alt text

Έχοντας παίξει πολλά παιχνίδια που μέσω του δράματος προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα εικονικό δέσιμο μεταξύ παικτών και χαρακτήρων, πιστεύω ότι δύσκολα μπορεί πια κάποιο να με συγκινήσει. Κι όμως, κάποιο τα κατάφερε. Ο λόγος για το Brothers: A Tale of Two Sons, μία εμπειρία μοναδική, τόσο λόγω του πρωτοποριακού χειρισμού και σχεδιασμού, όσο και λόγω του ανεπανάληπτου δράματος που προσφέρει. Δύο αδέρφια, ένας κοινός σκοπός, ένα ξεχωριστό, αν και μικρό, ταξίδι.

Η ιστορία των δύο αδερφών ξεκινάει με θάνατο, οπότε αν είστε αρκετά ευσυγκίνητοι καλύτερα να προετοιμαστείτε. Μετά το θάνατο της μητέρας τους, ο πατέρας τους ξαφνικά αρρωσταίνει βαριά, και η μοναδική του ελπίδα είναι ένα βότανο που μπορεί να τον σώσει. Τα δύο αδέρφια, χωρίς δεύτερη σκέψη και με οδηγό ένα χάρτη, ξεκινούν το ταξίδι τους με σκοπό να σώσουν τον αγαπημένο τους πατέρα. Στο δρόμο η περιπέτεια τους οδηγεί από ένα μικρό, ορεινό χωριό σε αρχαίες πολεμικές τοποθεσίες, κάστρα, φυλακές και άλλα μοναδικά τοπία. Η αφήγηση γίνεται σε μία πλασματική διάλεκτο, χωρίς υπότιτλους, οπότε για να καταλάβετε πραγματικά τι γίνεται πρέπει να προσέχετε και την παραμικρή λεπτομέρεια επί της οθόνης, κάτι που προσωπικά βρήκα θετικό, καθώς παραπέμπει στη ξεχωριστή ερμηνεία του κάθε παίκτη. Επίσης, το συναισθηματικό δέσιμο και το δράμα των δύο αδερφών, συνθέτουν μία εμπειρία που μόνο ένα video game μπορεί να προσφέρει.

Η μεγαλύτερη πρωτοπορία του Brothers: A Tale of Two Sons εντοπίζεται στο χειρισμό. Έχοντας υπό τον έλεγχό σας και τα δύο αδέρφια, με κάθε αναλογικό μοχλό να αντιστοιχεί στην κίνηση και κάθε σκανδάλη στις πράξεις του κάθε αδερφού, καλείστε να συγχρονίσετε τις κινήσεις των δύο ταυτόχρονα, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Κάθε αδερφός μπορεί να κάνει ξεχωριστές ενέργειες, με τον μεγάλο να μπορεί να δώσει ώθηση για άλμα στον μικρό ή να τον παίρνει στους ώμους του για να διασχίσουν κολυμπώντας κάποια περιοχή. Ο μικρός μπορεί πιο εύκολα να σκαρφαλώνει και να κάνει άλματα ή να σκύβει. Όμως το ότι όλα πρέπει να γίνονται σχεδόν ή τελείως ταυτόχρονα δυσκολεύει πολύ τα πράγματα, απαιτώντας πολλές ώρες εξάσκησης, κάτι που δε μπορεί να γίνει σε αυτή την τρίωρη περιπέτεια.

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι πραγματικά μαγευτικός.

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι πραγματικά μαγευτικός.

Οι γρίφοι στην πλειονότητά τους είναι αρκετά έξυπνοι, ενώ σε συνδυασμό με το δύσκολο χειρισμό σίγουρα χρειάζεστε περισσότερες από μία προσπάθειες για τους περισσότερους. Όλοι οι γρίφοι απαιτούν τη χρήση και των δύο αδερφών, ενώ μερικοί σας καλούν σε ταυτόχρονες αλλά διαφορετικές πράξεις αυτών, κάτι παρόμοιο δηλαδή με το να κοιτάτε ταυτόχρονα αριστερά και δεξιά. Όμως, το υψηλό επίπεδο δυσκολίας σας δίνει μία δυνατή αίσθηση ικανοποίησης όταν τα καταφέρνετε (ειδικά με την πρώτη). Από την άλλη, μερικές φορές τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα από όσο θα έπρεπε, ανεβάζοντας τη δυσκολία κυριολεκτικά χωρίς κανέναν λόγο. Ευτυχώς αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες.

Μπορείτε να λύσετε γρήγορα τους γρίφους και να συνεχίσετε μόνο την ιστορία, ή να εξερευνήσετε τον πανέμορφο κόσμο του παιχνιδιού. Όμως, η ιστορία είναι λίγη σε σχέση με τα side-quests που μπορείτε να κάνετε, χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική επιβράβευση (είτε in-game είτε achievement). Με την έλλειψη κάποιου χάρτη ή υπόδειξης κατεύθυνσης, πρέπει να έχετε συνέχεια τα μάτια σας ανοιχτά για πιθανά δρομάκια. Επίσης, κάθε χαρακτήρας και στοιχείο του τίτλου παίζει και έναν ξεχωριστό ρόλο, ενώ κάθε αδερφός έχει το δικό του τρόπο προσέγγισης. Ο μεγάλος αδερφός είναι πολύ πιο σοβαρός από τον μικρό, βοηθώντας όποιους έχουν ανάγκη ή απλά ρωτώντας τους υπόλοιπους για την υπόδειξη του σωστού δρόμου. Ο μικρός είναι πολύ πιο σκανταλιάρης και πειράζει όλον τον κόσμο. Γενικά είναι ένας ολοζώντανος και γεμάτος κόσμος, που δε μπορεί κάποιος να παραβλέψει εύκολα.

Μην περιμένετε πάντως να έχετε απόλυτη ελευθερία. Το παιχνίδι προσφέρει κρυφά μονοπάτια και side-quests, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για μία καθαρά γραμμική εμπειρία. Επίσης, δεν υπάρχουν ούτε χάρτες, ούτε υποδείξεις επί της οθόνης για το πού πρέπει να πάτε ή τί πρέπει να κάνετε, οπότε πρέπει τα περισσότερα να τα σκεφτείτε μόνοι σας. Επιπλέον, ξεχάστε και τους βαθμούς δυσκολίας, καθώς είναι η ίδια περιπέτεια για όλους, είτε έμπειρους gamers, είτε άπειρους. Σωστό εν μέρει, αφού ο όλος χειρισμός και ο τρόπος παιχνιδιού είναι κάτι πρωτόγνωρο. Τέλος, πρέπει να αναφέρω το παράπονό μου για την έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου co-op, είτε online είτε offline, κάτι που προφανώς δεν μπήκε για να μη χαθεί η όλη ξεχωριστή εμπειρία παιχνιδιού (αλλά θα ήταν καλοδεχούμενο).

Η ταυτόχρονη χρήση και των δύο αδερφών μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη.

Η ταυτόχρονη χρήση και των δύο αδερφών μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη.

Στον οπτικό τομέα το Brothers: A Tale of Two Sons μαγεύει. Περιβάλλοντα που σας ταξιδεύουν και σας σαγηνεύουν, με προσοχή στη λεπτομέρεια. Τοπία μαγικά, βγαλμένα από τα καλύτερα παραμύθια (και τους χειρότερους εφιάλτες), με τα οποία συχνά μπορείτε να αλληλεπιδράσετε. Δυστυχώς, τα μοντέλα των χαρακτήρων δεν είναι τόσο λεπτομερή και καλοσχεδιασμένα όσο το υπόλοιπο οπτικό μέρος, χωρίς βέβαια να είναι τόσο χάλια ώστε να χαλάνε την εμπειρία. Ο ήχος επίσης εξαιρετικός. Η μουσική επένδυση είναι ένα από τις καλύτερες που έχετε ακούσει μέχρι σήμερα, προσδίδοντας το απαραίτητο δράμα άλλα και τους τόνους ευτυχίας και χαλάρωσης όπου χρειάζεται. Τέλος, η «γλώσσα» που χρησιμοποιείται θεωρώ ότι είναι ιδανική, αν και μπορεί κάποιους να τους χαλάσει.

Συνοψίζοντας, το Brothers: A Tale of Two Sons είναι σίγουρα ένα από τα πιο αξιοσημείωτα παιχνίδια του 2013 και μία εμπειρία που κάθε gamer πρέπει να δοκιμάσει. Έχει αδυναμίες, με κυριότερη την μικρή του διάρκεια, όμως μπορούν να παραβλεφθούν, αφού μιλάμε για μία οικονομική, downloadable, indie πρόταση. Δώστε του μια ευκαιρία και δεν θα το μετανιώσετε.

  • Μοναδική ιστορία με ξεχωριστό δράμα
  • Οπτικοακουστικά μαγευτικό
  • Έξυπνοι γρίφοι
  • Πρωτοποριακός χειρισμός…
  • ...που μπορεί να σας σπάσει τα νεύρα!
  • Μικρή διάρκεια
  • Κακοφτιαγμένα μοντέλα χαρακτήρων
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox 360 (review), PS3, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Starbreeze
ΕΚΔΟΣΗ:505 Games
ΔΙΑΘΕΣΗ:Download
ΕΙΔΟΣ:Action adventure, puzzle
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.brothersthegame.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:7/8/2013 (Xbox 360), 3/9/2013 (PS3, PC)
PEGI:16