο και έπρεπε να θυσιάσω μερικές λεπτομέρειες για να μπορέσω να απολαύσω τη δράση.

Ο ήχος του CoH2 είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, από τα δυνατότερα χαρτιά του. Θα εντυπωσιαστείτε ακούγοντας τις εξαιρετικά ρεαλιστικές αντιδράσεις του πεζικού σας (με την δεδομένη ρώσικη προφορά) όταν τους δίνετε μια εντολή, τους ήχους των βομβαρδισμών γύρω σας και το βουητό των μηχανοκίνητων οχημάτων. Η μουσική όταν "χτίζετε" τον στρατό σας, χωρίς να έχετε προχωρήσει σε κάποια μάχη με τους εχθρούς, είναι σε χαμηλά επίπεδα και συνοδεύει διακριτικά τους ήχους από το περιβάλλον. Όταν η μάχη αρχίζει, τότε η μουσική αλλάζει και αποκτά μεγαλύτερη ένταση και ρυθμό, πάντα στο κλίμα του πολέμου. Μια πραγματικά λεπτομερέστατη ηχητική απόδοση.

Το περιβάλλον φτιάχνει την ατμόσφαιρα που αξίζει να ζήσει κάθε παίκτης του CoH2.

Το περιβάλλον φτιάχνει την ατμόσφαιρα που αξίζει να ζήσει κάθε παίκτης του CoH2.

To Company of Heroes 2 δεν ξαναγεννά την κατηγορία των παιχνιδιών στρατηγικής, όμως προσφέρει φρέσκες ιδέες που θα κερδίσουν τους φίλους του είδους. Παίξτε το!

  • Εκπληκτικό περιβάλλον
  • Πολλές στρατηγικές επιλογές
  • Εντυπωσιακά γραφικά
  • Πολλά modes που σας κάνουν να επιστρέφετε για περισσότερο
  • Δυνατό multiplayer
  • Υψηλές απαιτήσεις
  • Αδικαιολόγητα bugs
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Relic
ΕΚΔΟΣΗ:Sega
ΔΙΑΘΕΣΗ:Zegetron
ΕΙΔΟΣ:Στρατηγικής
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.companyofheroes.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:25/6/2013
PEGI:18