Back to the Future Episode 3: Citizen Brown Review

, Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 0  

Πως θα σας φαινόταν να κυκλοφορούσατε στην πόλη φορώντας όλοι τα ίδια ρούχα; Πως θα νιώθατε αν σας λέγανε ότι αγκαλιές, ναζάκια, μάτσα-μούτσα και άλλα γλυκανάλατα με το άλλο σας μισό δεν επιτρέπονται σε δημόσιο χώρο; Πως θα ήταν η ζωή σας αν μια κάμερα σας παρακολουθούσε 24/7 και κατέγραφε την κάθε σας κίνηση; Τέλος πως θα αντιδρούσατε αν σας λέγανε ότι δεν επιτρέπονται τα ποτά, όλα τα ποτά όμως; Ούτε μια μπύρα βρε αδερφέ να σβήσεις τη μεσημεριανή δίψα; Ή μήπως να αναφέρω ότι αν συμπληρώνατε ένα σεβαστό αριθμό “κλήσεων” θα σας πηγαίνανε για “αποκατάσταση”; Νομίζετε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό; Κάνετε λάθος!!

Φτάσαμε αισίως στο 3ο επεισόδιο του ΒΤΤF υπό τον τίτλο “Citizen Brown” και όπως ίσως καταλάβατε από τον πρόλογο οι ήρωες μας ζούνε σε περίεργο καθεστώς. Όπως θα θυμάστε, στο προηγούμενο επεισόδιο μετά κόπων και βασάνων καταφέραμε και φύγουμε από τη γκαγκστερική πόλη Hill Valey του 1931 παρέα με τον τρελόDoc με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε επιτέλους στο παρόν και στο 1986 από τη στιγμή που στο παρελθόν όλα είχαν πάρει τη θέση τους.

Το παιχνίδι ξεκινάει με τον αγαπητό και θεοπάλαβο, με την καλή έννοια πάντα, Doc να βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού και τον Marty να πιλοτάρει το DeLorean. Ο Doc όμως δείχνει ανήσυχος και κοιτάζει επίμονα το απόκομμα του εισιτηρίου που είχε κρατήσει από τη βραδιά που συνόδευσε την αγαπημένη του Edna Strickland στον κινηματογράφο. Πριν καλά-καλά προλάβει να αρθρώσει λέξη αρχίζει να εξαφανίζεται και ο Marty σαν βετεράνος πιλότος καρφώνει το DeLorean σε μια τεράστια πινακίδα. Μετά το πρώτο σοκ πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να απεγκλωβιστούμε από το κατεστραμμένο όχημα. Για καλή(;) μας τύχη λίγα μέτρα από την πινακίδα βρίσκεται ένα οικείο πρόσωπο. Η Jennifer Parker, το έτερο ήμισυ που λέγαμε παραπάνω. Αν και με μια πρώτη ματιά φαίνεται εντελώς διαφορετική από ότι την είχε συνηθίσει ο ήρωάς μας, θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια για τη συνέχεια της περιπέτειάς μας.

Η ατακτούλα Jennifer.

Για μισό λεπτό όμως... τι είναι αυτή η επαναλαμβανόμενη φωνή που ακούγεται και γιατί η πόλη είναι περιφραγμένη; Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε σε ένα εναλλακτικό και φουτουριστικό παρόν. Τα πάντα είναι ελεγχόμενα, η κίνηση στους δρόμους, η χρήση αλκοόλ, η ένδυση, οι προσωπικές σχέσεις, η εγκληματικότητα ακόμα και τα αδέσποτα. Υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είναι ο Πρώτος Πολίτης Brown!! Ο γνωστός σε εμάς Doc ελέγχει τα πάντα στην πόλη και έχει εφαρμόσει πρωτοφανή μέτρα στους πολίτες, πρόκειται για τον Big Brother της Hill Valley που βλέπει τα πάντα αφ’ υψηλού από το φρούριο-δημαρχείο στο κέντρο της πόλης και λαμβάνει όλες τις καίριες αποφάσεις για τη σωστή λειτουργία της πόλης αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.

Το σενάριο είναι εξαιρετικό, με αδιάκοπη δράση, τουλάχιστον στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού, και μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα ζοφερό θέμα. Την απόλυτη αστυνόμευση από ένα και μόνο άτομο, τον έλεγχο όλων των κινήσεών μας αλλά και την ταυτόχρονη εκμετάλλευση μας για το “κοινό καλό”. Πραγματικά οι σεναριογράφοι έχουν απογειώσει σε αυτό το επεισόδιο ολόκληρο το παιχνίδι. Τα πάντα είναι μελετημένα ώστε να μας μεταφέρουν στο κλίμα - μεγάλα και επιβλητικά κτήρια, κάμερες σε κάθε γωνιά της πόλης, αυτόματοι ηλεκτρονικοί ξεναγοί που μας ενημερώνουν για τα κατορθώματα του πρώτου πολίτη αλλά και εντελώς άδειοι δρόμοι και καταστήματα που συμβάλουν στη δημιουργία μια κλειστοφοβικής και απόλυτα δικτατορικής αν θέλετε ατμόσφαιρας.

Δείγμα των επιβλητικών κτιρίων.

Ακόμα και ο ψευτοπαληκαράς Biff που είχαμε γνωρίσει στα προηγούμενα επεισόδια έχει αλλάξει και ακολουθώντας το πρόγραμμα Citizen Plus έχει μετατραπεί σε ένα βουτυρομπεμπέ που απλά κάνει ότι του πούνε. Το ίδιο ισχύει και για τον αστυνόμο Parker ο οποίος ενεργώντας για λογαριασμό του πρώτου πολίτη δε διστάζει να επέμβει σε κάθε αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτών και να επιβάλει το πρόστιμο όπου πρέπει. Καίριο ρόλο επίσης κατέχει ο πατέρας του Marty ο οποίος είναι αυτός που βιντεοσκοπεί όλες τις παρανομίες και στέλνει τα αποδεικτικά στοιχεία στον Πρώτο Πολίτη αλλά και η Πρώτη Κυρία η οποία θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή στο τέλος του επεισοδίου και θα σας κάνει να αναρωτιέστε αν μπορεί μια γυναίκα να είναι τόσο αυταρχική, τόσο δυναμική αλλά και ταυτόχρονα ύπουλη. Με κίνδυνο όμως να αποκαλύψω επιπλέον πληροφορίες για την ιστορία σταματάω εδώ.

Μια μικρή αναφορά αξίζει στους γρίφους, οι οποίοι, αν και εξαιρετικά εύκολοι καθώς απαιτούν ελάχιστη έως μηδαμινή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και άλλα αντικείμενα, είναι διασκεδαστικοί και δεν κουράζουν. Θα ήθελα βέβαια περισσότερους ή τουλάχιστον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αλλά με εξίταρε τόσο πολύ η εξέλιξη της ιστορίας και των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή που δεν θα επιμείνω. Τέλος τόσο η μουσική, όσο και οι ερμηνείες των χαρακτήρων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα οπότε θεωρώ θα απολαύσετε τους μακροσκελείς διαλόγους που ακολουθούν πριν τη δράση.

Ο επιβλητικός Πρώτος Πολίτης Brown.

Έχουν βγει τρία επεισόδια και βρισκόμαστε μόλις δύο επεισόδια πριν την ολοκλήρωση του παιχνιδιού και μάλλον στο ψηλότερο επίπεδο από σεναριακή τουλάχιστον άποψη. Ελπίζω να συνεχιστεί έτσι και να μην έχουμε ατυχήματα όπως το DeLorean. Θα τα ξαναπούμε σε ένα μήνα με το Double Visions. Μέχρι τότε δεθείτε γερά στη θέση σας και απολαύστε τον Πολίτη Brown.

+ Εξαιρετικό σενάριο
+ Ανατρεπτικό φινάλε
+ Ικανοποιητική διάρκεια

- Ελάχιστοι και εύκολοι γρίφοι
- Ελάχιστες τοποθεσίες για εξερεύνηση

*Επειδή το παιχνίδι είναι episodic θα λάβει συνολική βαθμολογία όταν βγουν όλα τα επεισόδια*

Πλατφόρμα: PC (review), PS3, iPad
Έκδοση: Telltale Games
Ανάπτυξη: Telltale Games
Διάθεση: Telltale Games
Είδος: Adventure
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.telltalegames.com/bttf
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Απρίλιος 2011
PEGI: 16