Asura's Wrath Review

, Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 0  

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το Asura's Wrath, ήταν ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Έχοντας βρει επιτέλους τον χρόνο να κάτσω να ασχοληθώ μαζί του, διαπίστωσα ότι δεν είναι απλά διαφορετικό, αλλά δεν είναι καν... παιχνίδι με την παραδοσιακή έννοια. Το Asura's Wrath είναι κάτι σαν interactive anime, με ότι συνεπάγεται αυτό. Αντιλαμβάνομαι ότι ο όρος “interactive anime” μπορεί να απωθήσει κάποιους, αλλά να είστε σίγουροι ότι ο τίτλος αξίζει μια ευκαιρία.

Η θεματολογία του Asura's Wrath είναι ένα πρωτότυπο μίγμα ασιατικής μυθολογίας και επιστημονικής φαντασίας. Ξεχάστε τους χρονικούς προσδιορισμούς και τη σύγκριση με την πραγματικότητα, δεν έχουν νόημα. Εδώ, οχυρά και κάστρα συνυπάρχουν με... διαστημόπλοια και άλλα high-tech πράγματα. Στον κόσμο του Asura's Wrath, οκτώ πανίσχυροι θεοί έχουν αναλάβει την προστασία της Γης -ή αλλιώς Μητέρας Γαίας- από κάποια φρικιαστικά τέρατα, τα Gohma. Ο Asura είναι ένας από αυτούς και ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους λόγω της ιδιαίτερης δύναμής του, που πηγάζει από την... οργή του. Η ιστορία ουσιαστικά αρχίζει με τους υπόλοιπους θεούς να προδίδουν τον Asura, κατηγορώντας τον για τη δολοφονία του αυτοκράτορα, την οποία οι ίδιοι οργάνωσαν. Παράλληλα, σκοτώνουν τη γυναίκα του και απαγάγουν την κόρη του, την οποία προορίζουν για ιέρεια. Εσείς φυσικά αναλαμβάνετε τον ρόλο του Asura, ο οποίος είναι αποφασισμένος να εκδικηθεί όσους έκαναν κακό σε αυτόν και την οικογένειά του. Πρόκειται για μία κλασική ιστορία εκδίκησης, ένας-εναντίον-όλων, την οποία θα απολαύσετε δεόντως.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει το Asura's Wrath είναι το ίδιο το gameplay του. Όσο τρελό κι αν σας φαίνεται, τουλάχιστον το μισό παιχνίδι είναι... quick time events, δηλαδή interactive cutscenes. Το άλλο μισό είναι κυρίως κλασικό beat 'em up. Ο τίτλος είναι απλοϊκότατος από παικτικής άποψης, αλλά καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα από την αρχή ως το τέλος. Αυτό οφείλεται στον εκπληκτικό σχεδιασμό των χαρακτήρων, στην ποικιλία των μαχών και στην πραγματικά καταιγιστική δράση. Kάθε (σημαντική) αναμέτρηση αποτελεί και μια ξεχωριστή εμπειρία, με μπουνίδια, κλωτσίδια, laser, εξωφρενικά όπλα, απίστευτα εφέ και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, να παρελαύνουν στην οθόνη σας σε πολλές εντυπωσιακές σκηνές, βγαλμένες από τις φαντασιώσεις των fans των anime. Φανταστείτε να βλέπετε Dragon Ball ας πούμε, αλλά να μπορείτε να παίξετε -ή τελος πάντων να επηρεάσετε- τις μάχες. Ότι κι αν γίνεται, όπως κι αν γίνεται, ο παρονομαστής είναι ένας: όποιος στέκεται εμπόδιο στον εξοργισμένο Asura, απλά... την έβαψε.

Έκρηξη οργής!

Στο ίδιο μοτίβο και η δομή του παιχνιδιού, η οποία είναι επεισοδική. Κάθε επεισόδιο ξεκινά με εισαγωγή και τελειώνει με “To be continued”, ενώ κάποια από αυτά περιλαμβάνουν και flashbacks από το παρελθόν του Asura. Ανάμεσα στα επεισόδια παρουσιάζονται πτυχές του backstory, μέσω πανέμορφων εικονογραφήσεων από διάφορους καλλιτέχνες. Εξάλλου, στο τέλος κάθε επεισοδίου βαθμολογείται η επίδοσή σας (πχ πόσο καλό συγχρονισμό είχατε στα QTEs) και ξεκλειδώνονται διαφόρων ειδών extras, όπως art κλπ. Θα θέλετε να ξαναπαίξετε το Asura's Wrath, τουλάχιστον για να εκπληρώσετε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ξεκλειδώσετε το τελικό, “κρυμμένο” επεισόδιο και να δείτε το “πραγματικό” τέλος του παιχνιδιού. Να σημειωθεί επίσης ότι αναμένεται αρκετό DLC, το οποίο περιμένω με ενδιαφέρον.

Το Asura's Wrath προσφέρει ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα τίγκα στην τρέλα και την υπερβολή, ανάλογο των κορυφαίων γιαπωνέζικων anime. Στο επίκεντρο φυσικά ο Asura, με την ανεξέλεγκτη οργή του και τα... έξι χέρια του. Η ποιότητα των γραφικών δεν αποτελεί κάτι το φοβερό, αλλά την περισσότερη ώρα γίνεται τέτοιος χαμός επί της οθόνης, που δεν έχετε χρόνο να προσέξετε τις όποιες ατέλειες. Από το ηχητικό σύνολο ξεχωρίζει η εξαιρετική μουσική που ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του παιχνιδιού, ενώ τα εφέ συνοδεύουν αρμονικά τη δράση. Δυστυχώς, το voice acting κινείται στα γνωστά μέτρια επίπεδα που μας έχουν συνηθίσει τα γιαπωνέζικα παιχνίδια, αλλά ακριβώς επειδή εδώ μιλάμε για κάτι-σαν-anime, δεν πειράζει ιδιαίτερα.

Η εικόνα αυτή είναι μικρογραφία ολόκληρου του παιχνιδιού.

Φτάνοντας στο δια ταύτα, το Asura's Wrath είναι διαφορετικό, ξεχωριστό και... θεότρελο, με την κυριολεκτική έννοια. Aν είστε ΟΚ με την ασυνήθιστη φύση του παιχνιδιού, με λίγα λόγια αν πιστεύετε ότι αξίζει ας πούμε το Heavy Rain, τότε αξίζει να ασχοληθείτε και με αυτό, είτε είστε fans των anime, είτε όχι!

+ Θεότρελο, με καταιγιστική δράση
+ Εκπληκτικός σχεδιασμός χαρακτήρων
+ Οπτικοακουστικό υπερθέαμα
+ Συνδυασμός ασιατικής μυθολογίας και επιστημονικής φαντασίας

- Τουλάχιστον το μισό παιχνίδι είναι interactive cutscenes
- Απλοϊκό gameplay
- Μέτριο voice acting
- Για πολλούς μπορεί να μην αξίζει full price

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3
Έκδοση: Capcom
Ανάπτυξη: CyberConnect 2
Διάθεση: CD Media
Είδος: Action, beat 'em up
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.capcom-europe.com/games/Asuras-Wrath-Xbox-360
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 24/2/2012
PEGI: 16