Battlefield 1943 Review

, Τετάρτη 15 Ιούλιος 2009 0  

battlefield 1943 _startΠαιχνίδι Battlefield, μόνο multiplayer, με τιμή €13 (1200 MS Points). Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ονειρικό συνδυασμό, ο οποίος γίνεται πραγματικότητα με το Battlefield 1943. Aπό την στιγμή που ανακοινώθηκε ο τίτλος, γνωρίζαμε ότι θα ήταν κάτι ξεχωριστό. Το άμεσο sequel του Battlefield 1942 είναι επιτέλους μαζί μας και αποδεικνύει (ξανά) ότι κανείς δεν ξέρει να σχεδιάζει online shooters, ή μάλλον “war games”, όπως η DICE.

Όταν μιλάμε για τίτλο Battlefield, δεν αναφερόμαστε μόνο στο πιστολίδι. Αναφερόμαστε στα οχήματα, στην πολεμική ατμόσφαιρα, στην αυθεντικότητα και εσχάτως, στην απόλυτη καταστροφή, λόγω της Frostbite Engine, που πρωτοείδαμε εν δράση στο Bad Company. Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν το Battlefield 1943. Το παιχνίδι ουσιαστικά είναι μια 'arcade' έκδοση του Bad Company και αυτό εν τέλει αποδεικνύεται κίνηση ματ της DICE. Μην γελιέστε, το BC, παρά τα προβλήματά του, εξακολουθεί να αποτελεί το πιο διασκεδαστικό online FPS αυτήν τη στιγμή.

Το Battlefield 1943 στοχεύει ξεκάθαρα σε ένα άλλο κοινό. Απευθύνεται στους gamers που επιθυμούν ένα άμεσο, φτηνό, εύκολο στην εκμάθηση, arcade online shooter, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να “χαθούν” στην... άβυσσο των στατιστικών, των upgrades, των αμέτρητων modes κλπ, που συναντάμε στο Halo και στο Call of Duty. To Battlefield 1943 είναι “φτωχό”, καθώς διαθέτει μόλις τέσσερις χάρτες και μόλις δύο modes. Επίσης, είναι “ρηχό”. Σας τα δίνει όλα από την αρχή, δεν ξεκλειδώνετε τίποτα, οπότε η προαγωγή σε ανώτερο rank αφορά κυρίως την... περηφάνια σας. Με λίγα λόγια μπαίνετε κατευθείαν στην μάχη χωρίς να έχετε εκκρεμότητες. “Φτωχό” και “ρηχό”. Δύο αρνητικά που εν τέλει δεν είναι αρνητικά, γιατί μιλάμε για έναν τίτλο που κοστίζει λίγο παραπάνω από €10.

Aμερικάνοι εναντίον Ιαπώνων και... όποιος αντέξει!

Aμερικάνοι εναντίον Ιαπώνων και... όποιος αντέξει!

Το παιχνίδι χρονικά τοποθετείται στην εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στο μέτωπο του Ειρηνικού. Αμερικάνοι και Ιάπωνες μάχονται για την κυριαρχία διαφόρων νησιών. Όπως και στο Bad Company, έτσι κι εδώ, υποστηρίζονται έως 24 παίκτες. Το κεντρικό mode είναι το κλασικό Conquest, το οποίο διαθέτει τρεις χάρτες-νησιά (Ιwo Jima, Guadalcanal, Wake Island), που είναι σχεδιασμένα συμμετρικά. Σε κάθε χάρτη υπάρχουν πέντε βάσεις και η κάθε ομάδα προσπαθεί να πάρει υπό την κατοχή της όσο πιο πολλές μπορεί και να τις κρατήσει για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. Η ομάδα που έχει τις λιγότερες βάσεις χάνει ενισχύσεις πιο γρήγορα. Μόλις αυτές μηδενιστούν, χάνει το παιχνίδι. Με λίγα λόγια, κάθε φορά που πεθαίνετε και ξαναμπαίνετε στη δράση, οι ενισχύσεις της ομάδας μειώνονται. Όσο λιγότερες βάσεις έχετε υπό την κατοχή σας, τόσο πιο γρήγορα μειώνονται οι ενισχύσεις σας.

Έχετε να επιλέξετε από τρεις classes, με την κάθε μία να έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και φυσικά διαφορετικό εξοπλισμό. Ο Rifleman αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για τους αρχάριους, ο Infantry soldier είναι ο κατάλληλος για όσους αρέσκονται στην χρήση οχημάτων, ενώ ο Scout είναι ουσιαστικά ο Sniper και προτείνεται σε όσους θέλουν να καθαρίζουν τους εχθρούς τους από μακριά, χωρίς να εμπλέκονται σε κοντινές μονομαχίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθε class όχι μόνο είναι διαφορετική από τις άλλες δύο, αλλά διαφέρει και ανάλογα με το αν παίζετε ως Αμερικάνοι ή Ιάπωνες. Φανταστική προσοχή στην λεπτομέρεια.

Ξεκινάτε το εκάστοτε match από το αεροπλανοφόρο σας και μπορείτε να μεταφερθείτε στον χάρτη με διάφορες βάρκες. Αλλιώτικα, μπορείτε να τσιμπήσετε ένα από τα διαθέσιμα αεροπλάνα. Μόλις πατήσετε το πόδι σας στο νησί, τώρα, θα βρείτε τζιπάκια και tanks. Καθώς οι δύο ομάδες αρχίζουν να μάχονται για τις βάσεις, η δράση γίνεται καταιγιστική, οι σφαίρες και τα πυρά πέφτουν βροχή. Είτε είστε “on foot”, είτε οδηγείτε κάποιο όχημα, θα απολαύσετε την πολεμική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Υπάρχουν στιγμές που γίνεται πραγματικά χαμός! Καθώς μαθαίνετε τους χάρτες, τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε βάσης, την μορφολογία του εδάφους, θα αρχίσετε να σκέφτεστε τακτικές. Θα αρχίστε να ενεργείτε πιο ψύχραιμα, θα αρχίστε να προβλέπετε τις κινήσεις των αντιπάλων, να ζυγίζετε τα “υπερ” και τα “κατά” της κάθε (μετα)κίνησής σας και να επιλέγετε σε ποια βάση θα επιτεθείτε (ή ποια βάση θα υπερασπιστείτε φυσικά) και πώς. Στο Conquest mode το κλειδί είναι να βρίσκεστε στο σωστό μέρος, την σωστή στιγμή.

Τα αεροπλάνα είναι πανίσχυρα αλλά πρέπει να μάθετε να τα πιλοτάρετε

Τα αεροπλάνα είναι πανίσχυρα αλλά πρέπει να μάθετε να τα πιλοτάρετε

Η συνεργασία με τους άλλους παίκτες της ομάδας είναι πολύ σημαντική στο Battlefield 1943. Να σημειώσω εδώ ότι χρησιμοποιείται το γνωστό από το Bad Company σύστημα των squads τεσσάρων ατόμων, μόνο που πλέον έχετε περισσότερες επιλογές όσον αφορά το πού θα εμφανιστείτε στον χάρτη. Μπορείτε επίσης να μην ανήκετε σε squad και να... σολάρετε όπως θέλετε. Φυσικά, έχετε τη δυνατότητα να εμφανιστείτε και σε οποιαδήποτε βάση έχει στην κατοχή της η ομάδα σας και εδώ απαιτείται στρατηγική σκέψη από μέρους σας, για ευνόητους λόγους. Τώρα όσον αφορά την δράση, το ιδανικό είναι να επιτίθεστε ή να υπερασπίζεστε την εκάστοτε βάση με παρέα, γιατί έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να υπερισχύσετε. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να είστε κοντά στην σχετική σημαία για κάποια δευτερόλεπτα, προκειμένου να πάρετε την βάση υπό τον έλεγχό σας. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορούν να γίνουν πολλά... Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση από μέρους σας.

Τα οχήματα λειτουργούν καλύτερα από ότι στο Bad Company. Τα τζιπάκια είναι πιο γρήγορα, τα tanks επιτέλους συμπεριφέρονται σαν πραγματικά tanks και σκαρφαλώνουν σχεδόν παντού, ενώ τα αεροπλάνα είναι σίγουρα πιο εύκολα στον χειρισμό από τα ελικόπτερα του BC. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα αεροπλάνα είναι για όλους. Αντίθετα, αποτελούν το μόνο στοιχείο του παιχνιδιού που απαιτεί χρόνο προσαρμογής, λόγω του σχετικά δύσκολου χειρισμού. Είπαμε “arcade”, αλλά μην το παρακάνουμε κιόλας! Αν δε τα πράγματα γίνουν σκούρα, μπορείτε να βγείτε από το αεροπλάνο και να προσγειωθείτε στο έδαφος με αλεξίπτωτο. Άξια αναφοράς είναι και η δυνατοτητα που έχετε ανά διαστήματα να εξαπολύετε αεροπορικό βομβαρδισμό, μέσω ενός συγκεκριμένου bunker που θα βρείτε σε κάθε πίστα. Όταν η δυνατότητα γίνει διαθέσιμη, μπορείτε να μπείτε στο bunker και από εκεί και πέρα να κατευθύνετε μια ομάδα βοβμαρδιστικών πάνω από τον χάρτη και να βομβαρδίσετε ότι θέλετε, όπου θέλετε. Καλό και χρήσιμο, αρκεί βέβαια να είστε αποτελεσματικοί. Every bomb counts!

Απόβαση στο Wake Island!

Απόβαση στο Wake Island!

Το δευτερεύον μέρος του Battlefield 1943 είναι το Air Superiority mode. Εδώ η δράση διαδραματίζεται στον χάρτη Coral Sea και μπορείτε να πάρετε μόνο αεροπλάνα. Υπάρχει μια κεντρική περιοχή στον χάρτη και όποια ομάδα την ελέγχει κερδίζει. Όπως καταλαβαίνετε, η διασκέδασή σας με το συγκεκριμένο mode εξαρτάται από το ταλέντο σας όσον αφορά τον χειρισμό των αεροπλάνων. Είστε καλοί πιλότοι; Θα σας αρέσει. Είστε της πλάκας, σαν κι εμένα; Θα βαρεθείτε σύντομα. Εντωμεταξύ, κατά την διάρκεια του match, αφού έχετε πεθάνει και έχετε ξαναεμφανιστεί δηλαδή, είστε αναγκασμένοι να περιμένετε στο αεροπλανοφόρο μέχρι να εμφανιστεί κάποιο αεροπλάνο και να το τσιμπήσετε, αν δεν σας προλάβει κάποιος άλλος φυσικά. Χάσιμο χρόνου τρελό. Το Air Superiority είναι ενδιαφέρουσα προσθήκη, αλλά τίποτα παραπάνω. Τουλάχιστον έχει κινηματογραφικές αερομαχίες...

Όπως είπαμε, το Battlefield 1943 σε γενικές γραμμές είναι εύκολο στην εκμάθηση. Διαθέτει ένα αναλυτικό και αρκετά διασκεδαστικό tutorial, ενώ περιέχει και μενού με λεπτομερείς εξηγήσεις για τον σκοπό σας στο παιχνίδι, τις δυνατότητες της κάθε class κλπ. Mιλάμε για τίτλο πολύ φιλικό προς τον χρήστη. Από εκεί και πέρα, οι χάρτες είναι σχεδιασμένοι με αριστοτεχνικό τρόπο και οι βάσεις είναι τοποθετημένες σε σημεία στρατηγικής σημασίας. Το πόσο σημαντική είναι η κάθε μία, όμως, το αποφασίζετε εσείς και πράττετε ανάλογα. Σπάνια συναντάμε σε arcade shooter τέτοια δόση στρατηγικής. Eιδική μνεία αξίζει και η επιλογή 'Private Match', την οποία θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα όσοι ανήκετε σε clans, καθώς μπορείτε να καλέσετε αποκλειστικά φίλους, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως μπει κανένας... άσχετος. Τέλος, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα βραβεία και τα στατιστικά σας, ενώ τα leaderboards σας επιτρέπουν να δείτε πού βρίσκεστε σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες.

Μάχες με tanks... Ναι, αυτό είναι Βattlefield!

Μάχες με tanks... Ναι, αυτό είναι Βattlefield!

Παρόλο που μιλάμε για καθαρά multiplayer game, οπτικά το Battlefield 1943 είναι αυθεντικότατο. Οι χάρτες-νησιά όντως μοιάζουν με τροπικά τοπία του Ειρηνικού Ωκεανού, οι στρατιώτες είναι σχεδιασμένοι με ικανοποιητική λεπτομέρεια, τα οχήματα, και ειδικά τα tanks, είναι χάρμα οφθαλμών, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν τα πλούσια και ζωντανά χρώματα. To draw distance είναι μεγάλο και τα εφέ όμορφα. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί την Frostbite Εngine του Bad Company, που θεωρητικά σημαίνει ότι τα περιβάλλοντα καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς αυτή η καταστροφή είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Κόβονται δέντρα, πυλώνες ηλεκτρικού κλπ, ορισμένα από τα κτίρια καταστρέφονται, αλλά μην περιμένετε πολλά πράγματα. Σε γενικές γραμμές, και όσον αφορά τα γραφικά πάντα, το Battlefield 1943 είναι κάποια κλικ πιο κάτω από το Bad Company, κάτι λογικό, αφού μιλάμε για downloadable game.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί είναι ικανοί να ισοπεδώσουν ολόκληρες βάσεις

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί είναι ικανοί να ισοπεδώσουν ολόκληρες βάσεις

Εκεί που τα πάει εξίσου καλά με τον μεγάλο του αδελφό, είναι στον ηχητικό τομέα. Οι μηχανές των αεροπλάνων καθώς αυτά πετούν πάνω από το κεφάλι σας, οι ερπίστριες των tanks καθώς αυτά ισοπεδώνουν ολόκληρα δάση, οι βάρκες καθώς σκίζουν τα κύμματα ενώ κατευθύνονται προς τις παραλίες, οι πυροβολισμοί, οι κραυγές και οι ομιλίες εχθρών και φίλων που διαφέρουν ανάλογα με την εθνικότητα, και πάμπολλα άλλα εφέ, συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους συντελεστές της εκπληκτικής ατμόσφαιρας που διαθέτει το παιχνίδι. Φυσικά, το κλασικό theme της σειράς Battlefield είναι κορυφαίο, όπως πάντα.

Η DICE έκανε και πάλι το θαύμα της. Το Battlefield 1943 είναι απλό, διασκεδαστικό, φτηνό, προσιτό και κυρίως είναι... Battlefield. Επιβάλλεται να το έχετε στην (ψηφιακή) συλλογή σας.

+ Διασκεδαστικό
+ Απλό
+ Προσιτό
+ Φτηνό
+ Εκπληκτικός ήχος

- Περιορισμένος βαθμός καταστροφής
- Το Air Superiority mode

Βαθμολογία: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3, PC)
Έκδοση EA
Ανάπτυξη: DICE
Διάθεση: EA
Είδος: Online FPS
Παίκτες: 24
Επίσημο site: www.battlefield1943.com
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8/7/2009, Σεπτέμβριος (PC)
PEGI: 16+