alt text

Μετά το αδιάφορο Call of Juarez: The Cartel, η Techland επιστρέφει στη σειρά αλλά και στην Άγρια Δύση με το Call of Juarez: Gunslinger, έναν downloadable τίτλο, που θα καταφέρει να σας κερδίσει με το στιλ και την ελαφρότητά του. Είναι γρήγορο, απεικονίζει όλες εκείνες τις τρελές καταστάσεις που έχουμε συνδέσει με τον όρο “Φαρ Ουέστ” και τελικά είναι ακριβώς το FPS που θα ήθελε ένας λάτρης των ταινιών του Sergio Leone.

Στην αρχή ήταν ο Silas Greaves, ένας περίφημος κυνηγός επικυρηγμένων, που μπαίνει στο σαλούν του Ben και της Molly και συναντά τον Jack και το νεαρό Dwight, ο οποίος ζητά να του πει μερικές από τις ιστορίες του. Γεροντοπερήφανος όπως είναι, ο Greaves δέχεται, και αρχίζει να εξιστορεί τις αναμετρήσεις του με διάφορους κακούς της Άγριας Δύσης (οι οποίοι υπήρξαν στην πραγματικότητα), ώστε να καταφέρει να εντοπίσει και να εκδικηθεί τους δολοφόνους των αδερφών του. Η όλη ιστορία χωρίζεται σε δύο μέρη: την κουβέντα του Greaves με τους θαμώνες του σαλούν, η οποία απεικονίζεται σε σχέδια τύπου γραφικής νουβέλας, και τις αφηγήσεις του, που είναι και το gameplay του Call of Juarez: Gunslinger.

Αυτό είναι σχετικά απλό, αποτελούμενο από τις πολύ βασικές αρχές που διέπουν κάθε FPS. Δεν υπάρχουν πολυσύνθετα όπλα, μόνο το τουφέκι, η καραμπίνα και το κλασικό ρεβόλβερ. Επίσης, δεν υπάρχει ούτε κάλυψη ούτε και αυτόματη στόχευση. Μόνο ένα σύστημα πόντων, τους οποίους κερδίζετε είτε πετυχαίνοντας τους εχθρούς αν αυτοί τρέχουν, με headshot και λοιπά, είτε πυροβολώντας τον έναν μετά τον άλλον, πετυχαίνοντας έτσι combo που προσφέρουν αντίστοιχα μεγαλύτερο ποσό πόντων. Από την άλλη, υπάρχει το “concentration”: με το πάτημα ενός κουμπιού το παιχνίδι μπαίνει σε bullet-time κατάσταση όπου είναι πιο εύκολο να στοχεύετε τους αντίπαλους πιστολέρο.

Ο απόλυτος πιστολέρο.

Ο απόλυτος πιστολέρο.

Παρόλο που το concentration θεωρητικά κάνει το παιχνίδι πολύ εύκολο, η Techland κατάφερε να το κάνει ισορροπημένο, με αποτέλεσμα να μην έχετε ποτέ ούτε άφθονο χρόνο concentration αλλά ούτε και πολύ περιορισμένο. Σε συνδυασμό με την άψογη αίσθηση που αφήνουν τα όπλα (και ειδικά το τουφέκι), το Call of Juarez: Gunslinger έχει πάρα πολύ διασκεδαστικό πιστολίδι, ειδικά αν αναλογιστείτε πόσο λίγο κοστίζει. Φυσικά, το παιχνίδι ποτέ δεν παίρνει τον εαυτό του υπερβολικά στα σοβαρά, αφού σε όλη τη διάρκειά του παραμένει ένα καθαρά arcade shooter, στα πρότυπα των Call of Duty και Bulletstorm. Η ξεχωριστή αισθητική του όμως, με τις πανέμορφες και ιδιαίτερες τοποθεσίες, το ξεχωρίζουν σχεδόν αμέσως από το μέσο shooter.

Σε γενικές γραμμές, η δράση τοποθετείται στα τυπικά μέρη ενός spaghetti western, δηλαδή σε ερήμους, ορυχεία, μικρές πόλεις με την οικεία αρχιτεκτονική και λοιπά. Οι περισσότερες από αυτές είναι αρκετά ανοιχτές και κατά καιρούς δίνουν μία αίσθηση ελευθερίας κινήσεων. Όμως οι εχθροί είναι τοποθετημένοι σε συγκεκριμένα σημεία, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να περιορίζεται σε μία αρκετά γραμμική λογική, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει πλήθος τίτλων με παρόμοια λογική, αλλά το Gunslinger έχει αυτό το “κάτι”, μία πιο χαλαρή ματιά σε μερικά πολύ κλισέ στοιχεία, που εν τέλει το κάνουν τόσο διασκεδαστικό.

Πέραν του campaign, που είναι αρκετά μεγάλο, το παιχνίδι σας δίνει και άλλους λόγους για να ασχοληθείτε μαζί του. Καταρχήν, υπάρχουν τα Nuggets of Truth, διάφορα αντικείμενα διάσπαρτα στις πίστες, τα οποία εξηγούν τα ήθη, τα έθιμα και τα πραγματικά πρόσωπα της Άγριας Δύσης και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι πόντοι που ανέφερα πιο πάνω, επενδύονται στο level up του χαρακτήρα σας, και συνεπώς στο ξεκλείδωμα μερικών ειδικών ικανοτήτων. Μπορείτε δηλαδή να γίνετε ο απόλυτος πιστολέρο στο παιχνίδι. Επιπλέον, υπάρχει το Arcade, όπου αντιμετωπίζετε ορδές εχθρών, κάτι αφάνταστα βαρετό γιατί το κάνετε μόνοι σας (δεν υπάρχει επιλογή για multiplayer), ενώ υπάρχει και το Duel mode, όπου καλείστε να βελτιώσετε το σκορ σας στις μονομαχίες με τους αρχικακούς.

Στο παιχνίδι επισκέπτεστε μερικές πολύ κλασικές τοποθεσίες.

Στο παιχνίδι επισκέπτεστε μερικές πολύ κλασικές τοποθεσίες.

Οι μονομαχίες του παιχνιδιού γενικά δεν είμαι σίγουρος αν θα σας αρέσουν ή όχι. Είναι ένας σχετικά σύνθετος μηχανισμός, όπου πρέπει να ελέγξετε ταυτόχρονα τόσο τη συγκέντρωση του Greaves στον αντίπαλο του, όσο και τη θέση του χεριού του πάνω από το όπλο του. Τα duels του Read Dead Redemption σίγουρα μου άρεσαν περισσότερο, αν και αυτά του Gunslinger μου φαίνονται πιο αληθοφανή. Όπως και νά'χει, τα duels θα απασχολήσουν λίγο από το χρόνο που θα επενδύσετε στο παιχνίδι. Την περισσότερη ώρα πυροβολάτε καουμπόιδες και θα σας αρέσει. Όχι μόνο επειδή έχει πλάκα, αλλά και επειδή το παιχνίδι είναι αρκετά όμορφο.

Χρησιμοποιώντας καρτουνίστικες τεχνικές, η Techland ξεφεύγει από τα κλασικά ρεαλιστικά γραφικά και προσφέρει ένα πολύχρωμο και καλοσχεδιασμένο οπτικό σύνολο. Κτίρια, όπλα, εκρήξεις, όλα είναι προσεγμένα. Αν και ποτέ δεν αγγίζουν την τελειότητα, είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή για τα “κυβικά” του παιχνιδιού. Ο ήχος από την πλευρά του επίσης υποστηρίζει άψογα τη δράση. Το soundtrack θυμίζει όλες εκείνες τις καομπόικες ταινίες και σκηνές που έχετε αγαπήσει, ενώ οι φωνές των χαρακτήρων, και ειδικά του Greaves, ταιριάζουν απόλυτα στο κλίμα του τίτλου. Και δεν εννοώ μόνο το “χρώμα” της φωνής, αλλά και την προφορά και τον τόνο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, πέρασα πολύ όμορφα με το Call of Juarez: Gunslinger. Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, που ασπάζεται τις βασικές αρχές κάθε FPS, τις ενώνει με ένα θέμα που δε βλέπουμε πολύ συχνά στο gaming και παραδίδει μια αξιοπρεπέστατη τελική εμπειρία. Σίγουρα έχει θέματα, αλλά όχι κάτι πραγματικά απαράδεκτο. Ίσως με λίγο περισσότερο χρόνο ανάπτυξης και μεγαλύτερο budget να ήταν ακόμα καλύτερο. Έχοντας όμως την τιμή του στο μυαλό μου, δε μπορώ παρά να προτείνω με κλειστά μάτια το Call of Juarez: Gunslinger στους λάτρεις της Άγριας Δύσης, αλλά και με μια μικρή επιφύλαξη στους υπόλοιπους.

  • Ωραίο πιστολίδι
  • Γρήγορο και διασκεδαστικό
  • Όμορφα γραφικά
  • Οι μονομαχίες ίσως να μην αρέσουν σε όλους
  • Αρκετά γραμμικό
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS3 (review), Xbox 360, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Techland
ΕΚΔΟΣΗ:Ubisoft
ΔΙΑΘΕΣΗ:Download
ΕΙΔΟΣ:FPS
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.callofjuarez.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:22/5/2013
PEGI:16