Bad Company multiplayer > COD4 mutliplayer – Τα 10 γιατί

, Κυριακή 21 Σεπτέμβριος 2008 0  

Προς όλους τους φανατικούς fans του COD4: Ναι, καλά διαβάσατε στον τίτλο. Πρόκειται να διαπράξω την «ιεροσυλία» να αποκαλέσω το multiplayer ενός άλλου παιχνιδιού ανώτερο από αυτό του Call Of Duty 4. Αλλά πρέπει να το αντέξετε. Πρέπει να σεβαστείτε την αντίθετη από την δική σας άποψη. Πρέπει να την αναλύσετε με προσοχή και να δείτε μπας και έχω δίκιο σε τελική ανάλυση. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο. Κάποτε ήμουν και εγώ ένας από εσάς…

Ώσπου μια φορά και έναν καιρό κυκλοφόρησε ένα ακόμα στρατιωτικό FPS, oνόματι Battlefield Bad Company. Tελικά αποδείχτηκε πως κάθε άλλο παρά «ένα ακόμα στρατιωτικό FPS» ήταν. Για μένα τουλάχιστον. Το Bad Company έγινε ο σύντροφός μου στις μοναχικές νύχτες του καλοκαιριού. Όταν οι άλλοι ήταν σε clubs, παραλίες κλπ, κάνοντας δηλαδή τα «φυσιολογικά» πράγματα της εποχής, εγώ είχα μεταφερθεί σε μία άλλη πραγματικότητα. Όταν οι άλλοι έπιναν τα ποτάκια τους στο μπαρ και έπαιζαν beach volley με τις κοπέλες τους, εγώ έτρεχα στις πεδιάδες του Harvest Day, να ξεφύγω από τα εχθρικά πυρα. Κατάπινα χιλιόμετρα στην έρημο του Oasis, προκειμένου να φτάσω στα εχθρικά κιβώτια γρήγορα και να αιφνιδιάσω την αντίπαλη ομάδα. Κινιόμουν σαν αίλουρος ανάμεσα στην βλάστηση του Over and Out ώστε να μαχαιρώσω πισώπλατα τον ανυποψίαστο εχθρό που βομβάρδιζε με ρουκέτες την βάση μας. Ισοπέδωνα ολόκληρα δάση με το τανκ μου στο End of the Line για να εντοπίσω το αντίπαλο πεζικό που τα χρησιμοποιούσε για να περάσει απαρατήρητο.

Το καλοκαίρι του 2008 για μένα σημαδεύτηκε από το Bad Company. Ευτυχώς αυτό φαίνεται πως ισχύει και για αρκετές χιλιάδες (εκατομμύρια;) άλλους gamers, αν κρίνουμε από την πρόσφατη πτώση του COD4 από την κορυφή του Xbox Live Top 10 (αν και από τότε έχει επανακάμψει). Αυτό σημαίνει πως πολλοί άλλοι είδαν το φως. Σημαίνει πως πολλοί άλλοι αποφάσισαν να αντισταθούν στο τυρρανικό καθεστώς που από τον προηγούμενο Νοέμβριο έχει επιβληθεί στον κόσμο του online gaming. Eπιτέλους κάποιος σήκωσε το ανάστημά του ενάντια στον δικτάτορα με το όνομα COD4.

Προς τιμήν λοιπόν αυτού του συμβόλου του ξεσηκωμού και της επανάστασης, δημιούργησα το ακόλουθο Top 10. Πρόκειται για τους δέκα πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους το multiplayer του Bad Company είναι ανώτερο από αυτό του Call Of Duty 4. Για ρίξτε μία ματιά…

1. Τα γραφικά. Το Bad Company διαθέτει εκπληκτικά μοντέλα χαρακτήρων, όμορφα textures, μεγαλύτερη κλίμακα και ομορφότερα περιβάλλοντα από το COD4, την στιγμή μάλιστα που το 90% αυτών των περιβαλλόντων μπορεί να καταστραφεί.

Οι χαρακτήρες είναι εκπληκτικά σχεδιασμένοι από την...κορυφή ως τα νύχια

Οι χαρακτήρες είναι εκπληκτικά σχεδιασμένοι από την...κορυφή ως τα νύχια

2. Ο ήχος. Το positional audio του Bad Company είναι πιθανότατα το καλύτερο αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως είδους παιχνιδιού. Ως αποτέλεσμα, όταν παίζετε multiplayer έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε μέσα σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης.

3. Οι χάρτες. Όπως σε κάθε Battlefield παιχνίδι, οι χάρτες του Bad Company είναι τεράστιοι και σίγουρα μεγαλύτεροι από αυτούς του COD4. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλές και εντελώς διαφορετικές τακτικές κάθε φορά για να επικρατήσετε στη μάχη.

4. Υποστηρίζονται μέχρι και 24 παίκτες. Έξι περισσότεροι δηλαδή από το max του COD4 (στις κονσόλες). Γι αυτό και είτε οι servers είναι γεμάτοι είτε όχι, πάντα υπάρχουν αρκετοί παίκτες ώστε να γίνεται πανικός. Ειδικά με 24 άτομα, η αίσθηση του full-scale πολέμου είναι απολαυστική και πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

5. Τα οχήματα. Λατρεύω τα online shooters τα οποία περιλαμβάνουν και οχήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τανκς, τζιπ, ελικόπτερα κλπ υπό τον έλεγχό σας μετατρέπονται σε εργαλεία για να σπείρετε τον τρόμο και την καταστροφή. Έχει οχήματα το COD4? Thought so…

Τανκς, ελικόπτερα, τζιπ...οι μάχες με οχήματα είναι απολαυστικές

Τανκς, ελικόπτερα, τζιπ...οι μάχες με οχήματα είναι απολαυστικές

6. To Gold Rush mode. To Bad Company έχει ένα βασικό mode (ας ξεχάσουμε το απογοητευτικό Conquest) αλλά τί mode. Πολύ απλά, πρόκειται για ότι πιο έξυπνο έχω δει στα online shooters τα τελευταία χρόνια. Πρωτότυπο και απαιτεί ομαδική δουλειά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

7. Ζωή και respawn. Αντίθετα με το noob-friendly COD4, στο Bad Company ο χαρακτήρας σας δεν αυτοθεραπεύεται με μαγικό τρόπο αλλά χρειάζεται medic ή ειδική ένεση. Επίσης, αντίθετα με το noob-friendly COD4, αν πεθάνετε πρέπει να περάσουν κάποια δευτερόλεπτα για να ξαναεμφανιστείτε στον χάρτη. Τα παραπάνω σας αναγκάζουν να σκεφτείτε προσεκτικά, να χρησιμοποιήσετε τακτική και όχι να πάτε αμέσως να τους φάτε όλους σε στυλ Rambo.

8. Oι classes. Πολλά από τα perks στο COD4 είναι άχρηστα και η ύπαρξή τους είναι διακοσμητική. Στο Bad Company κάθε μία από τις πέντε classes είναι εξαιρετικά χρήσιμη και συνήθως οι ομάδες που περιέχουν ισορροπημένο αριθμό από assault, specialist, recon, support και demolition χαρακτήρες στο τέλος επικρατούν.

9. Τα καταστρεφόμενα περιβάλλοντα. Η Frostbite engine επιτρέπει την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των περιβαλλόντων στο Bad Company. Aυτό όχι μόνο αυξάνει το θέαμα, αλλά πάνω από όλα αλλάζει τον τρόπο παιχνιδιού, καθώς πλέον ο δρόμος προς τον εχθρό ή κάποιο objective μπορεί να ανοιχτεί από εσάς, ενώ σχεδόν κανένα σημείο δεν παρέχει εγγυημένη κάλυψη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

10. Οι ειδικές δυνατότητες της κάθε class. Αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες. Πχ ένας ελεύθερος σκοπευτής από εκεί που αποτελεί dead meat για την ομάδα, ξαφνικά μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος γιατί με την laser-guided βόμβα έβγαλε από την μέση το τανκ που ήταν έτοιμο να καταστρέψει το gold crate. Α και κύριοι της Infinity Ward, δεν θέλω να πρέπει να κάνω 7-kill strike για να…καλέσω το ελικόπτερο, θέλω να ΠΙΛΟΤΑΡΩ το ελικόπτερο, και μάλιστα αυτό να είναι διαθέσιμο από την αρχή του match.

Sniper εναντίον Support...κάθε class έχει και έναν άσσο στο μανίκι

Sniper εναντίον Support...κάθε class έχει και έναν άσσο στο μανίκι

Tιμητική αναφορά. Στο Βad Company δεν υπάρχει Martyrdom. Αυτό τα λέει όλα…

Το Call of Duty 4 έχει πλεόν φύγει από το επίπεδο απλού παιχνιδιού και έχει περάσει σε επίπεδο φαινομένου. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. To παραπάνω άρθρο μπορεί να έχει σατυρικό τόνο, αλλά καλό είναι όμως να κοιτάμε και αλλού κάποιες φορές, ειδικά από τη στιγμή που κυκλοφορούν ποιοτικότατοι τίτλοι όπως το Bad Company. Κeep playing…