Call of Duty 4, ένας χρόνος μετά

, Δευτέρα 10 Νοέμβριος 2008 0  

Υπάρχει μία λεπτή γραμμή που χωρίζει την λέξη «επιτυχημένος» από την λέξη «θρυλικός». Μέχρι πέρσι το Call of Duty ήταν ένα απλά πολύ επιτυχημένο franchise, σαν όλα τα άλλα. Με την έλευση του Call of Duty 4, το franchise έγινε θρυλικό. Η αλήθεια είναι πως όλοι μας περιμέναμε ότι θα σημειώσει εξαιρετική πορεία. Απλά κανείς μας δεν περίμενε πως από κάποιο σημείο και μετά, το COD4 θα έπαυε να είναι απλό παιχνίδι και θα μετατρεπόταν σε φαινόμενο.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, η Infinity Ward και η Activision τρίβουν τα χέρια τους καθώς βλέπουν τις συνολικές πωλήσεις να έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια, με τον τίτλο να βρίσκεται ακόμα στην κορυφή τoυ Xbox Live Top 10 chart και να είναι εξίσου δημοφιλής σε PSN και PC. Το πρώτο content pack με νέους χάρτες έκανε ρεκόρ από downloads, όταν και διατέθηκε στο Live. Στα forums ανά το ίντερνετ οι πάντες μιλούσαν και μιλούν για το παιχνίδι, δημιουργούν clans και διοργανώνουν τουρνουά. Βραβεία όπως τα Golden Joystick, το τίμησαν δεόντως. Gamers που στο παρελθόν δεν είχαν ασχοληθεί με το franchise, το κάνουν τώρα. Εδώ και ένα χρόνο, το COD4 κυριαρχεί στην κατηγορία των online shooters.

Πού οφείλεται όμως αυτή η τρομακτική επιτυχία; Καταρχάς σημαντικό ρόλο έπαιξε η απόφαση της Infinity Ward να μεταφέρει τη δράση από τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο στη σημερινή εποχή, αν και η υπόθεση βασίστηκε σε φανταστικά γεγονότα. Τα WWII shooters ήταν πλέον πάρα πολλά και πολλοί gamers είχαν κουραστεί να καθαρίζουν εικονικούς Ναζί κάθε χρόνο. Πείτε ότι θέλετε για την υπαρκτή προπαγάνδα υπέρ των Δυτικών και εναντίον των Ρώσων και των Αράβων, η μοντέρνα εποχή όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως έδωσε νέο αέρα στο gameplay. Απελευθερωμένοι από τους όποιους ιστορικούς περιορισμούς, οι developers δημιούργησαν ένα κινηματογραφικό σενάριο και μία πραγματικότητα που τα είχε όλα, από παρακολούθηση εκτέλεσης σε πρώτο πρόσωπο μέχρι και πυρηνική έκρηξη.

To Call of Duty 4 περιέχει καταιγιστική δράση, τόσο στο singleplayer όσο και στo multiplayer

To Call of Duty 4 περιέχει καταιγιστική δράση, τόσο στο singleplayer όσο και στo multiplayer

Το single player ήταν εντυπωσιακό αλλά μικρό και χωρίς ιδιαίτερη replay αξία. Κανέναν δεν πείραξε αυτό όμως, καθώς το multiplayer και μόνο του να κυκλοφορούσε θα δικαιολογούσε την τιμή των €70. O πλήρης τίτλος του παιχνιδιού είναι Call of Duty 4 Modern Warfare, και αυτό φάνηκε καλύτερα στο multiplayer. Στην διάθεσή σας πλέον βρίσκονταν νέα όπλα και εξαρτήματα, που πραγματικά αποτελούσαν…modern warfare. Το κλειδί εδώ ήταν η ύπαρξη των γνωστών perks, τα οποία άλλαξαν τα πάντα. Τα perks μας παρείχαν πολλές δυνατότητες, αλλά ο περιορισμένος αριθμός τους σήμαινε πως έπρεπε να κάνουμε κάποιες στρατηγικές επιλογές. Το παιχνίδι κατάφερε να μας εθίσει και να μας κρατήσει κολλημένους στις οθόνες μας, καθώς πέρα από το διασκεδαστικό gameplay, η πρόοδός μας είχε και ουσιαστικά οφέλη. Με την κάθε προαγωγή μας σε ανώτερο rank, ξεκλειδώναμε νέα όπλα, εξαρτήματα, perks κλπ.

Εν τέλει, μπορούσαμε να δημιουργήσουμε πολλές διαφορετικές classes, που ταίριαζαν σε διαφορετικές συνθήκες μάχης. Το gameplay του COD4 ήταν και είναι ιδανικό για την εύκολη προσαρμογή των νέων παικτών. Γρήγορη δράση, άμεσα respawns, «μαζεμένοι» χάρτες που βοηθούν στο να είναι γρήγορος ο ρυθμός και να μην υπάρχουν «νεκρά» διαστήματα, και επιβραβεύσεις για την καλή απόδοσή μας κατά την διάρκεια της μάχης, όπως τα 7-kill strikes που δίνουν το ελικόπτερο κλπ. Το παιχνίδι διέθετε εξαρχής 13 modes και 16 χάρτες, προσφέροντας έτσι μία από τις πιο πλούσιες multiplayer εμπειρίες, ιδιαίτερα για τα standards των κονσολών. Φυσικά ας μην ξεχνάμε και το έξυπνο respawn system, το οποίο εξασφάλιζε την εμφάνισή σας σε ασφαλές σημείο του εκάστοτε χάρτη.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, τα standards έχουν ανέβει πολύ και το COD4 εξακολουθεί να είναι ίσως το πιο δημοφιλές online shooter, στις κονσόλες τουλάχιστον. Συνδύασε άψογα στοιχεία που είχαμε δει ήδη με ορισμένα καινούρια, κάνοντας έτσι για τα multiplayer FPS ότι έκανε το Gears of War για τα multiplayer third person shooters. Πέρα από το ότι δημιούργησε ένα κορυφαίο videogame, από την beta που αποτέλεσε την απαρχή του τεράστιου hype που συνόδευε το παιχνίδι, μέχρι και τον τρόπο που χειρίστηκε τα διάφορα παράπονα των παικτών όταν άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα, η Infinity Ward τα έκανε όλα σωστά. Το σίγουρο είναι πως η εκπληκτική του πορεία δεν φαίνεται να σταματάει σύντομα. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον η «εσωτερική» μονομαχία του με το Call of Duty World at War.

To Variety map pack έσπασε πολλά ρεκόρ πωλήσεων όταν και διατέθηκε στο Xbox Live

To Variety map pack έσπασε πολλά ρεκόρ πωλήσεων όταν και διατέθηκε στο Xbox Live

Μετά το Call of Duty 3, το franchise είχε φτάσει σε μία κρίσιμη καμπή. Τα πρώτα σημάδια κορεσμού είχαν αρχίσει να φαίνονται ξεκάθαρα, και μία δραστική αλλαγή φάνταζε όλο και πιο απαραίτητη. Το Call of Duty 4 όχι μόνο έφερε αυτήν την αλλαγή, αλλά εκτόξευσε τη σειρά σε νέα επίπεδα ποιοτικής και εμπορικής επιτυχίας, που σήμερα μοιάζουν άπιαστα για πολλούς ανταγωνιστές του.