Brutal Legend Review

, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009 0  

brutal legend startTo Grim Fandago, το Psychonauts και τα υπόλοιπα παιχνίδια του Tim Schafer, έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην βιομηχανία του gaming. Όχι τόσο λόγω της ποιότητάς τους, η οποία βέβαια δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, αλλά κυρίως λόγω του ξεχωριστού χαρακτήρα τους. Σας λέω από τώρα ότι ακριβώς αυτό ισχύει και για το Brutal Legend. Δεν είναι το “παιχνίδι της χρονιάς”, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά action games των τελευταίων χρόνων.

Όμως πριν προχωρήσω στο ψητό, να πω δυο λόγια για το σενάριο, το οποίο είναι ένας από τους αδύναμους κρίκους του παιχνιδιού. Αναλαμβάνετε τον έλεγχο του Eddie Riggs (τον οποίο υποδύεται ο εκπληκτικός Jack Black), ενός τεχνικού που στήνει τα σκηνικά των συναυλιών, διορθώνει κιθάρες και γενικώς δουλειά του είναι να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του show που δίνει το συγκρότημα με το οποίο συνεργάζεται. Μια μέρα ο Eddie παθαίνει ένα ατύχημα κατά την διάρκεια μιας συναυλίας και με κάποιον τρελό τρόπο μεταφέρεται σε έναν άλλο, “πρωτόγονο” κόσμο, όπου οι δαίμονες καταπιέζουν τους ανθρώπους. Εκεί αποφασίζει να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελευθερωθούν και να στείλουν στον αγύριστο τους δαίμονες και τον σατανικό αυτοκράτορά τους. Δυστυχώς, τόσο το βασικό σενάριο, όσο και η εξέλιξή του είναι πραγματικά “ότι να 'ναι”, παρά τις ανατροπές που έχει. Φωτεινή εξαίρεση το πλούσιο backstory, που ευθύνεται για το (κάπως) αυξημένο ενδιαφέρον προς το τέλος.

H κιθάρα έχει και το όνομα (Κλιμεντίνη) και την χάρη!

H κιθάρα έχει και το όνομα (Κλιμεντίνη) και την χάρη!

O Τim Schafer έχει δηλώσει ότι είχε εδώ και χρόνια στο μυαλό του κάτι σαν το Brutal Legend και επιτέλους οι δυνατότητες των τωρινών συστημάτων του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όραμά του. Ποιο ήταν αυτό; Μα φυσικά το να “ζωντανέψει” μέσω ενός videogame την κουλτούρα της heavy metal/rock μουσικής! Οι νεκροκεφαλές, οι σκελετοί, οι δαίμονες κλπ, που βλέπουμε στα σχετικά μουσικά άλμπουμ, στα σήματα των συγκροτημάτων, στα βίντεο κλιπ και αλλού, αποτελούν την βασική θεματολογία του Brutal Legend και βέβαια συνοδεύονται από ένα εκπληκτικό soundtrack.

Ο κόσμος του παιχνιδιού συνδυάζει όλα τα παραπάνω με στοιχεία fantasy, ενώ έχει και πιο μοντέρνες πινελιές. Aπό την μία πετσοκόβετε τους εχθρούς με το πολύτιμο τσεκούρι σας, από την άλλη τους ψήνετε με την... ηλεκτρική κιθάρα σας. Από την μία μπορείτε να καβαλάτε τα διάφορα περίεργα πλάσματα που... κυκλοφορούν στον κόσμο, από την άλλη έχετε στη διάθεσή σας ένα... hot rod, το οποίο είναι εξοπλισμένο με πολυβόλα. Την μια στιγμή η τεχνολογία είναι απούσα, την άλλη βλέπετε τεράστια τείχη από... ηχεία. Υπάρχουν πολλά άλλα ανάλογα παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω, αλλά το πιάνετε το νόημα. Ο κόσμος του Brutal Legend είναι γεμάτος αντιθέσεις και αυτό τον κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρων.

Ο Οzzy Osbourne είναι ένα από τα γνωστά ονόματα του καστ.

Ο Οzzy Osbourne είναι ένα από τα γνωστά ονόματα του καστ.

Το Brutal Legend ουσιαστικά είναι ένα open-world action παιχνίδι, με στοιχεία στρατηγικής. Είστε ελεύθεροι να εξερευνήσετε τον κόσμο, ο οποίος είναι γεμάτος με δραστηριότητες και πράγματα να κάνετε. Το “main quest”, πέρα από τις μάχες, διαθέτει ορισμένες διασκεδαστικές αποστολές, αλλά δυστυχώς είναι μικρό. Υπάρχουν φυσικά πολλές δευτερεύουσες αποστολές, όπως αγώνες ταχύτητας, ενέδρες, μεταφορές αντικειμένων υπό χρονικό περιορισμό κλπ. Στα Motor Forges αναβαθμίζετε το όχημα και τον εξοπλισμό σας και μαθαίνετε νέες επιθέσεις, εξαργυρώνοντας τα Fire Tributes που έχετε κερδίσει. Αυτά είναι τα “χρήματα” που χρησιμοποιείτε στο παιχνίδι, τα οποία αποκτάτε εκπληρώνοντας αποστολές και κάνοντας διάφορα άλλα πράγματα. Το gameplay του Brutal Legend όχι μόνο χαρακτηρίζεται από την μεγάλη ποικιλία που διαθέτει, αλλά έχει κι αυτό το ξεχωριστό στιλ, που αποτελεί όαση για όλους εμάς που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια.

Το “στιλ” λοιπόν. Αυτή είναι η (μία) λέξη-κλειδί. Το Brutal Legend κάνει τα πάντα με τον δικό του τρόπο. Οι μάχες είναι αιματηρές και οι διαμελισμοί απολαυστικοί. Την κάθε περιοχή κοσμούν πανέμορφα μνημεία, αλλά και λυμαίνονται διάφορα περίεργα πλάσματα και... πράγματα. Τα κύρια “εργαλεία” σας στο παιχνίδι έχουν... όνομα: το τσεκούρι ονομάζεται “Διαχωριστής”, η κιθάρα “Κλιμεντίνη” και το hot rod σας “Deuce”. To όχημα με την σειρά του επιδέχεται καταπληκτικές αναβαθμίσεις που πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμών. Πέρα από το soundtrack, η μουσική είναι και στους υπόλοιπους τομείς παρούσα. Η κιθάρα λειτουργεί ως όπλο άμεσα αλλά και έμμεσα, αφού παίζοντας διάφορα solos εκτελείτε ανώτερες επιθέσεις και άλλα actions. Με την πρόοδό σας, ξεκλειδώνετε όλο και περισσότερα τραγούδια, τα οποία μάλιστα μπορείτε να ακούτε καθώς οδηγείτε, όπως ακούτε ραδιόφωνο στο GTA. Απόλαυση. Και φυσικά, το εξαιρετικό backstory που ανέφερα προηγουμένως, βασίζεται σε στοιχεία της heavy metal/rock μουσικής, ενώ ονόματα όπως “Riggnarok”, “Ormagoden” και άλλα, αναδεικνύουν την αίσθηση του χιούμορ που έχει ο Schafer και η ομάδα του.

Ο (μαγικός) κόσμος του Brutal Legend είναι γεμάτος με απίστευτα πλάσματα.

Ο (μαγικός) κόσμος του Brutal Legend είναι γεμάτος με απίστευτα πλάσματα.

Στο σημείο αυτό, θα αναφέρω ένα άλλο βασικό συστατικό του Brutal Legend, το οποίο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα (όχι απαραίτητα με την καλή έννοια) και είναι αυτό που κατά διαστήματα κάνει το παιχνίδι... strategy. Ο λόγος για τα Stage Battles sequences, που θυμίζουν μάχες τίτλου στρατηγικής, όπου στόχος σας είναι να καταστρέψετε την βάση του αντιπάλου. Εδώ η βάση σας είναι μια σκηνή συναυλίας, και οι πόροι σας είναι ρεύματα οπαδών, τα οποία συλλέγετε. Δημιουργείτε διαφόρων ειδών μονάδες, τις αναβαθμίζετε, τις στέλνετε όπου θέλετε, τους δίνετε συγκεκριμένες διαταγές και επιμέρους εντολές κλπ. Οι μονάδες είναι ότι πιο απίθανο μπορείτε να φανταστείτε, ενώ σε αυτές συγκαταλέγονται και οχήματα. Την ίδια στιγμή, στις μάχες μπορείτε να παίρνετε μέρος κι εσείς για να βοηθήσετε τους υποτακτικούς σας, ή να παρακολουθείτε την εξέλιξή τους από ψηλά, με την βοήθεια των δαιμονικών φτερών που έχετε κατά την διάρκεια των Stage Battles. Σκοπός σας όπως είπαμε είναι να διαλύσετε το stage των αντιπάλων και τις περισσότερες φορές θα φτύσετε αίμα για να το καταφέρετε.

Αυτή η έντονη δόση στρατηγικής αρχικά μάλλον θα σας ενοχλήσει, αλλά σιγά σιγά θα αρχίσει να σας φαίνεται όλο και πιο συμπαθητική. Η αλήθεια είναι ότι τα Stage Battles είναι καλοφτιαγμένα και διασκεδαστικά, όμως αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Έχω την αίσθηση ότι το Brutal Legend μάλλον θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά παιχνίδι δράσης, με βάση την θεματολογία του πάντα. Δεν ξέρω, ίσως θα του ταίριαζε περισσότερο η ατόφια hack-and-slash δράση. Tα Stage Battles φαντάζουν λίγο... άσχετα. Όπως και να 'χει, το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτά είναι ότι προς το τέλος γίνονται υπερβολικά συχνά, με συνέπεια να κουράζουν. Αντίθετα, στο multiplayer, όπου αποτελούν τον μοναδικό τρόπο παιχνιδιού, δουλεύουν πολύ καλύτερα. Λόγω της φύσης του τίτλου, ήταν εξαρχής δύσκολο για την Double Fine να δημιουργήσει ένα αξιόλογο multiplayer μέρος, αλλά ευτυχώς τα κατάφερε καλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα τρία διαθέσιμα factions, με το καθένα να έχει διαφορετικές μονάδες, δυνατότητες κλπ, ενώ στο single αναγκαστικά ελέγχετε τον στρατό του Eddie. Όπως και να 'χει, για τα Stage Battles καλό είναι να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο manual του παιχνιδιού και να εξασκηθείτε στο AI Practice mode.

Oι μάχες είναι αιματηρές και διασκεδαστικές.

Oι μάχες είναι αιματηρές και διασκεδαστικές.

Aυτό το ξεχωριστό στιλ, ο ξεχωριστός χαρακτήρας του Brutal Legend, αναδεικνύεται και στον οπτικοακουστικό τομέα. Τα γραφικά είναι σε γενικές γραμμές εξαιρετικά, αλλά την παράσταση κλέβει ο σχεδιασμός των επιμέρους στοιχείων. Τα περιβάλλοντα είναι πανέμορφα και μοιάζουν βγαλμένα από τα πιο τρελά όνειρα των “μεταλάδων”, οι χαρακτήρες είναι κάτι ανάμεσα σε ρεαλιστικά μοντέλα και καρικατούρες βγαλμένες από κόμικ, τα οχήματα απλά... μαμάτα (ειδικά το Deuce)! Το καστ του παιχνιδιού είναι φανταστικό, αφού πέρα από τον Jack Black που δίνει ρέστα ως Eddie Riggs, συμμετέχoυν και άλλες γνωστές προσωπικότητες όπως οι Ozzy Osbourne, Rob Halford και Lemmy. Φυσικά, το soundtrack είναι απλά επικό και αυτό σας το λέει κάποιος που δεν ακούει πολλή μουσική. Όμως η περιήγηση στον μαγικό κόσμο του Brutal Legend με το τρομερό και φοβερό hot rod του Eddie, με μουσική υπόκρουση ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η heavy metal/rock, είναι μια εμπειρία που δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει ασυγκίνητους.

Στην εν λόγω εικόνα, το Deuce θερίζει... σατανικά καροτσάκια για μωρά!

Στην εν λόγω εικόνα, το Deuce θερίζει... σατανικά καροτσάκια για μωρά!

ΟΚ, το Brutal Legend έχει ορισμένα προβλήματα που δεν του επιτρέπουν να θέσει υποψηφιότητα για το βραβείο του παιχνιδιού της χρονιάς. Αυτά αντισταθμίζονται όμως από την διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει τον τίτλο και γι αυτό σας τον προτείνω ανεπιφύλακτα. Αν μάλιστα είστε οπαδοί του συγκεκριμένου είδους μουσικής, το Brutal Legend θα αποτελέσει τον δικό σας ψηφιακό παράδεισο!

+ Φανταστικός κόσμος
+ Αποτελεί τον ψηφιακό παράδεισο των “μεταλάδων” και όχι μόνο
+ Διασκεδαστικό
+ Πλούσιο backstory
+ Όμορφα γραφικά
+ Εκπληκτικό καστ, τρελό soundtrack

- Γελοία ιστορία
- Τα στοιχεία στρατηγικής είναι αμφιλεγόμενα
- Μικρό main quest

Βαθμολογία: 8.5

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3)
Έκδοση: EA
Ανάπτυξη: Double Fine
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: Action strategy
Παίκτες: 1-8
Επίσημο Site: http://www.brutallegend.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 16/10/2009
PEGI: 18