Codename Panzers: Cold War Review

, Σάββατο 18 Απρίλιος 2009 0  

To Codename Panzers: Cold War αποτελεί άλλη μια συνέχεια, στην ομολογουμένως μέτρια και ομότιτλη σειρά. Και το χειρότερο είναι ότι το παιχνίδι κυκλοφορεί σε μια περίοδο που τίτλοι στρατηγικής όπως τα Dawn of War II και Empire: Total War κυκλοφορούν και συναρπάζουν. Καταφέρνει λοιπόν το νέο “Panzers” να αποδώσει έστω και λίγες ώρες διασκέδασης, ή...από μακριά και αγαπημένοι;

Το Cold War, ως ήθισται, πραγματεύεται γεγονότα άμεσα συνδεδεμένα με αυτά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τις πρώτες μέρες του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος εξελίσσεται σε μια χωρισμένη Γερμανία, η μισή ελεγχόμενη από τους Συμμάχους και η μισή από τη Ρωσία, γίνεται μια συντριβή αεροσκαφών και όλως τυχαίως οι Σύμμαχοι κυρήσσουν πόλεμο, κάνοντας έτσι το πάλαι ποτέ άντρο του δυνάμεων του Άξονα (βλ. Βερολίνο), ένα μουντό πεδίο μιας νέας μάχης.

Μουντό; Ναι κύριοι μουντό. Ή τουλάχιστον μουντό από τη μεριά του παίκτη. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο κύριος άξονας του παιχνιδιού συμμερίζεται τη λογική των “Points of Interest” (POI). Αυτά, αφού οι δυνάμεις του παίκτη σκοτώσουν τους Ρώσσους που τα προστατεύουν, μπορούν να παρέχουν διάφορες υπηρεσίες, όπως ενισχύσεις. Υπηρεσίες που στα περισσότερα RTS παιχνίδια προσφέρει η βάση, η οποία λείπει από το Cold War. Ω, ναι. Ο παίκτης, πριν ξεκινήσει την αποστολή, διαλέγει ποια units θα έχει από την αρχή διαθέσιμα στη μάχη και μόλις ξεκινήσει το πραγματικό gameplay, τα μεταφέρει από PΟΙ σε POI.

Τολμήστε να κατεβάσετε τη γέφυρα... Αν το κάνετε, θα πρέπει να είστε ακριβώς μπροστά της για να περάσετε απένταντι...

Τολμήστε να κατεβάσετε τη γέφυρα... Αν το κάνετε, θα πρέπει να είστε ακριβώς μπροστά της για να περάσετε απένταντι...

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει ούτε base building, ούτε resources, παρά μόνο το prestige, το οποίο πρώτον αποκτάται με την κατάκτηση POIs και δεύτερον χρησιμεύει στο κάλεσμα ενισχύσεων και στις αναβαθμίσεις των δυνάμεων. Και όταν λέω “δυνάμεων”, μη φανταστείτε κάποια πληθώρα από επιλογές. Υπάρχει το πεζικό και τα οχήματα. Το πρώτο αποτελείται από μια σειρά από στρατιώτες, οι οποίοι κουβαλούν διάφορα όπλα και χρησιμεύουν σε διάφορες στρατηγικές (οι οποίες παρεπιπτόντως δεν θα προκαλέσουν κάποια δραματική αλλαγή στο gameplay, απλά υπάρχουν), ενώ οι προαγωγές των units γίνονται αφού αποκτήσετε εμπειρία. Πως; Σκοτώνοντας κόσμο βέβαια!

Τα οχήματα είναι και αυτά πολύ περιορισμένα. Υπάρχουν μόνο οχήματα ξηράς, τα οποία είτε θα είναι διαφόρων κυβικών tanks ή θα είναι τα αυτοκίνητα που χρησιμεύουν ως μηχανικοί. Γιατί είτε χρησιμοποιήτε μόνο στρατιώτες, είτε μόνο οχήματα (συνιστώ το δεύτερο), πάντα θα υπάρχει κάποια ιατρικού τύπου μονάδα, που θα “θεραπέυει” κάποια άλλη μονάδα που έχει χάσει ενέργεια, γεγονός που κατ' εμέ κάνει το gameplay βαρετό, καθώς έτσι σπάνια χάνονται units, ειδικά στα πιο εύκολα επίπεδα δυσκολίας (υπάρχουν μπόλικα). Οι 18 αποστολές του Cold War ακολουθούν όλες, μα όλες, τη φιλοσοφία των POI. Βέβαια υπάρχουν ορισμένες μη-απαραίτητες ή ακόμα και κρυφές αποστολές που σπάνε, κάπως, τη μονοτονία και την προβλεψιμότητα, αλλά ακόμα και αυτές χάνουν εύκολα το ενδιαφέρον τους, από τη στιγμή που είναι τόσο εύκολες.

Boom kaboom!

Boom kaboom!

“Μα γιατί μισεί τόσο πολύ το παιχνίδι;”, αναρωτιέστε. Μα δεν το μισώ αγαπητοί αναγνώστες. Απλά, το Codename Panzers: Cold War δεν είναι το παιχνίδι που θα σου δώσει την αγωνία, την αδρεναλίνη, την ένταση που άλλα RTS καταφέρνουν τόσο καλά να αποδώσουν. Στις αποστολές του Panzers υπάρχει πόλεμος, ναι. Και μερικές φορές, όταν αναγκάζομουν να κουνήσω τις μονάδες μου βήμα βήμα (γιατί μόνες τους δεν μπορούσαν να βρουν το δρόμο...), εντόπιζα κάποια διασκεδαστικά σημεία. Διασκέδασα βλέποντας τους αξιολύπητους στρατιώτες των Ρώσων να ορμάνε στα, οπλισμένα με φλογοβόλα, tanks μου, διασκέδασα με το να κυκλοφορώ ανέπαφος σε έναν χάρτη αξιοσέβαστων διαστάσεων.

Α ναι, το Cold War υποστηρίζει και multiplayer. Οnline co-op αρχικά σε προκαθορισμένους χάρτες (ξεχάστε τη συμμετοχική campaign πριν καν τη σκεφτείτε!) και κλασσικές online αναμετρήσεις. Πέραν του γεγονότος πως το παιχνίδι απαιτεί (άκου θράσος!) να έχετε Gamespy ID για να παίξετε, όσο κι αν προσπάθησα, δεν βρήκα ούτε-ένα-match. Επιπλέον το maximum των παικτών που μπόρεσα να βρω ήταν, εχμ... έξι, οπότε ξεχάστε και τις online αναμετρήσεις.

Και, επιτέλους, φτάνω σε έναν τομέα για τον οποίο αξίζει να μιλήσω – καλά μαντέψατε, τον τεχνικό. Και αυτά που θα πω μου φαίνονται κάπως παράξενα, καθώς δεν περίμενα ποτέ από έναν τόσο μέτριο κατά τ’άλλα τίτλο, να έχει αξιοπρεπέστατα γραφικά. Πρώτα και καλύτερα τα particles, ή αλλιώς τα εφέ των εκρήξεων, του καπνού και άλλων ευχάριστων εκπλήξεων, που κλέβουν με άνεση την παράσταση σπάζοντας τη μονοτονία. Τα οχήματα των Ρώσων εκρήγνυνται δε με τόση χάρη, που δεν χόρτανα να τα καταστρέφω! Στη συνέχεια, σε μερικές αποστολές, θα συναντήσετε φοβερά ρεαλιστικά καιρικά φαινόμενα, με τις αστραπές και τους κεραυνούς των καταιγίδων και τη γενικότερη ατμόσφαιρα που δημιουργούν, να προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Τα textures δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο, ίσα ίσα που θα έλεγα πως κινούνται σε σχετικά μέτρια επίπεδα. Σε αυτά κινείται και η λεπτομέρεια των μονάδων και των κτιρίων. Τέλος, η κάμερα δεν απογοητεύει σε καμία περίπτωση αφού τη χειρίζεστε όπως ακριβώς θέλετε.

Το φλογοβόλο που σας έλεγα...

Το φλογοβόλο που σας έλεγα...

Από την άλλη, ο ήχος του τίτλου αποδεικνύεται μάλλον αδιάφορος, αν και το soundtrack είναι ανάλογο της ατμόσφαιρας του παιχνιδιού. Οι φωνές των συμμαχικών μονάδων πείθουν αλλά δεν εντυπωσιάζουν, ενώ οι ήχοι από όπλα, πυροβολισμούς, εκρήξεις κλπ, μου φάνηκαν αδύναμοι και όχι καλά προγραμματισμένοι.

Τελικά τι στο καλό είναι το Codename Panzers: Cold War. Είναι ένα μέτριο, μετριότατο παιχνίδι στρατηγικής. Στην περίπτωση που έχετε βαρεθεί τα Total War, Dawn of War ΙΙ, Red Alert 3 (κιόλας;) και αγαπάτε το είδος, ρίξτε του μια ματιά.

+Γραφικά
+Ενδιαφέρον το σύστημα με τα POI...

- ...αλλά μόνο στην πρώτη αποστολή – μετά γίνεται αφάνταστα βαρετό
- Λίγες επιλογές μονάδων
- Μερικές φορές η AI μου τα χάλασε

Βαθμολογία: 6.0

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Atari
Ανάπτυξη: Stormregion
Διάθεση: Atari Hellas
Είδος: RTS
Παίκτες: 1-8
Επίσημο Site: http://www.codename-panzers-coldwar.com/index.php?langue=de&page=index
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 13/3/2009
PEGI: 12+