Back to the Future Episode 1: It's About Time Review

, Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011 0  

Back to the future λοιπόν, άλλο ένα κινηματογραφικό franchise που αν και καθυστερημένα βρίσκει το δρόμο του για τη βιομηχανία των videogames. Η γνωστή πλέον Telltale Games (Sam and Max, Tales of Monkey Island) μας προσφέρει τη συνέχεια ουσιαστικά της τριλογίας των ταινιών Επιστροφή στο Μέλλον. Άλλο που δεν ήθελα φυσικά και αφού βασάνισα τον Termi με βραστά αυγά κατάφερα να πάρω στα χέρια μου το πρώτο από τα πέντε επεισόδια. Αν το παιχνίδι ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου θα το μάθετε στη συνέχεια.

Αρχικά ας πάμε πίσω στο χρόνο, όπως και οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, για να σας θυμίσω κάποια πράγματα. Η πρώτη ταινία BTTF βγήκε το 1985 με πρωταγωνιστές τους Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, και Crispin Glover. Πρόκειται για μια κωμωδία με ήρωα τον έφηβο Marty McFly, ο οποίος από λάθος (τα έχουν αυτά τα πειράματα με το χωροχρόνο) θα ταξιδέψει από το 1985 πίσω στο 1955. Εκεί θα γνωρίσει τους γονείς του όπου και θα βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν η μητέρα του θα αρχίσει να του δείχνει το ερωτικό της ενδιαφέρον απέναντί του.

Ο Marty πρέπει να διορθώσει αυτή τη μικρή “ανωμαλία” και να καταφέρει να φέρει τους γονείς του πιο κοντά ώστε να ερωτευθούν και εν τέλει να παντρευτούν, τέλος με τη βοήθεια του τρελοεπιστήμονα Dr. Emmett "Doc" Brown πρέπει να επιστρέψει στο 1985. Οι επόμενες 2 ταινίες εκτυλίσσονται στο 2015 και στο 1885 αντίστοιχα με τους δυο ήρωες και πάλι σε τρελές περιπέτειες. Δεν θα πω περισσότερα για να μην σας το χαλάσω μιας και μπορείτε πλέον να παραγγείλετε την blu-ray έκδοση τη τριλογίας και να την απολαύσετε από την άνεση του καναπέ σας και στη συνέχεια να παίξετε το παιχνίδι.

Ο τρελο-Doc και ο Marty.

Το παιχνίδι λοιπόν ξεκινάει από εκεί που σταματάει η τρίτη ταινία και συγκεκριμένα έξι μήνες μετά, στις 14 Μαϊου 1986. Ξεκινάμε με ένα εισαγωγικό βίντεο όπου ο Marty ξαναζεί μια χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία με τον Doc μαστορεύει και πάλι το DeLorean DMC-12, το θρυλικό αυτοκίνητο που μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο όταν φτάσει τα 88 μίλια/ώρα όταν ξαφνικά ξυπνά τρομαγμένος από τον εφιάλτη και συνομιλεί με η μητέρα του. O Δρ. παραμένει άφαντος εδώ και κάτι μήνες, τα πράγματα από το εργαστήριό του έχουν βγεί σε πλειστηριασμό και εμείς πρέπει να ταξιδέψουμε με το DeLorean πίσω στο 1931, όπως μαθαίνουμε στην πορεία, όπου έχει παγιδευτεί για να τον βοηθήσουμε.

Μπορώ να πω ότι η ιστορία δείχνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα με μπόλικη δράση, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και απίστευτες τοποθεσίες. Βλέπετε οι υπεύθυνοι της Telltale δεν μας δώσανε αναμασημένο φαγητό αλλά δημιούργησαν κάτι εντελώς καινούριο, μια νέα ιστορία που βασίζεται στους αγαπημένους χαρακτήρες των παιδικών μας χρόνων χωρίς να μας ξενίζει ενώ παράλληλα προσπαθούν να αναπτύξουν τον κάθε χαρακτήρα και να μας παρουσιάσουν τα θετικά του ή τα αρνητικά του στοιχεία.

Το περίφημο DeLorean.

Όλα δείχνουν εξαιρετικά προσεγμένα, τα τρισδιάστατα μοντέλα των χαρακτήρων, οι χώροι του παιχνιδιού (το εργαστήριο του Δρ. είναι πιστή αντιγραφή της ταινίας), το μοναδικό DeLorean, τα εφέ φωτισμού, η μουσική αλλά και το μοναδικό voice acting. Εδώ να αναφέρω ότι τη φωνή του Δρ. δανείζει ο ίδιος ο Christopher Lloyd, πρωταγωνιστής της τριλογίας. Δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να έχουμε τη φωνή του Michael J. Fox για τον χαρακτήρα του Marty, αλλά ο ηθοποιός που επιλέχθηκε αξίζει συγχαρητήρια για την ερμηνεία του. Εξαιρετική επίσης θεωρώ τη φωνή του Kid Tannen, του κακού της ιστορίας. Γνήσια, μαφιόζικη και επιβλητική όπως αρμόζει στο ρόλο του στη ιστορία. Όσον αφορά τους διαλόγους, έχει γίνει απίστευτη δουλειά. Καλογραμμένοι, έξυπνοι, διασκεδαστικοί χωρίς να κουράζουν. Πραγματικά η επιστημονική ανάλυση των διαφόρων θεμάτων του Δρ. είναι όλα τα λεφτά, προσπαθεί να πει κάτι όσο πιο απλά γίνεται αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να αραδιάζει ένα σωρό τεχνικούς όρους και να μένουμε με το στόμα ανοικτό.

Τα μοντέλα των χαρακτήρων όπως προανέφερα είναι πλήρως τρισδιάστατα με προσεγμένες λεπτομέρειες, καθώς και την αντίστοιχη στυλιστική παρέμβαση για να ταιριάζουν στο κλίμα της εποχής. Εντύπωση μου έκανε η απόδοση της πόλης και γενικότερα των κτιρίων του 1931 όπου είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη και αξίζει ειδική μνεία καθώς νιώθεις ότι γίνεσαι μέρος του περιβάλλοντος.

O Doc στα νιάτα του, ήταν μορφονιός.

Ο τομέας του χειρισμού ακολουθεί τα πρώτυπα του Monkey Island, κρατάμε δηλαδή πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικού και σέρνουμε προς την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε ή χρησιμοποιούμε τα βελάκια από το πληκτρολόγιο. Με αριστερό κλικ σε κάποιο αντικείμενο το εξετάζουμε ή το παίρνουμε ενώ η σημαντικότερη χρήση του δεξιού κλικ είναι όταν θέλουμε να κάνουμε skip τους διαλόγους.

Μακάρι να μπορούσα να μείνω με το στόμα ανοικτό και στον τομέα των γρίφων. Είναι βέβαια το πρώτο επεισόδιο και επιφυλάσσομαι αλλά μου φάνηκαν πολύ εύκολοι και σχετικά κοινότυποι. Αρκετά διασκεδαστικό είναι το σημείο όπου πρέπει να φτιάξουμε καύσιμο και πρέπει να ακούμε τις εντολές του νεαρού Δρ. και να εκτελούμε τις ανάλογες ενέργειες. Σε κάποια φάση τα λέει τόσο γρήγορα όπου πρέπει να συγκρατείς τις προτάσεις και να έχεις γρασάρει το ποντίκι για να πηγαίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι υπόλοιποι γρίφοι είναι θέμα διαλόγων ή απλά πρέπει να δώσουμε κάποιο αντικείμενο σε κάποιο χαρακτήρα προκειμένου να προχωρήσει η δράση ή ίσως να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από το inventory το οποίο είναι αρκετά geeky και high tech.

Η μεγάλη απόδραση.

Τέλος, αν είναι κάτι που πραγματικά απόλαυσα αυτή είναι η μουσική η οποία σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή με τις σωστές δόσεις χαλάρωσης αλλά και έντασης στις αντίστοιχες στιγμές. Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να χαζεύει τους γύρω χώρους και να ακούω τη μουσική.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι το Back to the Future δείχνει να αποτελεί αξιόλογη προσπάθεια και τίμια συνέχεια μιας βαριάς κληρονομιάς. Αξίζει την προσοχή σας αν και το πρώτο επεισόδιο θα σας αφήσει μια πικρή γεύση με τη μικρή διάρκειά του.

+ Η ιστορία του παιχνιδιού χωρίς να ξεφεύγει από το ύφος των ταινιών
+ Κορυφαίο voice acting και έξυπνοι διάλογοι
+ Προσεγμένος σχεδιασμός του περιβάλλοντος

- Η μικρή διάρκειά του
- Οι λιγοστοί και εύκολοι γρίφοι του
- Κάποια προβληματάκια στην κίνηση/κάμερα

*Επειδή το παιχνίδι είναι episodic θα λάβει συνολική βαθμολογία όταν βγουν όλα τα επεισόδια*

Πλατφόρμα: PC, PS3
Έκδοση: Telltale Games
Ανάπτυξη: Telltale Games
Διάθεση: Telltale Games
Είδος: Adventure
Παίκτες: Single
Επίσημο Site: http://www.telltalegames.com/bttf
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Ιανουάριος 2011
PEGI: -