Battlefield 3 Review

, Τετάρτη 2 Νοέμβριος 2011 0  

“Το Battlefield θα κυριαρχήσει στα FPS όπως κυριαρχεί το FIFA στα παιχνίδια ποδοσφαίρου”, τονίζει η ΕΑ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ανταγωνισμό. Το Battlefield 3, από τη στιγμή που το ανακοίνωσε, το πασάρει ως το νέο βασιλιά των FPS. Καταφέρνει όντως να ανέβει στο θρόνο; Η απάντηση δεν είναι τόσο... ξεκάθαρη. Τα δύο Bad Company ήταν ιδιαίτερα “χρήσιμα” παιχνίδια, καθώς εξυπηρέτησαν πολλούς σκοπούς. Είχαν ποιότητα, πούλησαν καλά, σύστησαν τη σειρά στους console gamers, “ανέβασαν” αισθητά τις μετοχές του Battlefield franchise, και αποτέλεσαν δύο μεγάλα βήματα για την δημιουργία του Battlefield 3. Ναι, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα BC και BC2 ήταν κάτι σαν “προετοιμασία” για την DICE, ενόψει της δημιουργίας του Battlefield 3. Πολύς ντόρος γι αυτό το παιχνίδι, το οποίο όμως σε γενικές γραμμές τον αξίζει.

Συνήθως στα reviews ξεκινάω από το single-player του εκάστοτε παιχνιδιού, εκτός κι αν κάνω review σε Battlefield, που πάω κατευθείαν στο multiplayer. Aυτό γιατί αδυνατώ να πάρω στα σοβαρά το single-player τους. Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο Bad Company, απογοήτευσαν οικτρά σε αυτόν τον τομέα. Όμως, είπαμε, με τα δύο παιχνίδια η DICE απέκτησε εμπειρία. Αποτέλεσμα, το campaign του Battlefield 3 να είναι αρκετά καλύτερο από ότι περίμενα. Το σενάριο δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας: Άραβες ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις με πυρηνικά, ενώ κάπου μπλέκονται και οι Ρώσοι. Ο τρόπος αφήγησης και η πλοκή όμως είναι τα στοιχεία που κλέβουν την παράσταση. Το παιχνίδι εξελίσσεται μέσω flashbacks, στη διάρκεια της ανάκρισης ενός Αμερικάνου πεζοναύτη. Πηγαίνοντας μπρος πίσω χρονικά, στο campaign αναλαμβάνετε τον ρόλο του ίδιου, ενός άλλου Αμερικάνου στρατιώτη, καθώς και ενός Ρώσου, και μεταφέρεστε στο Ιράν, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Η ιστορία είναι καλοφτιαγμένη και ενδιαφέρουσα από την αρχή ως το τέλος, με ωραίες ανατροπές που περιμένουμε από ένα blockbuster σαν και τούτο δω.

Μαζί με την ιστορία, στα συν συγκαταλέγω και την ατμόσφαιρα, και το γενικότερο feeling. Θυμάμαι την απίστευτη βαρεμάρα που ένιωθα όταν έπαιζα τo single-player των Bad Company. Στο Battlefield 3 δεν βαρέθηκα καθόλου. Το παιχνίδι έχει ατμόσφαιρα, ένταση, αγωνία, και στιλ ντοκιμαντέρ (αν και δεν λείπουν οι κινηματογραφικές στιμές) που του βγαίνει σε καλό. Δυστυχώς αποτυγχάνει να ξεχωρίσει στο gameplay. Παικτικώς, το campaign του Battlefield 3 είναι μία ακόμα στρατιωτική περιπέτεια, σαν τις πολλές που έχουμε παίξει τα τελευταία χρόνια. Απόλυτα γραμμικό, με συνηθισμένες μάχες, συνηθισμένο ΑΙ και QTEs με ελάχιστη αλληλεπίδραση, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι είναι για πέταμα. Απλά το όλο θέμα είναι υπερβολικά scripted, ακόμα και στις παραμικρές λεπτομέρειες. Κατά την διάρκεια του campaign μπαίνετε και σε οχήματα. Το κομμάτι όπου ελέγχετε τανκ στην έρημο του Ιράν είναι πολύ ωραίο, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και στο επίπεδο με το μαχητικό. Το παιχνίδι σας περιορίζει στον χειρισμό μόνο των όπλων του αεροσκάφους, προκαλώντας τρελό ξενέρωμα σε όποιον το παίζει για πρώτη φορά. Μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την DICE. Κρίμα.

Από τα πιο διασκεδαστικά μέρη ενός κατά τ' άλλα συνηθισμένου campaign.

Όσο καλό ή κακό κι αν είναι όμως το single-player, δεν παύει να είναι δευτερεύον. Τo Battlefield 3 θα το τσιμπήσετε πρωτίστως για το multiplayer και να είστε σίγουροι ότι θα... κολλήσετε. Το παιχνίδι είναι αρκετά διαφορετικό από Bad Company 2, με βελτιώσεις και προσθήκες σε όλους τους τομείς του multi. Καταρχάς, στο PC υποστηρίζονται έως 64 παίκτες (Conquest), αν και στις κονσόλες – που αφορά κυρίως αυτό το review – o αριθμός παραμένει στους 24, όπως στα προηγούμενα. Τα δύο βασικά modes είναι και πάλι τα Conquest και Rush, τα οποία πλαισιώνονται από τα επίσης γνωστά Squad Rush, Squad Deathmatch και το πρωτοεμφανιζόμενο Team Deathmatch. Στο Conquest οι δύο αντίπαλες ομάδες πρέπει να καταλάβουν βάσεις και να τις κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους για όσο το δυνατόν περισσότερο. Στο Rush οι επιτιθέμενοι πρέπει να καταστρέψουν τα κιβώτια (MCOMs) των αμυνόμενων. Στο Team Deathmatch αντιλαμβάνεστε τι γίνεται, όπως και στα άλλα δύο αν έχετε παίξει το BC2. Για να μην τα πολυλογούμε, το ζουμί είναι στα Conquest και Rush.

Ως συνήθως, υπάρχουν τέσσερις classes – Assault, Engineer, Support, Recon, η κάθε μία με τις δικές της ξεχωριστές ικανότητες και εξοπλισμό, αν και πλέον πολλά από τα όπλα είναι διαθέσιμα σε όλες. Το σύστημα προόδου έχει περισσότερο βάθος, και θα συνεχίσετε να ξεκλειδώνετε πράγματα ακόμα και στα ανώτερα levels. Η δυνατότητα παραμετροποίησης εκτείνεται σχεδόν στα πάντα. Κάθε όπλο και κάθε όχημα έχει τη δική του σειρά από unlocks. Μαζί με τον εξοπλισμό ξεκλειδώνετε και επιλέγετε perks (θωράκιση, ταχύτητα, περισσότερα πυρομαχικά κλπ) που ταιριάζουν στον τρόπο παιχνιδιού σας, ενώ τα ανώτερα από αυτά οφελούν ολόκληρη τη squad σας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι κερδίζετε πόντους οτιδήποτε κι αν κάνετε. Δεν μετράνε μόνο τα kills, η κατάληψη σημαιών, η καταστροφή/υπεράσπιση κιβωτίων κλπ, αλλά και πχ αν κάποιος συμπαίκτης σας κάνει spawn σε σας, ή αν συμβάλλετε στην εξόντωση ενός εχθρού με κατασταλτικά πυρά (suppressive fire). Φυσικά, επιστρέφει και ο γνωστός μηχανισμός των υπο-ομάδων (squads), με έως τέσσερις παίκτες στην κάθε μία, οι οποίοι μπορούν να κάνουν spawn ο ένας πάνω στον άλλο κλπ. Όλα τα παραπάνω (και ακόμα περισσότερα) έχουν ένα κοινό παρονομαστή: την τακτική και το ομαδικό παιχνίδι.

O χάρτης Caspian Border είναι όντως τόσο απολαυστικός όσο φαίνεται στα διάφορα trailer.

Η δράση στο multiplayer του Battlefield 3 είναι καταιγιστική. Για την ακρίβεια, είναι... πόλεμος, όποιο από τα μεγάλης κλίμακας modes κι αν παίζετε. Το πιστολίδι είναι απολαυστικό, τα όπλα πολλά, η αίσθησή τους απολαυστική. Οι μάχες με οχήματα, ανέκαθεν το σήμα κατατεθέν του Battlefield, έχουν γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσες, κυρίως λόγω δύο βασικών παραγόντων. Πρώτον, έχουμε την προσθήκη αεροσκαφών, τα οποία κάνουν δουλειά, αρκεί να μάθετε να τα χειρίζεστε (κάτι που προσωπικά δεν θα καταφέρω ποτέ). Έτσι πλέον οι μάχες είναι πιο “ολοκληρωμένες”, ενώ τις αερομαχίες μεταξύ των αεροσκαφών θα τις ζήλευαν πολλά combat flight sims. Δεύτερον, έχει αλλάξει ο τρόπος που παθαίνουν ζημιά τα οχήματα. Πλέον έχουν ένα “ενδιάμεσο” στάδιο ακινητοποίησης πριν επέλθει η ολοκληρωτική καταστροφή τους, δίνοντάς σας έτσι περισσότερο χρόνο να τα χρησιμοποιείτε, και βέβαια να τα επισκευάζετε αν είστε μηχανικοί. Επίσης, αν δεν έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, φτιάχνονται και μόνα τους με αργό ρυθμό. Πέρα από τα αεροπλάνα, στη διάθεσή σας βρίσκονται tanks, ελαφριά tanks, ελικόπτερα, μεταφορικά τεθωρακισμένα, βάρκες, τζιπ, και, το νέο αγαπημένο μου είδος, τα αντιαεροπορικά με το υπερπολυβόλο που θερίζει και προσφέρει απίστευτη ικανοποίηση. Όλα αυτά είναι τα διάφορα υλικά που τοποθετούνται πάνω στο παντεσπάνι, το οποίο δεν είναι άλλο από τους χάρτες. Σε αυτόν τον τομέα έχουμε μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το BC2. Οι χάρτες είναι μεγάλοι (κάποιοι ίσως υπερβολικά μεγάλοι για 24 παίκτες), καλοσχεδιασμένοι και με ποικιλία. Ακόμα και οι μικρότεροι που προορίζονται για μάχες πεζικού είναι διασκεδαστικοί!

Οι βελτιώσεις στο multiplayer του Battlefield 3 είναι πάρα πολλές, και δεν έχει νόημα να τις αναφέρω όλες μία προς μία. Θα επικεντρωθώ απλά σε κάποιες που θεωρώ άξιες αναφοράς. Πρώτα απ' όλα, πλέον μπορείτε να ξαπλώνετε στο έδαφος, κάτι που διευκολύνει τον αιφνιδιασμό των εχθρών, αλλά και το κρύψιμο από αυτούς. Τα μαχαιρώματα έχουν γίνει πιο... κινηματογραφικά, με ολόκληρα ειδικά animations εκτέλεσης των αντίπαλων παικτών που αιφνιδιάζετε. Τα μενού έχουν αλλάξει δραστικά σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, και θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να τα συνηθίσετε, όμως εν τέλει τη δουλειά τους την κάνουν άψογα. Όταν σας "ανασταίνει" συμπαίκτης, μπορείτε αν θέλετε να ακυρώσετε το revive αν πιστεύετε ότι θα ξαναπεθάνετε γρήγορα. Έχουμε επίσης καλοδεχούμενες λειτουργικές αλλαγές, όπως ο server browser, αλλά και η δυνατότητα να περιμένετε σε ουρά αναμονής αν ο server που θέλετε να μπείτε είναι προς το παρόν φουλαριστός. Τέλος, οι επιλογές εξατομίκευσης του χαρακτήρα σας είναι περισσότερες από ποτέ, από τα dog tags που σας ξεχωρίζουν, μέχρι τις στολές που φοράτε. Σε γενικές γραμμές, το multi είναι ότι ακριβώς περιμένετε από ένα παιχνίδι με το όνομα “ Battlefield 3”. Μεγάλης κλίμακας μάχες, δράση, τακτική, ομαδικότητα (συνήθως!), οχήματα, επιτέλους καλοί χάρτες (του BC2 οι περισσότεροι ήταν χάλια) και καταστροφή (περισσότερα γι αυτό στη συνέχεια).

Παρά τους αρχικούς φόβους λόγω της μικρότερης κλίμακας δράσης, τα αεροσκάφη δουλεύουν άψογα και στις κονσόλες.

Το τρίτο μέρος του Battlefield 3 είναι το co-op, το οποίο κινείται στο μοτίβο του campaign. Σε συνεργασία με έναν άλλο παίκτη, εκτελείτε διαφόρων ειδών μεμονωμένες αποστολές. Αν θέλετε να ξεφύγετε λίγο, αξίζει να ασχοληθείτε με το co-op, αλλά μέχρι εκεί. Δύσκολα θα το δείτε πιο σοβαρά. Το καλό είναι ότι η πρόοδός σας ξεκλειδώνει πράμα στο multiplayer. Συνοδευτικό του παιχνιδιού είναι το πολυσυζητημένο Battlelog, μια social networking υπηρεσία που σας επιτρέπει να αλληλεπιδράτε με φίλους και βέβαια να τσεκάρετε τα στατιστικά σας. Το Battlelog είναι εύχρηστο, γεμάτο πληροφορίες, και έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά προσωπικά θεωρώ τέτοιου είδους υπηρεσίες υπερεκτιμημένες.

Πολύς λόγος έχει γίνει για τον τεχνικό τομέα του Battlefield 3. Το παιχνίδι φαίνεται απίθανο στο PC, αλλά τελικά και στις κονσόλες δεν πάει πίσω. Ομολογώ ότι στο PS3 είναι ομορφότερο από ότι περίμενα. Τα μοντέλα χαρακτήρων και οχημάτων είναι λεπτομερή, ενώ στο multiplayer θα παρατηρήσετε ωραίες μικρές πινελιές, όπως τις εκφράσεις των χαρακτήρων όταν πυροβολούν. Ικανοποιητικό animation, φυσική κίνηση ανθρώπων και μηχανών. Οι φωτισμοί είναι εξαιρετικοί, τα χρώματα πλούσια και ζωντανά, και τα περιβάλλοντα ικανοποιούν, αν και από κοντά τα textures φαίνονται χάλια. Μεγάλο draw distance επίσης. Τα εφέ είναι πανέμορφα, και συνοδεύονται από στοιχεία που συμβάλλουν στην αίσθηση ρεαλισμού, όπως το κούνημα των δέντρων όταν πυροβολάει κάποιο τανκ που βρίσκεται κοντά τους. Σημειώνεται επίσης η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία aliasing, που κάνει τα γραφικά ακόμα πιο εντυπωσιακά. H εξαιρετική ατμόσφαιρα του Battlefield 3, κυρίως στο multi, οφείλεται εν πολλοίς στον οπτικό τομέα. Κι όμως, μέσα σε όλα αυτά δεν έχω αναφέρει την καταστροφή. Αυτό γιατί, έτσι όπως την έχει υλοποιήσει η DICE, δίνει την αίσθηση ότι κάνει ένα βήμα εμπρός και ένα πίσω. Ότι καταστρέφεται, καταστρέφεται με εκπληκτικό τρόπο, ενώ πλέον διαλύονται και ταβάνια/πατώματα. Το θέμα είναι ότι αρκετά στοιχεία του περιβάλλοντος δεν παθαίνουν καθόλου ζημιά. Στοιχεία που στο BC2 σίγουρα θα καταστρέφονταν. Ξενέρωμα και τρελό άκυρο. Κρίμα...

Kαλό για διασκέδαση με παρέα το co-op, αλλά μέχρι εκεί.

Από την άλλη, ο ήχος, ήταν, είναι, και θα είναι ένας τομέας στον οποίο η σειρά Battlefield παίρνει άριστα. Έτσι και το Battlefield 3, που θα σας αφήσει άναυδους με την ηχητική πανδαισία που προσφέρει. Στο επίκεντρο φυσικά τα εφέ, τα οποία είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε πολεμικό παιχνίδι. Παίξτε με τον ήχο στο φουλ και θα νιώσετε ότι πραγματικά βρίσκεστε σε πεδίο μάχης. Καλή δουλειά έχει γίνει και στο voice acting στο campaign, με το καστ να περιλαμβάνει γνωστά ονόματα (με τις φάτσες τους!), όπως οι Glenn Morshower και Gideon Emery. Σχετικά καλές είναι και οι oμιλίες, οι φωνές και οι κραυγές των στρατιωτών στο online. Όσο για τη μουσική, το μοντέρνο remix του κλασικού theme του Battlefield κλέβει την παράσταση, και μάλιστα παίζει και στο multiplayer, όταν η μάχη πλησιάζει στο τέλος και η αγωνία εκτοξεύεται στα ύψη!

Είναι τελικά το Battlefield 3 ο νέος βασιλιάς των FPS; Εν τέλει αυτό εξαρτάται από τα γούστα του καθενός. Το Battlefield 3 είναι η κορυφαία πολεμική multiplayer εμπειρία που μπορείτε να απολαύσετε αυτή τη στιγμή, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι για πολύ πολύ καιρό. Προσωπικά το απολαμβάνω τρελά και διασκεδάζω σε κάθε ματς και κάθε χάρτη που παίζω, περισσότερο από οποιαδήποτε φάση της ενασχόλησής μου με το BC2 εδώ και ενάμισι χρόνο. Από την άλλη, αν δίνετε μεγάλο βάρος στο campaign (single-player ή και co-op) τέτοιου είδους τίτλων, παίζει να μην ικανοποιηθείτε στο έπακρο, καθώς το παιχνίδι δεν προσφέρει τίποτα το ξεχωριστό. Σαν σύνολο όμως έχει απόλυτα θετικό πρόσημο, και επειδή το multiplayer είναι το ζουμί, η αγορά του Battlefield 3 είναι... απαραίτητη. Τσιμπήστε!

+ Το κορυφαίο πολεμικό multiplayer αυτή τη στιγμή
+ Tanks, jets, κλπ – πόρωση!
+ Ηχητικά εφέ βγαλμένα κατευθείαν από την... πραγματικότητα
+ Πολεμική ατμόσφαιρα
+ Ανέλπιστα καλή ιστορία/πλοκή
+ Από τα πια εντυπωσιακά console games, λόγω κλίμακας

- Υπερβολικά γραμμικό και scripted το campaign
- “Πετσοκομμένη” καταστροφή
- Κάποιοι χάρτες είναι υπερβολικά μεγάλοι για 24 παίκτες

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PS3 (review), Xbox 360, PC
Έκδοση: EA
Ανάπτυξη: DICE
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: FPS
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: www.battlefield.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 27/10/2011
PEGI: 16