Assassin's Creed II Review

, Κυριακή 6 Δεκέμβριος 2009 0  

assassins creed 2 start 3Επιτέλους, το sequel του Assassin's Creed, του παιχνιδιού που ήταν ο ορισμός αυτού που λέμε “ακατέργαστο διαμάντι”, είναι εδώ. Δύο χρόνια μετά λοιπόν, στόχος της Ubisoft και ελπίδα όλων εμάς για το Assassin's Creed ΙΙ, είναι να φύγει η λέξη “ακατέργαστο” από τον παραπάνω χαρακτηρισμό, και να παραμείνει η λέξη “διαμάντι”. Και ευτυχώς, το Assassin's Creed ΙΙ καταφέρνει ακριβώς αυτό, αποτελεί δηλαδή ένα “διαμάντι”, από τα πιο σπάνια που μπορείτε να βρείτε.

Ενώ λοιπόν το πρώτο Assassin's Creed μας μετέφερε στην εποχή των Σταυροφοριών, το ACII μας μεταφέρει σε μια άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα: αυτήν της Αναγέννησης, στην Ιταλία του 15ου αιώνα. Αναλαμβάνετε τον ρόλο του Ezio Auditore, ο οποίος ανήκει σε μια από τις πιο γνωστές και εύπορες οικογένειες της Φλορεντίας. Όταν ο πατέρας και τα αδέρφια του Ezio προδίδονται και δολοφονούνται από αντίπαλους ευγενείς, ο ήρωάς μας αποφασίζει να πάρει εκδίκηση, χωρίς όμως να έχει ιδέα τί πραγματικά κρύβεται από πίσω. Αναφέρομαι φυσικά στην αιώνια αντιπαλότητα Assassins εναντίον Templars, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση συνδυάζεται αρμονικά με επιμέρους ιστορίες που αφορούν την εν λόγω εποχή και περιοχή. Ο Ezio ανακαλύπτει ότι είναι Assassin, όπως και ο πατέρας του, μαθαίνει τί παίζεται, καταλαβαίνει το καθήκον του και, όπως ο Altair πριν εκατοντάδες χρόνια, ξεκινά κι αυτός την περιπέτειά του, με στόχο να σταματήσει τα σχέδια των Templars.

Δίνοντας οδηγίες στους κλέφτες πάνω από τα κανάλια της Βενετίας...

Δίνοντας οδηγίες στους κλέφτες πάνω από τα κανάλια της Βενετίας...

Την ίδια στιγμή, μια άλλη διάσταση του σεναρίου εξελίσσεται στην μοντέρνα εποχή. Όπως στο πρώτο Assassin's Creed, έτσι κι εδώ, αυτό που παίζετε στο παρελθόν υποτίθεται ότι το βλέπετε μέσω του Animus και των αναμνήσεων του Desmond, ενός μακρινού απόγονου του Εzio (και του Altair φυσικά). Το παιχνίδι αρχίζει ακριβώς εκεί που τελειώνει το original. Η Lucy αποδεικνύεται ότι είναι κάτι παραπάνω από μια απλή... επιστήμονας -συγκεκριμένα είναι Assassin- κι εσείς ως Desmond, με την βοήθειά της καταφέρνετε να αποδράσετε από την Abstergo. Πηγαίνετε στο κρυσφήγετο των Assassins λοιπόν, όπου εκεί χρησιμοποιείτε ένα αναβαθμισμένο Animus για να αποκτήστε πρόσβαση στις αναμνήσεις σας και να επισκεφθείτε την εποχή του Ezio. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Desmond του Assassin's Creed ΙΙ είναι αρκετά διαφορετικός από τον φοβισμένο τύπο του original. Γνωρίζει πλέον τί παίζεται και είναι αποφασισμένος να τιμήσει τις ρίζες του βοηθώντας τους συντρόφους του στην μάχη εναντίον των Templars.

Παρόλο που το Assassin's Creed ΙΙ δεν έχει τον παράγοντα “έκπληξη” στον βαθμό που τον είχε ο προκάτοχός του όσον αφορά την ιστορία, η πλοκή είναι καλοδουλεμένη και κρατάει το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα από την αρχή ως το τέλος. Το σημαντικότερο θετικό απ' όλα σε αυτόν τον τομέα, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του εκπληκτικού backstory, με αποκορύφωμα τo τέλος, που απαντά αρκετά ερωτήματα αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και νέα. Με την ολοκλήρωση του Assassin's Creed ΙΙ, γνωρίζετε την προέλευση του μυστηριώδους Piece of Eden και των υπόλοιπων πολύτιμων αντικειμένων, που βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας. Γνωρίζετε ποιος ήταν ο πρώτος πολιτισμός που υπήρξε και πώς δημιουργήθηκε η ανθρωπότητα. Γνωρίζετε ποια είναι η απειλή από την οποία κινδυνεύει και πάλι ολόκληρος ο πλανήτης. Και φυσικά, γνωρίζετε ότι το... Assassin's Creed ΙΙΙ είναι καθ' οδόν! Ωραία πράγματα. Οι μόνες μου ενστάσεις ως προς το σενάριο, αφορούν τα μάλλον απότομα βήματα εμπρός που γίνονται ανά διαστήματα. Για παράδειγμα, τη μια στιγμή βρίσκεστε στο 1476 και την επόμενη πάτε στο 1478. Το παιχνίδι δεν “επικοινωνεί” επαρκώς στον παίκτη το πέρασμα των χρόνων.

Άντε γεια!

Άντε γεια!

Ιταλία, 15ος αιώνας λοιπόν. Το Assassin's Creed ΙΙ περιέχει ορισμένες από τις πιο γνωστές πόλεις της χώρας, όπως η Βενετία, η Φλορεντία και η Τοσκάνη, oι οποίες εκείνη την εποχή βρίσκονταν στο απόγειο της ακμής τους. Το Assassin's Creed ΙΙ είναι ένα open-world action game, που σημαίνει ότι εξαρχής πάτε όπου θέλετε και κάνετε ότι θέλετε, πάντα μέσα στα όρια που σας δίνονται από το παιχνίδι φυσικά. Ο κόσμος του τίτλου είναι πλούσιος και γεμάτος δραστηριότητες να κάνετε. Πλέον υπάρχει ένα ολόκληρο οικονομικό σύστημα που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε. Διαφόρων ειδών έμποροι, όπως σιδεράδες, πωλητές έργων τέχνης και ρούχων, γιατροί κλπ, σας προσφέρουν τα προϊόντα τους κι εσείς καλείστε να κάνετε έξυπνες και σωστές επιλογές, ανάλογα με τις ανάγκες σας και φυσικά τα χρήματα που έχετε στη διάθεσή σας. Μπορείτε λοιπόν να αγοράσετε νέα όπλα, να επισκευάσετε αυτά που ήδη έχετε, μπορείτε να τσιμπήσετε νέες εμφανίσεις για τον Ezio, φάρμακα για να κουβαλάτε μαζί σας και άλλα.

Την ίδια στιγμή, οι εκατοντάδες κάτοικοι των πόλεων έχουν τις δικές τους ασχολίες. Άλλοι μεταφέρουν πράγματα, άλλοι πάνε βόλτα, άλλοι συζητούν, άλλοι κάθονται στα παγκάκια, μοναχικοί τύποι αλλά και παρέες, βάρδοι, μουσικοί, κήρυκες και ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Το πλήθος είναι πολυάριθμο, ποικίλει, έχει ρεαλιστική συμπεριφορά και αντιδρά σε κάθε περίεργη κίνηση που κάνετε. Οι πολίτες σας σχολιάζουν όταν σας δουν να σκαρφαλώνετε κάπου, σας βρίζουν αν τους ενοχλήσετε, τρέχουν να φύγουν αν τους τρομάξετε κλπ. Όπως στο πρώτο παιχνίδι, έτσι κι εδώ, μπορείτε να παραμερίζετε (ήρεμα αλλά και βίαια) όσους είναι μπροστά σας, ενώ αν τρέχετε και πέσετε πάνω τους θα τσακιστείτε. Φυσικά, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το πλήθος για να περάσετε απαρατήρητοι, ενώ μπορείτε ακόμα και να κλέψετε χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες χωρίς αυτοί να σας καταλάβουν!

Mάχη στην ιταλική ύπαιθρο...

Mάχη στην ιταλική ύπαιθρο...

Πέρα από τους απλούς κατοίκους του κόσμου του παιχνιδιού, υπάρχουν και οι (άγρυπνοι) φρουροί που περιπολούν τις διάφορες περιοχές και είναι πανταχού παρόντες. Οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά από μέρους σας τους τραβάει την προσοχή και το πόσο εύκολα μπορείτε να τους ξεφύγετε εξαρτάται από το πόσο καταζητούμενοι είστε. Κάποιοι σας χάνουν εύκολα, ορισμένοι επιμένουν ψαχνοντάς σας μέχρι και στα πιο απίθανα σημεία, άλλοι φοράνε βαριές πανοπλίες και έχουν πιο δυνατά όπλα όντας έτσι σκληρότερα καρύδια, οι ταράτσες είναι γεμάτες με τοξότες κλπ. Γενικώς, οι φρουροί σας δημιουργούν πολλά προβλήματα και πρέπει να σκέφτεστε στρατηγικά, προκειμένου να αποφασίζετε ποιες μάχες αξίζει να δώσετε και ποιες όχι. Το ΑΙ τους είναι βελτιωμένο σε σχέση με αυτό που είχαν στο original, αν και τα μικροπροβλήματα δεν λείπουν.

Στο Assassin's Creed II, η βασική ασχολία σας είναι η... δολοφονία ανθρώπων (Templars). Μπορείτε να εκτελέσετε την κάθε αποστολή με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε. Είστε του stealth; Χρησιμοποιήστε τις ταράτσες για να φτάσετε στον στόχο σας απαρατήρητοι. Διψάτε για αίμα; Αποκτήστε τον εξοπλισμό που χρειάζεστε και σφάξτε όποιον στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά σας. Ή επειδή είστε πολυάσχολοι άνθρωποι, γιατί δεν βάζετε άλλους να κάνουν μέρος της δουλειάς για εσάς; Συγκεκριμένα, μπορείτε να προσλάβετε κλέφτες, μισθοφόρους, ακομά και πόρνες, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή των φρουρών κι εσείς να προχωρήσετε ανενόχλητοι! Λόγων των παραπάνω, σε κάποιες περιπτώσεις το παιχνίδι ίσως γίνεται πολύ εύκολο, αλλά η ικανοποίηση που νιώθετε με την κάθε σας επιτυχία είναι μεγάλη.όπως και να 'χει.

Oι νυχτερινές αποστολές είναι φοβερά ατμοσφαιρικές.

Oι νυχτερινές αποστολές είναι φοβερά ατμοσφαιρικές.

Το επαναλαμβανόμενο gameplay του πρώτου τίτλου ήταν το σημαντικότερο αρνητικό του, αλλά ευτυχώς το εν λόγω πρόβλημα δεν υφίσταται στο Assassin's Creed II. Οι αποστολές έχουν την απαραίτητη ποικιλία, ενώ υπάρχουν ορισμένα πολύ εντυπωσιακά set-pieces, όπως αυτό όπου οδηγείτε μια άμαξα ενώ σας καταδιώκουν οι εχθροί και κυρίως αυτό όπου πετάτε πάνω από την Βενετία χρησιμοποιώντας μια τρελή συσκευή του Leonardo Da Vinci! Από την άλλη, ένα από τα πιο απολαυστικά στοιχεία του original ήταν οι μάχες και στο ACII είναι εξίσου καλές, αν όχι καλύτερες. Οι μάχες σας με τους εχθρούς λοιπόν, διενεργούνται με σπαθιά, μαχαίρια, κοντάρια, τσεκούρια, λεπίδες και άλλα melee όπλα, και βασίζονται στο τρίπτυχο “επίθεση-άμυνα-αντεπίθεση”. Τα counters είναι όλα τα λεφτά εδώ, αφού αν τα εκτελέσετε την σωστή χρονική στιγμή, καθαρίζετε τον αντίπαλό σας άμεσα. Ο Ezio σφάζει τους εχθρούς του με πολλούς και διάφορους τρόπους, σαν χασάπης που σφάζει αρνιά το Πάσχα, και το τελικό αποτέλεσμα είναι απίστευτα χορταστικό, τόσο από οπτικής, όσο και από ακουστικής πλευράς.

Το platforming είναι άλλο ένα δυνατό σημείο του παιχνιδιού. Οι εκπληκτικοί γνωστοί από τον πρώτο τίτλο μηχανισμοί είναι και πάλι εδώ, που σημαίνει ότι μπορείτε να σκαρφαλώνετε παντού (παράθυρα, περβάζια, σκαλωσιές κλπ) και να χρησιμοποιείτε τις ταράτσες για να φτάνετε πιο σύντομα στον προορισμό σας, αλλά και να ξεφεύγετε από τους εχθρούς σας. Πάντως, ο χειρισμός του Ezio δεν είναι ιδιαίτερα ακριβής, κάτι που έχω την αίσθηση ότι δεν αποτελεί λάθος της Ubi Montreal, αλλά συνειδητή επιλογή, για να κάνει τον έλεγχο του χαρακτήρα πιο ρεαλιστικό. Όπως και να 'χει, θα σας εκνευρίσει ουκ ολίγες φορές, ειδικά στους λεγόμενους Assassin Tombs.

Η Lucy και ο Desmond δένονται ακόμα περισσότερο, όμως το φιλί λογικά θα το δούμε στο Assassin's Creed III...

Η Lucy και ο Desmond δένονται ακόμα περισσότερο, όμως το φιλί λογικά θα το δούμε στο Assassin's Creed III...

Πρόκειται για έξι εσωτερικούς χώρους, διασκορπισμένους στον κόσμο του παιχνιδιού και ο καθένας από αυτούς αποτελεί μια ξεχωριστή πρόκληση. Εδώ το Assassin's Creed II γίνεται Tomb Raider και ο Ezio βαδίζει στα βήματα της Lara, αφού το platforming έχει τον πρώτο λόγο και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις σας πιέζει και ο χρόνος. Με την ολοκλήρωση του κάθε Tomb, επιβραβεύεστε με μία σφραγίδα και μόλις έχετε αποκτήσει και τις έξι -κρατηθείτε- ξεκλειδώνετε την υπερπανοπλία του Altair!

Ναι, ο Altair, ο ήρωας του πρώτου Assassin's Creed είναι παρών στο ACII. Μην τρελαίνεστε, δεν εννοώ φυσική παρουσία, αλλά πνευματική. Πέρα από την πανοπλία του, την οποία όπως ανέφερα παραπάνω ξεκλειδώνετε, καθ' όλη την διάρκεια της περιπέτειάς σας συλλέγετε τα απομνημονεύματά του. Ο λόγος για τις λεγόμενες codex pages, στις οποίες ο Altair αφηγείται την τελευταία περίοδο της ζωής του, όταν και είχε υπό την κατοχή του το Piece of Eden (θυμηθείτε το τέλος του AC). Tην ίδια στιγμή, μέσα από αυτές τις σελίδες, σας δίνει πληροφορίες για το πώς να φτιάξετε νέα gadgets, να αναβαθμίσετε ήδη υπάρχοντα κλπ. Εδώ μπαίνει στο κόλπο ο... Leonardo Da Vinci, ο οποίος είναι καλός φίλος του Ezio και αποκρυπτογραφεί τις εν λόγω σελίδες για λογαριασμό του ήρωά μας. Η συλλογή όλων των codex pages είναι απαραίτητη για να προχωρήσετε από κάποιο σημείο και μετά.

Απολαυστικό platforming στους Assassin Tombs.

Απολαυστικό platforming στους Assassin Tombs.

Επιστρέφοντας στα του κόσμου του παιχνιδιού, η κάθε πόλη έχει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, αλλά η πιο ενδιαφέρουσα είναι δίχως αμφιβολία η Βενετία. Αυτό γιατί ο μοναδικός της σχεδιασμός σας δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Μπορείτε λοιπόν να κολυμπάτε στα κανάλια της πόλης, να βουτάτε όταν θέλετε να ξεφύγετε από τους φρουρούς, αλλά και να τους ρίχνετε για φούντο για να απαλλαγείτε από αυτούς άμεσα (πνίγονται λόγω της βαριάς πανοπλίας τους). Θα δείτε γόνδολες να κάνουν βόλτες στα κανάλια, και φυσικά μπορείτε να τις... τσιμπήσετε. 'Αξιο αναφοράς είναι και το διάσημο (εκείνη την εποχή) καρναβάλι της Βενετίας, στο οποίο σε κάποια φάση παίρνετε μέρος. Από εκεί και πέρα, στο Assassin's Creed II υπάρχει “κύκλος” μέρας-νύχτας, με τις νυκτερινές αποστολές να είναι φανταστική εμπειρία. Ανάμεσα στις πόλεις είναι φυσικά η ύπαιθρος, η οποία κρύβει κι αυτή τα δικά της μυστικά. Μπορείτε να την διασχίζετε με άλογο, αλλά πλέον έχετε τη δυνατότητα να ταξιδεύετε άμεσα από πόλη σε πόλη χρησιμοποιώντας τα... γραφεία ταξιδίων.

Όπως ανέφερα παραπάνω, στο Assassin's Creed II ανά πάσα στιγμή υπάρχουν δεκάδες πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Πέρα από τις κύριες αποστολές, θα βρείτε πολλές δευτερεύουσες, όπως courier missions και assassination missions. Η ενεργοποίηση των γνωστών από το πρώτο παιχνίδι viewpoints είναι απαραίτητη για να αποκαλυφθεί ο χάρτης της εκάστοτε περιοχής στην οποία βρίσκεστε. Η διαδικασία είναι απλή: σκαρφαλώνετε σε ψηλά κτίρια (καμπαναριά, πύργους κλπ) και ενεργοποιείτε τα viewpoints. Aν καταζητείστε, θα δείτε τις πόλεις να γεμίζουν αφήσες με την αφεντιά σας και τους κήρυκες να ενημερώνουν τον λαό για τις πράξεις σας. Ξεκολλώντας τις αφίσες, δωροδοκώντας τους κήρυκες και δολοφονόντας τους αξιωματικούς, “καθαρίζετε” το όνομά σας. Μπορείτε επίσης να ψάχνετε κάθε πτώμα για χρήματα και άλλα χρήσιμα αντικείμενα, και στη συνέχεια να το κρύβετε από την κοινή θέα, αλά Sam Fisher και Solid Snake. Mέσα σε όλα, υπάρχει και ένα...city management game μέσα στο παιχνίδι, στο οποίο πρέπει να κάνετε το χωριό σας τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό!

Κλασικός κανόνας που αφορά τα action adventures: ο χαρακτήρας πάντα μπορεί να κολυμπήσει στο sequel...

Κλασικός κανόνας που αφορά τα action adventures: ο χαρακτήρας πάντα μπορεί να κολυμπήσει στο sequel...

Αυτή τη φορά, η περιπέτειά σας υποστηρίζεται από το Animus και ως εκ τούτου από τους συντρόφους σας στην τωρινή εποχή, με διάφορους τρόπους. Στη διάθεσή σας είναι μια ολόκληρη βάση δεδομένων με φωτογραφίες, πληροφορίες κλπ για όλους τους σημαντικούς χαρακτήρες και μνημεία που θα συναντήσετε. Την παράσταση κλέβει μια σειρά από γρίφους ονόματι The Truth, οι οποίοι ξεκλειδώνονται με την εύρεση (με χρήση του Eagle Vision) των αντίστοιχων glyphs που είναι διασκορπισμένα σε διάφορα μνημεία. Οι εν λόγω γρίφοι ποικίλουν σε είδος και δυσκολία, αλλά είναι έξυπνοι και έχουν τρελό ενδιαφέρον. Παρουσιάζουν το πώς το Piece of Eden και τα άλλα πολύτιμα αντικείμενα έδωσαν δύναμη σε διάφορες γνωστές προσωπικότητες της ανθρώπινης ιστορίας. H λύση όλων αυτών των γρίφων σας ανταμείβει με ένα σύντομο βιντεάκι, το οποίο όμως είναι από τα σημαντικότερα στην ιστορία του Assassin's Creed. Δεν λέω τίποτε περισσότερο, για ευνόητους λόγους. Σας διαβεβαιώ όμως ότι θα απολαύσετε δεόντως την διαδικασία ανακάλυψης της “Αλήθειας”.

Το Assassin's Creed II σε γενικές γραμμές είναι πολύ όμορφο παιχνίδι, αν και η μηχανή γραφικών δείχνει την ηλικία της. Η τρελή προσοχή που έχει δοθεί και στην παραμικρή λεπτομέρεια όμως υπερκαλύπτει τα όποια αρνητικά. Από πού να πρωτοξεκινήσω; Από την αρχιτεκτονική των κτιρίων της εποχής; Τις ενδυμασίες; Toν σχεδιασμό των πόλεων; Την ατμόσφαιρα; Τους δεκάδες χαρακτήρες που εμφανίζονται ταυτόχρονα στην οθόνη; Τα ίδια ισχύουν και για τον ηχητικό τομέα. Φανταστική μουσική υπόκρουση, εκπληκτική δουλειά από τόσο από το "μοντέρνο" όσο και από το "ιστορικό" voice cast , παρά τις δεδομένες δυσκολίες με την ιταλική προφορά, και εξαιρετικά εφέ, με αποκορύφωμα τις... σφαγές. To ACII είναι μια οπτικοακουστική απόλαυση, παρόλο που από τεχνολογικής πλευράς δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ήταν ο προκάτοχός του δύο χρόνια πριν. Άλλωστε, τα στάνταρ έχουν ανέβει κατακόρυφα από τότε.

Εδώ ολοκληρώνεται ένα ογκώδες κείμενο για ένα τεράστιο και πολύ πλούσιο παιχνίδι. Το Assassin's Creed II είναι το ιδανικό sequel ενός “ακατέργαστου διαμαντιού”. Είναι καλύτερο σε όλους τους τομείς σε σχέση με τον πρώτο τίτλο, εξίσου ενδιαφέρον, ενώ διαθέτει περισσότερο περιεχόμενο. Εν ολίγοις, είναι ένα από τα καλύτερα open-world action adventures που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Πολύ απλά, πρέπει να το τσιμπήσετε και να γίνετε μέλη της αδελφότητας των Assassins. Molto bene!

+ Ιδανική εποχή και φανταστικός κόσμος, γεμάτος με πράγματα να κάνετε
+ Απολαυστικό και ποικίλο gameplay
+ Tρελή προσοχή στην λεπτομέρεια
+ Ενδιαφέρουσα ιστορία με περαιτέρω ανάπτυξη του εκπληκτικού backstory
+ Οπτικοακουστική απόλαυση

- Η μηχανή γραφικών δείχνει την ηλικία της
- Σε ορισμένες περιπτώσεις ο χειρισμός εκνευρίζει
- Συχνά η πλοκή προχωρά με απότομα βήματα
- Προβληματάκια στο ΑΙ
- Η τελική μάχη απογοητεύει

Βαθμολογία: 9.5

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3, PC)
Έκδοση: Ubisoft
Ανάπτυξη: Ubisoft Montreal
Διάθεση: CD Media
Είδος: Action adventure
Παίκτες: 1
Επίσημο Site: www.assassinscreed.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 20/11/2009
PEGI: 18