alt text

Below review

“Εξερεύνησε, ανακάλυψε, επέζησε”. Λακωνικό σε όλα -ακόμα και στην επίσημη ιστοσελίδα του- το Below της Capy Games μας ταξιδεύει στα σκοτεινά βάθη ενός νησιού. Με λίγο από RPG, λίγο από dungeon crawler, λίγο από survival και αρκετή δυσκολία, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια.

Το παιχνίδι δεν εξηγεί τίποτα από την πρώτη στιγμή που φτάνετε στο νησί. Πρέπει να τα ανακαλύψετε όλα μόνος, από το μηδέν. Όλα δείχνουν ότι ο κεντρικός ήρωας φτάνει σε ένα έρημο (;) και κυριολεκτικά σκοτεινό νησί με ένα καράβι. Από εκεί και πέρα, ξεκινάει η εξερεύνηση που γρήγορα σας οδηγεί στους λαβυρίνθους του νησιού. Αποφύγετε παγίδες, σκοτώστε τέρατα με το σπαθί σας ή αποτρέψτε νυχτερίδες από να σας πλησιάσουν με ένα δαδί. Τα δύο modes, explore και survival προσφέρουν διαφορετική εμπειρία έκαστο, με το δεύτερο να είναι για τους πιο έμπειρους παίκτες που τους αρέσουν τα δύσκολα. Όπως είναι αναμενόμενο, στο survival έχετε πολλά στο κεφάλι σας, όπως είναι η πείνα, η δίψα και η όρεξη να ξεκινάτε από την αρχή κάθε φορά που πεθαίνετε (κάτι που συμβαίνει σχετικά συχνά). Ένα λάθος χτύπημα ή μπλοκάρισμα και όλα πάλι από την αρχή. Αντιθέτως, το explore προσφέρει μια πιο ισορροπημένη εμπειρία, προσιτή στους περισσότερους, χωρίς τα στοιχεία της επιβίωσης και του ακαριαίου θανάτου.

Έτοιμος για μάχη.

Στον υπόγειο σκοτεινό κόσμο του νησιού, δεν σκοτώνετε μόνο τέρατα αλλά συλλέγετε και κρυστάλλους για το φαναράκι σας που κάνει τα πράγματα λίγο πιο φωτεινά. Το φανάρι έχει κι άλλες χρήσεις, όπως να ανοίγει πόρτες και να σας βοηθάει να εντοπίζετε παγίδες. Κάθε φορά που πεθαίνετε, εμφανίζεται ένας άλλος ήρωας για να αναλάβει από την αρχή και να βρει το πτώμα του προηγούμενου. Όσο προχωράτε στους διαδρόμους μέσα από την ομίχλη και όσο κατεβαίνετε τις πέτρινες σκάλες στο εσωτερικό του νησιού, τόσο δυσκολεύουν οι εχθροί και τόσο πιο πολύπλοκοι γίνονται οι γρίφοι που καλείστε να λύσετε. Κλειδωμένες πόρτες, μυστηριώδεις τοίχοι, κλεισμένα περάσματα και άλλα σας κρατούν απασχολημένο και συνήθως σας ανταμείβουν με έξτρα loot. Αν, πάλι, θέλετε να μεταφερθείτε γρήγορα από το ένα μέρος στο άλλο κερδίζοντας χρόνο, η δυνατότητα fast travel λειτουργεί μέσα από κατασκηνώσεις, αφού πρώτα τις ενεργοποιήσετε.

Αφού περάσετε την πρώτη ώρα μαθαίνοντας μόνος σας τα βασικά, φτάνετε στο σημείο να έχετε να διαλέξετε μεταξύ όπλων όπως σπαθί, δόρυ και τόξο. Με το πάτημα ενός κουμπιού εξαπολύετε βασικές επιθέσεις σε εχθρούς κυμαινόμενης δυσκολίας όσο προχωράτε. Χάρη στην απλότητα και αποτελεσματικότητά τους, οι μάχες είναι από τα πιο ευχάριστα στοιχεία του παιχνιδιού και πετυχαίνουν τον σκοπό τους, αν και μετά από μερικές ώρες γίνονται επαναλαμβανόμενες. Είτε στις μάχες με έναν εχθρό, είτε με πολλούς που σας περικυκλώνουν κατά ομάδες, αν ψάχνετε για απλό hack-and-slash χωρίς πολλά πολλά, το Below σας καλύπτει. Αρκεί να μην ψάχνετε για ποικιλία σε boss, γιατί θα απογοητευτείτε, καθώς μοιάζουν μεταξύ τους. Υπάρχει επίσης crafting. Δοκιμάζοντας συνδυασμούς αντικειμένων που συλλέγετε (μην ξεχνάτε, δεν υπάρχει tutorial), συνήθως σε τριάδες, ανακαλύπτετε νέα όπλα, εργαλεία, φαγητά και ελιξίρια που γεμίζουν τους δείκτες ζωής, φαγητού, νερού και δίψας. Ανάλογα με την ποιότητα των αντικειμένων αυτών, φτιάχνετε, για παράδειγμα, πιο δυνατά όπλα ή χρησιμότατους πυρσούς.

Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται.

Τα γραφικά είναι καλοσχεδιασμένα και ευχάριστα στο μάτι. Η γρήγορη κίνηση και το ομαλό animation του ήρωα κάνει εύκολη τη μετακίνηση στο χώρο, αν και υπάρχει μια μικρή αναμονή κάθε φορά που αλλάζετε περιοχή. Ωστόσο, όλα δείχνουν σαν να παίζετε μονίμως με την κάμερα σε τέρμα zoom-out. Όλα είναι πολύ μικρότερα από όσο πρέπει να είναι για να τα απολαύσετε σε τηλεόραση. Ειδικά το loot και οι εχθροί δεν φαίνονται καθαρά, εκτός εάν παίζετε από πολύ κοντά, ενώ όλα βρίσκονται σχεδόν μονίμως στο σκοτάδι. Ο φωτισμός πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμιστεί υψηλότερα από ότι είναι αρχικά ώστε να μπορείτε να παίξετε, είτε χρησιμοποιείτε συχνά δαδί είτε όχι. Ευτυχώς, κάθε τι που μπορείτε να συλλέξετε στον κόσμο ξεχωρίζει με μια μικρή σπίθα κι έτσι δύσκολα σας ξεφεύγει κάτι σημαντικό. Το inventory είναι περιοριστικό και πολύ λιτό, χωρισμένο σε απλές κατηγορίες, με μια απλή εικόνα και περιγραφή του κάθε αντικειμένου να εξυπηρετεί τις απολύτως βασικές ανάγκες. Τα ηχητικά εφέ είναι ικανοποιητικά με τον ήχο της βροχής και των κυμάτων στις αντίστοιχες περιοχές να εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα. Η ήχοι της φωτιάς που σιγοκαίει, του σπαθιού κατά την επίθεση και άλλοι είναι εξαιρετικοί. Η μουσική, όταν κάνει την εμφάνισή της, είναι εξίσου ποιοτική και αποτελεσματική στην δημιουργία ατμόσφαιρας. Ομιλίες και διάλογοι δεν υπάρχουν.

Το Below είναι ένα ευχάριστο dungeon crawler με εύκολο χειρισμό, αλλά υπερβολικά "μακρινά" και σκοτεινά γραφικά για να απολαύσετε πλήρως. Προσφέρει δεκάδες ώρες εξερεύνησης σε σκοτεινές σπηλιές και κυμαινόμενη δυσκολία ανάλογα με τα κέφια σας. Δεν εξηγεί πολλά, ούτε σας δίνει κάποιο σπουδαίο κίνητρο για να συνεχίζετε να εξοντώνετε το ένα τέρας μετά το άλλο, όμως αν σας αρέσει το είδος ή αν ψάχνετε για ένα απλό dungeon crawler με ατμόσφαιρα, τότε αξίζει την προσοχή σας.

  • Ατμοσφαιρικό
  • Εκπληκτικός ήχος
  • Δυνατότητες εξερεύνησης
  • Καλοφτιαγμένα γραφικά...
  • ...όμως πολύ “μακρινά” και σκοτεινά
  • Απουσία tutorial
  • Υπερβολικά λιτό inventory
  • Πολύ δύσκολο survival mode
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Capy Games
ΕΚΔΟΣΗ:Capy Games