alt text

AC Odyssey: Legacy of the First Blade Review

Ως γνωστόν, το Assassin’s Creed Odyssey είναι το πρώτο παιχνίδι-υπηρεσία της σειράς AC και σταδιακά εμπλουτίζεται με νέο περιεχόμενο, δωρεάν και επί πληρωμή. Το Legacy of the First Blade αποτελεί το πρώτο premium DLC του AC Odyssey, με το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση να είναι εύλογο: καταφέρνει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ή αποδεικνύεται αρπαχτή προκειμένου να “ξεζουμιστεί” περαιτέρω το παιχνίδι;

Αρχικά, θα ήθελα να σταθώ λιγάκι στον επεισοδικό χαρακτήρα τoυ DLC (χωρίζεται σε τρία επεισόδια). Προσωπικά, δεν μου αρέσει αυτή η απόφαση της Ubisoft, αν και βέβαια μπορεί να υπάρχουν αρκετοί που αφιέρωσαν 100+ ώρες στο Odyssey, να γούσταραν την όλη φάση και να μην τους κακοπέφτει να ξοδέψουν καμιά 20αριά παραπάνω. Πάσο. Θα μου πει κανείς τώρα: “Ρε Κωνσταντίνε, περί ορέξεως...”. Σύμφωνοι. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, απλά αυτή είναι η δική μου και την παραθέτω. Γενικά, δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής των άτυπων sequels που καμουφλάρονται ως DLC ή episodic κυκλοφορίες, εκτός και αν έχουν κάτι ουσιαστικό να διηγηθούν. Αυτή η πατέντα ενδέχεται να δημιουργήσει σεναριακές συγχύσεις ή ακόμη χειρότερα να εξασθενήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τη συνέχιση του lore.

Όπως και να έχει, ας μιλήσουμε για το Legacy Of the First Blade. Η ιστορία λαμβάνει χώρα ακριβώς μετά τα γεγονότα του τέλους του Odyssey. Όταν λέω “τέλος”, αναφέρομαι σε τρία endings. Αν έχετε δει μόνο το ένα, τότε... καλό βράδυ! Ο eagle bearer ενημερώνεται για μια αναστάτωση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Ως εκλεκτός όλου του αρχαιοελλαδικού κόσμου αποφασίζει να κατευθυνθεί βόρεια και να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Φθάνοντας στην Μακεδονία, παρατηρείτε αναρχία, παρακμή και εξαθλίωση. Ένα νεό λουτρό αίματος κατακλύζει τη βόρεια Ελλάδα, χωριά έχουν ισοπεδωθεί και καεί ολοσχερώς και ένας μυστηριώδης λοιμός έχει αποδεκατίσει τους ντόπιους. Το χειρότερο όλων; Oι Πέρσες επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις στον ελλαδικό χώρο. Ο σκοπός τους δεν είναι άλλος από το να κυνηγήσουν τους Tainted Ones. Ποιοι είναι αυτοί; Όσοι άνθρωποι κατάγονται εξ αίματος από τους Those Who Came Before. Κοινώς, απώτερος στόχος τους είναι ο εντοπισμός του eagle bearer. Ποιοι όμως βρίσκονται πίσω από τους Πέρσες και κινούν τα νήματα; Κάποιοι παλιοί μας γνώριμοι, ονόματι Order of the Ancients (η συγκεκριμένη ομάδα που δρούσε στο Assassin’s Creed Origins).

There’s a new sheriff in town.

There’s a new sheriff in town.

Κάπου εδώ κάνει την εμφάνιση του, ένας μυστηριώδης κουκουλοφόρος που στο ένα χέρι φέρει ένα γάντι από το οποίο ξεπροβάλλει μια αιχμηρή λεπίδα. Σύμφωνα με το lore, ο Δαρείος είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος Assassin που χρησιμοποίησε τo εμβληματικό hidden blade. Σαν χαρακτήρας, ο Δαρείος είναι πραγματικά καλογραμμένος (αυτό έλειπε άλλωστε) και αινιγματικός. Μεταξύ άλλων, μαθαίνετε πολλά πράματα γύρω από το παρελθόν του. Συγκεκριμένα, στο πρώτο επεισόδιο βλέπετε αρκετές φορές flashbacks με τον Δαρείο, τα οποία κατά τη γνώμη μου αποτελούν και ένα από τα highlights του συγκεκριμένου DLC. Επίσης, να σημειωθεί ότι τον Δαρείο τον συντροφεύει ένα από τα παιδιά του, ο Nατάκας (αν έχετε επιλέξει τη Κασσάνδρα) ή η Νίμα (αν έχετε επιλέξει τον Αλέξιο αντίστοιχα).

Το κάθε επεισόδιο του Legacy Of the First Blade εκτυλίσσεται σε διαφορετική περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο διαδραματίζεται στην Μακεδονία, το δεύτερο στην Αχαία και το τρίτο στην Μεσσηνία. Το DLC παίζει λίγο εκ του ασφαλούς είναι η αλήθεια, αφού ουσιαστικά το τοποθετείται σε περιοχές που πιθανότατα έχετει επισκεφθεί πολλάκις. Δυστυχώς, δεν ακολουθείται το παράδειγμα του DLC του AC Origins, στο οποίο η Ubisoft, ακόμα και για το μικρούλι DLC The Hidden Ones (διάρκειας μόλις έξι ωρών) σχεδίασε μια ολόκληρη περιοχή, το Σινά. Ίσως, κρατάνε κάποιον άσσο στο μανίκι για το επόμενο premium DLC...

Φλεγόμενο βέλος aka all time classic.

Φλεγόμενο βέλος aka all time classic.

Το περιεχόμενο του DLC δεν απαρτίζεται μονάχα από τις κύριες αποστολές. Υπάρχουν και δευτερεύουσες αποστολές με αυτοτελή ιστορία και κατάληξη, αλλά ας μην γελιόμαστε, λειτουργούν περισσότερο υποστηρικτικά. Η ροή της κεντρικής ιστορίας κυλάει ευχάριστα, με τις απρόβλεπτες ανατροπές και τις λοιπές ουρανοκατέβατες αποκαλύψεις να δίνουν και να παίρνουν, μέχρι να φτάσετε στο τέλος. Ένα τυράκι θα ρίξω: Origins! Δεν θα γράψω περισσότερα. Η διάρκειά του DLC είναι άκρως ικανοποιητική, με το storyline του κάθε επεισοδίου να διαρκεί τέσσερις-πέντε ώρες, ξέχωρα από τις νέες και δευτερεύουσες δραστηριότητες. Με πιο απλά λόγια, αν αποφασίσετε να τρέξετε μόνο την κεντρική ιστορία, χρειάζεστε ένα 15ωρο. Αν θέλετε να καλύψετε όλο το περιεχόμενο του DLC, εικάζω ότι το 20ωρο κρίνεται απαραίτητο.

Στον άξονα του gameplay, έχουν προστεθεί κάποια νέα upgrades και skills, όπως τα rapid fire, chimera’s breath και fury of the bloodline. Μπορώ να πω ότι είναι ενδιαφέρουσες προσθήκες, καθώς έκαστο εξυπηρετεί το σκοπό του. Ενώ το rapid fire επιτρέπει να “σπαμάρετε” βέλη σε ρυθμούς submachine gun, θα ήθελα να σταθώ στο fury of the bloodline. Ενεργοποιώντας το, εξαπολύετε ένα θανατηφόρο combo στον εκάστοτε εχθρό, αυξάνοντας παράλληλα την ισχύ του andrenaline gauge. Χρήσιμο! Το chimera’s breath, από την άλλη, είναι ένα πρώιμο φλογοβόλο το οποίο εγκαθίσταται στην πρύμνη της Αδρέστια και την ώρα που εφορμάτε με ramming, συνδυαστικά παράγετε και fire damage στα εχθρικά πλοία. Βολικό μαραφέτι!

Ιmmortals.

Ιmmortals.

Σε κάθε επεισόδιο καλείστε να αποδεκατίσετε τα μέλη του Order of the Ancients, ακολουθώντας τους cultist μηχανισμούς του βασικού παιχνιδιού. Μερικοί Ancients εμφανίζονται αποκλειστικά σε main mission, ενώ για άλλους πρέπει να συγκεντρώσετε ενοχοποιητικά στοιχεία και ακολούθως τους ξεσκεπάζετε (unveil). Ο απώτερος στόχος είναι να κόψετε το κεφάλι του φιδιού (αρχι-κακός). Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι σε κάθε επεισόδιο υπάρχει μια νέμεσις. O κακός του πρώτου επεισοδίου με ικανοποίησε ευχάριστα, είναι επιβλητικός και ολίγον τι ψυχάκιας. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον δεύτερο. Για τον τρίτο, δεν λέω τίποτα, θα το δείτε μόνος σας. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι τα απαιτητικά boss fights. Παίζοντας στο hard, τα boss δεν αστειεύονται, ρίχνουν άπειρο ξύλο, έχουν δύο-τρία phases και το θετικό είναι ότι δεν είναι “φθηνές αντιγραφές” προγενέστερων, αφού το καθένα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Το Legacy of the First Blade DLC του Assassin's Creed Origins επιτυγχάνει το σκοπό του. Δεν είναι ένα DLC της σειράς, δεν είναι αρπαχτή, δεν είναι καν το The Hidden Ones του Origins. Το lore του Assassin's Creed αποδεικνύει ότι ξέρει να συνδέει αριστοτεχνικά γεγονότα και να ακολουθεί πιστά τις εξελίξεις, αρκεί να είστε διατεθειμένος να παρακολουθήσετε την πορεία του. Συνολικά, η κεντρική ιστορία του DLC κυμαίνεται στα γνωστά υψηλά στάνταρ της σειράς AC. Ίσως σας κακοφανεί η απουσία νέας περιοχής και ενδεχομένως να έχετε δίκιο. Ακόμα κι έτσι, το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος του Assassin's Creed Odyssey δεν χορταίνεται, είναι ένα απαράμιλλης ομορφιάς εικονικό οικοσύστημα. Προσωπικά, ήδη μου έχει άνοιξει η όρεξη για το επόμενο DLC και την εξόρμηση στην Ατλαντίδα!

  • Η κεντρική υπόθεση ακολουθεί πιστά το lore της σειράς
  • Ο Δαρείος διαθέτει το απαιτούμενο ειδικό βάρος ενός πραγματικού Assassin
  • Η απροσδόκητη παρουσία του Order of the Ancients
  • Τα boss fights τονίζουν εμφατικά την πρόκληση του τίτλου
  • To τέλος
  • Απουσία νέας περιοχής
  • Η επεισοδική φύση του DLC ίσως ενοχλήσει
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Ubisoft
ΕΚΔΟΣΗ:Ubisoft
ΕΙΔΟΣ:Action-RPG
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://assassinscreed.ubisoft.com/game/en-us/odyssey/dlc/legacy-of-the-first-blade
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:4/12/2018