Battlefield: Bad Company 2 Review

, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010 0  

“Ένοπλη σύγκρουση μεταξύ κρατών, εμπλοκή σε πολεμικές δραστηριότητες.” Αυτός είναι ο βασικός ορισμός της λέξης “πόλεμος”, όπως θα τον βρείτε σε οποιοδήποτε ελληνικό λεξικό. Επειδή όμως εμείς εδώ στο Game 2.0 παραδίδουμε και μαθήματα γλώσσας, σας πληροφορούμε ότι πλέον o oρισμός έχει αλλάξει και στη θέση του είναι ένας άλλος: Battlefield Bad Company 2. Ναι, το πολυαναμενόμενο Bad Company 2 είναι εδώ και αποτελεί τον ορισμό του πολέμου. Βαριά κουβέντα αυτή ε; Κι όμως ισχύει.

Έχουμε μιλήσει για το πρώτο Bad Company και τα λάθη της ΕΑ και της DICE. Ένα από αυτά ήταν η περιορισμένη προώθηση του παιχνιδιού, την στιγμή που στην μετά-CoD4 εποχή κάτι τέτοιο ήταν τρελό αυτογκόλ. Ευτυχώς αυτό δεν επαναλήφθηκε με το Bad Company 2, και ενώ έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την κυκλοφορία του Modern Warfare 2. To αντίθετο θα έλεγα. Η ΕΑ και η DICE φρόντισαν να “επικοινωνήσουν” την ποιότητα του παιχνιδιού όσο το δυνατόν περισσότερο, εδώ και έναν χρόνο περίπου. Ως εκ τούτου, ήδη έχουμε παίξει δύο beta εκδόσεις και δύο demo (!), έχοντας πάρει μια ουσιαστική γεύση από τα όσα προσφέρει το multiplayer του BC2. Γι αυτό και δεν θα αναλωθώ σε εξαντλητικές λεπτομέρειες για το πώς δουλεύει, αφού τα περισσότερα τα γνωρίζετε. Παρεπιπτόντως, είναι η πρώτη φορά που ξεκινάω review μιλώντας για το multiplayer μέρος ενός παιχνιδιού και αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Aς ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το μεγαλύτερο προσόν του Battlefield: Bad Company 2 δεν είναι άλλο από το απίθανο gameplay που διαθέτει, για την ποιότητα του οποίου ευθύνονται πολλοί και διάφοροι παράγοντες. Η ομαλή και ρεαλιστική κίνηση των χαρακτήρων, ο σχεδιασμός των όπλων και η δύναμή τους, την οποία νιώθετε όταν πυροβολάτε, η ύπαρξη οχημάτων (μέχρι και... jet ski έχει το μενού!), η καταστροφή των περιβαλλόντων λόγω της εκπληκτικής Frostbite engine, η συνεχής ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των παικτών με ένα ολόκληρο σύστημα (squads) στημένο με βάση αυτήν, το βελτιστοποιημένο spotting system, οι έξυπνα σχεδιασμένοι χάρτες, ο χαμός που γίνεται σχεδόν κάθε στιγμή, είναι μερικοί από αυτούς τους παράγοντες. Γενικώς, το παιχνίδι αποπνέει μια αίσθηση ρεαλισμού και αληθοφάνειας, “τρέχει” καλύτερα και παίζεται πιο ευχάριστα από τα υπόλοιπα online FPS. Κάθε μάχη είναι διαφορετική από την προηγούμενη, κάθε γύρος που παίζετε αποτελεί και μια νέα εμπειρία. Συμμετέχετε σε μία ταινία με καταιγιστική δράση, που διαδραματίζεται εκείνη τη στιγμή και δεν έχει προμελετημένες σκηνές.

ΠΟ-ΛΕ-ΜΟΣ!

Το πιστολίδι πέφτει βροχή, καταστροφή παντού, πεζικό και οχήματα προελαύνουν, κραυγές αγωνίας και θανάτου, αντίξοες καιρικές συνθήκες και μορφολογία εδάφους, συνθέτουν ένα τοπίο που για τους πραγματικούς στρατιώτες είναι εφιαλτικό, αλλά για τους ψηφιακούς είναι... απόλαυση. Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού βοηθά σημαντικά στην επιτυχία του συνολικού πακέτου. Τα γραφικά σε γενικές γραμμές είναι πολύ όμορφα, τουλάχιστον με βάση τα στάνταρ των multiplayer shooters, αν και υπάρχουν ορισμένοι χάρτες καθώς και επίπεδα του story mode που απογοητεύουν και ξεχωρίζουν αρνητικά. Πάντως στοιχεία όπως τα εφέ, το animation, τα μοντέλα των χαρακτήρων κλπ εντυπωσιάζουν. Από την άλλη, ο ηχητικός τομέας δεν έχει ψεγάδια. Τα εφέ ίσως είναι τα καλύτερα που έχουμε ακούσει σε video game και συμβάλλουν τα μέγιστα στην δημιουργία πολεμικής ατμόσφαιρας, ενώ το voice cast κάνει εκπληκτική δουλειά, με συνέπεια οι ομιλίες Αμερικάνων και Ρώσων να κάνουν τις μάχες ακόμα πιο έντονες και αγωνιώδεις. Tέλος, με τo τρελό positional audio μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ξέρετε τί γίνεται γύρω σας.

Το Bad Company 2 διαθέτει τέσσερα modes: το Rush, το Conquest, το Squad Rush και το Squad Deathmatch. Το Rush λειτουργεί όπως ακριβώς το Gold Rush του πρώτου, με τους αμυνόμενους παίκτες να πρέπει να προστατέψουν δύο κιβώτια στην εκάστοτε βάση και τους επιτιθέμενους να πρέπει να τα καταστρέψουν. Το Conquest ανέκαθεν ήταν το κλασικό mode των Battlefield και εδώ περιλαμβάνεται εξαρχής, αντίθετα με ότι έγινε στο πρώτο BC, στο οποίο προστέθηκε αργότερα. Τρεις βάσεις, με τις δύο ομάδες να μάχονται για τον έλεγχό τους. To Squad Rush είναι μία μικρότερης κλίμακας έκδοση του Rush, με μόλις τέσσερις παίκτες σε κάθε ομάδα και ένα κιβώτιο σε κάθε βάση. Τέλος, το Squad Deathmatch απευθύνεται σε όσους βαρέθηκαν να προστατεύουν και να καταστρέφουν και απλά θέλουν... να σκοτώσουν. Σε αυτό συμμετέχουν έως τέσσερις ομάδες των τεσσάρων ατόμων και νικήτρια αναδεικνύεται αυτή που θα φτάσει τα 50 kills. Για όσους θέλουν τρελό ρεαλισμό, υπάρχει και η hardcore έκδοση των παραπάνω.

Αρκετές σκηνές του single player θυμίζουν Modern Warfare 2...

Το έχω πει και το ξαναλέω: το Rush mode είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στα online shooters τα τελευταία χρόνια. Για μένα, το μεγαλύτερο μέρος της απόλαυσης που προσφέρει το multiplayer του Bad Company 2 βρίσκεται σε αυτό το mode. Επιτιθέμενοι εναντίον αμυνόμενων και... όποιος αντέξει. Το μομέντουμ μπορεί να αλλάξει από βάση σε βάση και απαιτείται διαφορετικού είδους οργάνωση από την ομάδα σας, ανάλογα με τον ρόλο της κάθε φορά. Το Conquest ποτέ δεν το συμπάθησα ιδιαίτερα, αλλά έχει και αυτό τις στιγμές του. Τα δύο “μικρότερα” modes είναι οι ευχάριστες εκπλήξεις του παιχνιδιού, καθώς αποδεικνύονται πολύ πιο εθιστικά από ότι προσωπικά περίμενα. Ειδικά το Squad Deathmatch είναι ιδιοφυής προσθήκη, αφού δεν μιλάμε για απλές μάχες πεζικού. Στο κέντρο κάθε χάρτη υπάρχει ένα όχημα και έτσι η ομάδα που θα το προλάβει αποκτά το πάνω χέρι! Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε mode έχει το δικό του σετ χαρτών και αυτό θεωρητικά είναι καλό, αλλά αν προτιμάτε να παίζετε ένα συγκεκριμένο mode, θα σας φανούν πολύ λίγοι.

To παιχνίδι διαθέτει τέσσερις classes, με την κάθε μία φυσικά να έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο Assault είναι “λίγο απ' όλα”, ο Engineer ειδικεύεται στην χρήση και αντιμετώπιση των οχημάτων, ο Medic “γιατρεύει” και ο Recon είναι ο κλασικός sniper. Υπάρχει επίσης ένα πλήρες σύστημα αναβάθμισης και εξοπλισμού του χαρακτήρα σας. Όσο περισσότερο παίζετε και όσο καλύτερα τα πάτε, τόσο πιο σύντομα ξεκλειδώνετε νέα όπλα, gadgets και δυνατότητες. Όπως καταλαβαίνετε, οι σωστές επιλογές από μέρους σας εδώ είναι καθοριστικές για τις επιδόσεις σας στο πεδίο της μάχης. Όλα αυτά μπορείτε να τα εξετάσετε και με την ησυχία σας στα σχετικά μενού, όπου επίσης θα βρείτε αναλυτική παρουσίαση των στατιστικών και των κατορθωμάτων σας, καθώς και τα καθιερωμένα πλέον leaderboards. Άξιο αναφοράς είναι και το in-game store, μέσω του οποίου διατίθεται DLC. Kλείνοντας το θέμα του multiplayer, το Bad Company 2 αποτελεί μια ολοκληρωμένη online εμπειρία και να είστε σίγουροι πως δεν θα βρείτε ανάλογη πουθενά αλλού, προς το παρόν τουλάχιστον.

Ε τί διάολο, αυτή τη φορά θα μάθω να πιλοτάρω!

Περνώντας στο single player, ώρα για... προσγείωση, ευτυχώς όχι ανώμαλη (αλλά και πάλι προσγείωση). Πρωταγωνιστές είναι οι τέσσερις τυπάδες που γνωρίσαμε στο πρώτο Bad Company, στους οποίους έχει ανατεθεί μια νέα αποστολή από τον αμερικανικό στρατό: πρέπει να βρουν ένα μυστικό υπερόπλο που αναπτύσσουν οι... κακοί Ρώσοι, πριν προλάβουν να το χρησιμοποιήσουν εναντίον της Αμερικής. Αναλαμβάνετε και πάλι τον ρόλο του Preston Marlowe και μαζί με τους συντρόφους σας επισκέπτεστε διάφορες περιοχές του πλανήτη και καθαρίζετε εχθρούς. Δεν θα αποκαλύψω περισσότερα, όχι λόγω spoilers, αλλά γιατί... δεν αξίζει. Γενικώς, το single player είναι μια ακόμα περιπέτεια γεμάτη κλισέ, “αμερικανιές”, ομοιότητες με το Modern Warfare 2 και άλλα στοιχεία που έχουμε δεί πολλές φορές στο παρελθόν. Έχει τις αναλαμπές του, και κυρίως επιφυλάσσει κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά η γενικότερη εντύπωση που μου άφησε δεν είναι και η καλύτερη. Το ποιοτικό επίπεδο του multiplayer είναι τόσο ανώτερο, που πραγματικά δεν χωράει κανενός είδους σύγκριση.

Το Battlefield: Bad Company 2 αποτελεί το κορυφαίο online FPS που μπορείτε να αποκτήσετε αυτή τη στιγμή. Aπλά και όμορφα. Ναι, σε περίπτωση που αναρωτιέστε, είναι καλύτερο και πολύ πιο διασκεδαστικό από το multiplayer του Modern Warfare 2. Για το single player ισχύει το αντίθετο. Θα μου πείτε “για στάσου, και το single του MW2 πάνω-κάτω τα ίδια δεν προσφέρει;” Όχι, προσφέρει περισσότερα, ενώ αυτά που το BC2 προσπαθεί να κάνει, το MW2 τα κάνει καλύτερα. Για να κλείσουμε με τις συγκρίσεις, η κατάσταση είναι απλή και έχει ως εξής: αν θέλετε το απόλυτο multiplayer, τσιμπάτε Bad Company 2, αλλά αν θέλετε το πιο πλήρες πακέτο με ποιοτικό single, co-op και multi, το Modern Warfare 2 είναι το παιχνίδι που ζητάτε. Αυτά για να είμαστε και δίκαιοι. Προσωπικά όμως, αυτό εδώ δεν το αλλάζω ούτε με... σφαίρες. See you on the battlefield!

+ Για να μην τα πολυλογούμε, απλά είναι το κορυφαίο online FPS αυτή τη στιγμή, με το Rush mode να ξεχωρίζει
+ Απίθανος ήχος, πολύ καλά γραφικά
+ To single player επιφυλάσσει ορισμένες ευχάριστες εκπλήξεις...

- …που όμως δεν καλύπτουν την γενικότερη μετριότητα στην οποία κινείται
- Το multiplayer χρειάζεται επειγόντως περισσότερους χάρτες, ειδικά για τα κύρια modes
- Ορισμένα περιβάλλοντα είναι άσχημα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PS3 (Xbox 360, PC)
Έκδοση: EA
Ανάπτυξη: DICE
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: FPS
Παίκτες: 1-24 (PS3, 360), 1-32 (PC)
Επίσημο Site: badcompany2.ea.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 5/3/2010
PEGI: 18