alt text

H είδηση της μεταφοράς του Assassin’s Creed Liberation από το PS Vita στις οικιακές κονσόλες από την αρχή δεν σκόρπισε κύματα ενθουσιασμού. Ο εν λόγω τίτλος είχε αρκετά τεχνικά προβλήματα και σε γενικές γραμμές δεν μπόρεσε να προσφέρει το ποιοτικό gameplay των προγενέστερων παιχνιδιών. Η Ubisoft, πιθανότατα επειδή το Liberation παίχτηκε από λίγους λόγω της περιορισμένης βάσης χρηστών του PS Vita, αποφάσισε να το μεταφέρει στα Xbox 360, PS3 και PC. Δυστυχώς το εγχείρημα αυτό αποδεικνύεται μία κανονικότατη αρπαχτή που αμαυρώνει και πάλι την εικόνα της σειράς μετά το εξαιρετικό Assassin’s Creed 4.

To σενάριο του παιχνιδιού σας μεταφέρει ιστορικά και πάλι στην αμερικάνικη επανάσταση, όπου η κεντρική ηρωίδα Aveline, κόρη ενός εύπορου άνδρα και μίας σκλάβας, ψάχνει την αλήθεια για τη μυστηριώδη εξαφάνιση της μητέρας της όταν ακόμη η Aveline ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Ταυτόχρονα με τον βασικό της σκοπό η ηρωίδα καλείται να απελευθερώσει τους σκλάβους που είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης στη Λουιζιάνα και να φέρεο εις πέρας τις αποστολές που της αναθέτει ο μέντοράς της Agate. Η εξέλιξη της ιστορίας, ενώ θεωρητικά δείχνει ενδιαφέρουσα, πρακτικά δεν πετυχαίνει να κρατήσει το ενδιαφέρον, καθώς είναι προβλέψιμη, κάνει μεγάλη κοιλιά μέχρι τα μέσα του παιχνιδιού και διακρίνεται για την ασυνέχειά της. Το παράξενο είναι ότι έχουν προστεθεί επιπλέον αποστολές με σκοπό να συνδέσουν αρτιότερα την ιστορία σε σχέση με την αρχική έκδοση του PS Vita, αλλά τελικά επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς κάνετε πράγματα που εν μέρει ξεφεύγουν από τους κύριους στόχους σας.

Αντίθετα η Aveline σαν χαρακτήρας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και δυστυχώς χαντακώνεται από τη ροή της ιστορίας. Η ίδια δείχνει να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε δύο κόσμους - από την μία οι ανέσεις που της προσφέρει ο πλούτος του πατέρα της και από την άλλη η εξαθλίωση που χαρακτηρίζει την ταπεινή καταγωγή της μητέρας της. Η αποφασιστηκότητά της, η αίσθηση δικαιοσύνης που την διακατέχει καθώς και το έλεος που δείχνει προς τους εχθρούς της σε αρκετές φάσεις της ιστορίας, είναι βέβαιο ότι θα σας κερδίσουν και θα σας κάνουν να δεθείτε μαζί της.

Ενδιαφέρων χαρακτήρας, αδιάφορη ιστορία.

Ενδιαφέρων χαρακτήρας, αδιάφορη ιστορία.

Η ιστορία απλώνεται σε τρία διαφορετικά μέρη τα οποία επισκέπτεστε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού: τη Λουιζιάνα, τη Νέα Ορλεάνη και το Μεξικό. Ξεχάστε όμως την ευκαιρία να ταξιδεύετε από το ένα μέρος στο άλλο σε έναν ανοιχτό ενιαίο κόσμο, καθώς το Liberation είναι το πιο γραμμικό Assassin’s Creed που έχει βγει μέχρι τώρα. Απλά ολοκληρώνετε τις αποστολές και το παιχνίδι σας κατευθύνει κάθε φορά στο αντίστοιχο μέρος. Ευτυχώς η ποικιλομορφία των περιβάλλοντων σώζει λίγο την κατάσταση, ενώ highlight αποτελούν οι αποστολές στο Μεξικό (όπου σε μερικά σημεία ειδικά στις κατακόμβες θυμίζουν έντονα παλιότερα Tomb Raider), αλλά και η βόλτα σας με κανό στους βαλτότοπους της Λουιζιάνα.

Το gameplay είναι μία (κουραστική) επανάληψη όσων έχετε συναντήσει σε προηγούμενα Assassin’s Creed. Έτσι κι εδώ πρέπει να κρυφακούτε τις συζητήσεις των στόχων σας, να κρύβεστε από τους φρουρούς και να τους αιφνιδιάζετε ρίχνοντας πισώπλατες μαχαιριές ή να κάνετε παρκούρ στα κτίρια ξεφεύγοντας από τους διώκτες σας. Όλα είναι τόσο γνώριμα και προβλέψιμα που δύσκολα κεντρίζουν το ενδιαφέρον, αφού λείπει το στοιχείο της έκπληξης στις αποστολές. Εξίσου αδιάφορες είναι και οι δευτερεύουσες αποστολές καθώς και πάλι πρέπει να εκτελέσετε κάποιον εχθρό σας χωρίς να σας αντιληφθούν ή πρέπει να ανακαλύψετε σεντούκια που σας δίνουν έξτρα χρήματα, να κάνετε εμπόριο υλικών (μέσα από μία στατική οθόνη) κ.ά. Μάλιστα, το απλοποιημένο σύστημα μάχης όπου με τις αντεπιθέσεις καταφέρνετε να επιβληθείτε σε πλήθος αντιπάλων, δεν δίνει κίνητρο να αποκτήσετε τα ακριβά όπλα του παιχνιδιού, οπότε δεν κυνηγάτε ιδιαίτερα τις αποστολές που δίνουν έξτρα εισόδημα.

Εξαίρεση στο προβλέψιμο gameplay αποτελεί η δυνατότητα της Aveline να αλλάζει αμφίεση και να αποκτά διαφορετικές ικανότητες. Υπάρχουν διαθέσιμες τρεις διαφορετικές αμφιέσεις (ή personas όπως ονομάζονται στο παιχνίδι). Η αμφίεση ως ασσασινός δίνει στην Aveline ικανότητα στη μάχη αλλά γίνεται εύκολα στόχος των φρουρών. Η αμφίεση ως αριστοκράτισσα της επιτρέπει είτε να σαγηνεύει είτε να δωροδοκεί τους φρουρούς, αλλά δεν μπορεί να σκαρφαλώνει στα κτίρια. Τέλος, με την η αμφίεσή της ως σκλάβα μπορεί να παίρνει με το μέρος της άλλους σκλάβους που συναντάει, αλλά είναι σχετικά αδύναμη στις μάχες. Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει μία ποικιλία στο gameplay, αλλά και πάλι η υλοποίηση δεν είναι σωστή. Αφενός σε κάθε αποστολή σας αναθέτει το ίδιο το παιχνίδι ποια αμφίεση χρησιμοποιείτε και αφετέρου μπορείτε να αλλάζετε αμφίεση σε προκαθορισμένα μέρη που μπορούν να απέχουν δεκάδες μέτρα από το σημείο της βασικής ή δευτερεύουσας αποστολής.

Η απουσία της έκπληξης στις αποστολές δεν θα αποτελούσε τόσο μεγάλο πρόβλημα αν τουλάχιστον η ΑΙ των εχθρών ήταν στοιχειωδώς σωστή. Δυστυχώς η συμπεριφορά των εχθρών που αντιμετωπίζετε προκαλεί θλίψη με την προχειροδουλειά που έχει γίνει και σε αυτό το τομέα. Στην κυριολεξία πρέπει να πέσετε πάνω στους φρουρούς για να σας καταλάβουν, ενώ ακόμη κι όταν σας καταλάβουν η ταχύτητα απόκρισής τους είναι τόσο χαμηλή που τους σκοτώνετε και τους παρατάτε στη μέση του δρόμου, καθώς ουδείς φαίνεται να ασχολείται με το πτώμα που κείτεται στο έδαφος. Επιπλέον μία σειρά από glitches αμαυρώνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα του τίτλου. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι έπεσα αρκετές φορές από κτίριο κάνοντας loot τα υπάρχοντα του φρουρού που είχα σκοτώσει προηγουμένως ή πολλές φορές έπεσα μαχαιρώνοντάς τον πισώπλατα. Επιπλέον πολλές φορές σκότωσα συγκεκριμένο φρουρό που εμφανιζόταν σε συγκεκριμένο σημείο και τον έβρισκα εκει ζωντανό, επιστρέφοντας στο ίδιο σημείο.

To απλοποιημένο σύστημα μάχης δεν προσφέρει έντονες στιγμές δράσης.

To απλοποιημένο σύστημα μάχης δεν προσφέρει έντονες στιγμές δράσης.

Η ίδια μέτρια εικόνα για τα δεδομένα ενός παιχνιδιού Assassin’s Creed παρατηρείται και στον τεχνικό τομέα. Αν και έχουν γίνει βελτιώσεις με υψηλότερης ανάλυσης υφές, αυτή η θολούρα που επικρατεί στον οπτικό σας ορίζοντα, ιδιαίτερα παρατηρώντας τα κτίρια στο βάθος της οθόνης, πραγματικά απογοητεύει. Ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι και τα εφέ του νερού που θυμίζουν στην καλύτερη περίπτωση τίτλο του Wii, χωρίς την παραμικρή δόση υπερβολής. Η εικόνα βελτιώνεται με τις όμορφα σκηνοθετημένες cutscenes που θυμίζουν εν μέρει την ποιότητα των προγενέστερων τίτλων. Σίγουρα είναι άδικη για το παιχνίδι η οποιαδήποτε σύγκριση με τα υπόλοιπα Assassin’s Creed, ειδικά στον τεχνικό τομέα, αλλά όταν γίνεται μεταφορά στις οικιακές κονσόλες εύλογα τέτοιες συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Χειρότερη του αναμενομένου είναι και η δουλειά που έχει γίνει στα voice over. Οι προφορές των χαρακτήρων μπερδεύουν, ενώ οι υπερβολικές αντιδράσεις τους γελοιοποιούν σε βασικά σημεία τη ροή της ιστορίας.

Στις αλλαγές του Assassin’s Creed Liberation HD συγκαταλέγεται και η αφαίρεση του multiplayer της αρχικής έκδοσης που θύμιζε το επιτραπέζιο παιχνίδι Risk. To εν λόγω mode καλώς δεν μεταφέρθηκε, αλλά το λογικό θα ήταν να βλέπαμε κάποιο άλλο multiplayer mode που θα αύξανε τη διάρκεια του τίτλου. Δυστυχώς δεν υπάρχει multiplayer κι έτσι πρέπει να αρκεστείτε στις περίπου 10 ώρες που κρατάει η κύρια ιστορία και στις περίπου 10 έξτρα ώρες που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε τις δευτερεύουσες αποστολές και λοιπές δραστηριότητες που υπάρουν σε κάθε περιοχή.

Το Assassin’s Creed Liberation HD είναι με διαφορά το χειρότερο παιχνίδι της σειράς στις οικιακές κονσόλες. Η γραμμικότητα, η προβληματική AI των εχθρών αλλά και η προχειρότητα της μεταφοράς το κάνουν κατάλληλο αποκλειστικά για τους φανατικούς που θέλουν να παίξουν κάθε παιχνίδι Assassin’s Creed. Για όλους τους υπόλοιπους υπάρχουν πολύ ποιοτικότερα και πληρέστερα παιχνίδια της σειράς που αξίζουν με το παραπάνω τα χρήματά σας.

  • Η Aveline είναι ενδιαφέρων χαρακτήρας
  • Η χρήση των διαφορετικών αμφιέσεων
  • Γραμμικό και επαναλαμβανόμενο
  • Η κύρια ιστορία στερείται ενδιαφέροντος
  • Επαναλαμβανόμενοι μηχανισμοί στο gameplay
  • Μέτριος τεχνικός τομέας
  • Προβληματική ΑΙ των εχθρών
  • Απογοητευτικά voice-over
  • Έλλειψη multiplayer
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox 360 (review), PS3, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Ubisoft
ΕΚΔΟΣΗ:Ubisoft
ΔΙΑΘΕΣΗ:Download
ΕΙΔΟΣ:Action adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Singel-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://assassinscreed.ubi.com/en-GB/games/assassins-creed-liberation-hd/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:15/1/2014
PEGI:18