Back to the Future: Episode 5 - Outatime Review

, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011 0  

Αν και λίγο καθυστερημένα, για κάποιο λόγο που θα μάθετε παρακάτω, βγήκε επιτέλους το πολυπόθητο πέμπτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς BttF. Όλα ξεκινούν όταν ένα ήσυχο πρωϊνό ο ήρωας μας αποφασίζει να ταξιδέψει πίσω στο 1931 και στην πόλη Hill Valley. Εκεί μαθαίνει πως βρίσκεται παγιδευμένος ο καλός του φίλος Doc με σκοπό να τον φέρει και πάλι στο παρόν. Φυσικά όποιος επεμβαίνει στο χωροχρόνο αναλαμβάνει και τις ευθύνες των πράξεών του καθώς προσπαθώντας να φτιάξει κάτι, πολλά άλλα θα πάνε στραβά.

Και τι δε ζήσαμε στα προηγούμενα επεισόδια. Τον ήρωά μας να προσπαθεί να σώσει τον παππού του από τους αιμοβόρους γκάγκστερ, μια περιπετειώδη ημέρα στο δικτατορικό και αστυνομοκρατούμενο καθεστώς της φουτουριστικής Hill Valley όπου όλοι οι πολίτες έχουν μετατραπεί σε άβουλα όντα, ενώ από θαύμα γλυτώσαμε την πλύση εγκεφάλου από τη δαιμόνια όπως αποδείχθηκε σύζυγο του Doc, Edna. Ταξίδια στο χρόνο, στο παρελθόν αλλά και το παρόν. Το τέλος έφτασε, η ολοκλήρωση, και αν θέλετε η λύτρωση των χαρακτήρων παρουσιάζεται μέσα από το τελευταίο επεισόδιο με τον τίτλο OUTATIME.

Στα προηγούμενα επεισόδια ο Citizen Brown (ο γνωστός μας Doc από το παράλληλο σύμπαν) συμφώνησε με τον Marty να βοηθήσουν τον νεαρό Emmet Brown να ακολουθήσει το δρόμο της επιστήμης ώστε να μην υπερισχύσουν τα διαβολικά σχέδια της Edna και να επέλθει και πάλι η ισορροπία στο χωροχρόνο. Ο Doc όμως πιστεύει ότι θα ζήσει ευτυχισμένος με την Edna και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σταματήσει τον νεαρό εαυτό του από το να πάρει μέρος στη έκθεση τεχνολογίας της πόλης. Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας εξελίσσεται στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης αλλά και σε μια εναλλακτική όσο και περίεργη Hill Valley όπου και θα παιχτεί ή τελευταία πράξη της αποκατάστασης των πραγμάτων και φυσικά το αποκορύφωμα στο παρόν του 1986.

Ο νεαρός Emmet και ο αυταρχικός πατέρας του. Πολύ μούρη ο μπάρμπας.

Για άλλη μια φορά οι γρίφοι του παιχνιδιού απογοητεύουν, καθώς δεν υπάρχει κάτι το πολύ δύσκολο ή προκλητικό παρά μόνο ένας έξυπνος λαβύρινθος στον οποίο, από λάθος ίσως του παιχνιδιού, χάθηκα και άρχισα από προηγούμενο save. Απόλαυσα όμως τη χρήση των διάφορων εφευρέσεων που υπάρχουν διάσπαρτες στην έκθεση και βοηθάνε στην ολοκλήρωση της αποστολής μας. Γενικά, από ολόκληρη τη σειρά, αν έχω ένα παράπονο, αυτό είναι ο τομέας των γρίφων. Στο BttF απλά υπάρχουν για να δώσουν μια μικρή ώθηση στην ιστορία αλλά η υπερβολική ευκολία τους και η μικρή τους διάρκεια δεν ευχαριστούν όσο θα έπρεπε. Τουλάχιστον είναι απολύτως λογικοί και άρρηκτα συνδεδεμένοι με πρόσωπα ή καταστάσεις οπότε δεν θα τραβάτε τα μαλλιά σας.

Ευχάριστη η παρουσία της Trixie, η οποία ανακοινώνει τα ονόματα των εφευρετών πριν από κάθε παρουσίαση και φυσικά η ευκαιρία να την ακούσουμε και πάλι να τραγουδάει. Θα συναντήσουμε επίσης τον αστυνόμο Parker, την Edna αλλά και των αυστηρών αρχών πατέρα του νεαρού Emmet. Σε κάποια στιγμή μάλιστα θα πάρουμε μέρος και σε μια πολύ έντονη διαμάχη ανάμεσα στους δυο τελευταίους, όπου αναλαμβάνουμε το ρόλο του διαμεσολαβητή/ειρηνοποιού με ευτυχώς θετικά αποτελέσματα. Γενικά, ο καθένας κατέχει καίριο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και δεν βρίσκεται στην έκθεση από τύχη. Έπληξη προκαλεί σε αυτό το επεισόδιο ο χαρακτήρας του ο Marty, που δεν θα διστάσει να διακινδυνεύσει τη ζωή του φίλου του Emmet, προκειμένου να ξεσκεπάσει τον Doc από την άλλη διάσταση και να διορθώσει επιτέλους το χρονικό συνεχές.

Τέλος, η έκπληξη που προκάλεσε και την καθυστέρηση στην κυκλοφορία του τελευταίου επεισοδίου είναι ο Michael J. Fox! Διαβάσατε πολύ σωστά, ο πρωταγωνιστής της αγαπημένης μας σειράς ταινιών τελικά συμφώνησε και δάνεισε τη φωνή του σε κάποιους χαρακτήρες, ένας εκ των οποίων είναι πρόγονος του Marty. Είναι πραγματική απόλαυση να ακούς κάποιο τόσο σπουδαίο ηθοποιό και συγχρόνως τον νεότερο LoCascio και να κάνεις άμεσα τη σύγκριση μεταξύ τους. Μπορεί ο παλιός να είναι αλλιώς αλλά και ο νέος είναι ωραίος.

Πάντα μέσα στη μόδα ο Doc.

Συνολικά, το BttF δεν είναι κακό αλλά ούτε και άριστο. Είναι μια ευχάριστη νότα και μια όμορφη συντροφιά με τους χαρακτήρες που αγάπησα σε νέες περιπέτειες. Το συστήνω ανεπιφύλακτα, αξίζει την προσοχή σας και είμαι σίγουρος ότι θα το απολαύσετε με το παραπάνω. Μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες στον τομέα των γρίφων, αλλά τόσο η ιστορία του, η υπέροχη μουσική που “ντύνει” όλα τα επεισόδια όσο και οι χαρακτήρες που θα συναντήσετε θα σας εκπλήξουν ευχάριστα. Είναι σπάνιες οι φορές που μια εταιρία καταφέρνει να μεταφέρει, τουλάχιστον αξιοπρεπώς, την ιστορία μιας ταινίας ή ενός βιβλίου στις οθόνες μας. Στην περίπτωση της Telltale βέβαια όλα δείχνουν ονειρικά και μέχρι στιγμήςς δεν έχει απογοητεύσει.

Για το τέλος σας άφησα το καλύτερο: μετά το τέλος του παιχνιδιού δεν θα δείτε το κλασικό “The End” αλλά τη φράση “To be continued”, οπότε ετοιμαστείτε για δεύτερη σεζόν με τους ήρωες σε νέες περιπέτειες! Telltale, κάνε το θαύμα σου.

+ Η φωνή του Michael J. Fox που ξυπνά αναμνήσεις
+ Σενάριο που απογειώνει τη σειρά και κλείνει με πολύ όμορφο τρόπο αφήνοντας περιθώρια για νέα σεζόν

- Σχετικά μικρό σε διάρκεια
- Ανύπαρκτοι γρίφοι

ΤEΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΕΙΡΑΣ: 8.0

Πλατφόρμα: PC (review), PS3 iPad
Έκδοση: Telltale
Ανάπτυξη: Telltale
Διάθεση: Telltale
Είδος: Adventure
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.telltalegames.com/bttf
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Ιούνιος 2011
PEGI: 16