Army of Two: The 40th Day Review

, Σάββατο 30 Ιανουάριος 2010 0  

army of two the 40th day start“Two is better than one” λέει το γνωστό ξένο τραγούδι και όντως αυτό ισχύει σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής. Στην αγάπη, στην δουλειά, στην διασκέδαση, στον... πόλεμο και στα... video games. Το Army of Two: The 40th Day αναλαμβάνει να το αποδείξει περίτρανα αυτό για τα δύο τελευταία και τα καταφέρνει περίφημα. Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του επιτυχημένου αλλά μέτριου original, η ΕΑ Montreal τελειοποιεί την συνταγή που εξαρχής είχε πολλές προοπτικές και μας προσφέρει ένα πολύ καλό co-op shooter.

Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας με την ιστορία, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του παιχνιδιού. Πρωταγωνιστές είναι και πάλι οι σκληροτράχηλοι μισθοφόροι Salem και Rios, οι οποίοι βρίσκονται στη Σαγκάη, στην Κίνα, για μια απλή δουλίτσα. Όλα αλλάζουν όμως όταν ένας μισθοφορικός στρατός ξαφνικά εξαπολύει επίθεση στην πόλη, την καταστρέφει ολοσχερώς και την καταλαμβάνει. Οι ήρωές μας πλέον πρέπει να επιζήσουν στο χάος και να βρουν έναν τρόπο να ξεφύγουν από τον απρόσμενο εφιάλτη στον οποίο βρίσκονται. Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού η Σαγκάη διαλύεται όλο και περισσότερο, οι αντίπαλοι μισθοφόροι εκτελούν πολίτες και προσπαθούν να σκοτώσουν τους Salem και Rios. To θέμα είναι ότι δεν εξηγούνται τα κίνητρα των εχθρών, παρά μόνο προς το τέλος, όπου συναντάτε τον άνθρωπο πίσω από όλο αυτόν τον χαμό. Και όταν τελικά μάθετε τί επιδιώκει, θα καταλάβετε για πόσο γελοία και εκτός πραγματικότητας ιστορία μιλάμε.

Αλλά τελοσπάντων, η ιστορία είναι απλά η αφορμή για να αρχίσει το πιστολίδι, όπως στα περισσότερα παιχνίδια του είδους. Το Army of Two: The 40th Day είναι third-person shooter με μεγάλη έμφαση στο co-op. Οι βασικοί μηχανισμοί του gameplay είναι γνωστοί από το original και θυμίζουν Gears of War. Ελέγχετε είτε τον Salem, είτε τον Rios, και πυροβολάτε, καλύπτεστε, μετακινήστε από κάλυψη σε κάλυψη κλπ. Στην διάθεσή σας βρίσκονται πολλά και διάφορα όπλα, όπως πολυβόλα, shotguns, πιστόλια, τουφέκια κλπ. Γνωστά πράγματα. Αυτό που κάνει το παιχνίδι να ξεχωρίζει είναι ότι τα πάντα έχουν στηθεί γύρω από το co-op. Ο σύντροφός σας είναι μαζί σας κάθε στιγμή και μπορεί να ελέγχεται είτε από το ΑΙ, είτε από κάποιον άλλο παίκτη, μέσω split-screen ή online. Οι τρόποι αλληλεπίδρασης με αυτόν, και ως εκ τούτου και με τις καταστάσεις που συναντάτε είναι αμέτρητοι.

To The 40th Day είναι ένα από τα καλύτερα co-op shooters στην αγορά αυτή τη στιγμή.

To The 40th Day είναι ένα από τα καλύτερα co-op shooters στην αγορά αυτή τη στιγμή.

Το story mode του τίτλου ουσιαστικά είναι μια σειρά καταστάσεων που συναντάτε καθώς προχωράτε στην πόλη και η συνεργασία με τον σύντροφό σας είναι επιβεβλημένη για να επιβιώσετε. Οι εχθρικοί μισθοφόροι πολλές φορές έχουν ομήρους, τους οποίους μπορείτε να σώσετε... αν θέλετε. Άλλες φορές έχετε την δυνατότητα να αιφνιδιάσετε και να πάρετε εσείς κάποιον εχθρό όμηρο, προκειμένου να κάνετε τους υπόλοιπους κοντά του να παραδοθούν. Αν είναι αξιωματικός τους, το κάνουν. Αν είναι απλός στρατιώτης, η συμπεριφορά τους δεν είναι αυτή που περιμένετε. Μπορείτε επίσης να προσποιηθείτε ότι παραδίνεστε, ή ακόμα και ότι σκοτωθήκατε από τα πυρά, προκειμένου να ξεγελάσετε τους εχθρούς. Κατά καιρούς μπορείτε να χρησιμοποιείτε ακόμα και αυτοσχέδιες ασπίδες για να προστατευτείτε, αλλά και να αποσπάσετε την προσοχή των μισθοφόρων.

Έτσι ακριβώς λειτουργεί ο μετρητής Agro. Όσο περισσότερο πυροβολάτε και γενικώς “παρενοχλείτε” τους εχθρούς, τόσο τα πυρά τους επικεντρώνονται σε εσάς, δίνοντας έτσι ελευθερία κινήσεων στον σύντροφό σας. Το ίδιο μπορεί να κάνει και αυτός για χάρη σας βέβαια. Έτσι, σας δίνεται η δυνατότητα να καταστρώσετε συγκεκριμένη στρατηγική για την προσέγγιση της οποιαδήποτε κατάστασης. Αν δε ο άλλος χαρακτήρας ελέγχεται από το ΑΙ, μπορείτε να του δίνετε διαταγές, τις οποίες ακολουθεί κατά γράμμα. Εξάλλου, αν ο ένας χτυπηθεί, ο άλλος πρέπει να τον συνεφέρει έγκαιρα, αφού τον σύρει βέβαια σε ασφαλές σημείο. Τα όσα αναφέρω σε αυτήν και στην προηγούμενη παράγραφο είναι απλά μερικοί από τους τρόπους αλληλεπίδρασης του Rios με τον Salem και αντίστροφα. Από τα πιο απλά πράγματα, όπως το “σκαλοπατάκι” για να σκαρφαλώσει ο ένας κάπου με τη βοήθεια του άλλου, μέχρι και τα πιο πρωτοποριακά όπως το co-op sniping και οι “back to back” στιγμές, το Army of Two: The 40th Day είναι η αποθέωση του co-op.

Έχουμε λοιπόν ένα παιχνίδι που δίχως αμφιβολία είναι διασκεδαστικό, ιδιαίτερα όταν παίζετε με άλλο ένα άτομο. Το πιστολίδι είναι ικανοποιητικότατο και η δράση πολλές φορές πλησιάζει κινηματογραφικά επίπεδα. Το εχθρικό ΑΙ δουλεύει καλά, χωρίς να αποτελεί κάτι το τρομερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά αντιμετωπίζετε διάφορα μίνι-αφεντικά, τα οποία είναι υπερστρατιώτες με βαριά πανοπλία και πολύ δυνατά όπλα, όπως το mini-gun, ο εκτοξευτής χειροβομβιδών και το φλογοβόλο. Αυτοί έχουν συγκεκριμένα αδύνατα σημεία, που εσείς πρέπει να... γαζώσετε προκειμένου να τους καθαρίσετε. Μέσα σ' όλα υπάρχει και ένα εκτενέστατο σύστημα διαμόρφωσης των όπλων, μέσω του οποίου αναβαθμίζετε τα υπάρχοντα και αγοράζετε καινούρια, χρησιμοποιώντας τα χρήματα που αποκτάτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Οι “στιγμές ηθικής” είναι μία ακόμα εξαιρετική προσθήκη. Κάποιες φορές στο story mode καλείστε να επιλέξετε τί θα κάνετε, πχ αν θα σκοτώσετε κάποιον άλλο χαρακτήρα ή θα τον αφήσετε να ζήσει, και βλέπετε το αποτέλεσμα της επιλογής σας σε ένα μικρό βιντεάκι με στιλ κόμικ.

Πάρτε όμηρο τον αξιωματικό και οι στρατιώτες παραδίνονται!

Πάρτε όμηρο τον αξιωματικό και οι στρατιώτες παραδίνονται!

Το ομολογουμένως μικρό σε διάρκεια story mode πλαισιώνεται από ένα πλήρες multiplayer μέρος που υποστηρίζει έως 10 παίκτες, με τρία κύρια modes: Co-op Deathmatch, Control και Warzone. Tα δύο τελευταία βασίζονται στα γνωστά concepts των control points και attack/defend αντίστοιχα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το Co-op Deathmatch, καθώς παίρνει το concept και την “μαγεία” του co-op και τα ενσωματώνει στο Deathmatch. Έτσι, οι παίκτες σχηματίζουν ομάδες των δύο και μάχονται μεταξύ τους, με στόχο τα περισσότερα kills και πόντους. Έξυπνο, ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Όσο για τους χάρτες, αυτοί είναι μικροί σε μέγεθος και σχεδιασμένοι με βάση τα επίπεδα του story mode - σε γενικές γραμμές ικανοποιούν. Υπάρχει επίσης και ένα bonus mode ονόματι Extraction, το οποίο είναι προς το παρόν κλειδωμένο για όσους δεν είχαν προπαραγγείλει το παιχνίδι από κάποιο μεγάλο κατάστημα του εξωτερικού. Τραγικό και όμως αληθινό... Τέλος, μπορείτε να σχεδιάσετε τις δικές σας μάσκες και τα δικά σας σήματα, μέσω του επίσημου site του τίτλου.

Το Army of Two: The 40th Day είναι ένα άρτιο από τεχνικής άποψης παιχνίδι. Η προοδευτική καταστροφή της Σαγκάης είναι χάρμα οφθαλμών. Κτίρια κατεδαφίζονται, αεροπλάνα καταρρίπτονται, πλοία βυθίζονται, μνημεία της πόλης διαλύονται, εκρήξεις παντού, σκόνη, καπνοί, φωτιές κλπ. Την ίδια στιγμή, η παρουσία των δυνάμεων του μισθοφορικού στρατού που έχει καταλάβει την πόλη συμπληρώνει την εφιαλτική εικόνα. Πέρα από τα scripted events, κατά την διάρκεια του gameplay, τα καταστρέψιμα περιβάλλοντα δίνουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις μάχες. Για να μην σας τα πολυλογώ, τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά από κάθε άποψη και ευτυχώς το ίδιο μπορώ να πω και για τον ήχο. Παρεπιπτόντως, ο Nolan North είναι ΚΑΙ σε αυτό το παιχνίδι, δίνοντας τη φωνή του στον Salem. Τέλος, αν θέλετε να μαθαίνετε τί συμβαίνει στη Σαγκάη, μπορείτε να συλλέγετε διάφορα αρχεία ήχου, με αναφορές από δελτία ειδήσεων.

Αυτοθυσία!

Αυτοθυσία!

Η ΕΑ πρόσφατα δήλωσε ότι από εδώ και πέρα θα κυκλοφορεί λιγότερα αλλά καλύτερα παιχνίδια, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα sequels/blockbusters για το 360 και το PS3. Το Army of Two: The 40th Day είναι ακριβώς ένα τέτοιο παιχνίδι και πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την στροφή της ΕΑ στην ποιότητα. Είναι κατά πολύ ανώτερο από τον προκάτοχό του, προσφέρει απολαυστική co-op διασκέδαση και η προσθήκη του multiplayer του δίνει πληρότητα. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

+ Η αποθέωση του co-op
+ Διασκεδαστικό ακόμα και για έναν παίκτη
+ Ενδιαφέρον multiplayer
+ Εξαιρετικά γραφικά και ήχος
+ Το σύστημα αγοράς και αναβάθμισης όπλων
+ Οι “στιγμές ηθικής”

- Μικρό
- Γελοία ιστορία
- Πολλές φορές οι εχθροί δεν πεθαίνουν με ρεαλιστικό τρόπο
- Προσωρινό κλείδωμα του Extraction mode για εμπορικούς λόγους

Βαθμολογία: 8.5

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3, PSP)
Έκδοση: EA
Ανάπτυξη: EA Montreal
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: Third-person shooter
Παίκτες: 1-10
Επίσημο Site: www.armyoftwo.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 15/1/2010
PEGI: 18