Clash of the Titans Review

, Τετάρτη 30 Ιούνιος 2010 0  

Παραδεχτείτε το, η ελληνική μυθολογία σας φαίνεται τζάμι. Σαγηνευτικές ιέρειες, υπερμυώδεις ημίθεοι, τέρατα βγαλμένα από κάποια παρανοϊκή φαντασία, ζηλιάρηδες θεοί και η λίστα συνεχίζεται… Και δεν είστε μόνο εσείς που τσιτώνεστε με τα παραπάνω, το ίδιο παθαίνουν και οι παραγωγοί τόσο του Hollywood όσο και της βιομηχανίας των video games. Δυστυχώς βέβαια το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα θετικό, όπως τόσο πολύ το Clash of the Titans προσπαθεί να μας πείσει. Το Clash of the Titans λοιπόν, είχε αρχικά κυκλοφορήσει σαν ταινία του 1981 και μάλιστα αρκετά πετυχημένα. Ε, ήρθε το 3D, είναι πιασάρικη και η όλη κατάσταση περί (αρχαιοελληνικών) θεών και δαιμόνων, δε θέλει πολύ το πράμα, ή καλύτερα η ιδέα για ένα remake. Kαι κάπου εκεί, πάντα με την επιρροή της μόδας και του εύκολου χρήματος, η Warner Bros αποφάσισε να αναπτύξει παράλληλα και ένα παιχνίδι action-adventure, βασισμένο στην ταινία.

Kαι τι παράλληλα εδώ που τα λέμε, παιχνίδι που κυκλοφορεί περίπου δύο μήνες μετά την ταινία στην οποία βασίζεται, και μάλιστα τέτοιο παιχνίδι, τι προοπτικές μπορεί να έχει; Εν πάση περιπτώση, εδώ δεν είμαστε για να αναλύσουμε χαζές κινήσεις marketing, αλλά για να κρίνουμε ένα game, ο Θεός να το κάνει.

Είστε ο Περσέας, ένας ημίθεος που κατά τύχη ανακαλύπτει την πραγματική γενιά του και τελικά αποφασίζει ότι τη σιχαίνεται. Ένας και μοναδικός σκοπός του είναι να σώσει το Άργος (το οποίο επίσης σιχαίνεται τους θεούς) από την οργή του Άδη, η οποία εκφράζεται μέσω του Kraken, ενός κατά τ’άλλα σκανδιναβικού μυθικού όντος. Το Kraken απαιτεί την πριγκήπισσα Ανδρομέδα ως θυσία, αλλίως θα καταστρέψει την πόλη, ο Περσέας ψιλογουστάρει την κοπελιά, και έτσι σιγά σιγά συντίθεται ένα απίστευτα βαρετό ψευτόδραμα με κενούς χαρακτήρες, κλισέ καταστάσεις και διαλόγους και φυσικά καμμία ουδόλλως έμπνευση.

Μακάρι να ήταν τόσο ωραίο όσο φαίνεται.

Ο Περσέας, κλασσικός Έλλην, κυκλοφορεί πάντα με ένα σπαθί στη ζώνη του, και με τέσσερα επιπλέον όπλα καβάντζα. Τα τέσσερα αυτά όπλα μπορούν να είναι οποιουδήποτε είδους θανατηφόρα μεταλλουργήματα, όπως τόξα, τσεκούρια ή ακόμα μπορεί να είναι και μαγεμένα αντικείμενα που δίνουν κάποιου είδους power-up στο κύριο όπλο του ήρωα, που παραμένει καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, το σπαθί. Οι κινήσεις του Περσέα μπορούν να χειραγωγηθούν και μέσω combos, αλλά η κακή ανταπόκριση των πλήκτρων και η απίστευτη βαρεμάρα που προκαλούν οι μάχες θα σας περιορίσουν στο να πολεμάτε πατώντας ένα, άντε δύο, πλήκτρα. Να σημειώσω πως τα όπλα-καβάντζα χρησιμοποιούνται μόνο ως ειδικές κινήσεις, οι οποίες μάλιστα απαιτούν να έχετε απόθεμα των ψυχών των εχθρών που νικάτε, κάτι σα mana δηλαδή. Τέλος, για να γίνει πιο εφετζίδικη η βαρεμάρα, μπορείτε, αφού χτυπήσετε άγρια τον εχθρό, να τον αποτελειώσετε μέσω ενός είδους QTE για περισσότερη ποσότητα ψυχής.

Όσο προχωράτε στο παιχνίδι (κάτι που αξίζει συγχαρητήρια αν με ρωτάτε), θα αποκτάτε καλύτερα όπλα-καβάντζα. Οφείλω να ομολογήσω πως υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία, ενώ το ίδιο μεγάλη είναι και η γκάμα των ειδικών κινήσεων που μπορείτε να εκτελέσετε με δαύτα. Οι εχθροί από την άλλη μεριά δεν παρουσιάζουν κάποια τρομακτική ποικιλία ή έστω δυσκολία, εξού και η βαρεμάρα που προκαλούν οι μάχες. Άξια αναφοράς τα bosses, που είναι όντως δύσκολο να νικηθούν, και μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους εχθρούς, παραείναι δύσκολα.

Στο σύνολο του, το gameplay του παιχνιδιού αποτελείται από αποστολές, συνήθως άσχετες με το βασικό σενάριο, που ο Περσέας και η φάρα των στρατιωτών που ταλαιπωρεί μαζί του καλούνται να κάνουν. Υπάρχει ένα εντελώς υποτυπώδες στοιχείο platforming - μη φανταστείτε τρελά πράγματα, λίγο jumping, λίγο τρέξιμο, λίγο σκαρφάλωμα, αυτά. Ένα θετικό στοιχείο (το μόνο, ίσως;) είναι αυτό του co-op. Φυσικά όχι online και λοιπές πολυτέλειες, απλά συνδέετε ένα δεύτερο χειριστήριο και το παιχνίδι αυτόματα αφήνει το δεύτερο παίκτη να ελέγχει ένα συνοδευτικό χαρακτήρα του Περσέα, αλλά μόνο σε ορισμένες αποστολές. Αν δεν συνδέσετε δεύτερο χειριστήριο , ο χαρακτήρας, που ελέγχεται από το AI του παιχνιδιού, δεν αναδεικνύεται και σε φοβερό σύμμαχο, αλλά ούτε και προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι χοντροκομμένα και γενικώς άθλια!

Το Clash of the Titans είναι άσχημο. Ω ναι, άσχημο. Μετά τα Bayonetta, Darksiders, God of War ΙΙΙ, όλος ο κόσμος του εν λόγω παιχνιδιού μοιάζει με ένα κακόγουστο αστείο. Άσχημες υφές, άσχημα περιβάλλοντα, άσχημα εφέ, ακόμα πιο άσχημα μοντέλα χαρακτήρων. Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα το όμορφο στον τίτλο, και παρόλο που γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να δημιουργηθεί μια άλφα ατμόσφαιρα, αυτές πέφτουν ανέλπιστα στο κενό. Ο ήχος στα ίδια επίπεδα. Δεν είναι της πλάκας ή ενοχλητικός, απλά δεν ξεφεύγει από τη μετριότητα. Το καστ δεν αποτελείται από τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην ταινία, αν και τα μοντέλα των χαρακτήρων παραπέμπουν σε αυτούς, και στην τελική δεν ενθουσιάζει ούτε αυτό.

Ώρες ταπεινωτικού παιχνιδιού μετά, ακόμα δεν έχω βρει ένα σοβαρό λόγο να αγοράσει κανείς το συγκεκριμένο τίτλο. Το Clash of the Titans είναι μια αποτυχία, ένα δόλωμα γι αυτούς που εντυπωσιάζονται εύκολα με κέρβερους, μέδουσες και λοιπά. Απλά, εύκολο χρήμα ή αλλιώς... αρπαχτή.

+ Μέσω του co-op, δύο παίκτες μπορούν να γελάνε με τη βαρεμάρα που προκαλούν οι μάχες

- Βαρετές μάχες
- Ανούσιες αποστολές
- Πανάθλια γραφικά
- Επαναλαμβανόμενο gameplay (ελέω βαρεμάρας των μαχών)

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.0

Πλατφόρμα: PS3 (Xbox 360)
Έκδοση: Namco Bandai
Ανάπτυξη: Game Republic
Διάθεση: Namco Bandai Partners Hellas
Είδος: Action-adventure
Παίκτες: Single-player, multiplayer (co-op)
Επίσημο Site: http://www.clashofthetitansgame.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 28/5/2010
PEGI: 16