Battlestations: Pacific Review

, Σάββατο 30 Μάιος 2009 0  

Περιπτώσεις σαν το Battlestations: Midway είναι συχνές στην βιομηχανία των games. Βγαίνει ένα πρωτότυπο παιχνίδι, όπως το Midway, έχει, όμως, αρκετά προβλήματα κι έτσι στο τέλος όλοι λένε ότι θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Λίγο αργότερα έρχεται το αναπόφευκτο sequel, που είναι βελτιωμένο σε όλους τους τομείς, καθώς οι παραγωγοί έχουν πάρει τα μαθήματά τους και ξέρουν τί να διορθώσουν. Tο Battlestations: Pacific είναι ένα τέτοιο sequel.

Αν έχετε παίξει τον πρώτο τίτλο, τότε θα βρεθείτε αμέσως στα νερά σας με το Battlestations: Pacific. Το παιχνίδι συνδυάζει στοιχεία δράσης και στρατηγικής με τον γνωστό πλέον τρόπο και σας τοποθετεί στην αρχηγία είτε των αμερικανικών, είτε των ιαπωνικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιστορία εδώ, παρά μόνο μια σειρά από μάχες τις οποίες καλείστε να δώσετε, προκειμένου να επικρατήσετε στην περιοχή έναντι του αντιπάλου σας. Κάποιες μάχες, όπως αυτές του Pearl Harbor, του Midway, του Guadalcanal κλπ, σίγουρα τις έχετε ακουστά. Το άξιο αναφοράς στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η προσθήκη του ιαπωνικού campaign, που σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε την ιστορία και να κάνετε την Ιαπωνία κυρίαρχο του Ειρηνικού. Ωραίο.

Σε κάθε αποστολή του Battlestations: Pacific, μπροστά σας ανοίγεται ένα πεδίο μάχης, κατά κανόνα σε θαλάσσια περιοχή. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι βρίσκεστε στον ωκεανό. Οι διαταγές που σας δίνονται αφορούν συνήθως την καταστροφή συγκεκριμένων στόχων και την κατάληψη ορισμένων σημαντικών σημείων του χάρτη, μέσω αποβάσεων. Το πώς θα καταφέρετε να εκπληρώσετε το εκάστοτε objective εξαρτάται από εσάς και από τις μονάδες που έχετε στη διάθεσή σας. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, στην διάθεσή σας θα βρεθούν αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια, ανάλογα με την αποστολή.

Ο χειρισμός των αεροπλάνων είναι απλός και εύκολος

Ο χειρισμός των αεροπλάνων είναι απλός και εύκολος

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του τίτλου, αυτό που τον διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, είναι η δυνατότητα που σας δίνει να αναλάβετε τον έλεγχο οποιασδήποτε μονάδας σας, καθώς και να δώσετε διαταγές στις υπόλοιπες. Με λίγα λόγια, δράση και στρατηγική. Οι πιθανότητες εδώ είναι πάμπολλες. Μπορείτε να στείλετε τις μονάδες σας να επιτεθούν σε άλλους στόχους, την στιγμή που εσείς έχετε αναλάβει τον κύριο. Μπορείτε να τις διατάξετε να σας συνοδεύσουν. Μπορείτε να βάλετε ένα σμήνος αεροπλάνων να κάνει βόλτες πάνω από κάποια σημαντική μονάδα σας για να την προστατεύει, όπως πχ το αεροπλανοφόρο. Μπορείτε να δημιουργήσετε σχηματισμούς με τα πλοία σας. Μπορείτε να επιτεθείτε στους στόχους σας με διάφορα είδη μονάδων. Βυθίστε τα εχθρικά πλοία με τορπίλες από το υποβρύχιο ή το θωρηκτό σας, ή βομβαρδίστε το από αέρος. Στείλτε ένα σμήνος να αντιμετωπίσει τα ερχόμενα εχθρικά βομβαρδιστικά, ή βασιστείτε στα αντιαεροπορικά όπλα των πλοίων και των βάσεών σας.

Αερομαχίες, ναυμαχίες και ότι άλλο θέλετε. Οι εναέριες, θαλάσσιες και υποθαλάσσιες αναμετρήσεις στο Battlestations: Pacific είναι θεαματικές και διασκεδαστικές. Oι αερομαχίες είναι οι πιο... συνηθισμένες από τα τρία είδη, καθώς δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από το τόσα combat flight games. Oι μάχες με υποβρύχια αποτελούν μια ευχάριστη προσθήκη, απαιτούν τρελή υπομονή και σωστή τακτική, αν και δεν είναι τόσο συχνές. Και έρχομαι στο πραγματικό highlight του παιχνιδιού, που δεν είναι άλλο από τις ναυμαχίες. Οι συμπλοκές μεταξύ των δικών σας πλοίων και των εχθρικών είναι εκπληκτικές. Οι ανταλλαγές κανονιοβολισμών, η κίνηση των πλοίων, οι ζημιές που παθαίνουν σε πραγματικό χρόνο, οι φωτιές που ξεσπούν πάνω τους κατά την διάρκεια των μαχών, οι καπνοί που βγαίνουν από διάφορα σημεία, οι άντρες που κινούνται πάνω στο κατάστρωμα, η κλίση που παίρνουν τα πλοία όταν έχουν χτυπηθεί, και διάφορα άλλα στοιχεία, κάνουν τις ναυμαχίες ένα χάρμα οφθαλμών και μια εμπειρία που δεν θα βρείτε σε άλλο videogame.

Προσέξτε την λεπτομέρεια στον σχεδιασμό του πλοίου

Προσέξτε την λεπτομέρεια στον σχεδιασμό του πλοίου

Στις αποστολές με αεροπλανοφόρα, μπορείτε να φέρνετε ενισχύσεις, δηλαδή νέα σμήνη αεροπλάνων και μάλιστα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το φορτίο τους, τί είδους βόμβες (ή τορπίλες) θα κουβαλάνε δηλαδή. Οπότε εδώ πρέπει και πάλι να σκεφτείτε στρατηγικά, με βάση τους στόχους που πρέπει να καταστρέψετε. Με την εκπλήρωση κάθε objective κερδίζετε ακόμα ένα είδος ενισχύσεων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται “power-ups” όπως η ισχυρότερη θωράκηση των πλοίων και τα δυνατότερα πυρά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ όσον αφορά τα αεροπλάνα, μπορείτε πχ να καλέσετε ένα σμήνος βομβαρδιστικών να ισοπεδώσει έναν στόχο. Τα παραπάνω θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά πότε θα τα χρησιμοποιήσετε, καθώς μπορούν να αλλάξουν την ροή της μάχης.

Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά έχει ο χάρτης, τον οποίο αργά ή γρήγορα θα αναγκαστείτε να συμβουλεύεστε συχνά για ευνόητους λόγους. Μέσω του χάρτη μπορείτε να επιλέγετε άμεσα τις μονάδες και τους δίνετε διαταγές, κάτι που θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο. Εξάλλου, ενδιαφέρον είναι και το σύστημα αναβάθμισης που διαθέτει το παιχνίδι. Όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε νέες μονάδες ή νέες εκδόσεις των υπάρχουσων μονάδων και σε κάθε αποστολή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια από αυτές. Με λίγα λόγια, πριν την αποστολή πρέπει να αποφασίσετε αν θα χρησιμοποιήσετε κάποιο εξελιγμένο αεροπλάνο, ή κάποιο αναβαθμισμένο πλοίο, ανάλογα με τις ανάγκες και το στιλ που παίζετε. Αν είστε σαν κι εμένα, θα προτιμήσετε το πλοίο, όχι μόνο για λόγους διασκέδασης αλλά και για λόγους δύναμης.

Οι ναυμαχίες είναι θεαματικότατες

Οι ναυμαχίες είναι θεαματικότατες

Ο χειρισμός της κάθε μονάδας είναι ρεαλιστικός και σχετικά εύκολος. Τα αεροπλάνα δεν κρύβουν εκπλήξεις, αλλά θα χρειαστείτε λίγο χρόνο προσαρμογής όσον αφορά τον έλεγχο των πλοίων και των υποβρυχίων, τα οποία κινούνται πολύ πιο αργά και στρίβουν πολύ πιο δύσκολα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο χειρισμός δίνει ακριβή αίσθηση του βάρους και του όγκου της μονάδας που κουμαντάρετε. Το ΑΙ ικανοποιεί πλήρως, είτε μιλάμε για αυτό των συντρόφων σας, είτε για το εχθρικό. Οι μεν φιλικές μονάδες ακολουθούν κατά γράμμα τις διαταγές σας, ενώ όταν τους έχετε πει να σας ακολουθήσουν, το κάνουν χωρίς πρόβλημα. Από την άλλη, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν οι κινήσεις των εχθρικών αντιτορπιλικών, τα οποία μόλις εντόπισαν το υποβρύχιό μου, με απότομες και αστραπιαίες μανούβρες κατάφεραν να βρεθούν από πάνω μου και με διέλυσαν με βόμβες βυθού! Το παιχνίδι μετράει λέμε!

Ένα από τα σημαντικότερα θετικά του Battlestations: Pacific είναι η αυθεντικότητα. Ο τίτλος περιέχει περισσότερες από 100 μονάδες, βασισμένες στα πραγματικά μοντέλα της εποχής. Η κάθε μονάδα είναι σχεδιασμένη με τρελή λεπτομέρεια, κι αυτό θα το προσέξετε και θα το εκτιμήσετε δεόντως στα πλοία. Τα μεν αεροπλάνα είναι πολύ μικρά, τα δε υποβρύχια είναι πολύ σκοτεινά, για ευνόητους λόγους. Όμως, τα διάφορα θωρηκτά, αντιτορπιλικά, αεροπλανοφόρα, φρεγάτες, μεταγωγικά κλπ, σας επιτρέπουν να θαυμάσετε την εξαίσια δουλειά που έχει γίνει στον σχεδιασμό. Το κερασάκι σε όλα αυτά, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι οι άντρες του πληρώματος που κινούνται στο κατάστρωμα. Από τη στιγμή που μιλάμε για αυθεντικότητα, καλό είναι να αναφέρω και την ύπαρξη των καμικάζι στο παιχνίδι. Μάλιστα, σε μια αποστολή ο μόνος τρόπος να τα καταφέρετε είναι να... θυσιαστείτε για το καλό της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας, πέφτοντας με το αεροπλάνο σας πάνω σε ένα αμερικανικό πλοίο γεμάτο με πυρομαχικά!

Πρέπει να τσεκάρετε συχνά τον χάρτη ώστε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή τί γίνεται στο πεδίο της μάχης

Πρέπει να τσεκάρετε συχνά τον χάρτη ώστε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή τί γίνεται στο πεδίο της μάχης

Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι το highlight των γραφικών είναι οι πανέμορφες και αυθεντικές μονάδες. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα στοιχεία του οπτικού τομέα δεν ξεχωρίζουν, αλλά τουλάχιστον την δουλειά τους την κάνουν. Τα εφέ όπως οι εκρήξεις και οι βόμβες που σκάνε στο νερό είναι ικανοποιητικά, τα καιρικά φαινόμενα όμορφα, ενώ τα πλοία, αν δεχθούν καίρια χτυπήματα, κόβονται στη μέση και βυθίζονται με ρεαλιστικό τρόπο. Καλό. Η θάλασσα φαίνεται ρεαλιστική, αλλά η στεριά (νησιά κλπ) ήθελαν λίγη δουλειά ακόμα. Το draw distance είναι σχετικά μεγάλο, κι έτσι μπορείτε να εντοπίζετε από μακριά τα εχθρικά αεροπλάνα και πλοία που πλησιάζουν. Το να βλέπετε από μακριά μια ολόκληρη ναυτική μοίρα να έρχεται κατά πάνω σας είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό θέαμα. Τέλος, το frame rate παραμένει σταθερό καθόλη την διάρκεια της εκάστοτε μάχης, ακόμα και σε περιπτώσεις που γίνεται χαμός.

Όσον αφορά τον ήχο, το τραγικό voice work ξεχωρίζει αρνητικά από το σύνολο. Τόσο οι Αμερικάνοι, όσο και οι Ιάπωνες, ακούγονται γελοίοι. Στους δεύτερους δίνουμε ένα ελαφρυντικό γιατί υποτίθεται ότι το να μιλούν περίεργα αγγλικά είναι... ρεαλιστικό. Οι Αμερικάνοι, όμως, θα σας κάνουν να γελάσετε με τους διαλόγους τους, οι οποίοι δυστυχώς είναι συχνοί. Η μουσική αν και κάπως επαναλαμβανόμενη, δεν κουράζει και ταιριάζει απόλυτα με το ιστορικό περιεχόμενο του τίτλου. Από εκεί και πέρα, οι κανονιοβολισμοί των πλοίων και τα υπόλοιπα πολεμικά εφέ είναι ρεαλιστικά, χωρίς, όμως, να αποτελούν κάτι το κορυφαίο.

Καταλαμβάνοντας ένα νησί στο Island Capture mode

Καταλαμβάνοντας ένα νησί στο Island Capture mode

Το εξαιρετικό gameplay του Battlestations: Pacific μεταφέρεται και online με το πλούσιο multiplayer μέρος που διαθέτει το παιχνίδι. Yπάρχουν πέντε modes για έως οκτώ παίκτες. Στο Escort η μία ομάδα πρέπει να προστατέψει συγκεκριμένους στόχους και η άλλη να τους καταστρέψει. Στο Siege, όπως καταλαβαίνετε και από το όνομα, έχουμε πολιορκίες νησιών και παραλιών. Στο Competitive αντιμετωπίζετε το εχθρικό ΑΙ σε συνεργασία με τους άλλους παίκτες, με στόχο, όμως, να σημειώσετε το κορυφαίο σκορ. Tο Duel είναι ένα είδος Deathmatch, όπου πρέπει να καθαρίσετε τους αντιπάλους σας. Και ολοκληρώνω με το Island Capture, που είναι με διαφορά το κορυφαίο mode. Στο Island Capture πρέπει να καταλάβετε όσες περισσότερες βάσεις του χάρτη μπορείτε, καθώς αυτές σας δίνουν Command Points. Όσο περισσότερες βάσεις και πόντους έχετε, τόσο περισσότερες και καλύτερες μονάδες μπορείτε να αποκτήσετε. Η oμαδική δουλειά και η στρατηγική είναι το κλειδί σε αυτό το mode, γι αυτό και το θεωρώ ανώτερο από τα υπόλοιπα. Είμαι σίγουρος πως θα το απολαύσετε κι εσείς!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Battlestations: Pacific περιέχει κάποιες βοηθητικές επιλογές, όπως tips, επεξηγήσεις του “πολέμου στη θάλασσα”, καθώς και training mode όπου μπορείτε να εξασκηθείτε με το κάθε είδος μονάδων. Μπορείτε ακόμα να παίξετε μόνοι σας στους χάρτες και στα modes του multiplayer για να προετοιμαστείτε, πριν ξαμολυθείτε online. Το Battlestations: Pacific είναι βελτιωμένο σε όλους τους τομείς σε σχέση με τον αξιόλογο προκάτοχό του και αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς μέχρι στιγμής. Όχι μόνο είναι καλό, αλλά είναι και διαφορετικό από τα άλλα. Τσιμπήστε χωρίς δεύτερη σκέψη.


+ Εξαιρετικός συνδυασμός δράσης και στρατηγικής
+ Οι ναυμαχίες
+ Αυθεντικές και λεπτομερείς μονάδες
+ Πλούσιο multiplayer
+ Η προσθήκη τους ιαπωνικού campaign

- Τραγικό voice work
- Όσοι δεν έχουν συνηθίσει στη χρήση στρατηγικής ίσως το βρουν δύσκολο

Βαθμολογία: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PC)
Έκδοση Eidos
Ανάπτυξη: Eidos Hungary
Διάθεση: Centric
Είδος: Action strategy
Παίκτες: 1-8
Επίσημο site: www.battlestations.net
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15/5/2009
PEGI: 12+