Castlevania: Lords of Shadow Review

, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010 0  

Tα καλά της ζωής που οι περισσότεροι από εμάς πραγματικά θέλουμε να έχουμε σε αυτόν τον κόσμο είναι συγκεκριμένα: υγεία, αγάπη, χρήματα και... ένα σωστό 3D Castlevania. Τα τρία πρώτα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα τα έχει, όμως το τέταρτο η Konami... μας το προσφέρει στο πιάτο! Castlevania: Lords of Shadow λοιπόν, ένα παιχνίδι που περιμένουμε εδώ και χρόνια, τόσο λόγω του ονόματός του, όσο και λόγω του περιεχομένου του. Και ευτυχώς μπορώ σας διαβεβαιώσω ότι το hype είναι δικαιολογημένο, καθώς η Mercury Steam - της οποίας οι μετοχές στη βιομηχανία πλέον ανεβαίνουν στα ύψη - με τη βοήθεια του Hideo Kojima μας προσφέρει ένα πραγματικό αριστούργημα.

Το Castlevania: Lords of Shadow σεναριακά δεν έχει σχέση με τα άλλα παιχνίδια της σειράς. Αντίθετα, διαθέτει ανεξάρτητη ιστορία, κάτι που θεωρητικά δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να μας δώσουν κάτι το ξεχωριστό σε αυτόν τον τομέα. Στις αρχές της προηγούμενης χιλιετίας, η ανθρωπότητα και ο κόσμος βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής λόγω της σκοτεινής δύναμης των λεγόμενων Lords of Shadow. Αναλαμβάνετε τον ρόλο του Gabriel Belmont, ενός μέλους της Αδελφότητας του Φωτός (οι “καλοί”), του οποίου η γυναίκα δολοφονήθηκε από τα σκοτεινά πλάσματα. Αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση για τον χαμό της Marie αλλά και να σώσει τον κόσμο, ο Gabriel ξεκινά ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι με στόχο να σκοτώσει τους Lords of Shadow και να αποκτήσει μια μαγική μάσκα που πιστεύει ότι μπορεί να φέρει στη ζωή την αγαπημένη του. Άξια αναφοράς είναι η εκπληκτική αφήγηση του παιχνιδιού από τον τεράστιο Sir Patrick Stewart, που υποδύεται έναν σύντροφο του Gabriel. Βασανισμένος πρωταγωνιστής, ιστορία εκδίκησης, αναμενόμενες ανατροπές - η ιστορία κάνει τη δουλειά της χωρίς βέβαια να αποτελεί κάτι το φοβερό.

Αν περιμένετε “επαναστατικό” gameplay, ασχολείστε με λάθος παιχνίδι. Το Castlevania: Lords of Shadow είναι ένα κλασικό action-adventure τύπου God of War, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί αρνητικό. Παρακολουθείτε τη δράση από προοπτική τρίτου προσώπου, με την κάμερα να είναι φιξαρισμένη και να αλλάζει καθώς πηγαίνετε από περιοχή σε περιοχή, όπως στις περιπέτειες του Kratos. Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η αδυναμία μετακίνησης της κάμερας προκαλεί προβλήματα, κυρίως στις μάχες και λιγότερο στην εξερεύνηση. Οι τρεις άξονες του gameplay είναι οι εξής: μάχες, platforming και γρίφοι. Και στους τρεις, το παιχνίδι τα πάει περίφημα.

O Gabriel σπέρνει τον όλεθρο με τον σταυρό-αλυσίδα του.

Ξεκινώ από τις μάχες, οι οποίες ειναι ρευστές και απολαυστικές. Το σύστημα μάχης έχει βάθος και ποικιλία και βασίζεται στην τακτική επίθεσης και αποφυγής ή counter. Όσο παίζετε κερδίζετε XP που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να “αγοράσετε” νέες κινήσεις ή να αναβαθμίσετε τις ήδη υπάρχουσες. Κύριο όπλο σας είναι ο εντυπωσιακός σταυρός-αλυσίδα του Gabriel, που έχει μεγάλο βεληνεκές και εμφανώς αποτελεί φόρο τιμής στο κλασικό μαστίγιο των προηγούμενων Castlevania. Το συγκεκριμένο όπλο επίσης αναβαθμίζεται κατά την διάρκεια της περιπέτειας, και μπορεί να λειτουργήσει ως γάντζος για platforming, μοχλός για να ανοίξετε πόρτες κλπ. Αποκτάτε και δευτερεύοντα, βλητικά όπλα, όπως μαχαίρια, βόμβες με... αγιασμό, νεράιδες για αντιπερισπασμό, παντοδύναμους κρυστάλλους και άλλα, τα οποία είναι εξίσου χρήσιμα.

Το στοιχείο όμως που πραγματικά ξεχωρίζει το σύστημα μάχης του Lords of Shadow από τον ανταγωνισμό και το κάνει ίσως το καλύτερο που έχουμε δει σε action-adventure τα τελευταία χρόνια, είναι η μαγεία. Η χρήση της μαγείας στο παιχνίδι είναι πραγματικά ιδιοφυής. Καταρχάς υπάρχουν δύο ήδη: η light magic και η shadow magic. Προσέξτε τώρα το εξής: όταν είναι ενεργοποιημένη η light magic, όσο περισσότερο χτυπάτε τους εχθρούς, τόσο γεμίζει η μπάρα υγείας σας, ενώ όταν έχετε ενεργοποιημένη τη shadow magic, τους προκαλείτε μεγαλύτερη ζημιά. Με λίγα λόγια, το κάθε είδος μαγείας αντιστοιχεί σε αμυντική ή επιθετική τακτική και εσείς καλείστε να κάνετε σωστές επιλογές κατά τη διάρκεια των μαχών, ανάλογα με τις συνθήκες (μπορείτε να επιλέγετε όποιο είδος θέλετε ανά πάσα στιγμή). Μαγεία αποκτάτε μαζεύοντας σχετικά orbs από εχθρούς και περιβάλλοντα.

H μάχη με το τεράστιο ogre είναι εντυπωσιακή.

Tα καλά δεν σταματούν εδώ. Θα υπάρξουν ουκ ολίγες φορές που θα βρεθείτε κοντά στον θάνατο, ειδικά αν παίζετε σε υψηλό βαθμό δυσκολίας και τότε θα χρειαστείτε το λεγόμενο focus system που μπορεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αν βέβαια είστε προσεκτικοί. Αν λοιπόν καταφέρετε να κάνετε μια σειρά από επιτυχή χτυπήματα στους εχθρούς αποφεύγοντας στο μεταξύ τις δικές τους επιθέσεις, γεμίζετε τον μετρητή focus. Όταν αυτός γεμίσει, κάθε σας χτύπημα πλέον αφήνει orbs, τα οποία τσιμπάτε για να γεμίσετε είτε τη μπάρα της light magic είτε της shadow magic και να τις χρησιμοποιήσετε όπως περιγράφω στην παραπάνω παράγραφο. Αν χάσετε έστω και λίγη ζωή, πάλι από την αρχή η διαδικασία. Με λίγα λόγια, με σωστή τακτική μπορείτε να πάρετε το πάνω χέρι στις μάχες, από εκεί που είσασταν με το ένα πόδι στον τάφο. Τόσο η χρήση της μαγείας, όσο και ο μετρητής focus, είναι πανέξυπνα και απίστευτα χρήσιμα χαρακτηριστικά, που αποδεικνύουν ότι οι developers ήξεραν τι έκαναν όταν σχεδίαζαν το εκπληκτικό σύστημα μάχης του παιχνιδιού.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι μάχες γίνονται ακόμα πιο διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες από τους ίδιους τους εχθρούς. Καταρχάς, η τεράστια ποικιλία τους πραγματικά εντυπωσιάζει. Αντιμετωπίζετε λυκανθρώπους, βαμπίρ, αράχνες, gremlins, ghouls, goblins, πνεύματα, crolls, ogres, ιππότες, σκιάχτρα, μούμιες, undead, μηχανικές συσκευές, ιπτάμενα διαβολάκια και πολλών ειδών άλλα τέρατα, με τον κάθε εχθρό να έχει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο αντιμετώπισης. Πρέπει να μάθετε τις επιθέσεις τους και να προσαρμοστείτε ανάλογα. Μάλιστα κάποια από τα τέρατα, αφού τα αποδυναμώσετε αρκετά, μπορείτε και πρέπει να τα καβαλήσετε για να μπορέσετε να προχωρήσετε, πχ σκαρφαλώνοντας κάπου με τη βοήθεια ενός λύκου, ή διαλύοντας μια πόρτα με τη βοήθεια ενός αγριογούρουνου. Τονίζω επίσης τις μάχες με τρεις τεράστιους Τιτάνες, που είναι εκθαμβωτικές, αν και βέβαια αποτελούν απροκάλυπτη αντιγραφή του Shadow of Colossus. Ανεβαίνετε πάνω στους Τιτάνες και τους αποδυναμώνετε σε συγκεκριμένα σημεία, πάντα προσέχοντας να μην πέσετε από τα... κουνήματα. Σε γενικές γραμμές, το παιχνίδι είναι γεμάτο με αφεντικά και μίνι-αφεντικά, όπως πρέπει να είναι κάθε action-adventure που σέβεται τον εαυτό του.

Προσέξτε το πανέμορφο περιβάλλον.

Ο κόσμος του Castlevania: Lords of Shadow είναι μαγευτικός. Αν η ποικιλία των εχθρών είναι εντυπωσιακή, η ποικιλία των περιβάλλοντων είναι πραγματικά απίθανη. Θα επισκεφθείτε δάση, βάλτους, χιονισμένα βουνά, σπηλιές, κάστρα, λαβυρίνθους, πύργους, νεκροταφεία, κατακόμβες, ερήμους, αρχαίες πόλεις, χωριά, νησιά, αββαεία και άλλα μέρη, όλα τους πανέμορφα και γεμάτα μυστικά να ανακαλύψετε. Το στοιχείο του platforming είναι έντονο και απολαυστικό. Οι ακροβατικές σας ικανότητες θα οδηγηθούν στο όριο, με άλματα, σκαρφαλώματα, κρεμάσματα κλπ. Στην προσπάθειά σας αυτή βοηθά ο νέος εξοπλισμός που αποκτάτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, σε κάποια φάση σκοτώνετε ένα συγκεκριμένο αφεντικό και αποκτάτε τις μπότες του, που σας επιτρέπουν να τρέχετε πιο γρήγορα και έτσι να πηδάτε πιο μακριά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα φτερά. Το πιάνετε το νόημα (είπαμε, θυμίζει πολύ God of War η κατάσταση). Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε προηγούμενα επίπεδα και να φτάσετε μέρη που μέχρι τώρα δεν ήταν προσβάσιμα.

Εξίσου ικανοποιημένους θα σας αφήσουν και οι γρίφοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι έξυπνοι, καθώς και μεμονωμένοι και “μαζεμένοι” σε κλειστή περιοχή. Δεν έχει νόημα να τους περιγράψω ένα προς ένα. Απλά θα σας πω ότι θα τεστάρουν τις... νοητικές σας ικανότητες, χωρίς να είναι ούτε πολύ εύκολοι, ούτε πολύ δύσκολοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σας δίνονται hints, ενώ αν τα βρείτε εντελώς σκούρα και απελπιστείτε, μπορείτε να ξεκλειδώσετε τη λύση του καθενός, χάνοντας όμως τους πόντους εμπειρίας που θα σας δίνονταν αν βρίσκατε τη λύση μόνοι σας. Άλλος ένας μηχανισμός που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ποιος Μποτρίνι μωρέ; Ορίστε ο μάγειρας του κάστρου των βαμπίρ, βραβευμένος με πέντε αστέρια Michelin.

Ο τεχνικός τομέας του Castlevania: Lords of Shadow βγάζει μία επικότητα που δεν συναντάμε συχνά σε video game. Τα γραφικά είναι καλά από πλευράς ποιότητας, αλλά ο πανέμορφος σχεδιασμός χαρακτήρων, πλασμάτων και περιβάλλοντων είναι το στοιχείο που τα αναδεικνύει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Σκηνές όπως αυτή που προχωράτε μέσα στα χιόνια και στο βάθος βλέπετε το επιβλητικό κάστρο των βαμπίρ, ή όταν έχετε ανέβει πάνω σε έναν Τιτάνα και παθαίνετε ίλλιγο, είναι εμπειρίες που θα τις θυμάστε για πολύ καιρό. Τα βίντεο και κυρίως τα quick time events είναι συχνά και εξίσου εντυπωσιακά. Στην επική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού συμβάλλει τα μέγιστα και ο ηχητικός τομέας. Η ορχηστρική μουσική είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει σε τέτοιου είδους video game εδώ και χρόνια, τα εφέ είναι κορυφαία, και το καστ τα πάει περίφημα, βοηθούμενο από τους πολύ καλούς διαλόγους. Ο Sir Patrick Stewart κυρίως, αλλά και ο Robert Carlyle που υποδύεται τον Gabriel, δίνουν με την παρουσία τους αυτό που λέμε “άλλον αέρα”.

Το καλύτερο (για πολλούς) το άφησα για το τέλος: το Castlevania: Lords of Shadow είναι μεγάλο σε διάρκεια, ενώ αν το παίξετε σε υψηλό βαθμό δυσκολίας γίνεται... τεράστιο. Tα unlockables είναι ενδιαφέροντα (vampire chess mini-game), ενώ η replay αξία αυξάνεται σημαντικά από τα trials-challenges που σας βάζει το παιχνίδι σε ορισμένα επίπεδα, προ(σ)καλώντας σας να τα ξαναβγάλετε υπό συγκεκριμένους όρους. Ολοκληρώνοντας, για να σας δώσω μια βάση σύγκρισης, θεωρώ ότι το Castlevania: Lords of Shadow όχι απλά κοιτάει στα μάτια το εκπληκτικό God of War III που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, αλλά προσωπικά το απόλαυσα περισσότερο από τον τίτλο της Sony. Είτε είστε φαν του Castlevania, είτε είστε φαν των παιχνιδιών action-adventure γενικώς, το Lords of Shadow επιβάλλεται να ανήκει στη συλλογή σας, γιατί είναι από τα κορυφαία της συγκεκριμένης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια.

+ Το καλύτερο σύστημα μάχης που έχει υπάρξει σε action-adventure τα τελευταία χρόνια
+ Τρελή ποικιλία εχθρών και περιβαλλόντων
+ Εντυπωσιακές μάχες με αφεντικά και μίνι-αφεντικά
+ Μεγάλο σε διάρκεια
+ Επική μουσική
+ Πανέμορφο
+ Ο Sir Patrick Stewart

- Η φιξαρισμένη κάμερα κάποιες φορές προκαλεί προβλήματα και είναι ξεπερασμένο concept
- Περιμέναμε περισσότερα από την ιστορία
- Οι μάχες με τους Τιτάνες είναι απροκάλυπτη αντιγραφή του Shadow of the Colossus

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360, PS3
Έκδοση: Konami
Ανάπτυξη: Mercury Steam
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Action-adventure
Παίκτες: Single-player, multiplayer (vampire chess mini-game)
Επίσημο Site: http://www.zegetron.gr/castlevania/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 8/10/2010
PEGI: 16