Burnout Crash Review

, Τετάρτη 5 Οκτώβριος 2011 0  

Πόσοι από εσάς παίζατε με αμαξάκια όταν ήσασταν μικροί; Φαντάζομαι ΟΛΟΙ. Το Burnout Crash είναι κάτι τέτοιο. Τεράστιες καραμπόλες, μεγάλες δόσεις χιούμορ, εκρήξεις και καταστροφή, σε ένα παιχνίδι που δεν είναι σαν τα προηγούμενα Burnout, αλλά μπορεί να σας προσφέρει απλή και μπόλικη διασκέδαση.

Ο σκοπός σας στο κύριο mode του παιχνιδιού (Road Trip) είναι να πηγαίνετε από διασταύρωση σε διασταύρωση και να προκαλείτε γιγάντιες καραμπόλες. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ελέγχετε το αμάξια σας για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πέσετε στο πρώτο διερχόμενο όχημα. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ο πανικός, με απώτερο σκοπό να προκαλέσετε όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη καταστροφή μπορείτε. Μόλις σταματήσει να κινείται το όχημά σας, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προκαλέσετε μια έκρηξη όποτε γεμίσει ο ανάλογος μετρητής, και να ελέγξετε ξανά την πορεία του στον αέρα ώστε να προσγειωθεί στο κατάλληλο σημείο.

Φάινεται απλό, όμως το παιχνίδι θέλει αρκετή στρατηγική για να φτάσετε στον ύψιστο βαθμό καταστροφής και να κάνετε καλύτερα high scores. Τα chains, το σπάσιμο κοντινών κτιρίων ή αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στη διασταύρωση, επιφέρουν παραπανίσιους πόντους. Όσο μαζεύετε πόντους ανεβαίνει και ένας άλλος μετρητής, που μόλις φτάσει στο απόγειό του εμφανίζονται ειδικά αμάξια ή ειδικά power-ups. Για παράδειγμα η μπουλντόζα (που κάνει την εμφάνισή της υπό τους ήχους του “Push It”) είναι δύσκολο να την σταματήσετε και αν το καταφέρετε έχετε περισσότερους πόντους. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο μαγνήτης, που τραβάει τα αμάξια επάνω σας δημιουργώντας μεν τεράστια chains αλλά καθαρίζοντας τον δρόμο που με τόσο κόπο κλείσατε με κατεστραμμένα αμάξια. Στο τέλος κάθε πίστας-σταυροδρομιού εμφανίζεται μια τεράστια φυσική καταστροφή. Ένα Τσουνάμι ή ένας ανεμοστρόβιλος εξαφανίζει τα υπόλοιπα αμάξια κι έτσι ξεκινάτε για το επόμενο σταυροδρόμι που πρέπει να κάνετε γης μαδιάμ.

Α μια έκρηξη στο Burnout Crash... τι πρωτότυπο!

Το σκορ σας υπολογίζεται σε ζεστά δολαριάκια. Το στιλ σας, τα chains και οτιδήποτε κάνετε σας αποφέρει ζεστό και αφορολόγητο χρήμα. Ταυτόχρονα σας απονέμονται «αστέρια» αν καταφέρετε και φτάσετε μερικούς από τους στόχους του παιχνιδιού , όπως το να βγάλετε συγκεκριμένο ποσό/σκορ ή να κάνετε γελοιότητες όπως το να πέσετε σε κοντινές απύθμενες τρύπες. Τα leaderboards είναι αυτονόητα και θα βρεθείτε προ εκπλήξεως από τα απίστευτα σκορ που γίνονται ανά τον κόσμο. Μάλλον κάποιοι φτιάχνονται με το crashfest παραπάνω από οτιδήποτε άλλο.

To μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το Road Trip εκνευρίζει αφάνταστα. Αν θέλετε να κάνετε υψηλό σκορ πρέπει να υπολογίσετε και το παραμικρό. Τα αυτοκίνητα που έχετε στοιβάξει με προσοχή στην μια πλευρά του δρόμου μπορούν να φύγουν από μια έκρηξη και να καθαρίσει ο δρόμος. Το ίδιο συμβαίνει με τα power-ups, που ναι μεν στοιβάζουν πόντους, αλλά καθαρίζουν τον δρόμο και μπορεί ουσιαστικά να χάσετε την μπάλα. Τα άλλα δύο modes είναι λιγότερο εκνευριστικά. Το Rush Hour σας προτρέπει να καταστρέψετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα μέσα σε 90 δευτερολέπτων, ενώ στο Stacking τρακάρετε τα άλλα αμάξια (χωρίς να τα ανατινάζετε) και στο τέλος το σκόρ σας μετριέται από τα πόσα αμάξια εν τέλει καίγονται, μετά την... πυρηνική έκρηξη που εξαπολύει στο τέλος του γύρου το αμάξι σας. Απλά απολαυστικό.

Ας δούμε λίγο και το πώς λειτουργεί το Kinect στο Burnout Crash. Στο single- player κινείτε το αμάξι σας με τον γνωστό τρόπο «κρατάω το φανταστικό τιμόνι», ενώ πηδώντας κάνετε το αμάξι σας να εκρήγνυται. Εννοείται ότι το χειριστήριο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι προτιμότερο. Ταυτόχρονα, το multiplayer mode είναι εντελώς «βαρεμένο». Χωρίζει τους παίκτες σε γύρους και σκοπός τους είναι να προκαλέσουν όσο περισσότερη καταστροφή γίνεται. Μάλιστα ο κάθε παίκτης προκαλεί την έκρηξη του αυτοκινήτου του με διαφορετική χειρονομία, συμπεριλαμβανομένου ενός hadouken. Το πρόβλημα με το multiplayer είναι δουλεύει μόνο με Kinect. Θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να παιζόταν απλά περνώντας το χειριστήριο από παίκτη σε παίκτη. Ο γενικός κανόνας πάντως είναι ότι το Kinect δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Αφενός είστε παντελώς αποσυνδεδεμένοι από το τι γίνεται στην οθόνη, από την άλλη με το χειριστήριο έχετε πιο ακριβή χειρισμό.

Στο Rush Hour, το τέλειο σκορ με το απόλυτα τέλειο σκορ έχουν μια πίτσα διαφορά.

Τα γραφικά του Burnout Crash φαίνονται αρκετά παρωχημένα. Είναι μεν ένα πολύχρωμο παιχνίδι με πολλές εκρήξεις και πανικό, αλλά η top-down οπτική του δεν αφήνει περιθώρια για λεπτομέρειες. Τα αμάξια είναι μικρούλικα και οι λεπτομέρειες που μπορείτε να δείτε ελάχιστες. Κατά την γνώμη μου, θα έτρεχε άνετα σε κάποια iΣυσκευή ή Windows Phone (το δεύτερο το προτιμώ λόγω Xbox Live). Παρ’ όλα αυτά, η καταστροφή που προκαλείτε απεικονίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να την απολαμβάνετε. Ο ηχητικός τομέας δίνει μια νότα χιούμορ στο όλο πακέτο. Όταν περνάνε ειδικά οχήματα όπως ασθενοφόρα, νταλίκες, μπουλντόζες ή αγωνιστικά, παίζει ένα ανάλογο κομμάτι και κάνει την εμπειρία πολύ πιο τρελή. Βέβαια το σύνολο χαλάνε τα ραδιοφωνικά διαλείμματα που έχουν χάλια voice acting. Πέρα από αυτό, τα ηχητικά εφέ αποτελούνται κυρίως από διάφορες εκφάνσεις του «μπουμ».

Το Burnout Crash είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι. Αν ξεπεράσετε το σοκ και την προκατάληψη σχετικά με το γεγονός ότι ΔΕΝ έχει σχέση με τα προηγούμενα Burnout, θα το χαρείτε αρκετά, παρά τα σχεδιαστικά του σφάλματα.

+ Η ευχαρίστηση από την καταστροφή
+ Τα τρία διαφορετικά modes
+ Πολλά ξεκαρδιστικά power-ups
+ Τα κομμάτια που παίζουν όταν περνάνε ειδικά οχήματα
+ Online leaderboards

- Το Road Trip mode είναι εκνευριστικό
- Το multiplayer παίζεται μόνο με Kinect
- Η χρήση του Kinect που είναι εντελώς αποσυνδεδεμένη
- Άθλιες φωνές

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3
Έκδοση: EA
Ανάπτυξη: Criterion
Διάθεση: XBLA, PSN
Είδος: Driving
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.criteriongames.com/CRASH/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 21/9/2011
PEGI: 7